Eliminatiediëten voor katten: wat u moet weten?

eliminatiedieet voor katten

Als u zich zorgen maakt dat uw kat jeukt en krabt of een geïrriteerde huid of maagklachten heeft, is het belangrijk om te weten dat katten net als honden en mensen last kunnen hebben van allergieën.

Allergieën bij katten kunnen afkomstig zijn van allergenen in de omgeving of in hun voedsel. Hoewel milieuallergieën hinderlijk kunnen zijn om te behandelen bij katten, richt dit artikel zich op voedselallergieën en hoe ze te diagnosticeren door middel van een eliminatiedieet.

Wat zijn voedselallergieën?

Voedselallergieën, ook bekend als voedselovergevoeligheid, voedselintoleranties of bijwerkingen van voedsel, komen relatief vaak voor en treffen ongeveer 1% van alle honden en katten.

Ongeveer 1-10% van de katten met huid- of ooraandoeningen heeft echt een voedselallergie en dit kan worden gezien bij katten van elke leeftijd, ras of geslacht.

Een voedselallergie is een negatieve immuunrespons die wordt opgewekt door blootstelling aan een bepaalde voedselsubstantie. Voedselreacties kunnen enige tijd duren om zich in het lichaam op te bouwen en een klinisch probleem te veroorzaken. De meest voorkomende symptomen zijn jeuk, oor- en huidinfecties en gastro-intestinale klachten zoals braken, diarree, gas en een opgeblazen gevoel.

De meeste voedselallergieën worden veroorzaakt door de belangrijkste eiwitbron in een dieet zoals vlees, eieren of zuivel. Zelden zal een voedselreactie afkomstig zijn van een koolhydraatbron zoals tarwe, gerst of soja. Bij katten zijn enkele van de meest voorkomende voedingsmiddelen die een voedselallergie veroorzaken rundvlees, zuivel en vis.

De meeste katten met een voedselallergie zullen het hele jaar door symptomen hebben in tegenstelling tot seizoensgebonden allergieën die eerder afkomstig zijn van een milieuallergeen.

Uw dierenarts zal met u en uw kat samenwerken om te bepalen waar ze allergisch voor zijn en hoe ze hun symptomen het beste kunnen behandelen. Ze kunnen verschillende tests en behandelingen uitvoeren en uiteindelijk als deze anders niet succesvol zijn, als uw dierenarts denkt dat uw kat een voedselallergie heeft, zullen ze u door een eliminatiedieetproef leiden.

Wat is een eliminatiedieet?

Een eliminatiedieet is de enige manier om een voedselallergie nauwkeurig te diagnosticeren. Kortom, het is het proces van eliminatie door verschillende ingrediënten, voornamelijk eiwitbronnen, dat voedselallergieën kan veroorzaken om te bepalen waar uw kat specifiek allergisch voor is in zijn voedsel.

Het is belangrijk om een eiwitbron te selecteren voor het eliminatiedieet dat de kat nog nooit eerder heeft gehad. Dit omvat in hun traktaties, nat voedsel, tafelresten of toegang hebben tot buiten. Er zijn drie soorten eliminatiediëten die in meer detail zullen worden uitgelegd, een nieuw eiwitdieet, een gehydrolyseerd eiwitdieet en een huisgemaakt dieet.

Tijdens een eliminatiedieetproef voert u uw kat een van deze hypoallergene diëten strikt gedurende acht tot twaalf weken. Soms is de proef korter en soms langer, zelfs tot veertien weken.

Hoe een eliminatiedieet voor katten te doen

Hoewel sommigen specifieker zijn en zeggen dat er vier fasen zijn voor een eliminatiedieet, zijn er twee hoofdfasen die het belangrijkst zijn, de eliminatiefase en de uitdagingsfase.

Eliminatiefase

De eliminatiefase omvat het strikt voeden van het proefdieet gedurende maximaal twaalf weken, waarbij ervoor wordt gezorgd dat gearomatiseerde medicijnen, preventieve middelen, traktaties en tafelkrabben worden overwogen – deze moeten binnen de ingrediënten van het proefdieet vallen. Tijdens de proefperiode moet u erop letten dat de klinische symptomen van uw kat worden verminderd terwijl ze het nieuwe voer gebruiken.

Dit betekent verbetering van huid- en oorinfecties, minder jeuk en krabben en verbeterde gastro-intestinale symptomen. Wanneer deze verbetering wordt gezien en de symptomen worden geëlimineerd, besluiten sommigen om hier te stoppen en het proefdieet voor onbepaalde tijd te blijven voeden, maar om de voedselallergie te bevestigen, moet u doorgaan naar fase 2.

Uitdagingsfase

De uitdagingsfase omvat het opnieuw introduceren van het vorige dieet van uw kat en het letten op de herhaling van hun symptomen. Meestal komen de klinische symptomen na een paar dagen terug en als ze dat doen, heb je de voedselallergie bevestigd.

Tekenen dat uw kat baat kan hebben bij een eliminatiedieet

Oranje kitten op groene grasachtergrond

Uw kat heeft mogelijk een eliminatiedieet nodig als hij tekenen van voedselallergieën vertoont.

Uw kat kan baat hebben bij een eliminatiedieet als ze tekenen van allergieën hebben zoals jeuk, krabben, overmatig likken, haaruitval, huidinfecties (dermatitis), oorinfecties (otitis), braken, diarree, overmatig gas of een opgeblazen gevoel. Als deze symptomen niet worden verlicht door traditionele behandelingen of door te behandelen voor milieuallergieën, kan uw dierenarts overwegen om het eliminatiedieet te starten om te zien of uw kat lijdt aan een food allergie.

Het is belangrijk dat uw dierenarts andere, meer voorkomende oorzaken van allergieën en huidinfecties bij uw kat uitsluit voordat u een dieetproef start. Andere meer voorkomende oorzaken zijn vlooienallergieën, externe parasieten, contactdermatitis en omgevingsallergieën.

Soorten eliminatiediëten

Kat die uit een kom eet

Er zijn drie hoofdtypen eliminatiediëten voor katten.

Er zijn drie soorten eliminatiediëten voor katten. Deze omvatten een nieuw eiwitdieet, een gehydrolyseerd eiwitdieet en een huisgemaakt dieet.

Nieuwe eiwitdiëten

Novel Protein Diets zijn diëten die zijn geformuleerd met eiwit- en koolhydraatbronnen die niet vaak worden aangetroffen in typisch kant-en-klaar kattenvoer en waaraan uw kat nog nooit eerder is blootgesteld. Idealiter zijn deze diëten zeer smakelijk voor katten en komen ze in zowel natte als droge formuleringen.

De meest voorkomende ingrediënten voor een nieuw eiwit kattenvoer zijn konijn, hert, kangoeroe en eend. Het nieuwe eiwitdieet is een dieet dat specifiek nieuw is voor uw kat. Het moet een eiwitbron bevatten die uw kat nog nooit eerder heeft gegeten.

Dat is wat het nieuw maakt, of nieuw voor hen. Dus als uw kat nog nooit konijn in zijn voedsel, traktaties of buiten heeft gehad, dan is konijn misschien een goed dieet om te proberen. Als u echter denkt dat er een kans is dat uw kat ooit iets heeft gegeten met konijn erin, moet u een ander nieuw eiwitdieet kiezen.

Er zijn nieuwe eiwitdiëten die over de toonbank te vinden zijn. U moet voorzichtig zijn met deze diëten, omdat er misschien niet zo strenge voorschriften zijn over wat er in het voedsel gaat met vrij verkrijgbare diëten. U moet voorzichtig zijn om elk ingrediënt grondig te inspecteren.

Er zijn ook veel veterinair geformuleerde nieuwe eiwitdiëten om uit te kiezen. Deze vereisen een recept van uw dierenarts en hebben meestal een diepgaand testregime.

Het is belangrijk bij het kiezen van een nieuw eiwitdieet, dat u de tijd neemt om een diepgaande dieetgeschiedenis van uw kat door te nemen en alle voedselingrediënten te noteren die ze hebben geconsumeerd.

Houd er rekening mee dat dit mogelijk niet volledig bekend is als uw kat een geredde zwerfhond was, geadopteerd, vrije toegang had of heeft tot de buitenlucht, of een vorig huis had. Als er een mogelijkheid is dat uw kat een aantal van deze nieuwe eiwitten heeft gehad, is het misschien het beste om een ander type eliminatiedieet te kiezen.

Gehydrolyseerde diëten

Gehydrolyseerde diëten worden gemaakt met eiwitten die een proces hebben doorlopen waarbij ze worden gehydrolyseerd. Dit betekent dat de eiwitbron wordt afgebroken in kleine stukjes waar het immuunsysteem niet op reageert.

Idealiter zijn deze diëten ook te vinden in natte en droge formuleringen en zijn ze smakelijk voor de kat. Een voordeel is dat ze meestal gemakkelijk te verteren zijn, dus goed voor katten met gastro-intestinale symptomen.

Huisgemaakte diëten

Huisgemaakte diëten kunnen moeilijk zijn voor zowel katten als eigenaren. Veel katten zijn extreem kieskeurig met hun voedsel en zullen geen huisgemaakte maaltijd eten. Een huisgemaakt dieet moet altijd worden geformuleerd onder leiding van een veterinaire voedingsdeskundige, omdat katten zeer specifieke voedingsvereisten hebben.

Beste voedingsmiddelen voor katten met allergieën

Het beste voedsel voor een kat met allergieën is er een waar hij of zij vrijwillig op eet en geen reactie op heeft. Als u een eliminatiedieetproef doorloopt en een voedsel vindt dat goed werkt voor uw kat, dan is dat wat uw kat zou moeten eten.

Lees ook: Allergieën bij katten: oorzaken, symptomen en behandelingen

Het moet ook een dieet zijn dat zowel financieel als commercieel toegankelijk is voor u als katteneigenaar, of een dieet dat u voor uw kat kunt bereiden onder leiding van uw dierenarts en veterinaire voedingsdeskundige. Elke kat is anders in welk voedsel of voedsel ze allergisch zijn. Voor sommigen kan het een eiwit zijn, terwijl het voor anderen een koolhydraat kan zijn.

Het doel van het eliminatiedieet is om te bepalen wat precies het ingrediënt is, zodat u weet wat uw kat moet vermijden en wat veilig is om hem te voeren. In sommige gevallen moet het eliminatiedieet meerdere keren worden herhaald voor verschillende ingrediënten.

Vergeet niet om altijd met uw dierenarts samen te werken voor een eliminatiedieet, op die manier heeft u een partner om u er doorheen te helpen en iemand om uw vragen en zorgen naartoe te leiden.

Veelgestelde vragen

Wat is een nieuw eiwitdieet?

Een nieuw eiwitdieet is een dieet dat eiwitten bevat waaraan uw kat nog nooit eerder is blootgesteld. Het is meestal een ongewoon ingrediënt dat meestal niet wordt aangetroffen in traditioneel kattenvoer of traktaties.

Wat is het beste kattenvoer met beperkt ingrediënt?

Het beste kattenvoer met beperkt ingrediënt is er een die uw kat zal eop en reageert niet op. Sommige van de beste voedselallergie diëten zijn die welke veterinair zijn voorgeschreven en gehydrolyseerd zijn of nieuwe eiwitten bevatten.

Wat is de meest voorkomende voedselallergie voor katten?

De meest voorkomende voedselallergieën voor katten zijn voor rundvlees, zuivel en vis. Enkele van de minder voorkomende ingrediënten zijn gerst, ei, lamsvlees, varkensvlees, gevogelte, konijn en tarwe.

Kan ik mijn kat traktaties geven tijdens een eliminatiedieet?

Meestal, nee, je moet je kat niets anders geven dan zijn eliminatiedieet. Dit is een zeer streng dieet en iedereen in het huishouden moet zich eraan houden, anders werkt het niet en kan het een verspilling van tijd en energie zijn. Als u uw kat iets speciaals moet geven, overweeg dan om hem de ingeblikte voedselversie van het speciale dieet aan te bieden dat binnen hun dieetbeperkingen valt.