Moet ik ’s nachts een lampje aan laten voor mijn kat?

Een kitten in huis halen is een prachtige ervaring, maar het kan veel vragen oproepen waar u misschien nog nooit aan gedacht heeft.

Als het op slapen aankomt, weten we al dat katten anders zijn dan mensen en ik ben er zeker van dat de meesten van ons hebben gemerkt dat ze de neiging hebben om overdag meer te slapen en ’s nachts ons huis te verkennen.

Maar hoe zit het met kittens?

Zullen zij in staat zijn om door de duisternis te navigeren?

Of moet ik ’s nachts een lampje aan laten voor mijn kitten? Katten zijn crepusculaire dieren, wat betekent dat ze een beter nachtzicht hebben dan mensen. Door het licht uit te laten kunnen kittens slapen tijdens de donkerste uren en het resterende half-licht van buiten zou genoeg moeten zijn voor hen om te zien in het donker.

Als je een nieuwe kattenouder bent of gewoon nieuwsgierig of je ’s nachts een lichtje moet laten branden voor je kitten, lees dan verder! We staan op het punt om alles wat je moet weten tot in detail te behandelen!

Kunnen kittens in het donker zien?

Voordat we het gaan hebben over de vraag of u het licht voor uw kitten of kat wel of niet moet laten branden, moeten we eerst meer te weten komen over hun gezichtsvermogen. De meesten van ons hebben waarschijnlijk gehoord of geloofd dat katten nachtdieren zijn, maar dat is slechts gedeeltelijk waar. Katten zijn eigenlijk crepusculaire dieren- laten we de verschillen eens op een rijtje zetten.

Nachtdieren

Laten we eerst eens kijken wat nachtdieren zijn betekent en wat het zegt over onze poezen. Dit gedrag wordt meestal geassocieerd met dieren die ’s nachts actief zijn in plaats van overdag. Dat is de tijd waarin ze jagen, paren, en hitte en roofdieren vermijden.

Nachtdieren zijn betekent niet dat je ’s nachts helder kunt zien zoals wij overdag natuurlijk. Het betekent dat nachtdieren speciale fysieke eigenschappen hebben die hen een soort voordeel geven tijdens die donkere uren.

Katten gebruiken hun oren om te jagen en ze gebruiken geurmarkering om met hun omgeving te communiceren. In feite ligt het ruiktalent van uw kat in hun Jacobson’s orgaan. Je hebt waarschijnlijk wel eens gezien dat je kat dit orgaan gebruikt als hij de lucht opsnuift en dan even stilstaat met zijn mond half open.

Deze vreemde gezichtsuitdrukking die zij aannemen wordt de Flehmen reactie genoemd en het is belangrijk voor het paren, het markeren van territorium, en intraspecifieke communicatie. In principe is het, “een kat zijn manier om een onbekende en interessante geur te analyseren,” zegt kitten redder Hannah Shaw.

Kruipende dieren

Omdat katten zowel roofdieren als prooidieren zijn, is de mogelijkheid om ’s nachts te jagen een voordeel. Maar niet alle katten worden verondersteld nachtdieren te zijn, en er zijn mensen die het idee ondersteunen dat het crepusculaire dieren zijn, wat betekent dat ze voornamelijk actief zijn tijdens de schemerperiode.

Dit geloof komt voort uit het feit dat katten niet kunnen zien in totale duisternis, in plaats daarvan kunnen ze hun weg zien in lage niveaus van licht. Daarom zijn ze meestal wakker om te jagen tijdens de schemering en de dageraad. Of uw kat een volledige nachtuil is of een romanticus bij maanlicht, staat misschien ter discussie, maar hun zicht niet.

Zicht kan een beetje ingewikkeld klinken, maar ik zal mijn best doen om het snel uit te leggen. Wat het zicht van de kat en de mens zo verschillend maakt, is het netvlies. Het is een laag weefsel aan de achterkant van het oog en het bevat cellen die fotoreceptoren worden genoemd. Deze zetten lichtstralen om in elektrische signalen die onze hersenen omzetten in de beelden die we zien.

Er zijn twee soorten fotoreceptorcellen, de eerste zijn staafjes die verantwoordelijk zijn voor het nachtzicht en het detecteren van helderheid en grijstinten. De andere heten kegeltjes, en die zijn verantwoordelijk voor het dagzicht en kleurwaarneming. U kunt vast wel raden welke cellen onze katten in overvloed hebben.

Volgens onderzoek “hebben onze katten een superieur vermogen om in het donker te zien door het grote aantal staafjes in hun netvlies die gevoelig zijn voor zwak licht. Als gevolg daarvan kunnen katten zien met ongeveer een zesde van de hoeveelheid licht die mensen nodig hebben.”

Dit grote voordeel betekent ook dat onze kittens een iets breder perifeer gezichtsveld hebben van 200 graden, terwijl mensen 180 graden hebben. En hoewel ze goed zijn in het waarnemen van beweging, is hun zicht niet zo helder, zijn ze bijziend en kunnen ze niet dezelfde hoeveelheid tinten en kleurschakeringen zien die wij kunnen zien.

Nu denk je misschien waarom je moet weten hoe de ogen van je kitten werken om ze gelukkig te maken. Nou, Jeremy Long, een van de auteurs van Seeing Through the Eyes of a Cat legt uit dat “leren over het visuele systeem van een dier een belangrijke stap is in het begrijpen hoe dat type dier de wereld om zich heen waarneemt, en hoe ze zich daarin gedragen.”

Hebben Kittens Licht nodig in het Donker?

Zowel mensen als katten hebben een pijnappelklier die informatie ontvangt over of het licht of donker is en die verantwoordelijk is voor de productie van het hormoon melatonine. Dit hormoon regelt de waakzaamheid en wordt zelfs gebruikt als slaapmiddel voor zowel honden als katten.

Het hebben van licht wanneer het in plaats daarvan donker zou moeten zijn, kan problemen veroorzaken met de productie van melatonine. Het kan de slaap van uw kitten verstoren, waardoor ze zich alert en ongemakkelijk voelen, vooral omdat de meeste katten ’s nachts slapen en de neiging hebben om te spelen en hun omgeving te verkennen tijdens de schemering en de dageraad.

Sommige kittens zullen naarmate ze groeien hun slaappatronen synchroniseren met hun baasjes, terwijl sommige hun nacht doorbrengen met speelpauzes tussen hun slaap door. Je kitten heeft dus niet echt licht nodig als het donker is, en als jullie in dezelfde kamer en/of hetzelfde bed slapen denk ik niet dat je het leuk zou vinden als er een lichtje op je gericht zou zijn!

Moet ik ’s nachts een lampje aan laten voor mijn katje?

Zoals we hebben vastgesteld is het niet nodig om ’s nachts, of wanneer dan ook, een lampje aan te laten voor je kitten. In feite zal het donker houden van uw huis gedurende de nacht uw kat helpen een slaaproutine te ontwikkelen. Op deze manier zult u merken dat uw kitten niet uw aandacht zal zoeken en uw dromen zal verstoren.

Aan de andere kant kan het volledig dichthouden van je jaloezieën en het hebben van pikzwarte duisternis rond het huis ook problemen veroorzaken. Zoals we al eerder besproken hebben worden katten beschouwd als crepusculaire dieren, en ze hebben een zekere mate van licht nodig. Een volledig donkere kamer betekent dat ze niet veel zullen kunnen zien.

Vooral voor een kitten kan dit een stressvolle omgeving zijn. Ze kunnen moeite hebben om de kattenbak te bereiken, de voer- en waterbak te vinden. De gevaarlijkste situatie zou zijn als u uw kitten niet op tijd zag en erop ging staan of het schopte.

Als je weggaat in een gebied waar het de neiging heeft erg donker te zijn, kan een schemerlamp helpen wat licht door het huis te werpen zonder iemands slaap te verstoren. U kunt ook de gordijnen opzij trekken om wat natuurlijk licht in uw huis te laten komen, of dat nu het maanlicht is of kunstlicht van de straatlantaarns.

Hoe help je een katje ’s nachts te slapen?

Zoals we hebben vastgesteld is het geen goed idee om je kitten ’s nachts een licht aan te laten als je wilt dat ze slapen. Om uw kitten te helpen ’s nachts een slaapritme te ontwikkelen, hoeft u ze niet in volledige duisternis te houden, en het licht of het gebrek eraan zijn niet de enige factoren die een rol spelen als het gaat om de slaap van katten.

Spelen en bewegen

Volgens Sandy Myers, een dierengedragsconsulente van Narnia Pet Behavior Clinic in Naperville Il, “zijn katten in het wild actief op tijden dat knaagdieren naar buiten komen, typisch na het donker,” ze stelt ook dat “Een kat van nature haar avonden wil doorbrengen met jagen en het spelen van roofdierspelletjes, zelfs als ze een goed gevoed huisdier is.”

Zelfs een klein katje, hoe schattig en onschuldig ook, heeft de behoefte om hun jachtinstincten te verkennen als ze ouder worden. Hoewel er in onze huizen niet veel is om op te jagen, moeten onze kittens toch aan dit natuurlijke instinct voldoen. Het kan gebeuren dat je kleine pluizenbol ’s nachts door je huis zwerft, in wat bekend staat als, “middernacht gekte”.

Hun instincten kunnen dit gedrag uitlokken, maar het kan gereguleerd worden. Tegen de tijd dat u weer thuis bent, kan het al laat zijn, en dat laat weinig tijd over voor interactie, wat nodig is voor het geluk van uw kat. Een truc om uw kat gelukkig te houden en nachtelijk huilen te voorkomen, is om met uw kat te spelen voordat u gaat slapen.

Dus, als u wilt dat uw kitten de hele nacht door slaapt, is het advies van de Veterinary Centers of America om te overwegen, “of de kat overdag voldoende hoeveelheden sociale interactie en sociaal spel krijgt.” Ze voegen er ook aan toe dat “het aanbieden van verschillende sociale speelsessies met achtervolgingsspeeltjes, evenals enkele op beloning gebaseerde trainingsoefeningen kunnen helpen om de behoeften van de kat te vervullen.”

Vooral voor degenen onder u die overdag werken, is het belangrijk om wat tijd door te brengen met uw kitten en hen te helpen hun jachtinstincten te verlichten tijdens de middag- en avonduren. Op deze manier zouden ze moe moeten worden en het grootste deel van hun nacht doorbrengen met het zoeken naar dromen en niet met het aanvallen van je voeten.

Zoals deze kleine witte rakker bijvoorbeeld!

Voedingsschema

Katten voelen zich prettig in een omgeving waar een constante routine is in de meeste dingen. Spelen en socialiseren met u is daar een onderdeel van, maar een gepland voedingsschema kan uw kat ook helpen zich veilig te voelen, zelfs als er veranderingen in uw huis zijn. VCA ziekenhuizen suggereren ook dat het laten eten van uw kitten zoveel als ze willen, kan leiden tot overgewicht, een opgeblazen gevoel en indigestie, wat hun slaap kan verstoren.

Het soort voedsel van uw kat, evenals het tijdstip van voeden, kan hen ook helpen de nacht door te komen. Een goed gevoed kitten betekent dat ze ’s nachts niet wakker worden om voedsel te zoeken. Maar als het toch gebeurt dat uw kat de drang voelt om wat voedsel te knabbelen, kan een automatisch voedersysteem ervoor zorgen dat uw kat u niet stoort.

Op deze manier zijn ze minder afhankelijk van jou, en zodra ze klaar zijn met eten is de kans groot dat ze weer gaan slapen. Natuurlijk is overvoeding van uw kitten omwille van de slaap nooit de oplossing. Je zou een paar speeltjes met traktaties kunnen geven om ze bezig te houden tot ze slaperig worden tijdens je speelsessies of midden in de nacht.

Kleinere en frequentere maaltijden zouden ook geweldig kunnen zijn voor je kitten en hen helpen beter te slapen. Maar om te begrijpen welk voedingsschema voor uw kitten en zijn behoeften zal werken, kunt u misschien het beste uw dierenarts om advies vragen.

Positieve bekrachtiging

Hoewel katten de neiging hebben om actiever te zijn bij schemering en dageraad, kunnen tamme katten zich aanpassen aan uw slaaptijden. Het creëren van een slaaproutine met een kitten is veel gemakkelijker dan met een oudere kat en alles wat je nodig hebt is consistentie in je training!

De beste manier om je kat te trainen om de nacht te zien als een tijd van slapen is geplande maaltijden, middag, en avond speelsessies, evenals positieve bekrachtiging.

Uw kitten uitschelden of tegen hem schreeuwen zal hem nooit een lesje leren, omdat u “onbedoeld de kat aandacht geeft, wat in de geest van de kat beter is dan niets en dus is het belonend,” legt Mikel Delgado uit, een postdoctorale fellow aan de School of Veterinary Medicine aan de Universiteit van Californië, Davis.

Door een schema te maken en er een positieve ervaring van te maken voor je kitten kun je ze trainen om te slapen wanneer jij wilt dat ze slapen. De truc volgens Mikel Delgado is, “beloon wat je leuk vindt en negeer wat je niet leuk vindt.”

Misschien hoor je je katje ’s nachts in een andere kamer miauwen, om je aandacht te vragen en het laatste wat je wilt doen is toegeven. Natuurlijk is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat uw kitten zich in een veilige ruimte bevindt met al hun benodigdheden tot hun beschikking. Ik weet zeker dat u uw dierbare pluizenbol de volgende ochtend niet op een plank wilt aantreffen waar hij niet vanaf durft te klimmen!

Tot slot is het belangrijk om in gedachten te houden dat het trainen van een kitten tijd zal kosten en dat je babystapjes met ze moet nemen. Kies traktaties waar ze enthousiast over zijn en gebruik ze verstandig. Negeer je katje wanneer het nodig is en maak hun slaapomstandigheden aangenaam.

Wat is de beste plek voor een kitten om te slapen?

De meesten van ons zijn op zoek naar comfort als we gaan liggen om te slapen. We proberen matrassen te kopen die de juiste ondersteuning bieden, zachte kussens om ons hoofd op te laten rusten en gezellige dekens om ons warm te houden. We doen alles wat we kunnen om onze slaapruimte aangenaam te maken.

Aangezien katten vermaarde slaapkoppen zijn, moeten deze comfortcriteria ook op hen worden toegepast. Sommigen onder jullie laten hun kitten misschien gewoon op het kussen naast je slapen, of begraven in je haar. Ik zou het weten, want dat is wat ik deed met de mijne! Maar voor koppels, voor mensen die onrustige slapers zijn, en voor kattenouders die bang zijn dat ze hun kleine kitten pijn zullen doen, is dit niet de beste optie.

Natuurlijk zou je je kitten nog steeds in de slaapkamer kunnen laten slapen. Katten kunnen gemakkelijk gehecht raken aan hun baasjes en samen met hen slapen kan een grote bron van veiligheid zijn en een tijd van binding. Je zou een grote kist kunnen overwegen, gevuld met zachte dekens water, voer, en een kattenbak. Op deze manier zal uw kat niet zonder toezicht door het huis gaan en u nerveus maken.

Met wat volhardende training, zou je je kat ook zonder bench van het bed kunnen houden, en ze leren om alleen te slapen. Je kunt een zacht kattenbed kopen in de vorm van een huis of een mand, zodat ze zich beschermd voelen. U kunt het naast u op het bed of op uw nachtkastje zetten. Gebruik traktaties en complimenten om ze te helpen in hun bed te blijven. Als u de deur van uw slaapkamer gesloten houdt, voorkomt u ook dat uw kat naar buiten gaat en in de problemen raakt.

Nu als je liever je slaapkamer voor jezelf houdt dan zou de volgende oplossing zijn om een veilige kamer te kiezen voor je kat om de nacht door te brengen. Een bench zou in deze situatie ook een goede optie kunnen zijn, of je kunt ervoor zorgen dat er geen mogelijke gevaren zijn voor je kat om in terecht te komen.

Creëer een ruimte die alle benodigdheden heeft die een kat nodig kan hebben, evenals wat entertainment. Je kitten zal een kattenboom nodig hebben die ze kunnen gebruiken om hun nagels te krabben. Deze budgetvriendelijke kattenboom op Amazon is geweldig voor kittens omdat hij niet te groot is en een paar niveaus heeft om je kitten te helpen zelfverzekerder te worden met klimmen. Je kunt hem ook voor een raam zetten, zodat ze in de vroege uurtjes naar buiten kunnen kijken.

Vergeet niet om ook een paar speeltjes te laten rondslingeren, maar zorg ervoor dat ze veilig zijn en dat ze geen kleine onderdelen hebben die je kitten zou kunnen inslikken. Creëer de slaapruimte van je kat met dezelfde zorg die je voor jezelf hebt gedaan, zodat jullie beiden kunnen genieten van de zoetste dromen.

Kun je een kitten een nacht alleen laten?

Het in huis nemen van een jong kitten zal uw tijd en aandacht vragen. Kittens zijn niet zoals volwassen katten en meestal hebben ze veel energie te besteden. In deze beginfase is het belangrijk om tijd met ze door te brengen door te spelen, te knuffelen en gewoon aanwezig te zijn, vooral als je een knuffelige kat en een goede vriend wilt.

Dat gezegd hebbende, aangezien de meesten van ons veeleisende banen hebben, kunnen er momenten zijn waarop we uren van huis zullen zijn. Misschien moet je zelfs een nacht weg om een andere belangrijke reden. Daarom is het van essentieel belang dat u een ruimte creëert waar u uw kitten zonder toezicht kunt achterlaten.

Dit kan dezelfde ruimte zijn die je hebt gecreëerd voor je kitten om hun nacht in door te brengen. Het moet een water- en voedselbak hebben, evenals een kattenbak. Probeer de kattenbak uit de buurt te houden van de voederplek van je kitten, want katten houden ze graag gescheiden (begrijpelijk!)

Volgens algemeen advies van dierenartsen moet je het gebied kat-proof houden. Dit betekent dat scherpe voorwerpen waaraan ze zich kunnen verwonden, touwtjes en elektrische snoeren waarop ze kunnen kauwen en die ze kunnen opeten, verwijderd moeten worden. Kittens zijn nogal klein van stuk, dus ze kunnen gemakkelijk in kleine ruimtes blijven steken, dus let daar ook op.

Zolang je kat een veilige omgeving heeft met veel vermaak, met dingen om op te klimmen en aan te krabben, kunnen ze zonder toezicht worden gelaten. Maar zolang je kitten nog klein is, is het beter om te voorkomen dat ze lange uren alleen zijn, omdat katten ook onze aanwezigheid en socialisatie nodig hebben om gelukkig te zijn.

Overweeg om een kattenoppas in te huren of een vriend te vragen om op je kitten te passen als je weg moet zijn. Als je katje niet gelukkig is met de omgeving en als ze zich eenzaam voelen is het heel goed mogelijk dat ze zelfs angstig en depressief worden. Dus, voordat je besluit om er een te adopteren, zorg ervoor dat je in staat bent om je aan hen te binden en aan hun harige verwachtingen te voldoen!

Slotgedachten

Katten zijn echt dapper! Ik bedoel, ze zijn niet bang in het donker, zelfs niet als ze nog kittens zijn. In feite, dan schijnen ze de tijd van hun leven te hebben!

Dus, nu weet je dat je alle twijfels achter je kunt laten als je het licht in de kamer van je kitten uitdoet. Je kunt een dimlicht aan laten of beter het maanlicht hun gids laten zijn omdat dat alles is wat ze nodig hebben tijdens hun nachtelijke kat-patrouilles.

Laat het ons weten als je nog iets toe te voegen hebt over de vraag of je een lichtje moet laten branden voor je kitten. Gebruik je een laag licht of geen licht? Slapen ze de hele nacht door of veranderen ze in uw eigen persoonlijke klopgeest?