Waarom hebben katten beweging nodig en de 5 dingen om te overwegen

waarom lichaamsbeweging belangrijk is voor katten afgebeeld

Katten kunnen geweldige huisdieren zijn, maar vooral als ze kittens zijn, kunnen ze vol energie zitten en een goede hoeveelheid tijd besteden aan spelen en tonnen overtollige energie verwijderen. Maar naarmate katten ouder worden, zullen ze vaak een groot deel van hun tijd doorbrengen met dutten, loungen en na verloop van tijd over het algemeen lui worden.

Gemiddeld kan een kat overal van 12-16 uur per dag of zelfs langer slapen. En zelfs als ze wakker zijn, zijn ze vaak tevreden met het doen van niet-inspannende activiteiten zoals eten en verzorgen.

De hoeveelheid slapen die katten doen is niets om je zorgen over te maken, omdat het een natuurlijk, instinctief gedrag voor hen is, maar hoe minder activiteit ze krijgen, hoe vatbaarder ze zijn voor het ontwikkelen van fysieke en emotionele problemen in de loop van de tijd.

Door ervoor te zorgen dat uw kat regelmatig beweging krijgt, helpt u een gezond lichaamsgewicht te behouden en helpt u zijn spieren sterk te houden terwijl hij de broodnodige mentale stimulatie krijgt. Ook kan het spelen met je katten je helpen om je band met hen te versterken, en onderweg veel leuke herinneringen te creëren.

Dus in dit artikel geven we u enkele belangrijke informatie over waarom lichaamsbeweging belangrijk is voor katten, evenals enkele nuttige tips over hoe u uw katten de oefening kunt geven die ze nodig hebben om een gelukkig en gezond leven te leiden.

Snel overzicht: de 5 dingen om te overwegen bij het trainen van uw kat

  • Fysieke fitheid – Oefening kan helpen om het gewicht van uw kat op een gezond niveau te houden, wat obesitas helpt voorkomen en ook om hun spieren sterk te houden.
  • Mentale stimulatie – Het bezig houden van je katten zal helpen om te voorkomen dat ze zich vervelen en eenzaam worden, en ook helpen om destructief gedrag te voorkomen.
  • Binding– Hoe meer tijd je besteedt aan het spelen met je katten, hoe sterker de band die je na verloop van tijd met ze zult creëren.
  • Frequentie– Afhankelijk van de kat moeten lichaamsbeweging en speeltijd voor katten minstens een paar keer per dag gedurende drie tot vijf minuten per keer worden gedaan.
  • Soorten speelgoed – Kattenspeelgoed, krabpalen en krabkussens, samen met laserpointers, zijn allemaal geweldige manieren om uw katten te laten oefenen.

#1 Katten hebben fysieke fitheid nodig

grijze kat stretching

Lichaamsbeweging is een essentieel onderdeel van de gezonde levensstijl van een kat.

Katten zijn typisch speelse dieren, maar ze brengen ook graag veel tijd door met slapen en loungen. Omdat katten overal van 12-16 uur per dag kunnen slapen (of zelfs meer), kan het voor een kat gemakkelijk zijn om obesitasproblemen te ontwikkelen. Andere problemen die gepaard kunnen gaan met obesitas en inactiviteit kunnen artritis, diabetes, ligamentschade, ademhalingsproblemen en zelfs interne orgaanproblemen zijn.

Ervoor zorgen dat uw katten een gezonde dosis regelmatige lichaamsbeweging krijgen, kan helpen om veel van deze problemen te voorkomen en tegelijkertijd de spieren van uw kat sterk te houden. Nogmaals, de meeste katten vinden het leuk om te spelen en over het algemeen actief te zijn, dus het regelmatig oefenen ervan zal ook helpen om te voorkomen dat ze zichzelf verwonden als ze speels zijn.

#2 Mentale stimulatie is belangrijk voor katten

Zoals gezegd slapen katten graag veel, maar dat betekent niet dat ze inactieve hersenen hebben. Katten kunnen zich echter gemakkelijk vervelen of gestrest raken als ze niet genoeg aandacht of mentale stimulatie krijgen. Dit kan vooral het geval zijn als je katten hebt die je de hele dag alleen laat terwijl je aan het werk bent of niet vaak thuis bent.

Maar als je er een gewoonte van maakt om een paar keer per dag vijf tot 10 minuten per keer met je katten te spelen, of ze op zijn minst speelgoed te geven om alleen mee te spelen terwijl je weg bent, kan het helpen om je katten gelukkig en tevreden te houden. Ook kan het geven van de broodnodige mentale stimulatie aan uw katten helpen om destructief gedrag te voorkomen, zoals het versnipperen van uw meubels of het vernietigen van andere items in uw huis.

#3 Spelen leidt tot goede binding

Als je kat mank loopt, moet je er niet automatisch van uitgaan dat het nep is. Je bent het aan je kat verplicht om er eerst voor te zorgen dat hij niet daadwerkelijk gewond raakt.

Katten zijn zeer onafhankelijke dieren, maar als je geen tijd met ze doorbrengt, kan dit leiden tot destructief en over het algemeen ongelukkig gedrag. En een ongelukkige kat zal je na verloop van tijd zeker ongelukkig maken. Ondanks hun onafhankelijke gedrag willen katten graag weten dat ze geliefd en erkend worden, en met hen spelen is een geweldige manier om dit te bereiken.

Katten van alle leeftijden hebben de neiging om echt te genieten van hun speeltijd. Niet alle katten zijn van nature speels en sommigen reageren misschien beter op bepaald speelgoed dan anderen. Echter, de eenvoudige handeling van u bezig met dem meerdere keren per dag zal helpen om vertrouwen tussen jullie te ontwikkelen, wat leidt tot een gezondere band op de lange termijn.

#4 Oefen uw katten vaak

Externe activiteiten helpen bij fysieke en mentale stimulatie en bieden alternatieve interesses die bepaald gedrag kunnen veranderen.

Net als alle andere dieren (en mensen), is een van de beste manieren om obesitas, verveling, depressie en ongezond gedrag bij katten te voorkomen, ervoor te zorgen dat ze regelmatig bewegen. Ongeacht de leeftijd, grootte of het ras van uw katten, ervoor zorgen dat ze actief blijven, is een essentieel onderdeel van hun geluk en algehele welzijn.

Maak er dus een punt van om minstens drie keer per dag met je kat bezig te zijn, gedurende vijf tot 10 minuten per keer. Dit zal helpen om obesitas te bestrijden, destructief gedrag af te schrikken en je band met hen te versterken. Ook is spelen met je kat gewoon een leuk ding om te doen waar alle katteneigenaren absoluut dol op zijn.

#5 Er zijn veel verschillende kattenspeeltjes

Bengaalse kat die met speelgoed speelt

Het verstrekken van een verscheidenheid aan speelgoed en het spelen op verschillende manieren is de beste manier om uw kat mentaal en fysiek betrokken te houden.

Afhankelijk van de persoonlijkheid van uw kat, moet u misschien wat experimenteren om erachter te komen wat voor soort speelgoed ze verkiezen. Katten hebben allemaal hun eigen, unieke persoonlijkheden en sommige reageren beter op bepaalde soorten speelgoed, terwijl anderen dat misschien niet doen. Hoe dan ook, het is nog steeds erg belangrijk voor hen om te weten dat je hen erkent en ermee omgaat door ze zo actief mogelijk te houden.

Kattenspeelgoed kan heel eenvoudig of heel uitgebreid zijn. Pluche speelgoed, ballen, lintstokken en laserpointers zijn meestal veilige weddenschappen als het gaat om spelen, maar er zijn ook veel duurder kattenspeelgoed dat batterijen nodig heeft en meer onderhoud voor u kan zijn om te beheren. Het hangt echt allemaal af van de eigen persoonlijkheidskenmerken van uw kat wat betreft wat hem zal aanmoedigen om actiever te zijn.

Laatste gedachten

Snelheid varieert afhankelijk van hoe een kat fysiek is gebouwd, en persoonlijkheid speelt ook een rol.

Katten lijken misschien perfect tevreden om de hele dag te slapen en te loungen, maar ze hebben zeker een goede hoeveelheid beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven.

Het is dus aan jou als hun eigenaar om ervoor te zorgen dat ze dagelijks de juiste hoeveelheid lichaamsbeweging krijgen om hun gezondheid en geluk te behouden, destructief gedrag te voorkomen en een sterkere band met hen te creëren. Geniet van je speeltijd!