Groeien snorharen van katten terug?

De gezichten van katten worden omlijst door een indrukwekkend stel snorharen. Misschien heb je wel eens een verdwaalde snor zien rondslingeren in huis. Misschien ben je wel eens in de verleiding gekomen om de snorharen van je kat te trimmen tijdens de verzorging. En toen vroeg je je af: groeien snorharen van katten terug?
Groeien snorharen van katten terug

Snel overzicht

  1. Snorharen zijn essentiële zintuigen die katten helpen om hun omgeving en hun relatie daarmee te begrijpen.
  2. De snorharen van katten mogen niet worden geknipt omdat dit een negatieve invloed heeft op de manier waarop ze door hun omgeving navigeren en verwarring en desoriëntatie kan veroorzaken.
  3. Als de snorharen worden geknipt of op natuurlijke wijze uitvallen, zullen ze uiteindelijk weer aangroeien, maar dit kan enkele maanden duren.

Dit artikel beantwoordt deze belangrijke vraag en geeft ook een beter begrip van het doel dat snorharen dienen en waarom het niet aan te raden is om ze te knippen.

Wat zijn snorharen?

Grijze kat liggend op bed
Snorharen, ook wel vibrissae genoemd, zijn dikke gespecialiseerde haren die gemaakt zijn van een proteïne genaamd keratine. Ze zitten diep in de huid, met wortels die drie keer dieper zijn dan die van gewone haren en zijn verbonden met het spier- en zenuwstelsel. Ze zitten aan beide kanten van de neus en het gezicht, en boven de ogen.

Katten hebben zelfs snorharen op de achterkant van hun voorpoten! Aan de basis van de snorharen, in de haarzakjes, zitten veel zenuwen. Zintuigelijke organen, bekend als proprioceptoren, bevinden zich aan de punten van de snorharen. Kattensnorharen zijn daarom zeer gevoelig. Zo gevoelig zelfs dat ze zeer kleine trillingen en veranderingen in luchtstromingen waarnemen. Het zijn niet alleen cosmetische gezichtskenmerken of accessoires.

Lees ook: 10 verrassende feiten over snorharen bij katten die je misschien nog niet wist

Wat doen snorharen?

roodharige grote kat zittend op de grond
De snorharen van katten zijn als radarsensoren. Hun vermogen om kleine trillingen en subtiele veranderingen in de luchtstroom te detecteren, helpt katten om door hun omgeving te navigeren en geeft ze een beter inzicht in hun relatie tot nabijgelegen objecten en obstakels.

De ogen van een kat hebben moeite om zich scherp te stellen op voorwerpen dichtbij en zien dingen beter op een afstand. De snorharen helpen dit slechte zicht te compenseren. Een kat duwt bijvoorbeeld zijn snorharen naar voren als hij op jacht is, omringt de prooi zodat hij de grootte en textuur kan beoordelen en de locatie kan bepalen.

Snorharen beschermen een kat ook tegen schade of verwondingen. Hun ogen zijn bijzonder gevoelig voor schade, dus de snorharen boven de ogen kunnen zelfs de kleinste deeltjes detecteren, zoals een stofvlokje of puin. Dit zet de kat aan tot knipperen of schudden met de kop. Voor katten die naar buiten gaan, bieden hun snorharen enige bescherming tegen scherpe voorwerpen zoals takken of hoge grassprieten.

De snorharen voelen deze voorwerpen eerst zodat ze er niet recht tegenaan lopen. Katten gebruiken hun snorharen ook als meeteenheid. Zo is de lengte van hun snorharen meestal evenredig met de breedte van hun lichaam, zodat ze kunnen inschatten of ze door krappe ruimtes passen.

Katten gebruiken hun snorharen ook om aan te geven hoe ze zich voelen. Als ze helder en alert zijn, spelen of jagen, worden hun snorharen uitgespreid en naar voren geplaatst. Een gelukkige en tevreden kat heeft ontspannen snorharen in een neutrale positie. Een kat die bang of bedreigd is, zal zijn snorharen strak tegen zijn gezicht trekken.

Lees ook: Snorhaarmoeheid: Gebeurt het echt?

Kunnen snorharen geknipt worden?

bengaalse kat liggend op een zachte kattenplank
Je moet de snorharen van je kat niet knippen. Zoals hierboven besproken, zijn snorharen niet alleen een cosmetisch gezichtskenmerk. Ze geven katten belangrijke sensorische boodschappen. Het verwijderen van de snorharen heeft een negatieve invloed in vergelijking met het trimmen van gewone haren op de rest van hun lichaam.

Lees ook: De vijf zintuigen van je kat begrijpen

Wat gebeurt er als je de snorharen van je kat knipt?

grijs gestreepte kat
Snorharen zijn tastharen die sensorische input geven die je kat helpt om de omgeving en oriëntatie te voelen. Als ze worden verwijderd, kan je kat in de war en overstuur raken omdat hij niet dezelfde informatie krijgt als normaal. Hierdoor kunnen ze angstig, gestrest en angstig worden, wat zelfs kan leiden tot verdere gedragsveranderingen.

Zonder functionerende snorharen worden katten kwetsbaarder. Ze kunnen kleine ruimtes bijvoorbeeld minder goed inschatten, wat kan betekenen dat ze vast komen te zitten. Ze kunnen tegen dingen aanlopen die ze normaal gesproken zouden vermijden en het risico lopen gewond te raken.

Lees ook: Moet je ’s nachts een lichtje laten branden voor je kat?

Is het pijnlijk om de snorharen van een kat te knippen?

Kattenportret
Als je de snorharen van je kat al eens per ongeluk hebt geknipt of zonder te beseffen dat dit niet de bedoeling was, maak je je misschien zorgen dat je je kat onbedoeld ongemak hebt bezorgd. Maak je geen zorgen. Snorharen zelf bevatten geen zenuwuiteinden of bloedvaten, dus er is geen pijn als ze worden geknipt.

Natuurlijk mogen snorharen nooit worden uitgetrokken, want dat zou pijnlijk zijn omdat er veel zenuwen gebundeld zitten bij de wortels.

Lees ook: 10 manieren om te zien of je kat pijn heeft

Groeien snorharen van katten terug?

Speels en gelukkig katje
Het goede nieuws is dat snorharen na verloop van tijd teruggroeien, zolang er geen schade is aan de follikel. Dus als je de snorharen van je kat hebt getrimd, hoef je je geen zorgen te maken dat je ze permanent hebt verpest. Zorg er wel voor dat je het niet nog een keer doet.

Katten laten ook af en toe een of twee snorharen uitvallen als onderdeel van de normale haargroeicyclus. Als je een verdwaalde snor in huis ziet rondslingeren, hoef je je geen zorgen te maken.

Voor het teruggroeien van snorharen is wat geduld nodig, want het kan wel een paar maanden duren voordat de snorharen weer op een normale lengte zijn. Als je de snorharen van je kat hebt geknipt en ze gewend zijn om naar buiten te gaan, kun je ze het beste binnen houden terwijl hun snorharen weer ingroeien. De reden hiervoor is dat ze kwetsbaarder zijn voor pijn of verwondingen als een deel van hun navigatiesysteem niet werkt zoals het hoort.

Lees ook: Waarom gapen katten?

Tot slot

Nieuwsgierige grappige tabby kat
Nu begrijp je dat de snorharen van katten niet zomaar een cosmetisch gezichtskenmerk zijn. Ze dienen een belangrijk doel als onderdeel van het navigatiesysteem van je kat. Het trimmen van de snorharen heeft een negatief effect op hun algehele welzijn.

Maar als je het per ongeluk hebt gedaan of zonder te beseffen wat voor impact het kan hebben, is het goede nieuws dat de snorharen uiteindelijk weer terug zullen groeien. Dit kan een paar maanden duren en vereist wat geduld!

Lees ook: De 6 beste kattenbakjes tegen braken

Vaak gestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat de snorharen van een kat teruggroeien?

Het kan een paar maanden duren voordat de snorharen van een kat weer aangroeien. Dit geldt ongeacht of de snorharen zijn afgesneden, gebroken of natuurlijk zijn uitgevallen. De tijd die nodig is om weer aan te groeien varieert van kat tot kat. Wees geduldig als je de hergroei van snorharen in de gaten houdt.

Wat gebeurt er als je de snorharen van een kat afknipt?

Als je de snorharen van je kat afknipt, loop je het risico dat ze verward en gedesoriënteerd raken omdat ze belangrijke sensorische informatie kwijtraken waarmee ze door hun omgeving kunnen navigeren en letsel kunnen voorkomen. Dit kan leiden tot stress en angst, wat weer verdere gedragsproblemen kan veroorzaken.

Doet het pijn om de snorharen van een kat te knippen?

Nee, het doet geen pijn als je de snorharen van je kat knipt. Dit komt omdat de snorharen zelf geen zenuwuiteinden of bloedvaten hebben. Het is echter niet aan te raden om in de snorharen van je kat te knippen, zelfs als het geen pijn of ongemak veroorzaakt. De grootste zorg is dat je een deel van hun zintuiglijke vermogens wegneemt en de manier waarop ze veilig door hun omgeving navigeren negatief beïnvloedt.

Lees meer

Populair