Waarom zijn katten zo flexibel? Een dierenarts legt uit

Als een toegewijde katteneigenaar verwonder ik me vaak over het vermogen van mijn katten om zichzelf in de vreemdste posities te wurmen – voor verzorging, spelen of zelfs slapen! Ik bewonder ook hun acrobatiek van buitenaf, die op onze stenen muur springt, in de lucht springt en draait om een vallend blad te vangen en op elkaar springt in een speelse ruig en tuimelend.

Katten hebben een goed aangepaste fysiologie voor flexibiliteit en behendigheid. Ze hebben gedempte wervels die kunnen draaien en buigen, lange staarten voor evenwicht en losse schouderbladen voor lange passen en uitbarstingen van snelheid. Hun handig kleine sleutelbeenderen stellen hen in staat om door kleine openingen te knijpen, en hun binnenoor regelt hun beroemde vermogen om op hun voeten te landen.

Katten zijn simpelweg een wonder van evolutie. Lees verder om meer te weten te komen over de flexibiliteit van uw kat!

Waarom moeten katten flexibel zijn?

Vaak solitaire wezens, deze katachtigen moesten op prooi jagen, zich verbergen voor roofdieren, een veilig onderkomen vinden en bevredigende verzorgingsregimes creëren voor adequate zelfhygiëne.

Wij toegewijde eigenaren van gezelschapsdieren bieden onze moderne huiskatten alles wat ze nodig hebben, maar hun voorouders van wilde katten moesten meer zelfvoorzienend zijn. Vaak solitaire wezens, deze katachtigen moesten op prooi jagen, zich verbergen voor roofdieren, een veilig onderkomen vinden en bevredigende verzorgingsregimes creëren voor adequate zelfhygiëne.

Katten jagen niet in roedels of jagen op prooien over lange afstanden. Hun jachtstrategie is gebaseerd op twee dingen. Ten eerste vereist stealthy stalking behendigheid en gratie, evenals sluipen door kleine ruimtes. Ten tweede, een behendige en krachtige aanval om hun nietsvermoedende prooi onbewust te vangen.

Dit alles alleen doen vereist een zekere flexibiliteit, evenals snelle reflexen en een talent voor zelfbehoud. Kattengedrag is geëvolueerd om te vertrouwen op hun behendige lichaam, omdat ze ook lichaamshouding, staartpositie en andere visuele signalen gebruiken als onderdeel van hun communicatie met andere katten en met hun eigenaren.

Lees ook: Hoe jagen katten?

Wat maakt katten zo flexibel?

Laten we het hebben over interessante kattenfeiten, hun anatomie en fysiologie, en waarom hun lichaam zo wendbaar, flexibel en sierlijk is.

1. Flexibele wervelkolom

Katten hebben maar liefst 53 wervels (dat is veel meer dan wij mensen op 33!), Vooral omdat ze meer dan 20 van deze kleine botten in hun lange staart hebben.

Het eerste interessante punt over de anatomie van katten zijn hun wervels – de botten van de wervelkolom. Katten hebben maar liefst 53 wervels (dat is een stuk meer dan wij mensen op 33!), meestal vanwege het hebben van meer dan 20 van deze kleine botten in hun lange staarten. Deze botten in de wervelkolom van een kat zijn zeer flexibel verbonden, met elastische dempingsschijven tussen elke bot.

Deze elasticiteit in de wervels van katten stelt hen in staat om hun hoofd en romp rond bijna 180 te draaieno, omdat zij veel meer flexibiliteit hebben dan wij. Dat is vrij ongelooflijk – ze kunnen hun lichaam één kant op hebben terwijl hun hoofd en nek in de tegenovergestelde richting wijzen! Dit is zowel handig voor de jacht als voor het verzorgen van die moeilijk bereikbare plaatsen.

Deze superflexibele spinale verbindingen verklaren waarom katten in de lucht kunnen draaien zonder hun stekels te beschadigen en in een oogwenk van richting kunnen veranderen – beide essentiële vaardigheden voor het type jacht dat katten beoefenen. Het bekken van een kat is ook losser verbonden met de wervelkolom dan andere zoogdieren, voor extra flexibiliteit.

Lees ook: Waarom brengen katten je dode dieren?

2. Aanpassingen voor snelheid

Deze elasticiteit in de wervelkolom verklaart ook het fenomenale vermogen van katten om met hoge snelheden te sprinten door hun pas te verlengen terwijl ze rennen.

Deze elasticiteit in de wervelkolom verklaart ook het fenomenale vermogen van katten om met hoge snelheden te sprinten door hun pas te verlengen terwijl ze rennen. Ze strekken en buigen afwisselend hun lichaam langs de wervelkolom, waardoor hun looppas toeneemt naarmate het lichaam zich uitstrekt tot de volledige lengte.

Bij topsnelheid is elke paslengte tot drie keer hun lichaamslengte, waardoor sprintsnelheden van ongeveer 30 mph mogelijk zijn.

Honden, paarden en mensen hebben allemaal een nekplooi. Ligamenten zijn dikke, taaie stukjes weefsel die ondersteuning bieden. Het nekband ondersteunt het hoofd in de nek en is nuttig voor soorten die snel en ver rennen, om te ontsnappen of om prooien te vangen.

Katten hebben geen nekband, wat betekent dat hun hoofd behendiger is, maar ze kunnen alleen korte perioden van sprintactiviteit volhouden, in tegenstelling tot honden, die lagere snelheden langer kunnen volhouden.

Katachtigen hebben scherpe, intrekbare klauwen, die hen extra grip geven op verschillende soorten terrein, waardoor behendigheid mogelijk is, ongeacht deir locatie. Deze klauwen werken als runner’s spikes.

Lees ook: Hoe snel kan een kat rennen?

3. Schouderbladen

Katten verschillen van honden en mensen doordat het kattenschouderblad alleen via spieren aan de lichaamswand is bevestigd, niet via bot.

Katten verschillen van honden en mensen doordat het kattenschouderblad alleen via spieren aan de lichaamswand is bevestigd, niet via bot. Dit leidt tot grote uitbreidingskrachten, waardoor die lange pas van de voorpoten die nodig is voor plotselinge uitbarstingen van snelheid bij het achtervolgen van prooien wordt bevorderd. Het zorgt ook voor extra flexibiliteit bij het uitvoeren van functies zoals verzorging.

Lees ook: Zijn katten slimmer dan honden? Wetenschappers hebben eindelijk het antwoord

4. Sleutelbeen

Mensen hebben lange sleutelbeenderen, stevig verankerd op hun plaats via benige hulpstukken. Katten daarentegen hebben zeer kleine sleutelbeenderen, met veel vrijere beweging.

Mensen hebben lange sleutelbeenderen, stevig verankerd op hun plaats via benige hulpstukken. Katten daarentegen hebben zeer kleine sleutelbeenderen, met veel vrijere beweging. Dit verklaart waarom katten zich door zeer kleine ruimtes kunnen wurmen – ze worden alleen beperkt door de grootte van hun hoofd, niet door hun schouders.

Het kleine formaat van deze sleutelbeenderen is ook nodig voor katten om de klassieke sprongpositie te bereiken wanneer ze op het punt staan hun prooi te vangen.

Lees ook: Waarom houden katten van dozen? 8 redenen waarom!

5. Staarten

De lange staart van een kat kan een nuttige indicatie zijn van hun humeur – van hoog en vrolijk voor een vrolijke begroeting tot een zwiepende razernij als hij boos is.

De lange staart van een kat kan een nuttige indicatie zijn van hun humeur – van hoog en vrolijk voor een vrolijke begroeting tot een zwiepende razernij als ze boos zijn, katten gebruiken hun staartpositie vaak als een vorm van communicatie. Staarten bieden echter ook een nuttige functie in termen van balans, omdat katten klimmen en springen.

Lees ook: Waarom hebben katten staarten?

6. Binnenoor

Katachtigen hebben een uitstekend evenwichtsgevoel, met een sterk ontwikkeld binnenoorsysteem.

Katachtigen hebben een uitstekend evenwichtsgevoel, met een sterk ontwikkeld binnenoorsysteem. Ze zijn de trotse bezitters van een rechtzettingsreflex, wat het vermogen is voor hen om altijd op hun voeten te landen.

Katten houden ervan om hoog te zijn, zowel voor de veiligheid van grote roofdieren als als uitkijkpunt en hebben daarom een optimaal gevoel voor balans en natuurlijke behendigheid nodig.

Lees ook: Waarom zetten katten hun oren terug?

7. Vier poten en een compact lichaam

Katten hebben uiteraard vier poten, wat zorgt voor gewichtsverdeling wanneer ze naar beneden springen en landen, zodat hun landing licht is en geen hoge impact.

Katten hebben uiteraard vier poten, wat zorgt voor gewichtsverdeling wanneer ze naar beneden springen en landen, zodat hun landing licht is en geen hoge impact. Vaak landen ze op hun voorpoten, deze knikken instinctief, om impact te absorberen.

Ze hebben ook een lage verhouding tussen lichaamsvolume en gewicht, wat betekent dat ze langzamer van hoogte vallen omdat ze zich kunnen verspreiden en bijna als hun eigen parachute fungeren. Dit is deels de reden waarom katten de reputatie hebben meerdere ‘levens’ te hebben, omdat er veel geregistreerde gevallen zijn van katten die vallen van hoge gebouwen overleven.

Lees ook: 5 eenvoudige tips om katten van counters te houden

Cat flexibiliteit: een samenvatting

Het lichaam van een kat zit vol met slimme aanpassingen om hun behendigheid en flexibiliteit te vergroten, waardoor een zelfvoorzienende levensstijl mogelijk is.

Het lichaam van een kat zit vol met slimme aanpassingen om hun behendigheid en flexibiliteit te vergroten, waardoor een zelfvoorzienende levensstijl mogelijk is. Hun skeletstructuur is zeer mobiel, met de schouderbladen van de kat alleen bevestigd met spieren, hun wervels gedempt en hun sleutelbeenderen klein en los.

Hun lichaam kan extra lange passen produceren om de jachtsnelheid te verhogen, sierlijk landen met hun compacte lichamen en een goed ontwikkeld evenwichtsgevoel en zich door krappe ruimtes wurmen wanneer dat nodig is.

Lees ook: 5 eenvoudige trucs om je kat te leren volgens een kattengedragsdeskundige

Veelgestelde vragen

Waarom zijn katten flexibeler dan mensen?

Katten hebben gedempte stekels met veel wervels, kleine sleutelbeenderen en schouderbladen die alleen door spieren zijn bevestigd in plaats van bot. Deze aanpassingen helpen allemaal om katten wendbaar en flexibel te maken.

Waarom zijn katten zoveel flexibeler dan honden?

Katten hebben lange stekels, met extra demping tussen de wervels om rotatie en flexibiliteit mogelijk te maken. Ze hebben ook schouderbladen die alleen door spieren zijn bevestigd, in plaats van bot bij honden, om lange passen mogelijk te maken. Hun kleine sleutelbeenderen stellen hen in staat om zich in krappe ruimtes te wurmen.

Waarom zijn kattenstaarten zo flexibel?

Katten hebben lange staarten, bestaande uit 22-23 wervels. These wervelbeenderen hebben vrij losse aanhechtingen en zijn gedempt om meer flexibiliteit en rotatie mogelijk te maken.

Waarom zijn katten zo zacht?

Katten hebben een donzige ondervacht en hun buitenste vacht, waardoor ze super pluizig en zacht zijn. Ze hebben ook zeer flexibele, elastische stekels, wat betekent dat ze ‘vloeibaar’ kunnen werken – passen in kleine ruimtes in vreemde posities!