Hoe kattenspeelgoed veilig te reinigen – 5 eenvoudige stappen die werken

Het speelgoed van je kat moeten schoonmaken lijkt misschien heel voor de hand liggend nu je erover nadenkt, maar het zou je ook vergeven zijn als je het nooit eerder hebt gedaan. We maken routinematig bedden, kommen en de dieren zelf schoon, maar op de een of andere manier lijkt speelgoed over het hoofd te worden gezien. Aangezien ze zijn doorweekt met kattenspuug en een uitstekende voedingsbodem voor ziektekiemen, kan dit problemen veroorzaken voor uw kat en u.

Weten hoe ze hun speelgoed correct moeten schoonmaken – zodat ze veilig zijn en niet worden vernietigd tijdens het proces – hangt af van het type speelgoed. Er komt natuurlijk een moment dat het weggooien van het speelgoed de beste optie is. Daarvoor wil je echter de levensduur van het speelgoed zoveel mogelijk verlengen, en we zullen hieronder precies bespreken hoe je dat kunt doen.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe kattenspeelgoed veilig schoon te maken

1. Stoffen speelgoed

kat speeltje op de grond
Afbeelding Credit: Lukasz Pawel Szczepanski, Shutterstock

Wees voorzichtig met stoffen speelgoed en controleer altijd het etiket van de fabrikant om te zien of u het speelgoed in de wasmachine kunt wassen. Als je het niet zeker weet, wees dan voorzichtig en vermijd de wasmachine. Stoffen speelgoed is ook niet bestand tegen frequent wassen omdat het ervoor kan zorgen dat kleuren vervagen, stiksels losraken en vulling zijn vorm verliest.

Als het speelgoed in de machine wasbaar is, ga dan voor een hete wasbeurt en het is een goed idee om het speelgoed in andere dingen zoals handdoeken te doen, zodat ze niet alleen over je wasmachine rammelen. Of je kunt ze zelfs in een kussensloop stoppen om ze veilig en samen te houden. Als u met de hand moet wassen, gebruik dan heet zeepwater.

Probeer geparfumeerde zepen en wasmiddelen te vermijden, omdat dit onaangenaam kan zijn voor uw kat. Probeer ook de wasdroger te vermijden, omdat dit ervoor kan zorgen dat het speelgoed zijn vorm verliest. Je kunt het speelgoed in plaats daarvan te drogen hangen.

thematische pauze

2. Plastic speelgoed en puzzelspellen

kat die een toren van tracks speelgoed speelt
Afbeelding Credit: Chewy

Hoewel de meeste plastic speelgoed en puzzels niet zijn ontworpen om in een vaatwasser te worden gewassen, is het de moeite waard om te controleren of het vaatwasmachinebestendig is, omdat dit je wat tijd bespaart. Je zult echter merken dat de meeste zachte kunststoffen kromtrekken in de vaatwasser, terwijl het lichtere speelgoed kan worden rondgegooid, wat het speelgoed en de vaatwasser riskeert.

Als je speelgoed niet vaatwasmachinebestendig is, was het dan met de hand in heet water met afwasmiddel. Vermijd het gebruik van een scrubber, die kleine krasjes kan veroorzaken die vervolgens bacteriën kunnen herbergen en de levensduur van het speelgoed verminderen en uw kat ook ziek kunnen maken. Gebruik in plaats daarvan een spons of een vaatdoek.

thematische pauze

3. Kattenkruid Speelgoed

kat spelen met kattenkruid speelgoed
Afbeelding credit: Ellie Burnett, Shutterstock

Over het algemeen zijn kattenkruidspeeltjes gemaakt van stof en ze verschillen iets van je gemiddelde speeltje omdat je kat er duidelijk het meest op heeft gekauwd. Het beste idee is om het in schoon water te weken. Probeer het gebruik van wasmiddelen te vermijden, omdat u niet wilt dat uw kat er een binnenkrijgt.

thematische pauze

4. Krabben berichten

oranje katten met krabpaal
Afbeelding Credit: MarinaTr, Shutterstock

Hoewel het technisch gezien geen speelgoed is, is de krabpaal iets dat ook over het hoofd wordt gezien en misschien ergens is waar je kat graag met zijn speelgoed speelt. Als de krabpaal vies is, zal het speelgoed dat ook zijn.


  • Gebruik korte, zware slagen en gebruik een stijve borstel om vuil of kattenhaar los te maken.

  • Stofzuig de paal en als er nog haren op zitten, kun je proberen een wasverzachter te gebruiken. Als alternatief zou een pluisroller of vochtig washandje ook werken. Zodra je dit hebt gedaan, stofzuig je opnieuw.

  • In de meest extreme gevallen, als je het lange tijd niet hebt schoongemaakt, kan een tapijtreiniger nuttig zijn.
thematische pauze

5. Bont &Feather Toys

kat en veren toy_Pixabay
Afbeelding Credit: Pixabay

Handwasspeelgoed gemaakt van bont (echt of nep) en veren omdat beide te delicaat zijn voor een wasmachine. Gebruik heet zeepsop en zorg ervoor dat je ze grondig afspoelt voordat je ze te drogen hangt – buiten het bereik van je kat!

garen ball divider

Hoe vaak moet je het speelgoed van je kat schoonmaken?

Helaas is er niet één eenvoudig antwoord op deze vraag, omdat het afhangt van het materiaal van het speelgoed. Het is een goed idee om het speelgoed van je kat goed in de gaten te houden, vooral hun favorieten, maar maak je geen zorgen, je hoeft ze niet elke dag schoon te maken.

Voor het kattenkruid en stoffen speelgoed kan frequent wassen ze beschadigen, dus was ze wanneer je merkt dat ze vies worden. Voor steviger speelgoed, zoals dat van plastic, ongeveer één keer per week is een goed startpunt.

Wanneer speelgoed weggooien

Alle speeltjes hebben een bepaalde levensduur, en sommige zullen korter zijn dan andere, afhankelijk van de kwaliteit en ook hoeveel uw kat van het speelgoed in kwestie houdt. En dan gaat geen enkele hoeveelheid wassen het leven van het speelgoed redden. Dit is wanneer je geen andere keuze hebt dan het speelgoed weg te gooien, omdat het niet meer functioneel is of om de gezondheid van je kat te beschermen.

Speelgoed gemaakt van stof, veren of bont, dat beschadigd raakt en losse onderdelen heeft , zoals losse vulling, kan verstikkingsgevaar opleveren. Beschadigd speelgoed is ook veel moeilijker schoon te maken. Als je het speelgoed niet kunt repareren, kun je het het beste weggooien. Voor plastic speelgoed of speelgoed gemaakt van hardere materialen, let op kleine onderdelen die wegkomen en die door uw kat kunnen worden ingeslikt. Als het speelgoed veel krasplekken heeft, gooi het dan weg, want ook dit is moeilijker schoon te houden.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Het is gemakkelijk over het hoofd te zien, maar het schoonmaken van het speelgoed van je kat is erg belangrijk. Het goed schoonmaken van het speelgoed van uw kat verlengt niet alleen de levensduur van het speelgoed en bespaart u geld, maar het houdt uw kat ook veilig. Bacteriën kunnen zich verstoppen in krassen en schaafwonden, dus de gewoonte om hun speelgoed te controleren is een geweldige routine om in te komen.

Je kat is misschien een beetje buitengesloten als zijn favoriete speeltje een paar uur vermist raakt, maar alles zal worden vergeven als hij een fris, schoon speeltje terugkrijgt!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: winni-design, Shutterstock