Wat is Whisker vermoeidheid?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

De term “snorhaarmoeheid” klinkt misschien als een excuus dat ik verzon om onder het scheren uit te komen… of een reden voor mijn vriendin om me niet te kussen.

Maar snorhaarvermoeidheid is een heel reële aandoening voor uw kat. Dus wat is snorhaar vermoeidheid?

Het is een aandoening die veroorzaakt wordt door overmatig gebruik en overstimulatie van de snorharen van uw kat. Kun je een gokje wagen naar de meest voorkomende bron van al deze stimulatie?

Eten en drinken!

Denk er eens over na…de meeste water- en voerbakjes voor katten gebruiken een hoge bodem die eigenlijk een bron van constante (en ongewenste) prikkeling voor uw kat is.

Gelukkig is de oplossing vrij eenvoudig en zijn er speciale snorhaarontlastende kattenbakjes op grote schaal verkrijgbaar. We hebben zelfs een lijst van onze drie beste snorhaarvriendelijke kommen voor zowel voedsel als water die je hier kunt lezen.

Maar voordat je daarheen gaat, laten we eerst wat meer leren over de snorharen van je kat.

The Wonderful Whisker: Waar zijn kattensnorharen voor?

Snorharen doen meer dan alleen je kat er cool uit laten zien. Snorharen, die ook wel vibrissae worden genoemd, kunnen je kat helpen bij het navigeren door krappe ruimtes, donkere gebieden en zelfs bij het voelen van binnenkomende voorwerpen voordat ze daadwerkelijk in contact komen met het gezicht of de ogen van je kat. Hoewel sommige dingen misschien voor de hand liggen, werken snorharen ook op veel subtielere manieren.

De snorharen van uw kat kunnen luchtstromingen detecteren die worden opgewekt door bewegende voorwerpen, zodat ze letterlijk voelen iets dat beweegt zonder het te kunnen zien.

Snorharen helpen uw kat in balans te blijven

Je hebt vast wel eens gehoord dat katten altijd op hun pootjes landen, maar je hebt waarschijnlijk nog niet gehoord dat de snorharen daar enige eer voor krijgen!

Maar het is een feit dat snorharen speciale sensorische organen hebben, proprioceptoren genaamd, die zich helemaal aan de uiteinden bevinden. Deze speciale receptoren helpen om berichten naar de hersenen te sturen die uw kat vertellen waar zijn lichaam zich precies bevindt.

Snorharen helpen uw kat te communiceren

Hoewel snorharen een veel belangrijkere rol vervullen, zou je snorharen kunnen zien als wenkbrauwen bij ons (ervan uitgaande dat een mens dit leest).

En ik weet zeker dat je je kat wel eens een verbaasd gezicht hebt zien trekken bij een plotseling geluid of een nieuwe bezoeker. De snorharen van uw kat helpen bij het creëren van dat verbaasde kittypetgezicht!

Snorharen beschermen uw kat

Snorharen kunnen ook werken als wimpers bij mensen. Als je een blaadje, stofje, of een ander voorwerp op je wimper voelt, zal je oog zich als reactie sluiten om zichzelf te beschermen. Nou, snorharen kunnen dezelfde functie vervullen, maar zijn VEEL gevoeliger dan je wimpers. Katten kunnen hun snorharen zelfs gebruiken om bewegingen van prooien op te sporen aan de hand van windstromingen!

Wat veroorzaakt snorhaarvermoeidheid?

De complexe functies van de snorharen zijn afhankelijk van het zenuwstelsel van uw kat om op een hoog niveau te functioneren.

Dat klinkt niet als een probleem…totdat je je realiseert dat je katje deze kracht niet uit kan zetten!.

Het is net als in superheldenfilms, waar de held plotseling een gave krijgt, zoals gedachten lezen of superhoren. Tuurlijk, het kan handig zijn en lijkt cool in het begin.

Maar als je het niet kan uitzetten of controleren, word je er gek van!

Met dat in gedachten, stel je voor dat alle 24 snorharen van je kat tegen de voer- en waterbak worden gedrukt, alleen maar om dat beetje brokjes of die laatste druppel water te pakken te krijgen. Jakkes!

Symptomen van Snorhaarvermoeidheid

Snorhaarvermoeidheid bij katten kan een verscheidenheid aan symptomen vertonen. Een van de meest voorkomende symptomen is het kiezen voor kantelen of het verwijderen van brokjes uit de voerbak. Eten van de vloer of van het aanrecht is immers comfortabeler dan eten uit het bakje met de hoge rand.

Terwijl andere katten die last hebben van snorharenmoeheid om eten bedelen om vervolgens wezenloos naar de kom te staren zodra je ze hun maaltijd voorschotelt. Weer anderen raken zo gefrustreerd dat je agressie ziet, meestal gericht tegen andere dieren in huis.

Onthoud, hoezeer we ons ook verbonden voelen met onze katachtige, het feit is dat ze niet kunnen echt tot ons spreken.

Natuurlijk, ze laten ons weten wanneer het etenstijd is of dat ze willen dat de slaapkamerdeur opengaat. Dan gesloten. En dan open.

(Je krijgt het idee.)

Maar wat ze ons niet altijd kunnen vertellen is wanneer ze zich ongemakkelijk voelen. Soms moeten we tussen de regels door lezen. Helaas is dat het geval als het gaat om snorhaarmoeheid, waarover niet zo vaak wordt gesproken als zou moeten.

Hoe voorkom je snorhaarvermoeidheid?

Gelukkig is de oplossing voor snorharenmoeheid vrij eenvoudig en zijn er verschillende snorhaarvriendelijke kattenkommen op de markt. In feite heb je deze kommen misschien al gezien en je afgevraagd wat “snorhaarvriendelijk” eigenlijk betekent!

Nou, nu weet je het en als je geïnteresseerd bent in het oppakken van een aantal snorhaar vriendelijke kommen moet je eens kijken naar onze lijst van de beste op de markt. U kunt onze lijst van de beste snorhaarvriendelijke kommen zien door hier te klikken.

Veelgestelde Vragen

Er zijn veel vragen over snorhaarmoeheid en de meeste hebben we in de loop der jaren al gehoord. Eerlijk gezegd krijgt dit belangrijke onderwerp niet genoeg aandacht en daarom hebben we een lijst samengesteld met de belangrijkste vragen die we krijgen.

Laat het ons weten als we er een gemist hebben!

V: Wat is snorhaarstress?

Snorhaarstress is gewoon een andere naam voor snorharenmoeheid. In wezen is het het overmatig gebruik en de overstimulatie van de snorharen van uw kat tijdens het eten. Na verloop van tijd kan dit leiden tot algemeen ongemak en gedragsproblemen.

V: Zijn lange snorharen een teken van een gezonde kat?

Verschillende katten hebben snorharen van verschillende lengte, dus het is moeilijk te zeggen wat als “lang” wordt beschouwd en wat normaal is. Maar het is belangrijk om te weten dat gelukkige en ontspannen katten meestal losse snorharen hebben die naar voren gericht zijn. Als uw kat bang is of schrikt, trekken ze hun snorharen naar achteren terwijl ze de spieren in hun gezicht aanspannen.

V: Vinden katten het leuk als je hun snorharen aanraakt?

Over het algemeen wil je voorkomen dat je te veel aan de snorharen van je kat zit. Onthoud dat dit zeer gevoelige receptoren zijn! Maar je kat kan het fijn vinden als je haar zachtjes aait rond haar gezicht en de basis van haar snorharen. Volg uw aanwijzingen van uw kat. Als ze blijft voor het aaien, is dat meestal een goed teken dat ze blij is om meer te krijgen!

V: Wat gebeurt er als je de snorharen van een kat afknipt?

Ten eerste, doe dat niet! Helaas hebben we met heel wat goedbedoelende baasjes gesproken die dachten dat het knippen van de snorharen van hun kat de beste optie was om snorhaarmoeheid tegen te gaan. Dat is niet zo! Het trimmen van de snorharen van uw kat is hetzelfde als het wegnemen van een van uw zintuigen waar u van afhankelijk bent! Uw katten gebruiken hun snorharen voortdurend, elke dag!

V: Is het goed voor katten om hun snorharen te verliezen?

Het is volkomen normaal voor een kat om af en toe een paar snorharen te verliezen! Dit is een normaal proces en niet veel anders dan jij die haar verliest. Maar als je meer dan een paar snorharen begint te zien (als er meerdere per dag afvallen tot het punt waarop je kat er merkbaar anders uitziet) dan is het tijd om naar je dierenarts te gaan.

Wat denk jij?

Heeft u snorhaarmoeheid bij uw eigen katten gezien?

Laat ons weten wat u denkt.