Zijn Schotse plooien hypoallergeen? Dit is wat u moet weten!

De Schotse vouw is een schattige kattensoort die bekend staat om zijn gevouwen oren. Ze zijn onderhoudsarm en houden ervan om in de buurt van mensen te zijn, waardoor ze geweldig zijn voor gezinnen met kinderen.

Schotse plooien zijn slim en zorgzaam, dus ze zijn het perfecte huisdier in huis. Echter deze katten zijn misschien niet de beste optie voor mensen met allergieën, omdat ze niet hypoallergeen zijn. Toch kun je dit ras houden, zelfs als je allergisch bent voor katten, maar je moet voorzorgsmaatregelen nemen om de impact van de allergieën te minimaliseren.

Blijf lezen om te leren wat een kat hypoallergeen maakt en of een Schotse vouw de juiste keuze voor u is.

garen ball divider

Wat maakt een kat hypoallergeen?

Katten kunnen allergieën bij mensen veroorzaken als gevolg van het Fel d1-eiwit op hun huid en in hun speeksel en urine. De allergenen worden dus gemakkelijk verspreid over uw huis, vooral wanneer de kat verhaart. Maar wat maakt een kat hypoallergeen?

In werkelijkheid bestaat er niet zoiets als een hypoallergene kat. Sommige katten hebben echter minder van deze allergieveroorzakende eiwitten, waardoor ze meer geschikt zijn voor mensen met kattenallergieën. Schotse plooien zijn helaas niet een van deze katten.

pluizige oranje Scottish Fold kat
Afbeelding Credit: hannadarzy, Shutterstock

Zijn kattenallergieën gevaarlijk?

Kattenallergieën zijn niet per se gevaarlijk. Afhankelijk van uw gevoeligheid kunt u echter een reeks problemen ervaren, van klein tot ernstig.

Hier is een lijst met de meest voorkomende symptomen van kattenallergieën bij mensen:

 • Hoesten
 • Huiduitslag en netelroos
 • Roodheid van de huid
 • Rode, jeukende ogen
 • Niezend
 • Loopneus of jeukende neus
 • Allergisch astma

Als je kattenallergieën hebt, maar toch een kat wilt hebben, is het cruciaal om een soort te kiezen die als “hypoallergeen” wordt beschouwd en een aantal basisregels in te stellen om je symptomen te verminderen.

vrouw in blauwe trui met allergie
Afbeelding Credit: Polina Tankilevitch, Pexels

Werpen Schotse plooien?

Schotse plooien werpen matig af, dus verharing zal niet zo’n probleem zijn voor eigenaren van gezelschapsdieren met dit kattenras.

Schotse plooien kunnen zowel een lange als een korte vacht hebben, en de kortharige variëteiten werpen een stuk minder af. De kortharige variëteit is een veel betere keuze als je allergieën hebt, maar je moet nog steeds regelmatig verzorging beoefenen om de verharingsniveaus in je kat te beheersen.

Zijn Schotse plooien geschikt voor mensen met allergieën?

Schotse plooien zijn misschien niet de beste huisdierkeuze voor mensen met allergieën. Als je hart echter op dit ras is gericht, zijn er een paar dingen om in gedachten te houden.

Kies allereerst een Schotse plooi met een korte vacht, omdat dit type Schotse vouw veel minder werpt dan de lange vachtvariëteit. Een ander ding om op te merken is dat je je gewoonten moet veranderen en specifiek gedrag moet oefenen om je allergieën te beheersen.

borstelen van het haar van de Schotse plooi
Afbeelding Credit: Standret, Shutterstock

garen ball divider

Tips voor allergiebeheer

Hoewel het moeilijk kan zijn om uw allergieën te beheersen als u met een kat samenwoont, zijn er nog steeds specifieke dingen die u kunt doen om hun effect te minimaliseren.

Hier zijn een paar manieren waarop u uw kattenallergieën kunt beheren:


 • Maak een kamer die een kattenvrije zone zal zijn, zodat je een veilige plek hebt om te rusten, vrij van allergenen

 • Houd uw huis schoon en netjes, want dat zal het aantal allergenen verminderen

 • Installeer HEPA-filters of investeer in een luchtreiniger

 • Minimaliseer het gebruik van tapijten omdat ze veel roos en bont verzamelen

 • Gebruik bij het wassen van stoffen warm water

 • Blijf regelmatig verzorgen en baad je kat regelmatig

 • Houd uw persoonlijke hygiëne in stand en was regelmatig uw handen

 • Leer je kat om uit de buurt te blijven van meubels en textiel in je huis

 • Leer je kat om je niet te likken

 • Houd niet meerdere katten in uw huishouden

3 kattenverdeler

Welk kattenras is een betere optie voor allergische mensen? (6 Kattenrassen)

Als je een kattenliefhebber bent, maar je hebt de neiging om vervelende allergieën te hebben die problemen voor je gezondheid veroorzaken, kan het kiezen van een ras dat minder allergieën veroorzaakt een betere keuze zijn. Hoewel Schotse plooien verleidelijk kunnen klinken vanwege hun intelligentie en schattige uiterlijk, zijn er andere soorten die meer geschikt zijn voor deze situaties, waaronder:

1. Siberisch

Siberische kat in hout
Afbeelding Credit: Just-Mila, Shutterstock

Siberische katten zijn groot-breed katachtigen met dubbele jassen. Hoewel ze misschien ongeschikt lijken voor mensen met allergieën vanwege de lengte van hun vacht, zijn deze katten een uitstekende optie voor mensen die allergisch zijn voor katten.

Siberische katten bevatten lage niveaus van allergieveroorzakende eiwitten, waardoor ze veel draaglijker zijn voor allergische mensen dan andere kattenrassen. Deze katachtigen zijn liefdevol en gemakkelijk te verzorgen, en ze werpen matig af. Ze zijn ook geweldig in de buurt van kinderen.

thematische pauze

2. Balinees

Balinese hypoallergene kat
Afbeelding Credit: cornelazar, Pixabay

Balinese katten zijn vergelijkbaar met Siamese katten, maar ze hebben een langere vacht. Ze zijn sociaal, intelligent en niet veeleisend, waardoor ze geweldige huisdieren zijn. Balinese katachtigen werpen niet te veel, dus ze zijn meestal onderhoudsarm.

Deze kat bevat lage niveaus van allergieveroorzakende eiwitten, daarom is hij meer geschikt voor mensen met allergieën.

thematische pauze

3. Sphynx

sphynx kat op hepper nestbed op stoel

Sphynx-katten zijn een uitstekende keuze voor mensen die last hebben van kattenallergieën, omdat ze geen vacht hebben (of niet veel, tenminste). Deze katten zijn niet volledig hypoallergeen en kunnen vaak allergieën veroorzaken vanwege hun roos. Als u ze echter regelmatig baadt, zal dit probleem minder opvallen.

Dit ras is leuk, slim en nieuwsgierig, dus het is een geweldige familietoevoeging voor mensen die op zoek zijn naar een actieve katachtige die graag in de buurt van mensen is.

thematische pauze

4. Cornish Rex

Tweekleurige Cornish Rex
Afbeelding Credit: Jenni Ferreira, Shutterstock

Cornish rex katten hebben korte, gekrulde vachten en verharen niet veel. Hierdoor is dit ras meer geschikt voor mensen met allergieën. Deze katten zijn geweldig in de buurt van mensen, omdat ze van aandacht houden.

thematische pauze

5. Devon Rex

Devon Rex kat
Afbeelding Credit: Oleksandr Volchanskyi, Shutterstock

Devon rex katten zijn vergelijkbaar met de Cornish rex omdat ze ook een kortharige vacht hebben. Ze werpen veel minder dan andere kattenrassen, waardoor ze een geweldige optie zijn voor mensen die kattenallergieën ervaren.

Deze katten zijn energiek, speels en ze hebben weinig onderhoud nodig. Als je kattenallergieën hebt, maar toch een kattenouder wilt zijn, is dit zeker een ras om te overwegen.

thematische pauze

6. Blauwe Rus

Russische blauwe kat siiting op rock
Image Credit: Review Nieuws, Shutterstock

Russisch blauwe katten zijn beroemd om hun “blauwe” vachten, die meestal dicht en kort zijn. Deze katachtigen zijn enigszins verlegen maar gemakkelijk aan te passen en houden van mensen. Ze zijn laag verharend, dus ze zijn geschikt voor mensen met kattenallergieën. U moet uw Russischblauwe kat echter regelmatig verzorgen om het effect op uw gezondheid te minimaliseren.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Schotse plooien zijn helaas niet hypoallergeen. Als je echter vastbesloten bent om dit kattenras te krijgen, kies dan een kortharige variëteit en houd regelmatig onderhoud bij om allergieën te minimaliseren. Het is ook handig om uw huis regelmatig schoon te maken en te investeren in luchtreinigers, zodat u geen allergie-uitbarstingen ervaart bij het bezitten van dit kattenras.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: xiruwin, Pixabay