Wat u moet weten bij het verzorgen van kittens: 6 essentiële tips

kitten gewikkeld in een hoed

Kittens zijn enkele van de meest schattige dieren op de planeet, en je zou het moeilijk vinden om meer knuffelige en lieve wezens te vinden!

Kittens houden er niet alleen van om veel van hun tijd te spelen en te knuffelen, maar ze zijn ook op zoek naar iemand om een band mee op te bouwen en om ze zich veilig en geborgen te laten voelen.

Als het gaat om pleegzorg, naast het bieden van een gelukkige en gezonde thuisomgeving, is het uiteindelijke doel met het verzorgen van kittens om ze adopteerbaar te maken in een permanent thuis.

Dus voordat u kittens mee naar huis neemt om te verzorgen, is het erg belangrijk om rekening te houden met verschillende belangrijke factoren.

Als u niet goed voorbereid bent en niet klaar bent voor de verbintenis, kunt u op de weg ongelukkige en onaangepaste kittens krijgen. En ongelukkige en onaangepaste kittens kunnen moeilijker zijn voor asielen om te adopteren.

In dit artikel geven we u enkele belangrijke informatie over wat u moet weten bij het verzorgen van kittens, en geven we u enkele nuttige tips over hoe u uw pleegkitten kunt voorzien van wat ze nodig hebben om zich te ontwikkelen tot gelukkige, gezonde en adopteerbare katten.

In één oogopslag: dingen om te overwegen bij het koesteren van kittens

  • Basisbenodigdheden – Kittens hebben een paar basisbenodigdheden nodig om gelukkig en gezond te zijn. Deze benodigdheden omvatten voedsel en water, een kattenbak (en zwerfvuil), een krabpaal of krabkussen, comfortabele bedden of gezellige plekken, verzorgingsbenodigdheden en wat speelgoed om mee te spelen.
  • Thuisomgeving – Ervoor zorgen dat uw huis kittenvriendelijk is, is een ander zeer belangrijk aspect van pleegzorg. Dus, voordat je je nieuwe vrienden mee naar huis neemt, moet je ervoor zorgen dat je een veilige en vriendelijke omgeving hebt die vrij is van mogelijke gevaren of stressoren.
  • Tijdsbesteding – Het is erg belangrijk om er zeker van te zijn dat u veel tijd met uw pleegkittens kunt doorbrengen. Tijd met hen doorbrengen zal niet alleen helpen om hen veilig te houden, maar het zal hen ook helpen om een gevoel van vertrouwen en kameraadschap met mensen te ontwikkelen.
  • Basishygiëne – Pleegkittens, vooral als ze wees zijn, hebben misschien een beetje hulp nodig als het gaat om netheid. Het is dus belangrijk om goed op hun algehele hygiëne te letten om ervoor te zorgen dat ze geen hygiënische problemen ontwikkelen.
  • Quarantaine – Het is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat uw pleegkittens en eventuele reeds bestaande katten in uw huis voortdurend van elkaar gescheiden zijn. Als u dit doet, voorkomt u de verspreiding van infecties terwijl uw pleegouders hun immuunsysteem ontwikkelen.
  • Medische zorg– Terwijl uw pleegkittens zich in de vroege stadia van het ontwikkelen van hun immuunsysteem bevinden, moet u goed letten op eventuele onregelmatigheden in hun algemene gezondheid en bereid zijn om ze naar een dierenarts te brengen als u tekenen van ziekte opmerkt.

Dingen om in gedachten te houden bij het koesteren van kittens

kitten in een kattenbak

Bij het verzorgen van kittens is het uw doel om ze gesocialiseerd, goed getraind en adopteerbaar te maken.

In dit artikel zullen we enkele van deze belangrijke dingen bespreken waarmee u rekening moet houden bij het verzorgen van kittens. Vergeet niet dat alle pleegkittens hun eigen unieke persoonlijkheden hebben, dus je moet misschien wat experimenteren om te ontdekken wat het beste voor hen werkt en wat het beste voor jou werkt.

Toch kan het verzorgen van kittens een geweldige en bevredigende ervaring zijn, en je kunt zeker helpen om een prachtig bestaan te bieden aan de kittens die je verzorgt.

Pleegkittens hebben specifieke benodigdheden nodig

Voordat u uw pleegkitten mee naar huis neemt, moet u ervoor zorgen dat u alle benodigdheden hebt die ze nodig hebben, waaronder voedsel en water (en voedsel- en waterbakken), een kattenbak en nest, krabpalen of krabkussens, bedden en dekens, en veel speelgoed om mee te spelen.

Zorg ervoor dat het natte en droge voedsel dat je ze geeft speciaal is gemaakt voor kittens, zodat ze de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben, en zorg ervoor dat hun kattenbak een laag genoeg profiel heeft om in te kunnen klimmen. Ook als het gaat om nest, is niet-klonterend nest een betere optie voor kittens omdat het niet aan hun vacht of hun kleine poten blijft kleven.

Lees meer: Beste kattenbakvulling voor kittens

Zorg voor een veilig en gezond thuis

Kittens zijn van nature erg nieuwsgierig en verkennen, klimmen en kauwen zijn veel voorkomende gewoonten als het gaat om pleegouders die proberen te wennen aan hun nieuwe omgeving. Ervoor zorgen dat uw huis kittenvriendelijk is, is dus een zeer belangrijk aspect van pleegzorg.

Een onveilig huis kan zeer schadelijk zijn voor hun onmiddellijke en langdurige mentale en lichamelijke gezondheid, dus het is belangrijk om je huis van tevoren voor te bereiden.

Zorg ervoor dat snoeren, kabels en blindsnoeren buiten hun bereik zijn, zorg ervoor dat er geen potentieel giftige planten of bloemen in de buurt zijn en zorg ervoor dat uw toiletdeksels gesloten zijn. Houd ook rekening met gordijnen die aantrekkelijk kunnen zijn voor kittens om op te klimmen, zorg ervoor dat u al uw ramen gesloten houdt en houd uw pleegkittens altijd binnen om verwondingen en infecties te voorkomen.

Breng tijd door met uw pleegkittens

Kitten drinkt melk uit een fles

Kittens hebben de unieke balans van voedingsstoffen nodig die aanwezig zijn in de melk van hun moeder. Alles behalve deze melk of een speciaal samengestelde kattenmelkvervanger zal leiden tot voedingstekorten.

Pleegkittens hebben veel aandacht en zorg nodig om ervoor te zorgen dat ze gelukkig, gezond en veilig zijn. Dus, als je overweegt om pleegouder voor kittens te worden, denk er dan zeker van tevoren over na en zorg ervoor dat je voldoende tijd met ze kunt doorbrengen nadat je ze in huis hebt gehaald.

Niet alleen is tijd doorbrengen met je pleegkinderen belangrijk als het gaat om hun algemene welzijn, het is ook van vitaal belang dat je elke dag enkele minuten vrijmaakt om met hen door te brengen voor spelen, verzorgen en knuffelen.

Door dit te doen, zullen ze een gevoel van vertrouwen en genegenheid met mensen ontwikkelen, wat zal helpen om ze meer adopteerbaar te maken wanneer het tijd is om ze terug te brengen naar het asiel.

Houd uw pleegkitten schoon

Katten zijn over het algemeen zeer schone dieren en besteden veel tijd aan het verzorgen van zichzelf. Het kan echter even duren voordat kittens enkele basisverzorgingsvaardigheden leren, en dit geldt vooral als het gaat om pleegkittens die wees zijn, omdat ze hun moeder niet aanwezig hebben om hen deze vaardigheden te leren.

Het is beter om ze te voorzien van niet-klonterende strooisel, omdat het minder de neiging heeft om vast te komen te zitten aan hun vacht of vast te komen te zitten in hun poten en tussen hun tenen, maar je moet ze nog steeds regelmatig inspecteren en bereid zijn om ze af en toe een grondige reiniging te geven. Het is gemakkelijk om uw pleegkitten op te ruimen met kittendoekjes of met een washandje gedrenkt in warm water.

Geef uw pleegkittens hun eigen ruimte

Het kan heel verleidelijk zijn om uw pleegkittens mee naar huis te nemen en ze gewoon los te laten in de hoop dat ze beginnen te socialiseren met andere dieren die daar misschien al leven.

Dit kan echter zeer gevaarlijk en ongezond zijn voor uw pleegkittens, maar ook potentieel gevaarlijk en ongezond voor uw reeds bestaande dieren.

Meestal moeten kittens beginnen met het ontvangen van hun eerste vaccinatieronde op een leeftijd van ongeveer 6-8 weken, dus het is belangrijk dat ze in quarantaine blijven voorafgaand aan hun vaccinaties terwijl hun immuunsysteem zich ontwikkelt.

Ook kunnen pleegkitten onbewust vlooien of infectieziekten uit hun asiel mee naar huis nemen, die per ongeluk kunnen worden overgedragen aan andere dieren in uw huis.

Wees voorbereid op veterinaire bezoeken

Zoals gezegd kost het tijd voor kittens om hun immuunsysteem te ontwikkelen en moeten ze ongeveer 6-8 weken oud zijn voordat ze hun eerste vaccinatieronde krijgen. En omdat pleegkittens uit een opvangomgeving komen, kunnen ze infecties of ziekten hebben waarvan u zich misschien niet meteen bewust bent.

Dus voordat u de beslissing neemt om pleegouder te worden, is het erg belangrijk dat u rekening houdt met de mogelijke kosten van onverwachte dierenartsbezoeken.

Voordat u uw pleegkittens naar huis brengt, moet u een dierenarts in uw buurt zoeken die katten en kittens behandelt en klaar zijn om ze naar deze onverwachte dierenartsbezoeken te brengen als u tekenen van ziekte of andere onregelmatigheden ziet.

Laatste gedachten

katje

Het koesteren van kittens kan een ongelooflijk lonende ervaring voor u zijn, maar ook een geweldige en verzorgende ervaring voor de kittens zelf. Er zijn echter veel dingen om te overwegen en je voor te bereiden voordat je de beslissing neemt om pleegouder te worden.

Dat gezegd hebbende, als je jezelf goed voorbereidt, je huis goed voorbereidt en van tevoren weet waar je aan begint, kun je je pleegkitten helpen om te gedijen en gelukkige toevoegingen te worden aan hun uiteindelijke eeuwige thuis.