Hoe over te schakelen van nat naar droog kattenvoer

Bevindt u zich in een positie waarin u het voer van uw kat van nat naar droog moet veranderen? Vraagt u zich af hoe u dit een veilige en soepele overgang voor zowel u als uw kat kunt maken? Lees verder om enkele handige trucs te ontdekken!

Snel overzicht

01

Katteneigenaren veranderen het voedsel van hun huisdier om vele redenen, waaronder medische problemen, veiligheid, gemak en financiële keuzes.

02

Het wisselen van het voer van een kat kan lastig zijn, maar een soepele overgang is mogelijk als je het langzaam doet.

03

Bij het wisselen van voedsel is het belangrijk om te controleren hoeveel uw kat eet om ervoor te zorgen dat hij voldoende voeding krijgt.

04

Als uw kat het nieuwe voedsel niet wil eten of moeite lijkt te hebben met het eten ervan, neem dan contact op met uw dierenarts voor advies.

Katten kunnen notoir moeilijk te behagen zijn op de voedselafdeling. Als je een voedsel hebt gevonden waar ze van lijken te genieten, kan het een moeilijke beslissing zijn om een dieetverandering te initiëren. Katteneigenaren veranderen het voedsel van hun huisdier om vele redenen, waaronder medische redenen, veiligheid, gemak en financiële keuzes. Als u het voer van uw kat gaat veranderen, zijn er een paar dingen die u moet weten om het overgangsproces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Het voedsel van uw kat veranderen

Het veranderen van het voer van uw kat moet een geleidelijk proces zijn om uw kat te helpen wennen aan het nieuwe voer.

Het eten van je kat verwisselen houdt veel meer in dan alleen de ene dag de kom oppakken en de volgende dag neerleggen met het nieuwe voer erin. Je moet ervoor zorgen dat het een geleidelijke, langzame en zachte overgang is. Uw kat is misschien niet blij met de verandering, dus het kan een tijdje duren voordat hij zijn nieuwe voedsel accepteert. Ze kunnen meer of minder ontvankelijk zijn, afhankelijk van of ze een kitten of een volwassen kat zijn.

Wanneer u een verandering aanbrengt, moet u mogelijk verschillende smaken van het nieuwe type voedsel verkennen. Vergeet niet dat je kat een individu is met zijn eigen voorkeuren en antipathieën. Je zou kunnen denken dat ze hun neus ophalen voor het nieuwe droge kattenvoer dat je ze presenteert, maar eigenlijk houden ze gewoon niet van de nieuwe smaak. Het is een lastige zaak!

Redenen om over te stappen van nat naar droogvoer

Er zijn veel redenen waarom u het voer van uw kat kunt veranderen van nat kattenvoer naar droog. Enkele van die redenen worden hieronder vermeld.

1. Een medische reden

De medische toestand van uw kat kan een verandering in het dieet noodzakelijk maken.

Bepaalde medische aandoeningen vereisen of profiteren van een specifiek dieet. Deze omvatten zaken als nierfalen, diabetes, artritis, blaasstenen of nierstenen, obesitas, huidziekten, allergieën, darmproblemen, leveraandoeningen en hypo- of hyperthyreoïdie of tandheelkundige aandoeningen. Uw kat kan ook een gevoelige maag hebben als gevolg van een eerdere ziekte.

Uw kat kan verschillende metabolische vereisten hebben. Als ze bijvoorbeeld zwanger zijn, heeft kittenvoer meestal een hoger aandeel eiwitten, vetten en koolhydraten in vergelijking met volwassen kattenvoer en dit is beter geschikt voor zwangere koninginnen.

Lees ook: De 7 beste kattenvoer met granen

2. De smaak van uw kat kan zijn veranderd

Katten veranderen soms hun voedselvoorkeuren en besluiten dat ze niet langer houden van wat je ze hebt gevoerd.

Je kat kan plotseling besluiten dat hij de voorkeur geeft aan een bepaald soort voedsel. Misschien hoor je dit van een van je buren die je kat bijvoorbeeld het voer van zijn kat heeft zien eten. Ze kunnen besluiten dat ze het voedsel dat je ze geeft gewoon niet meer lekker vinden. Dit is meestal nadat het voedsel in de uitverkoop is gedaan en je het in bulk hebt gekocht!

Lees ook: Mijn kat at een kippenbot: moet ik me zorgen maken?

3. Uw situatie kan zijn veranderd

Droogvoer is vaak betaalbaarder dan natvoer.

Je financiële situatie kan zijn veranderd en je kunt het voedsel dat je hen gaf niet betalen. Als alternatief wilt u iets van hoge kwaliteit voor uw kat kopen dat u zich voorheen niet kon veroorloven.

Tips voor het veranderen van voedsel

1. Haast je niet

Een geleidelijke omschakeling zal het uw kat gemakkelijker maken.

Stel je voor dat het ongeveer een maand gaat duren om dit goed te doen – op die manier kun je de tijd nemen en voelt je kat zich niet overweldigd. Vergeet niet dat het belangrijk is om de overstap te maken van natvoer naar droogvoer, het maakt niet uit hoe lang dit duurt. Het is een marathon, geen sprint! Elke drastische verandering zal uw kat onnodige stress bezorgen.

Lees ook: Waarom eet mijn kat niet? Verlies van eetlust bij katten

2. Wees geduldig

Als een kat zijn hele leven slechts één soort voedsel heeft gegeten, kan het wisselen voor hem verwarrend zijn.

Geduld is zeker een virtue in deze situatie. Je moet je kat de tijd geven om zich aan te passen. Ze herkennen het nieuwe dieet in eerste instantie misschien niet eens als voedsel. Het is immers een grote verandering in textuur en consistentie. Je kat heeft misschien zijn hele leven op het oude dieet gezeten en weet gewoon niets anders. Sommige katten kunnen in de war zijn over het nieuwe voedsel dat je voor hen neerzet en niet begrijpen waar hun oude voedsel naartoe is gegaan.

Lees ook: Waarom eten katten plastic? (En hoe ze te laten stoppen)

3. Controleer de voedselinname

Controleer of uw kat het nieuwe voedsel in voldoende hoeveelheden eet om de juiste voeding te krijgen.

Zorg ervoor dat u in de gaten houdt wat uw kat daadwerkelijk eet, vooral in huishoudens met meerdere katten. Zorg ervoor dat uw kat nog steeds regelmatig eet en zijn dagelijkse calorie-inname krijgt. Als katten een paar dagen achter elkaar niet eten, krijgen ze iets dat hepatische lipidose wordt genoemd, ook bekend als leververvetting. Dit is potentieel fataal, dus je moet voorzichtig zijn.

Lees ook: Kunnen katten sla eten?

4. Weeg uw kat

U kunt uw kat wegen op een babyweegschaal of een grotere keukenweegschaal.

Het is erg belangrijk om uw kat regelmatig te wegen tijdens het wisselen van voedsel. Als ze niet genoeg voedingsstoffen en calorieën binnenkrijgen, zal dit gewichtsverlies veroorzaken en schadelijk zijn voor hun gezondheid. Door hun gewicht nauwlettend in de gaten te houden, kunt u ervoor zorgen dat ze een veilige overgang hebben naar hun nieuwe kattenvoer.

Lees ook: Cat Gewichtscalculator

5. Bereid je voor op voedselverspilling

Katten die eerder al hun natvoer hebben opgegeten, kunnen in het begin wat droog achterlaten.

Het kan helpen als je je neerlegt bij het feit dat je misschien wel veel voedsel verspilt tijdens de overgang van nat naar droog voedsel. Het is zeer waarschijnlijk dat uw kat elke dag een deel van zijn voedsel achterlaat als u verandert wat hem wordt aangeboden. Als je hierop voorbereid bent, zal het voorkomen dat je gestrest en gefrustreerd raakt.

Lees ook: Nat versus droog kattenvoer: wat is beter voor katten?

6. Verander het voedsel nooit plotseling

Verander altijd geleidelijk van voedsel om maagklachten te voorkomen.

Verander niet plotseling 100% van het voedsel van uw kat, tenzij uw dierenarts u hiertoe opdracht heeft gegeven. Plotselinge veranderingen in het dieet van uw kat zijn gevaarlijk omdat ze ervoor kunnen zorgen dat ze een verstoorde buik hebben met braken en diarree.

Lees ook: Wat kun je een kat geven voor maagklachten?

7. Houd gezondheidsproblemen in de gaten

Als uw kat het nieuwe voedsel niet wil eten of moeite lijkt te hebben met het eten ervan, neem dan contact op met uw dierenarts.

Er zijn een paar redenen waarom uw kat misschien geen droogvoer wil eten. Als ze bijvoorbeeld een tandheelkundige ziekte hebben, kan het kraken van harde brokjes hun mond pijn doen. Als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw kat, raadpleeg dan uw dierenarts.

Houd ook je kat in de gaten als zijn hongerniveau verandert. Als ze een verminderde eetlust hebben, kan dit zijn omdat ze onwel zijn in tegenstelling tot het niet leuk vinden van het voedsel dat je aanbiedt.

Hoe u het voedsel van uw kat kunt veranderen

Dus hoe ga je eigenlijk om met het veranderen van hun voedsel? De sleutel is om dit proces geleidelijk in stappen te doen.

Stap 1: Bied het nieuwe voedsel aan naast het originele voedsel

Serveer een beetje van het nieuwe voer naast het reguliere voer van je kat om het te introduceren.

Geef uw kat zijn normale voedsel zoals u dat gewoonlijk zou doen. Zet naast hun gewone kom ook een klein deel van het nieuwe voedsel neer. Dit is een manier om het nieuwe voedsel te introduceren en je kat te laten weten dat dit vreemd uitziende spul ook voedsel is. Meng het voedsel nog niet, het is belangrijk om ze voorlopig gescheiden te houden.

Je kat kan het nieuwe voedsel likken of opeten, als dat zo geweldig is! Zo niet, maak je dan helemaal geen zorgen. Je kat toont misschien geen interesse, maar dat is OK. Het is belangrijk om ze in eerste instantie gewoon te laten wennen aan de nieuwe geur. Wanneer uw kat het nieuwe voer begint te eten, blijf dan het nieuwe voedsel en het oude voedsel minstens drie dagen naast elkaar leggen voordat u doorgaat naar de volgende stap.

Lees ook: Hebben katten een goed reukvermogen?

Stap 2. Verminder de hoeveelheid oud voedsel en verhoog de hoeveelheid nieuw voedsel

Wanneer u voor het eerst een nieuw voedsel introduceert, serveer het dan apart in plaats van het samen te mengen met het oude voedsel.

Nog steeds de twee soorten voedsel gescheiden houden, begin meer van het nieuwe voedsel aan te bieden en iets minder van het oude voedsel. Het is belangrijk om het voedsel nog niet te mengen, omdat de textuur heel anders zal zijn en je je kat de tijd moet geven om zich aan te passen aan de nieuwe textuur.

Als u het voedsel te vroeg mengt, kan uw kat worden afgeschrikt en er niets van eten. Zorg ervoor dat elke keer dat u de hoeveelheid nieuw voedsel verhoogt, u wacht tot uw kat gelukkig t eethet hele gedeelte voordat je er meer toevoegt.

Lees ook: De 5 beste verhoogde kattenbakken

Stap 3. Stop met het gebruik van het oude voedsel

Begin uiteindelijk met het uitzetten van alleen het nieuwe voer voor je kat.

Wanneer uw kat minimaal een week met plezier het nieuwe voer naast het oude voer eet, kunt u het oude voer volledig afbouwen. Als je kat plotseling stopt met het eten van het nieuwe voer, kan dit betekenen dat je de stappen te snel hebt doorlopen. Als dit het geval is, ga je een tijdje een stap of twee terug en probeer het dan opnieuw.

Laatste gedachten

tekenen dat uw kat voedselallergieën heeft

Het eten van een kat kan lastig zijn, maar een soepele overgang is mogelijk als je het langzaam doet.

Katten zijn gewoontedieren en verzetten zich meestal tegen veranderingen in hun dieet. Als je deze gids met geduld volgt en je kat alle tijd geeft die hij nodig heeft, kun je zijn voedsel veranderen van nat ingeblikt voedsel naar droge brokjes, zelfs als ze de meest kieskeurige eter zijn.

Lees ook: Hoe te zien of een kat zich inspant om te poepen of te plassen

Veelgestelde vragen

Is het OK om nat en droog kattenvoer te mengen?

Het korte antwoord hierop is ja, je kunt droog en nat voedsel mengen. Je moet wel voorzichtig zijn, want katten zijn erg gevoelig voor textuur. Als je het niet geleidelijk doet, kunnen ze het voedsel afwijzen. Sommige katten zijn mogelijk meer geschikt voor nat of droogvoer, dus raadpleeg uw dierenarts voordat u wijzigingen aanbrengt.

Kun je direct van kattenvoer wisselen?

Het is erg belangrijk om geen plotselinge veranderingen aan te brengen in het voedsel van uw kat, tenzij uw dierenarts u groen licht heeft gegeven. Dit komt door het feit dat plotselinge veranderingen spijsverteringsstoornissen en diarree kunnen veroorzaken. U kunt uw kat ook onbedoeld een ongewenste afkeer geven.

Hoe vaak per dag moet je een kat droogvoer geven?

Het is meestal normaal dat katten twee maaltijden per dag eten, met een tussenruimte van 12 uur. Het is echter OK om je schema te voeden als je in ploegendienst werkt of andere verplichtingen hebt, zolang je je maar aan een routine voor je kat houdt. Het is belangrijk om ook niet langer dan 12 uur tussen de voedingen te gaan, omdat dit de buik van uw kat van streek kan maken.