Werpen katten snorharen af?

Leuke tabby zilvergrijze jonge maine coon kat liggend op hangmat op krabpaal

Als katteneigenaren zijn we erg bekend met het vinden van kattenhaar in huis. Terwijl katten hun vacht afwerpen, wordt het achtergelaten op meubels, beddengoed en vloeren. Iets dat we echter minder gewend zijn te vinden, zijn kattensnorharen, en het kan een zorg zijn als je er een vindt.

Het is volkomen normaal dat katten hun snorharen afwerpen, net als ander haar. Als u echter veel snorharen vindt of als het gezicht van uw kat er een beetje kaal uitziet, kan dit wijzen op een probleem. In dit artikel bespreken we de redenen voor het afstoten van snorharen en waar katteneigenaren op moeten letten.

Wat zijn kattensnorharen?

Snorharen (ook bekend als vibrissae) zijn dikkere, langere haren die diepere wortels hebben dan normale haren. Ze zijn extreem gevoelig met veel zenuw- en bloedtoevoer. Katten hebben snorharen op hun snuit, boven hun ogen en rond hun oren, symmetrisch gerangschikt aan weerszijden van het gezicht.

Snorharen zijn niet alleen mooie gelaatstrekken. Het zijn belangrijke zintuiglijke hulpmiddelen die katten dagelijks gebruiken om hen meer te vertellen over hun omgeving. Ze helpen katten met balans, het voelen van objecten om hen heen en het beoordelen van afstanden. Je kunt merken dat de snorharen van een kat naar voren leunen als ze meer proberen te weten te komen over een ander dier / object. Katten kunnen ook hun snorharen uitwaaieren als ze proberen te beoordelen of ze door een smalle of kleine ruimte passen.

Dit alles wetende, weet ik zeker dat je het ermee eens bent dat snorharen een belangrijke rol spelen voor onze katten en meer zijn dan alleen haren. Het kan zorgwekkend zijn als we snorharen in huis zien – is dit normaal?

Werpen katten hun snorharen af?

Het simpele antwoord is ja, het is normaal dat katten hun snorharen afwerpen. Snorharen gaan door een vergelijkbare verharings- en hergroeicyclus als normaal haar. Het is normaal om af en toe een snorharen in huis te zien. Je kat moet nog steeds voldoende snorharen op zijn gezicht hebben.

Het is normaal dat katten één of twee snorharen tegelijk afwerpen, maar niet meerdere snorharen. Als je veel snorharenverlies rond het huis opmerkt, zou dit niet wijzen op normale verharing. Katten die veel snorharen afstoten of minder snorharen op hun gezicht hebben, kunnen een probleem hebben met het afstoten van hun snorharen.

Oorzaken van katten die snorharen afstoten

Kat met zichtbare acne op zijn kin

Huidaandoeningen die het gezicht beïnvloeden, kunnen de snorharengroei en afsharingscyclus veranderen.

Zoals we hebben besproken, is het normaal dat katten af en toe een snorharen of twee verliezen. Dit maakt deel uit van de normale groei- en afscheidingscyclus die optreedt bij haar en snorharen. Het is echter niet normaal dat er duidelijk snorharen op het gezicht van uw kat of meerdere snorharen in huis worden gevonden. Er zijn een paar medische redenen die abnormale snorharen bij katten veroorzaken.

Whisker letsel of trauma

Snorharen lopen het risico op trauma, net als de rest van het lichaam van uw kat. Omdat ze zich onderscheiden van het lichaam, lopen ze mogelijk zelfs meer risico omdat ze kwetsbaarder zijn. Ze kunnen worden beschadigd tijdens elke vorm van fysiek trauma, bijvoorbeeld kattengevechten, verkeersongevallen of ergens in verstrikt raken. Als het trauma mild was, zou je alleen een paar ontbrekende snorharen kunnen opmerken. Het is echter belangrijk om te controleren op andere verwondingen die uw kat mogelijk heeft opgelopen en deze naar uw dierenarts te brengen als u zich zorgen maakt.

Allergieën

Katten met allergieën (omgevings-, voedselallergie of parasitaire) hebben hierdoor vaak last van huidproblemen. U kunt huidlaesies, jeuk en haaruitval op de vacht van uw kat opmerken. Allergieën kunnen ook van invloed zijn op kattensnorharen en kunnen laesies rond de plaats van snorharen veroorzaken en kunnen er zelfs voor zorgen dat ze uitvallen. Katten kunnen ook snorharen verliezen als ze veel krabben of wrijven over hun gezicht als gevolg van jeukende huidaandoeningen.

Bacteriële of schimmelinfecties

Op een vergelijkbare manier als allergieën, kunnen bacteriële of schimmelinfecties van de huid ervoor zorgen dat snorharen uitvallen. Dit kan optreden als gevolg van een beschadigde huid, haaruitval of zelftrauma als gevolg van jeuk. Schimmelinfecties zoals ringworm hebben vaak invloed op de huid rond snorharen en kunnen ervoor zorgen dat ze uitvallen.

Katachtige acne

Kattenacne verschijnt als ‘mee-eters’ of ‘puistjes’ op de kin van je kat. Het wordt veroorzaakt door een opeenhoping van keratine die verstopping van de haarzakjes veroorzaakt. Het komt meestal voor op de kin, maar het kan zich verspreiden rond de mond en het gezicht wanneer het slecht oplaait. Dit kan leiden tot verlies van snorharen.

Moeten eigenaren iets doen?

Boeiend beeld van een kat die rechtstreeks naar de camera staart

Kattensnorharen moeten symmetrisch zijn en ze verliezen er slechts één of twee tegelijk in een normale schuurcyclus.

Voor milde whisker shedding, met af en toe een whisker found rond het huis, is er niets dat je hoeft te doen. Dit is een normaal onderdeel van snorharengroei en hergroei. Om rekening te houden met snorharen, vermijd kleine kattenbakken, voerbakken of waterbakken die op de snorharen van uw kat wrijven wanneer ze ze gebruiken. Dit kan snorharenvermoeidheid veroorzaken.

Voor katten die veel snorharen afstoten en merkbaar ontbrekende snorharen hebben, kan er echter een medisch probleem zijn. U moet altijd contact opnemen met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over de snorharen, het haar of de huid van uw kat. Problemen met de snorharen of het haar kunnen wijzen op een allergie, huidinfectie of kattenacne die behandeling zoals antibiotica en ontstekingsremmers kan vereisen.

Katten die snorharen hebben verloren als gevolg van trauma kunnen andere verwondingen hebben. Deze kunnen medicatie vereisen of in ernstige gevallen kan verder onderzoek gerechtvaardigd zijn. Dit kan bloed- en urineonderzoek, röntgenfoto’s en echografie omvatten. Als uw kat een gevecht of ongeluk heeft gehad, controleer hem dan zorgvuldig op verwondingen, houd hem goed in de gaten en praat altijd met een dierenarts als hij zich zorgen maakt.

Lees ook: Groeien kattensnorharen terug?

Veelgestelde vragen

Is het normaal dat katten snorharen afwerpen?

Ja, het is normaal dat katten af en toe een snorharen of twee afwerpen. Dit maakt deel uit van de normale groei van snorharen. Het verliezen van meerdere snorharen tegelijkertijd kan echter wijzen op een gezondheidsprobleem.

Vallen kattensnorharen uit en groeien ze terug?

Ja, net als normaal haar vallen snorharen uit en groeien ze terug. Als u echter merkt dat er veel snorharen uitvallen, is dit niet normaal en moet u contact opnemen met uw dierenarts.

Wat gebeurt er als ik per ongeluk de snorharen van mijn kat snijd?

Je moet nooit de snorharen van je kat knippen, omdat ze erg gevoelig zijn. Als je ze per ongeluk hebt gesneden, controleer je kat dan goed op tekenen van ongemak. De snorharen zullen na verloop van tijd teruggroeien, maar als u denkt dat uw kat pijn heeft, neem dan contact op met uw dierenarts.

Hebben binnenkatten snorharen nodig?

Ja, alle katten, zowel binnen als buiten, hebben hun snorharen nodig. Snorharen zijn belangrijk voor balans, ruimtelijk inzicht en zintuiglijke input.

Lees meer

Populair