Skip to Content

8 stappen om een buitenkat naar binnen te brengen

Het leven van een levensstijl die alleen binnenshuis is, wordt over het algemeen als veiliger beschouwd voor uw kat, omdat het hem weghoudt van gevaren zoals roofdieren, verkeer of zelfs andere mensen. Veel katten zwerven echter buiten rond, hetzij als verwilderde of zwerfkatten, hetzij als gedomesticeerde katten met toegang tot de buitenlucht.

Snel overzicht

01

Mogelijk moet u een buitenkat om vele redenen naar binnen brengen, waaronder veiligheid, verhuizingen, herplaatsing of medische aandoeningen.

02

Het gemak van een overgang naar het binnenleven hangt af van verschillende dingen, waaronder de persoonlijkheid van uw kat, hoe gewend de kat is aan mensen en waar ze eerder hebben gewoond.

03

De overgrote meerderheid van de katten kan leren om gelukkig te leven met een levensstijl die alleen binnenshuis is, maar niet elke kat zal het aankunnen om een binnenkat te worden na het leven buiten.

Voor veel katten zorgt toegang tot het buitenleven ervoor dat veel natuurlijk gedrag kan worden vertoond, wat het mentale welzijn kan verbeteren. Daarom, als u een buitenkat naar binnen wilt of moet brengen, kan het ontmoedigend zijn om te weten hoe uw kat met de verandering zal omgaan. Wees gerust, met de juiste planning en overweging kan de meerderheid van de katten worden getraind om een levensstijl te leiden die alleen binnenshuis is. Dit is wat u moet weten.

Gerelateerd: Is jouw buitenkat ongelukkig binnen? Ontdek hoe je jouw buitenkat tot een blije binnenkat maakt!

Waarom zou je een buitenkat naar binnen moeten brengen?

Misschien wilt u uw kat overschakelen naar een levensstijl die alleen binnenshuis is als zijn gezondheid of gedragsomstandigheden veranderen.

Je zou kunnen overwegen om een buitenkat naar binnen te brengen om vele redenen, waaronder:

Hoe een buitenkat over te zetten naar het binnenleven

Wat de reden ook is om uw buitenkat naar binnen te brengen, neem enkele stappen om deze overgang zo gemakkelijk mogelijk te maken voor uw kat.

#1 Doe het rustig aan

Als de situatie het toelaat, kan het nemen van babystapjes katten helpen om soepel over te stappen naar het leven binnenshuis.

Soms, wanneer het leven abrupt verandert, is een langzame overgang misschien niet mogelijk. Waar mogelijk kan het uw kat echter helpen om het rustig aan te doen.

In het geval van een zwerfkat of verwilderde kat, geef de kat een vorm van beschutting en dekens geparfumeerd met uw huis in hun buitenruimte naast voedsel en water om hen te helpen wennen aan geuren van het huis. Tijd doorbrengen met de kat, zodat ze leren niet bang voor je te zijn, kan enorm nuttig zijn voordat je ze geleidelijk naar binnen lokt.

Als eerste stap voor katten die een binnen- / buitenlevensstijl hebben, voer je ze uitsluitend binnenshuis terwijl je ze na het eten steeds langer binnen houdt.

Lees ook: Voedingsbehoeften voor binnen- en buitenkatten: is er een verschil?

#2 Sterilisatie/Castratie

Voordat u volledig naar binnen overgaat, moet u plannen maken om uw kat te laten steriliseren of castreren.

Paringsgedrag kan een belangrijke drijfveer zijn voor zowel mannelijke als vrouwelijke katten om de buitenkant te verkennen. Een essentiële overweging voor katten die alleen binnenshuis zijn, is sterilisatie of castratie. Dit kan ook hinderlijk gedrag verminderen, zoals urine spuiten bij mannelijke katten en belgedrag bij vrouwtjes, die beide voldoende kunnen zijn om elke kattenouder het idee van een kat alleen binnenshuis te laten opgeven.

Lees ook: Sterilisatie op jonge leeftijd &castratie van katten

#3 Zorg voor voldoende middelen

Je kunt alle spullen van je kat in één kamer zetten terwijl ze aan je huis wennen, maar ze uiteindelijk verspreiden, waardoor de kattenbak uit de buurt van eet- en slaapruimtes blijft.

De term “middelen” heeft betrekking op de dingen die uw kat nodig heeft, niet alleen om te overleven, maar ook om gelukkig te zijn. Deze omvatten toegang tot voedsel, een waterbak, bedden en kattenbakken, evenals mentale en emotionele stimulatie. Bij het binnenbrengen van katten is het erg handig om meerdere middelen beschikbaar te hebben in verschillende delen van het huis.

Dit komt omdat verschillende katten verschillende persoonlijke voorkeuren hebben over waar ze graag eten, slapen en poepen. Het is belangrijk om middelen niet te groeperen – katten drinken liever niet in de buurt van waar ze eten, en niemand poept graag door waar ze slapen, toch?

Het hebben van meerdere middelen is enorm belangrijk in een huishouden met meerdere katten, omdat het bewaken van hulpbronnen een belangrijke oorzaak van stress voor katten kan zijn. Als algemene vuistregel, geef minimaal één van elke bron meer dan je katten in huis hebt.

Lees ook: Hoeveel kattenbakken moet je per kat hebben?

#4 Zorg voor de juiste mentale stimulatie

Puzzelspeeltjes oefenen de hersenen van je kat terwijl ze werken om traktaties vrij te geven.

Een groot probleem waarmee katten alleen binnenshuis worden geconfronteerd, is verveling of frustratie. Dit kan leiden tot hinderlijk gedrag en zelfs gezondheidsproblemen. Frustratie stems van ontoereikende verkooppunten die natuurlijk kattengedrag vertonen, zoals spelen, bewegen en jagen.

Houd het binnen een leuke en boeiende plek om te zijn door uw kat te voorzien van speciale speeltijd en veel speelgoed, samen met kattengras, krabpalen, puzzel feeders, en zelfs kattenwielen.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

#5 Overweeg outdoor-alternatieven

Niet alle katten lopen aan een harnas en riem, maar degenen die ervan genieten, kunnen veilig met u verkennen.

Hoewel het niet in alle gevallen mogelijk is, zijn het geven van toegang aan uw kat tot een buitenverblijf zoals een catio of kattenren, of zelfs het trainen van uw kat om aan een harnas en riem te lopen, uitstekende manieren om wat buitentijd op te nemen zonder de risico’s die gepaard gaan met vrij rondlopen.

Lees ook: 9 beste kattentrackers – we hebben ze allemaal getest

#6 Heb geduld

Huisdiereigenaar die kat voedt

Het kan sommige katten langer duren dan anderen om zich aan te passen aan het leven binnenshuis.

Voor sommige katten gebeurt de overgang naar het binnenleven snel en zonder incidenten, maar het zal in de meeste gevallen tijd kosten. Sommige katten kunnen zelfs maanden nodig hebben om zich volledig aan te passen. Gedragsproblemen zoals krabben aan meubels of ongepast toiletteren kunnen erg frustrerend zijn, maar kunnen worden gecorrigeerd met geduld en proactieve maatregelen.

Scheld of sla je kat nooit als hij ongewenst gedrag vertoont. Dit zal je kat alleen maar bang voor je maken en slecht gedrag niet corrigeren. In plaats daarvan kan het de dingen zelfs erger maken!

Lees ook: Waarom slaan katten dingen van tafels? 7 redenen waarom!

#7 Gebruik feromonen

Slapende gember kater

Of het nu gaat om plug-in diffusers of sprays, kattenferomonen kunnen katten helpen zich rustiger en meer ontspannen te voelen.

Feromonen zijn chemische signalen die door het lichaam van uw kat worden geproduceerd als een vorm van communicatie. Sommige van deze chemische signalen kunnen werken om een gevoel van gemak, veiligheid of ontspanning bij katten te creëren.

We hebben nu synthetische versies van deze feromonen die natuurlijke versies nabootsen, waardoor een gelukkige en veilige omgeving voor uw kat in huis wordt bevorderd. Lees meer over feromonen hier.

Lees ook: Beste kalmerende hulp voor katten

#8 Wees proactief, niet reactief

Voordat u een kat naar binnen brengt, moet u met uw dierenarts praten, die u advies kan geven en u kan helpen bij het opstellen van een goed plan.

Met betrekking tot kattengedrag kan het voorkomen van een probleem en het nemen van maatregelen om te voorkomen dat het zich in de eerste plaats ontwikkelt, veel gemakkelijker zijn dan het oplossen van een probleem als het zich al heeft ontwikkeld.

Daarom, als u weet dat u uw kat om welke reden dan ook naar binnen moet brengen, is het raadzaam om gedragsadvies in te winnen bij uw dierenarts of een erkende gedragsspecialist om ervoor te zorgen dat deze overgang zo soepel mogelijk verloopt.

Lees ook: 9 gedragsveranderingen van katten om je zorgen over te maken

Overwegingen voor verwilderde versus gedomesticeerde katten

Afhankelijk van de individuele kat is het mogelijk om een verwilderde kat over te zetten naar een comfortabel leven binnenshuis met mensen.

Je zou kunnen denken dat het overtuigen van een verwilderde kat om een levensstijl te leiden die alleen binnenshuis is, een grotere uitdaging zal zijn dan je al gedomesticeerde kat aan boord te krijgen. Dit is echter niet altijd het geval. Hoewel verwilderde katten misschien aanzienlijk langer nodig hebben om zich aan te passen aan de nabijheid van mensen, die ze vaak van nature vrezen, zullen veel verwilderde katten zich graag aanpassen aan een leven van luxe binnenin.

Hoe gemakkelijk een kat zich aanpast, hangt meer af van zijn persoonlijkheid dan van zijn vorige levensstijl, maar wees bereid om wat meer werk te doen om een verwilderde kat rond te brengen op het idee van menselijke knuffels. Het is essentieel om geleid te worden door de kat in kwestie en niet de aandacht op hen te vestigen.

Lees ook: Wat is het beste voer voor het voeren van verwilderde katten?

Wat als mijn kat een hekel heeft aan binnenshuis leven?

Sommige katten worstelen meer met een overgang naar binnenleven, maar uw dierenarts of een veterinaire gedragsdeskundige kan helpen.

Als je het gevoel hebt dat je absoluut alles volgens het boekje hebt gedaan en je nog steeds worstelt met je kat die zich gedraagt of constant uit het huis probeert te ontsnappen, kan het buitengewoon ontmoedigend zijn.

Voordat u aanneemt dat uw kat niet gelukkig binnenshuis kan leven, raad ik u ten zeerste aan om met uw dierenarts en een erkende veterinaire gedragsdeskundige te praten. Een frisse blik op het probleem kan helpen om tot een oplossing te komen.

Een kleine subgroep van katten kan niet met succes overstappen naar een levensstijl die alleen binnenshuis is. Wees gerust, rehoming hoeft nooit de eerste optie te zijn totdat alle mogelijke gedragswegen zijn verkend.

Lees ook: Hoe katten te krijgen Om elkaar leuk te vinden in 10 eenvoudige stappen

Laatste gedachten

Maak uw huis interessant voor uw kat, zodat ze dol zijn op hun nieuwe levensstijl binnenshuis.

Er zijn veel redenen waarom u wilt dat uw kat binnenshuis leeft. Met passende en zorgvuldige maatregelen kunnen de meeste katten deze overgang zonder zorgen maken, hoewel het voor sommigen langer kan duren dan voor anderen.

Als u het lastig vindt om uw kat te laten wennen aan een levensstijl binnenshuis, overweeg dan om met uw dierenarts te praten voor advies. Indien nodig kunnen ze u doorverwijzen naar een erkende veterinaire gedragstherapeut om alles soepel te laten verlopen, zodat uw kat tevreden kan zijn met comfortabel snoozen op de bank.

Lees ook: Waarom zitten katten graag op schoot?

Gerelateerde artikelen

Veelgestelde vragen

Hoe acclimatiseer je een buitenkat aan een nieuw huis?

Als u in beweging bent en uw kat heeft meestal toegang tot de buitenlucht, is het essentieel om ze binnen te houden of veilig in een schuur, bijvoorbeeld voor boerderijkatten, gedurende enkele weken voordat u ze buiten laat. Als u dat niet doet, bestaat het risico dat uw kat gedesoriënteerd raakt in zijn nieuwe omgeving en afdwaalt en verdwaalt.

Hoe krijg je een verwilderde kat binnen?

Het helpt om het vertrouwen van een verwilderde kat te winnen door in eerste instantie voedsel te verstrekken en de tijd te nemen om eraan te wennen dat je in de buurt bent. Het kan echter nodig zijn om een verwilderde kat naar binnen te brengen na het vangen voor de veiligheid.

In die gevallen kan een kat tegen zijn wil naar binnen worden gedwongen, maar het bieden van een veilige schuilplaats en de tijd nemen om op hun voorwaarden aan je te wennen, kan een wereld van verschil maken bij de overgang naar een levensstijl die alleen binnenshuis is.

Komt mijn kat terug als ik hem buiten laat in een nieuw huis?

Op voorwaarde dat u uw kat lang genoeg binnen hebt gehouden zodat hij zich kan aanpassen aan zijn nieuwe huis en omgeving (meestal raden dierenartsen minimaal twee tot drie weken aan), zou uw kat zonder problemen de weg terug naar het huis moeten kunnen vinden.