Wat is de langste die een kat ooit heeft geleefd? Leeft het nog?

De langste waarvan bekend is dat een kat leeft, is 38 jaar en 3 dagen. De oudste geregistreerde kat is een tabby-kat genaamd Creme Puff en ze leefde van 1967 tot 2005. Hoewel de gemiddelde levensduur van een kat tussen de 12-14 jaar ligt, zijn er nogal wat katten die een indrukwekkend lang leven hebben geleid. Hier is een algemeen verslag van enkele van de oudste katten die door de geschiedenis heen hebben geleefd.

cat + lijnverdeler

Oudste geregistreerde katten geboren tussen 1900-1940

De vroegst geregistreerde kat die meer dan 30 jaar leefde, is Puss de tabby-kat. Hij leefde van 1903 tot 1939 en leefde in totaal 36 jaar en 1 dag.

De leeftijd van een andere kat die in deze periode werd gedocumenteerd, is Ma. Ma is een binnenlandse korthaar die werd geboren in 1923 en leefde 34 jaar en 5 maanden. Zowel Puss als Ma woonden in het Verenigd Koninkrijk.

Oudste geregistreerde katten geboren tussen 1940-1970

Er zijn meer gegevens van katten die in dit tijdperk meer dan 20 jaar oud zijn geworden. Kitty is een poes die bijna 32 jaar leefde. Ze werd geboren in 1957. Een andere kat geboren in dit tijdperk is Granpa Rexs Allen, een Sphynx-Devon Rex die werd geboren in 1964 en leefde voor 34 jaar en 2 maanden.

Creme Puff, de oudst bekende kat, werd ook in deze tijd geboren. Ze werd geboren in 1967 en leefde tot 2005. De op een na oudst bekende kat was Baby, een Huis korthaar. Hij werd geboren in 1970 en leefde tot zijn 38ste.

Oudste geregistreerde katten geboren tussen 1970-2000

Je kunt nog veel meer gegevens vinden van katten geboren vanaf 1970 en waarop ze minstens 25 jaar hebben geleefd.

De volgende katten werden geboren in de jaren 1970 en leefden minstens 30 jaar:


  • Miez Maz: 33 jaar

  • Spike: 31 jaar en 2 maanden

Deze katten werden geboren in de jaren 1980 en leefden minstens 30 jaar:


  • Sasha: 33 jaar

  • Puin: 32 jaar, 2 maanden

  • Nootmuskaat: 31 jaar

  • Henry: 30 jaar

  • Scooter: 30 jaar

Je kunt sommige katten vinden die in de jaren 1990 zijn geboren en die meer dan 30 jaar oud zijn. Chicchi is een kat in Italië die in 1991 werd geboren en 31 jaar leefde.

garen ball divider

Hoe leven katten langer?

Er is geen enkele factor die garandeert dat een kat over de gemiddelde levensduur zal leven. Genetica kan een rol spelen en van sommige rassen is bekend dat ze een lang leven leiden.

De volgende zijn rassen waarvan bekend is dat ze een langere levensduur hebben:

Het is belangrijk op te merken dat het ras van een kat niet aangeeft dat het een bepaald aantal jaren zal leven. Andere factoren kunnen de levensduur beïnvloeden. Het dieet en de levensstijl van een kat kunnen ook leiden tot omstandigheden die jaren aan zijn leven kunnen toevoegen of aftrekken.

Amerikaans kort haar dat zijn arm vasthoudt alsof hij gewond is
Afbeelding Credit: chie hidaka, Shutterstock

Over het algemeen hebben binnenkatten de neiging om veel langer te leven dan buitenkatten.  Katten die voedsel van hoge kwaliteit eten en veel beweging krijgen, lopen een lager risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen zoals diabetes en hartaandoeningen.kattenpootverdeler

Conclusie

Sommige katten kunnen vele jaren boven hun gemiddelde levensverwachting leven. Verschillende factoren, zoals genetica en levensstijl, spelen een rol in hoe lang een kat leeft. Met de algemene verbeteringen in de kwaliteit van leven voor huiskatten, is het heel goed mogelijk dat we in de toekomst steeds meer katten een langere levensduur zien leven.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Kristi Blokhin, Shutterstock