Dwerggroei bij katten: wat u moet weten

Dwerggroei bij katten kenmerk

Door de geschiedenis heen hebben mensen huisdieren gewaardeerd en gefokt voor specifieke kwaliteiten en uiterlijk.

Dwerggroei bij katten groeit als een klasse van rassen, maar brengt potentiële gezondheidsrisico’s en overwegingen met zich mee. Hoewel munchkin en andere toepasselijk genaamde rassen schattig kunnen zijn, moeten we onze huisdierselectie baseren op meer dan alleen maar op zoek is naar een lange en gezonde relatie.

Snel overzicht: Dwerggroei bij katten

tekstgrootte
Andere namen: Osteochondrodysplasie, achondroplasie
zoeken
Veel voorkomende symptomen: Groter dan normaal hoofd, onvolgroeide kaak, scheve tanden, slechte groei, kortere benen in vergelijking met lichaamsgrootte, vergrote gewrichten, buigen uit de voorpoten, abnormale wervelkolomvorm.
medische dossiers
Diagnose: Genetische geschiedenis, röntgenfoto’s van ledematen en wervelkolom, biopsiemonsters van botweefsel.
kat
Gediagnosticeerd bij katten: Zelden, maar vaker bij bepaalde rassen zoals Abessijnen en Scottish Folds.
pil
Vereist voortdurende medicatie: Pijnmedicatie als aanhoudende pijn een probleem is.
injectiespuit
Vaccin beschikbaar:Nee
jam-medisch
Behandelingsopties: Pijnmedicatie als zich gevallen van pijnlijke bot- of gewrichtsproblemen ontwikkelen. Corrigerende chirurgie is vaak ondankbaar. Veel katten met dwerggroei kunnen een normaal leven leiden. Het houden van een kat op een ideaal gewicht is cruciaal.
thuis
Huismiddeltjes: Het monitoren van dieet en gewicht en het voorkomen van obesitas zijn belangrijk om de gewrichten te belasten.

Oorzaken van dwerggroei bij katten

Dwerggroei bij katten en honden kan het gevolg zijn van hormonale tekortkomingen, groeischijfafwijkingen of kan afkomstig zijn van een huisdier dat is gekozen voor specifieke grootte en eigenschappen door selectief fokken. Genetische mutaties en chromosomale afwijkingen kunnen vormen van dwerggroei bij katten veroorzaken of eraan bijdragen. Deze katten hebben vaak een verkorte levensduur.

Hypofyse Dwerggroei

Hypofyse dwerggroei treedt op wanneer de hypofyse zich niet vormt of niet correct functioneert. De hypofyse, een zeer belangrijke klier in de hersenen, is verantwoordelijk voor het reguleren van veel hormonen.

Normaal gesproken scheidt deze klier hormonen af die groeihormonen, cortisol en andere essentiële lichaamsfuncties veroorzaken. Als de klier beschadigd is of zich niet goed ontwikkelt, komen deze hormonen niet vrij, wat resulteert in groeiachterstand, kleine gestalte, slechte haargroei, kleuring van de huid, evenals ernstige hart- en metabole afwijkingen.

Deze kittens zullen vaak de runt zijn, of veel kleiner dan hun nestgenoten. Hoewel deze aandoening zeldzaam is bij katten, kan deze worden getest met specifiek bloedonderzoek, maar is het erg moeilijk om met succes te behandelen.

Congenitale hypothyreoïdie

Dwerggroei bij katten oorzaken

Terwijl sommige katten opzettelijk worden gefokt om dwerggroei te vertonen, zijn anderen het onbedoelde resultaat van een aangeboren aandoening.

Congenitale hypothyreoïdie is een ander voorbeeld van een hormonale oorzaak van dwerggroei bij katten. Aangeboren betekent aanwezig sinds de geboorte, en hypothyreoïdie duidt abnormaal lage niveaus van schildklierhormonen.

De schildklier speelt een integrale rol in de ontwikkeling van het skelet en zenuwstelsel en speelt een rol bij de groei van haar, botten, tanden, samen met andere lichaamsfuncties. Katten geboren met deze aandoening hebben vaak de eerste paar weken een normale grootte, maar worden dan opgemerkt met een slechte vachtgroei, korte benen en een relatief grote kop, mentale saaiheid en lethargie.

Ze kunnen ook problemen hebben met eten en een normale stoelgang hebben. Testen voor deze aandoening vereist het meten van verschillende van de schildklier gerelateerde hormonen samen met algemene bloedtesten. Gelukkig is deze ziekte te behandelen met levenslange suppletie van een synthetisch schildklierhormoon en regelmatige controle van bloedonderzoek.

Osteochondrodysplasie

Afbeelding Credit:

Osteochondrodysplasie beschrijft een probleem met de botten en kraakbeen, resulterend in abnormale botgroei. Bij dwerggroei betekent dit dat de groeischijven aan het einde van botten abnormaal zijn of niet goed sluiten.

Omdat de benen meerdere groeischijven hebben, zijn de lengte en verhouding van de ledematen het meest opvallend. Hoewel niet onmiddellijk levensbedreigend, komt dwerggroei als gevolg van osteochondrodysplasie met langdurige gezondheidsproblemen bij katten zoals artritis, pijn, verminderd bewegingsbereik en mobiliteitsproblemen.

Selectieve dwerggroei treedt op wanneer katten worden geselecteerd op en gefokt voor specifieke kenmerken die verband houden met volwassen grootte en gewicht en verhoudingen van ledematen en lichaam. Terwijl dit type fokkerij vele generaties duurt om achieve dramatische veranderingen, het resulteert nog steeds in fysieke eigenschappen die huisdieren in gevaar brengen. Door te fokken op kortere ledematen, kunnen per ongeluk andere eigenschappen worden geselecteerd, waarvan er vele mogelijk niet wenselijk zijn.

Dwerg kattenrassen

Vanwege de risico’s en gezondheidsgevolgen van dwergkatten, erkennen of ondersteunen de meeste nationale en internationale kattengroepen (zoals de International Cat Association) het fokken van dwergkatten niet. Veel van de designer dwergkatten worden gemaakt door een kat met wenselijke eigenschappen te fokken met een andere rasechte partner.

Sommige rasnamen die geassocieerd kunnen worden met dwerggroei zijn “munchkin”, “napoleon”, “bambino”, “minskin” en “dwelf”. Bepaalde kattenrassen hebben een hogere incidentie van de metabole of chondrodystophische vormen gemeld, met name respectievelijk Abessijnen en Schotse Plooien.

Gezondheidsproblemen met dwergkatten

Dwerggroei die het gevolg is van een hormonale onbalans, zoals een lage schildklier, vereist een levenslange behandeling. Het lichaam heeft hormonen nodig voor niet alleen groei, maar ook voor de dagelijkse werking. Ouders van dwergdieren moeten bereid zijn om dagelijks medicijnen toe te dienen.

Bloedonderzoek en controle moeten ook regelmatig worden uitgevoerd, dus een goede relatie met uw dierenarts is essentieel. De normale levensduur van katten varieert bij de meeste katten van 12-16 jaar, maar dwergkatten kunnen een aanzienlijk kortere levensduur hebben.

Bij hormonaal normale dwergdieren komen de belangrijkste gezondheidsproblemen voort uit hun abnormale ledematen en proporties. Een deel van wat deze huisdieren schattig maakt, zijn hun korte benen onder een normaal uitziend lichaam of romp.

Dwerggroei bij katten bijwerkingen

Dwerggroei bij katten veroorzaakt een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen, waaronder een verhoogde belasting van de gewrichten en ledematen.

Dit resulteert echter in een hogere belasting van hun gewrichten en ledematen. Na verloop van tijd kunnen deze huisdieren artrose, verrekkingen en verstuikingen en orthopedische aandoeningen zoals gescheurde ligamenten ontwikkelen.

Het diagnosticeren van deze gezondheidsproblemen kan röntgenfoto’s en andere tests vereisen. Deze aandoeningen kunnen een operatie, ondersteuning en langdurige medicijnen vereisen om uw huisdier pijnvrij te houden.

Een andere veel voorkomende aandoening bij dwergkatten is obesitas. Katten hebben regelmatige lichaamsbeweging en stimulatie nodig in combinatie met een goed uitgebalanceerd dieet. Dwergkatten kunnen een verminderde of beperkte mobiliteit hebben, wat kan leiden tot gewichtstoename.

Helaas kan dit een vicieuze cirkel starten, omdat een verhoogd gewicht de ledematen meer kan belasten en de ontwikkeling van artrose en gewrichtsdegeneratie kan versnellen.

Rug- en neurologische problemen kunnen zich ook ontwikkelen bij katten met dwerggroei. Deze huisdieren zijn vaak “sway-backed”, of hebben een gebogen wervelkolom vanwege hun ontwikkelingsafwijkingen en hun gewicht en gestalte. Bij sommige katten kan dit leiden tot schijfziekte en zelfs verlamming in ernstige gevallen.

Elke kat heeft zijn eigen unieke eigenschappen, wat ze vertederend en speciale familieleden maakt. Dwergkatten en kittens lijken zeker nog schattiger dan de meeste, met hun korte benen en unieke lichaamsbouw. Maar huisdierouders moeten voorbereid zijn op de gevolgen van deze eigenschappen en de behandelingen die ermee gepaard gaan.

Niet alle kleine katten hebben echter dwerggroei!

Volwassen katachtigen kunnen variëren van een kleine 5 pond tot enorme exemplaren van 20 pond. Als u de moeder en vader van een kitten kunt zien, is de ouderlijke grootte de beste voorspelling van groei en volwassen gewicht.

Er zijn veel katten op zoek naar een thuis en de reddings- en asielorganisaties zullen u helpen de beste pasvorm voor uw gezin te vinden. Ongeacht de grootte, katten kunnen een onbeperkte hoeveelheid liefde geven!

Veelgestelde vragen

Kunnen dwergkatten kittens krijgen?

Dat hangt ervan af. Als er significante hormoonafwijkingen zijn, kan een dwergkat mogelijk niet zwanger worden. Zelfs als ze zwanger worden van kitten, kan een dwergkat moeite hebben met bevallen vanwege de bevestiging van de kittens en het geboortekanaal en bekken. Een keizersnede kan nodig zijn om ervoor te zorgen dat de kittens en moeder overleven.

Wat voor katten blijven voor altijd klein?

Katten kunnen klein zijn en relatief klein blijven als hun ouders ook klein waren.

Waarom bleef mijn kat klein?

Vaak is groeiachterstand een gevolg van ernstige onderliggende problemen en vereist behandeling om te overleven. Als uw huisdier niet groeit zoals u verwacht, is de eerste stap om een afspraak te maken met uw dierenarts.

Hoe heten dwergkatten?

Dwergkatten worden ook wel munchkin-katten genoemd, naast andere bijnamen.