De complete voedingsgids van kittens tot senioren

De Franse auteur Francois de la Rochefoucauld zei dat “eten een noodzaak is, maar intelligent eten is een kunst.”

Het voeren van een kat ziet er op het eerste gezicht eenvoudig genoeg uit. Je koopt een zak voedsel met een foto van een kat erop, dumpt het in een kom en wacht tot je kat eet als hij honger heeft. Het is een aanpak die kan werken, maar het haalt niet altijd het beste in je kitten of kat naar boven.

Je kat goed voeden – echt goed – vereist een beetje meer nadenken.

In deze kattenvoedingsgids leert u hoe u uw kat kunt voeden vanaf de kittentijd tot zijn oudere jaren. U zult ontdekken hoeveel u uw kat in verschillende levensfasen moet voeren, hoeveel maaltijden hij per dag nodig heeft en welke soorten voedsel het beste zijn.

We hebben de voedingsbehoeften van uw kat uitgesplitst naar leeftijdsgroep, waardoor u een routekaart krijgt voor goede voeding in elke levensfase.

De voedingsbehoeften van uw kat evolueren in de loop van de tijd.

Naarmate uw kat door kittenschap, vroege volwassenheid en verder gaat, zullen zijn voedingsbehoeften veranderen. Het voldoen aan die vereisten in elke levensfase vormt de basis voor een goede gezondheid.

Uw eerste stop bij het kiezen van de juiste voeding voor uw kat? De voedingswaardeverklaring.

Meestal bevindt deze verklaring zich op de achterkant van de zak of het blikje en geeft aan of het voedsel qua voedingswaarde compleet en uitgebalanceerd is voor de beoogde levensfase. Op het etiket staat bijvoorbeeld: “… geformuleerd om te voldoen aan de voedingsniveaus die zijn vastgesteld door de voedingsprofielen van AAFCO-kattenvoer voor alle levensfasen”.

Voedingsmiddelen die qua voedingswaarde niet compleet en uitgebalanceerd zijn, worden meestal geëtiketteerd als “alleen voor aanvullende voeding”. Deze voedingsmiddelen bevatten niet de juiste balans van macronutriënten (eiwitten, vetten en koolhydraten) en micronutriënten (vitamines en mineralen) en mogen niet de enige voedingsbron van uw kat zijn.

Terwijl u naar het etiket kijkt, bekijkt u ook de voedingsinstructies. Voor de gemiddelde huiskat worden de juiste voedingsinstructies meestal al op de verpakking van het kattenvoer geplaatst.

De voedingsrichtlijnen op de verpakking wijzen u in de juiste richting, hoewel u mogelijk enkele wijzigingen moet aanbrengen om aan de exacte behoeften van uw kat te voldoen.

Preorder All About Cats’ First Book: The Art of Raising a Kitten door Sally E. Bahner


dierenarts
Op Internationale Kattendag (dat is 8 augustus 2022) publiceren we officieel ons allereerste boek.

The Art of Raising a Kitten is momenteel beschikbaar voor pre-order. $ 5 van elke aankoop die nu tot en met 8 augustus wordt gedoneerd aan de EveryCat Health Foundation. Deze organisatie ondersteunt onderzoek naar veel voorkomende gezondheidsproblemen bij katten en ondersteunt vooruitgang in de veterinaire zorg voor katten.

Geschreven door de doorgewinterde journalist en kattenliefhebber Sally E. Bahner met redactionele hulp van de veelgeprezen dierenarts Dr. Jean Hofve, beschrijft dit boek alles wat u moet weten over het opvoeden van een nieuw kitten. Perfect voor zowel nieuwe als ervaren kattenbeschermers, we zijn verheugd om deze gids met jullie allemaal te delen.

Klik hier om het ebook te pre-orderen en steun zowel All About Cats als de Everycat Health Foundation.

Hier is een gids over hoe je je kat kunt voeden tijdens de verschillende fasen van zijn leven.

#1 Pasgeboren kitten, leeftijd: 0-4 weken

Kitten van 0-4 weken oud

Tijdens deze fase vertrouwen de meeste kittens op de melk van hun moeder als hun enige voedingsbron. Als hun moeder aanwezig is, hoef je kittens helemaal niet te voeden – ze weten hoe ze zichzelf moeten voeden! Dat gezegd hebbende, als je een verweesd kitten hebt gered, moet je hem flesvoeding geven. Kittens hebben een kittenmelkvervanger nodig, die de voeding in moedermelk repliceert. Geef een kitten geen koemelk – het heeft niet de juiste voedingsbalans om een pasgeboren kitten te voeden.

Hoeveel moet u uw pasgeboren kitten voeren?

Als de moeder van uw kitten beschikbaar is om te verplegen, zal hij vrij borstvoeding geven. Als u flesvoeding geeft, volgt u de instructies op uw verpakking kittenmelkvervanger. In de meeste gevallen voedt u ongeveer 2 eetlepels vloeibare kittenformule per 4 gram lichaamsgewicht.

Hoe vaak moet u uw pasgeboren kitten voeden?

Pasgeboren kittens voeden zich vaak en gaan eens in de 1-2 uur naar de verpleegster. Boots dit voedingsschema na bij het geven van flesvoeding, waarbij de voedingsfrequentie geleidelijk wordt verlaagd tot 4-6 voedingen per dag tegen de tijd dat uw kitten drie weken oud wordt.

Lees ook: Beste natvoer voor kittens

#2 Kitten van 4-8 weken oud

Kitten van 4-8 weken oud

Kittens beginnen meestal rond hun 4e week met het spenen. Gedurende deze tijd zullen ze geleidelijk beginnen over te schakelen van melk of formule op een vast voedseldieet, dat de eiwitten, vetzuren en voedingsstoffen levert die hun vroege ontwikkeling voeden.

Lees ook: De 8 beste kattenbakken

Op de leeftijd van 4 tot 4,5 weken kunnen flesvoedingen hun kitten langzaam overgaan naar een dieet van verwaterd kittenvoer. Begin met het vervangen van enkele van zijn gebruikelijke maaltijden door een losse brij van nat kittenvoer en kittenvoeding in een fles en begin vervolgens geleidelijk met het voeden van uw kitten vanuit een kom.

Kitten Lady heeft een uitstekende video over de overgang van uw kitten van kittenvoeding naar vast voedsel.

Hoeveel moet u uw kitten van 4-8 weken oud voeren?

In dit stadium groeit uw kitten snel en heeft het ongeveer 3 keer zoveel calorieën per pond nodig als een volwassene. Uw kitten heeft mogelijk 60 calorieën per pond lichaamsgewicht nodig.

Hoe vaak moet u uw kitten van 4-8 weken oud voeren?

Terwijl uw pasgeboren kitten elke 1 tot 4 uur at, kunnen kittens gedurende 4 weken 6 tot 8 uur tussen de maaltijden gaan. Frequente maaltijden zijn nog steeds essentieel om tegemoet te komen aan de kleine maag en hoge energiebehoefte van uw kitten.

#3 Kitten van 8-16 weken oud

Kitten van 8-16 weken oud

In deze spannende fase van ontwikkeling ontwikkelt de persoonlijkheid van uw kitten zich en wordt zijn roofzuchtige aard steeds duidelijker. Tegen de leeftijd van 8-10 weken is hij volledig gespeend en zou hij een op vlees gebaseerd kittenvoer moeten eten dat veel eiwitten, dierlijke vetzuren voor de ontwikkeling van hersenen en ogen en de juiste niveaus van vitamines en mineralen levert.

Hoeveel moet u uw kitten van 8-16 weken oud voeren?

Tijdens deze fase ontwikkelt uw kitten zich snel en heeft het veel calorieën nodig om die groei te ondersteunen. Groeiende kittens hebben mogelijk 250-280 calorieën per dag nodig, met grotere rassen zoals Maine Coons en Ragdolls die dagelijks maar liefst 360 calorieën nodig hebben.

Hoe vaak moet u uw kitten van 8-16 weken oud voeren?

Vijf maaltijden per dag zijn ideaal, maar kittens ouder dan 8 weken kunnen ook gratis voer krijgen met droogvoer. Wees voorzichtig met vrij voeren. Hoewel uw kitten in dit stadium zou moeten aankomen, kan te veel droogvoer leiden tot overgewicht.

Lees ook: Beste kittenvoer – Top 5 beste kittenvoeding op de markt vandaag

#4 Kitten van 4-6 maanden oud

Kitten van 4-6 maanden oud

Tijdens deze fase zal uw kitten zich beginnen te settelen in zijn voedingsroutine. Daarom is het van vitaal belang om ervoor te zorgen dat je goede gewoonten voor de volwassenheid vastlegt. Het voeren van een gevarieerd dieet kan voorkomen dat uw kitten kieskeurig wordt en hem mentaal gestimuleerd houden. Merk ook op dat kittens die in dit stadium een droog dieet eten, waarschijnlijk verslaafd raken aan de crunch en later in het leven misschien geen nat voedsel willen eten.

Nat of ingeblikt voedsel is meestal rijk aan voor diersoorten geschikte dierlijke eiwitten, is lager in koolhydraten en heeft een hoger vochtgehalte (70-80%) dan dat van droog voedsel (6-10%).

Hoeveel moet u uw kitten van 4-6 maanden voeden?

In dit stadium hebben kittens nog steeds ongeveer twee keer zoveel calorieën per pond nodig dan volwassen katten. Raadpleeg de voedingsrichtlijnen op het voedsel van uw kitten om te bepalen hoeveel u hem per pond lichaamsgewicht moet geven.

Kittens in deze leeftijdsgroep hebben ongeveer 60-65 calorieën per pond lichaamsgewicht per dag nodig. Een kitten van 5 pond moet bijvoorbeeld ongeveer 325 calorieën per dag consumeren.

Hoe vaak moet u uw kitten van 4-6 maanden oud voeren?

Terwijl een kitten van 4 weken oud ongeveer 5 kleine maaltijden per dag nodig heeft, kunt u zijn dagelijkse voedingen verminderen tot 2-3 dagelijkse maaltijden tegen de tijd dat hij 6 maanden oud is. U kunt uw kitten ook de hele dag door traktaties geven, maar calorieën uit traktaties mogen niet hoger zijn dan 5-10% van de totale dagelijkse calorie-inname.

#5 6 maanden -volwassen katten

6+ maanden oude kat

Terwijl oudere kittens nog steeds veel calorieën nodig hebben om hun groei te voeden, zal hun metabolisme geleidelijk beginnen te vertragen en zullen hun voedingsbehoeften meer op die van een volwassene gaan lijken.

Rond de tijd van de eerste verjaardag van uw kitten kan hij beginnen met de overgang van kittenvoer naar een volwassen dieet. Houd er echter rekening mee dat katten van grotere rassen kunnen blijven groeien totdat ze 3-4 jaar oud zijn en een groeigericht dieet kunnen blijven eten.

Hoeveel moet je je volwassen kat voeren?

Naarmate het metabolisme van uw kitten begint te vertragen en hij de volwassenheid bereikt, merkt u misschien dat hij overtollig begint te worden. Obesitas is een veel voorkomend probleem bij volwassen katten en kan, wanneer het niet vroeg wordt gecorrigeerd, later in het leven tot complicaties leiden. Regelmatige lichaamsbeweging en een goed gecontroleerd dieet helpen om obesitas te voorkomen en uw kat in goede conditie te houden.

Of u uw kat nu zelfgemaakt kattenvoer of het beste commerciële kattenvoer geeft, het is van cruciaal belang om hem te voeren de juiste hoeveelheid per dag. Maar er is geen enkele hoeveelheid voedsel die elke kat elke dag zou moeten eten.

Caloriebehoeften variëren van kat tot kat, waarbij veel factoren een rol spelen. Wanneer u beslist hoeveel u uw kat wilt voeren, moet u rekening houden met zijn ras, leeftijd, reproductieve status, onderliggende gezondheidsproblemen en meer. Over het algemeen is de aanbevolen dagelijkse calorie-inname echter ongeveer 20 calorieën per pond lichaamsgewicht.

Klik hier voor een calculator dat helpt u te bepalen hoeveel calorieën uw kat per dag nodig heeft.

Hoe vaak moet u uw volwassen kat voeren?

Nadat uw kat zes maanden oud is, mag u hem 2-3 maaltijden per dag geven.

Lees ook: Beste kattenvoergids

#6 Seniorenjaren

senior kat

In vergelijking met jonge en middelbare leeftijd volwassenen hebben oudere katten unieke voedingsbehoeften. Ze vertonen vaak een verminderd vermogen om eiwitten te metaboliseren en hebben daarom de neiging om spiermassa te verliezen.

Ze hebben meer verteerbare eiwitten nodig om spiermassa te ondersteunen en gezond te blijven. Katten op deze leeftijd kunnen ook artritis en andere ontstekingsaandoeningen ontwikkelen, waardoor omega-3-vetzuren een bijzonder gunstige aanvulling zijn op het dieet van de senior.

Omdat ze moeite kunnen hebben met eten vanwege gebitsproblemen, is nat of vochtig voedsel beter voor oudere katten.

Hoeveel moet u uw oudere kat voeren?

Oudere en oudere katten hebben meer calorieën per pond lichaamsgewicht nodig. Als uw senior spiermassa lijkt te verliezen, overweeg dan om zijn calorie-inname te verhogen tot 30-40 calorieën per pond. De meerderheid van die calorieën moet afkomstig zijn van dierlijke eiwitten, wat helpt om sarcopenie (verlies van spieren als gevolg van veroudering) te voorkomen.

Hoe vaak moet u uw oudere kat voeren?

Blijf uw oudere kat 2-3 maaltijden per dag geven.

Lees ook: Beste kattenvoer voor oudere katten

Kattenvoerkaart

Leeftijd Geschat gewicht Hoeveelheid feed Rooster
0-1 week 50-150 gram / 1,7 – 5,2 gram 2-6 ml kittenformule Elke 1 tot 2 uur
1-2 weken 150-250 gram / 5.2 – 8.8 ounces 6-10 ml kittenformule Elke 1 tot 2 uur
2-3 weken 250-350- gram / 8.8 – 12.4 ounces 10-14 ml kittenformule Elke 2 tot 3 uur
3-4 weken 350-450 gram / 12,4 – 15,9 gram 14-18 ml kittenformule Elke 3 tot 4 uur
4-5 weken 450-550 gram / 15,9 gram – 1,1 pond Begin met het speenproces en bied 18-22 ml kittenformule aan; schakel geleidelijk over op een mengsel van kittenvoeding / nat kittenvoer Elke 4 tot 6 uur
5-8 weken 550-850 gram / 1,1 – 1,5 pond Spenen: Bied een onbeperkte hoeveelheid nat kittenvoer aan Elke 6 uur
8-9 weken 1,5 – 2,6 pond 250-360 calorieën per dag Elke 6 tot 8 uur
9-10 weken 1,6 – 2,9 pond 250-360 calorieën per dag Elke 6 tot 8 uur
10-11 weken 1,8 – 3,1 pond 250-360 calorieën per dag Elke 6 tot 8 uur
11-12 weken 2 – 3,3 pond 250-360 calorieën per dag Elke 6 tot 8 uur
12-13 weken 2.2 – 4 pond 250-360 calorieën per dag Elke 6 tot 8 uur
13-14 weken 3 – 4,5 pond 250-360 calorieën per dag Elke 6 tot 8 uur
14-15 weken 3,5 – 5 pond 250-360 calorieën per dag Elke 6 tot 8 uur
15-16 weken 4 – 5,5 pond 250-360 calorieën per dag Elke 6 tot 8 uur
4 maanden 4 – 5,5 pond 60-65 calorieën per pond lichaamsgewicht per dag Elke 8 uur
5 maanden 5.1 – 6 pond 60-65 calorieën per pond lichaamsgewicht per dag Elke 8 uur
6 maanden 5,5 – 6,5 pond 60-65 calorieën per pond lichaamsgewicht per dag Elke 8 – 12 uur
7 maanden 6 – 7 pond 60-65 calorieën per pond lichaamsgewicht per dag Elke 8 – 12 uur
8 maanden 6,5 – 7,5 pond 60-65 calorieën per pond lichaamsgewicht per dag Elke 8 – 12 uur
9 maanden 7 – 8 pond 60-65 calorieën per pond lichaamsgewicht per dag Elke 8 – 12 uur
10 maanden 7,5 – 8,5 pond 60-65 calorieën per pond lichaamsgewicht per dag Elke 8 – 12 uur
11 maanden 8 – 9 pond 60-65 calorieën per pond lichaamsgewicht per dag Elke 8 – 12 uur
12 maanden – volwassenheid 8 – 9,5 pond 20-33 calorieën per pond lichaamsgewicht per dag Elke 8 – 12 uur

Laatste gedachten

Je kat heeft ook water nodig!

Naast het juiste voedingsregime is het ook belangrijk dat een kat toegang heeft tot schoon water. Een goede hydratatie helpt constipatie te voorkomen en vermindert het risico op urinewegaandoeningen zoals urineweginfectie en verstopping.

Toegang tot vers water is essentieel, ongeacht of je katachtige vriend droog of nat voedsel eet.

Overweeg ten slotte om uw dierenarts te raadplegen voor meer advies.

Zelfs met de kennis die in dit artikel wordt gedeeld, moet u uw dierenarts raadplegen voor de individuele voedingsbehoeften van uw kat. Uw dierenarts kan het ideale dieet en voedingsregime voor uw kat aanbevelen op basis van de leeftijd, levensstijl, voedingsvoorkeuren en algehele gezondheidstoestand van uw kat.