Wanneer werden kattencafés populair? (en waarom?)

Kattencafés laten mensen zonder huisdieren genieten van het gezelschap van vriendelijke katten. De meeste bieden wat versnaperingen, maar de katten zijn duidelijk de grote trekpleister. Van massieve kattentorens tot duizelingwekkende runs die het plafond omhelzen, deze cafés zitten meestal vol met speelgoed en kattentorens voor de katachtigen om te dutten.

Het eerste kattencafé ter wereld, Cat Flower Garden, opende in Taipei, Taiwan in 19981. Het restaurant werd al snel populair onder lokale klanten en toeristen, voornamelijk uit Japan. En slechts een paar jaar later, in 2004, opende ’s werelds tweede kattencafé in Osaka, Japan, en kattencafés begonnen in 2014 in Noord-Amerika te openen.

cat + lijnverdeler

Waarom zijn kattencafés populair geworden?

Kattencafés werden voor het eerst populair, niet in Taiwan, waar het concept is ontstaan, maar in Japan – Osaka, om precies te zijn. En zelfs toen duurde het een tijdje voordat het idee tractie kreeg. Het eerste kattencafé in Japan begon pas in 2004 met het bedienen van klanten. Kattencafés werden al snel populair in heel Japan en het land heeft meer dan 150 cafés, waarvan er meer dan 35 zich in Tokio bevinden, waar appartementen vaak te klein zijn om huisdieren comfortabel te huisvesten.

De kattencafés van Tokio tillen dingen naar een geheel nieuw niveau, vaak met gewoon prachtige interieurs die worden benadrukt door verbluffende katachtige functies. Het eerste kattencafé in Noord-Amerika opende in 2014 in Montreal. Het duurde niet lang voordat kattenliefhebbers in Oakland en New York City naar hun eigen lokale etablissementen konden gaan. In 2019 waren er meer dan 120 kattencafés opgedoken in de Verenigde Staten.

kattencafé in Thailand
Afbeelding Credit: Phatthanun R, Shutterstock

Hoe werken kattencafés?

Sommige cafés serveren koffie en thee in één ruimte en hebben een aparte ruimte voor de katten om rond te hangen. Anderen combineren de twee, waardoor mensen kunnen zitten en een stuk taart hebben terwijl ze genieten van het katachtige gezelschap. Velen hebben leuke artikelen over de individuele katten, met informatie over de achtergrond, leeftijd en het ras van het dier.

Sommige kattencafés worden gerund door reddingsorganisaties en fungeren ook als adoptiecentra, waardoor potentiële kattenouders een manier hebben om huisdieren te ontmoeten die op zoek zijn naar een eeuwig thuis. En anderen worden uitsluitend “bemand” door zwerfkatten die niet van plan zijn om ergens heen te gaan.

De meeste vereisen reserveringen, maar sommige accepteren walk-ins als er voldoende ruimte is. De overgrote meerderheid beperkt het aantal menselijke bezoekers om te voorkomen dat de katten worden overweldigd. En allemaal hebben ze strikte regels tegen het lastigvallen en lastigvallen van de bewoners. Velen staan aaien toe, maar geven er de voorkeur aan dat de katten niet worden opgehaald. Anderen staan klanten helemaal niet toe om de katten te aaien of aan te raken. Sommige etablissementen vragen klanten om te voorkomen dat ze bijzonder schichtig katten aaien of oppikken.

Aziatische vrouw die met katten speelt in een kattencafé
Afbeelding Credit: Boyloso, Shutterstock

Medewerkers laten vaak droogvoer achter voor de katten om de hele dag door van te genieten zoals ze willen, maar soms voeren ze de katten tijdens geplande voedertijden om u de kans te geven om te zien alle de kitties in actie.

Als u tijdens regelmatige niet-voedingsuren op bezoek komt, is de kans groot dat sommige katten een dutje doen of rondhangen in een gezellige, afgesloten kuip. De meeste bedrijven bieden gezonde traktaties die u kunt kopen om uw kansen op katachtige interactie te vergroten! Maar het geven van menselijk voedsel aan katten is universeel verboden, net als het binnenbrengen van voedsel van buitenaf van welke aard dan ook, zelfs kattenvoer, voor de katten.

Het beleid doet twee dingen; het voorkomt dat katten te veel calorieën consumeren en voorkomt dat ze menselijk voedsel eten, dat vaak te veel vet en zout bevat voor katten. Wees bereid om je bord te verdedigen als je iets lekkers bestelt in een café waar de katten vrij kunnen rondlopen. Het feit dat ze geen menselijk voedsel mogen eten, zal een slimme katachtige er niet van weerhouden om te proberen een pootje te krijgen van wat er op je bord ligt.

Hoe is de sfeer in kattencafés?

De meeste cafés hebben gratis wi-fi voor klanten en plaatsen om elektronica zoals laptops en tablets in te stellen en op te laden. En er zijn vaak comfortabele banken en zachte stoelen om op te kruipen met een goed boek. Het zijn meestal uitnodigende plaatsen die ouders met kinderen, solo’s, koppels en zelfs groepen vrienden verwelkomen.

Sommige mensen reserveren, nemen plaats, bestellen een koffie, zetten hun laptop op en typen een paar uur weg zonder veel interactie met de katten. Anderen kruipen op met een boek in hun hand en een kat op schoot en doen nauwelijks moeite met hun thee. Maar er is bijna altijd een gesprek te voeren, omdat het vrijwel onmogelijk is om geen commentaar te geven op de verschillende schattige katachtige capriolen om je heen.

Bijna alle cafés bieden menselijke bezoekers basiscafégerechten, waaronder koffie, gearomatiseerde dranks, en thee. Sommige bevatten één warm drankje met hun dekkingskosten (als er een nodig is). Bijna allemaal hebben ze zoete opties, zoals taarten en taarten, maar sommige hebben een paar hartige keuzes op het menu, zoals sandwiches.

Staffer Feeding Felines - Cat 'n' A Cup Cafe - Chiang Rai - Thailand
Cat n A Cup Cafe, Chiang Rai, Thailand (Image Credit: Adam Jones uit Kelowna, BC, Canada, via Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0)

Sommige etablissementen bieden alleen frisdranken, koffie, thee en voorverpakte snacks vanwege lokale gezondheidsvoorschriften die de commerciële bereiding en het serveren van voedsel overal waar levende dieren te vinden zijn, verbieden. Maar er zijn ook stijlvolle plekken, zoals Le café des chats in Parijs, waar u kunt genieten van Franse bistroklassiekers in het gezelschap van de katten van het café.

De prijzen in deze etablissementen variëren. Sommigen vragen een vaste toegangsprijs en bieden à-la-cartedranken en snacks aan die u apart kunt bestellen en betalen. Anderen vragen een vergoeding en bieden klanten gratis koffie of thee als onderdeel van de deal. De meeste werken met behulp van tijdslots, dus er zijn grenzen aan hoe lang u legitiem met de katten kunt bezoeken, hoewel u op de meeste plaatsen voorbij uw reservering kunt blijven zolang niemand wacht en er niet zoveel andere klanten aanwezig zijn.

kattenpootverdeler

Conclusie

In de buurt van katten zijn biedt tal van voordelen! Hangen met een harige vriend is een lieve manier om je stress te verminderen en je humeur te verbeteren. Een middagje kijken naar katachtige capriolen is altijd goed voor de ziel, en kattencafés zijn de perfecte plek om een beetje kattenliefde te krijgen, vooral als je geen ruimte in huis hebt voor een kat.

Het eerste kattencafé opende meer dan 30 jaar geleden en nu kun je ze over de hele wereld vinden, ook in plaatsen als Rotterdam, New York., en Phnom Phen. Deze cafés werden voor het eerst populair in Japan, waar ze mensen in stedelijke gebieden zonder voldoende ruimte gaven om comfortabel een kat te hebben om te genieten van het liefdevolle gezelschap van een paar vriendelijke katachtigen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Phatthanun.R, Shutterstock