Wat is de beste plek om een kattenbak neer te zetten?

Het vinden van de perfecte plek om een kattenbak voor uw kat te plaatsen is cruciaal om toiletproblemen in uw huis in de toekomst te voorkomen. Uw kat moet het gevoel hebben dat hij veilig is om de kattenbak te gebruiken en dit discreet kan doen. Als ze zich niet op hun gemak voelen op de plek die je kiest, kun je elders wat ongewenste vervuiling krijgen.

Snel overzicht

01

Een goede plaatsing van de kattenbak kan voorkomen dat katten buiten de doos verdwijnen.

02

Plaats kattenbakken op rustige maar gemakkelijk toegankelijke plaatsen, zoals een reservebadkamer, logeerkamer of de wasruimte.

03

Om problemen in huishoudens met meerdere katten te voorkomen, gebruikt u ten minste één kattenbak per kat, plus nog een voor een goede maatregel.

Basisbeginselen van de kattenbak

Katten zijn schoon en houden er niet van om kattenbakken te delen, dus zorg ervoor dat je minstens één doos per kat hebt, plus één extra.

Ervoor zorgen dat je voldoende kattenbakken hebt, is erg belangrijk, vooral in een huishouden met meerdere katten. Katten houden vaak niet van het delen van kattenbakken en dit kan hen aanmoedigen om in huis te potten. Als algemene regel geldt dat u altijd één kattenbak meer moet opgeven dan het aantal katten. Dus als je twee katten hebt, zet dan drie kattenbakken buiten.

Katten zullen hun kattenbak ook beter gebruiken als je schoon strooisel onderhoudt door regelmatig hun doos uit te scheppen. Dit vermindert ook de geur van kattenbakken.

Kattenbakvulling komt over het algemeen voor in klonterende en niet-klonterende variëteiten. De niet-klonterende kattenbakvulling komt vaak beter van ongewenste geur af, maar als je het gaat schoonmaken, moet je over het algemeen elke keer de hele bak legen. Klonterende kattenbakvulling vormt klonten wanneer uw kat plast of poept (zoals de naam al doet vermoeden), dus het is gemakkelijker op te ruimen.

U kunt klonten plas of poep verwijderen zonder de hele bak te hoeven legen (hoewel u het nest nog steeds ongeveer één keer per maand volledig moet verversen). Sommige katten geven de voorkeur aan de ene boven de andere, dus als je kat niet naar de kattenbak gaat, is het de moeite waard om een ander nest uit te proberen om te zien of ze de andere meer gebruiken. De meeste katten geven de voorkeur aan een ongeparfumeerd nestje.

Lees ook: Hoe weten katten dat ze een kattenbak moeten gebruiken?

Locatie van de kattenbak

Als u de kattenbak naar een nieuwe locatie moet verplaatsen, doe dit dan geleidelijk. Verplaats de kattenbak elke dag stapsgewijs totdat deze is bereikt waar u wilt. Je eerste kattenbaklocatie moet goed doordacht zijn, maar als je hem toch moet verplaatsen, raken de meeste katten gewend aan een nieuwe locatie als je hem op de juiste manier verplaatst.

1. Kies een rustige plek

Katten genieten van een rustige en stille ruimte om hun behoefte te doen.

Katten gebruiken eerder een kattenbak die op een rustige plek in huis staat. Het moet weg zijn van de speelkamer van de kinderen of een drukke gang, en op een goede afstand van een luidruchtige wasmachine of uw vaatwasser. Plaats de kattenbak in een rustige en vredige omgeving om uw kat aan te moedigen deze te gebruiken.

Lees ook: Hoe een kitten in 3 eenvoudige stappen te nestelen?

2. Zorg voor privacy

Katten hunkeren net zo naar privacy in de badkamer als mensen.

De kattenbak van uw kat moet zich op een plek bevinden waar het onwaarschijnlijk is dat uw kat wordt gestoord terwijl hij zijn behoefte doet. Vaak is een rustige wasruimte of logeerkamer of badkamer hier perfect voor.

Probeer gebieden met veel verkeer te vermijden, zoals de woonkamer bijvoorbeeld. Dit kan moeilijk zijn in een klein appartement, omdat je misschien niet zoveel kameropties hebt. Als u echter een kast of een kleine opslagruimte heeft waar u een kattenluik in kunt plaatsen, kan dit een geweldige oplossing zijn.

Katten zullen zich ook veilig willen voelen terwijl ze hun werk doen, dus het plaatsen van de kattenbak tegen een muur of een hoek waar uw kat naar buiten kan kijken in de rest van de kamer, zal het aantrekkelijker maken.

Lees ook: 6 veelvoorkomende redenen waarom katten buiten de kattenbak plassen

3. Behoud de toegankelijkheid

Zet de kattenbak niet zo ver weg dat je kat moeite heeft om er op tijd bij te komen.

Vergeet niet om rekening te houden met de fysieke gezondheid van uw kat bij het plannen van de beste kattenbakvullinglocatie. Als u een oudere kat bezit, kan het moeilijk zijn om te navigeren en daarom is het moeilijk om de kattenbak te gebruiken.

Oudere katten willen misschien ook niet ver reizen van hun gebruikelijke hangplekken voor kattenbakken. Zorg er ook voor dat uw discrete locatie (bijvoorbeeld een gastenbadkamer), altijd een open deur heeft of een kattenluik heeft geïnstalleerd voor toegankelijkheid.

Het is ook de moeite waard om verlichting voor de kattenbak van uw kat te overwegen. Een kattenbak in een donkere hoek die moeilijk te zien is, is misschien niet optimaal. Nachtelijk gebruik van de kattenbak moet ook niet worden ontmoedigd en door uw kat een nachtlampje in de buurt van de kattenbak te geven, wordt het gewoon thop iets toegankelijker.

Lees ook: Hoe een kat te stoppen met plassen op het tapijt

4. Plaats het uit de buurt van voedsel en water

Plaats kattenbakken niet in de buurt van eet- of drinkgebieden.

Katten houden er niet van om te eten en te drinken in de buurt van waar ze toiletteren. Terecht weten ze instinctief dat het hun voedsel en water kan besmetten, en katten zijn zorgvuldig schone dieren. Met dit in gedachten moeten katteneigenaren proberen de kattenbak van hun kat ver weg te plaatsen van waterbakken en de voerbakken van uw kat die u in huis hebt.

Lees ook: Litter-Robot 4 Review (we hebben het een maand getest)

5. Overweeg kattenbakopties

Misschien moet je een paar verschillende kattenbakstijlen proberen om er een te vinden die je kat het leukst vindt.

De tijd van one-size-fits-all kattenbakken is voorbij. Zorg ervoor dat uw kattenbak groot genoeg is voor de grootte van uw kat – deze moet minstens anderhalf keer langer zijn dan uw kat. Sommige katten houden van open kattenbakken omdat ze geen geuren opvangen, terwijl anderen genieten van de privacy van overdekte overdekte dozen.

U kunt zelfs kattenbakken volledig in een meubelstuk laten installeren om een stijlvol interieur te behouden. Een snelle zoekopdracht online laat zien dat er tal van aantrekkelijke kattenbakken verborgen zijn in kasten, salontafels – noem maar op.

Lees ook: Waarom begraven katten speelgoed in de kattenbak?

Wat als mijn kat zijn kattenbak nog steeds niet gebruikt?

Wanneer uw kat stopt met het gebruik van de kattenbak, is het tijd om problemen op te lossen om de reden te achterhalen.

Het is belangrijk om uw kat al vroeg klaar te stomen voor kattenbaksucces. Als je ervoor hebt gezorgd dat je een kattenbak op een plek hebt geplaatst die alle bovenstaande vakjes aanvinkt, je hebt voldoende kattenbakken voor het aantal katten en je gebruik van het favoriete nest van je kat, dan wil je misschien meer te weten komen van deze cursus van een kattengedragsdeskundige, die extra methoden aanleert om je kat te leren hoe hij de kattenbak als potje moet gebruiken.

Lees ook: 5 eenvoudige trucs om je kat te leren volgens een kattengedragsdeskundige

Laatste gedachten

Het kiezen van een geweldige locatie voor de kattenbak zal helpen ervoor te zorgen dat uw kat deze gebruikt.

Hopelijk kun je met deze begeleiding een perfecte plek in je huis vinden om een kattenbak voor je kat te plaatsen. Hoe meer aandacht je besteedt aan het in eerste instantie goed doen, zal later de vruchten plukken van consistent gebruik van kattenbakken.

Lees ook: Waarom kneden katten hun baasjes?

Veelgestelde vragen

Waar moet je geen kattenbak neerzetten?

Vermijd het plaatsen van de kattenbak van uw kat in gebieden met veel verkeer en kamers met veel lawaai. Plaats het niet ergens waar ze niet altijd bij kunnen en misschien moeite hebben om het te bereiken vanwege ouderdom. Probeer de kattenbak ook uit de buurt van hun kattenvoer en waterbak te houden.

In welke kamer moet ik de kattenbak van mijn kat plaatsen?

Optimale kamers voor de kattenbak van uw kat zijn de reservebadkamer, logeerkamer of wasruimte.

Is het goed om een kattenbak in de slaapkamer te zetten?

Als je geen privé-opties meer hebt voor je kat en je vindt de geur niet erg, kun je de kattenbak in je slaapkamer plaatsen. Houd er rekening mee dat u ervoor moet zorgen dat uw slaapkamerdeur altijd open is, zelfs de hele nacht, om uw kat toegang te geven wanneer ze deze nodig hebben.