Waarom houden katten er niet van als hun poten worden aangeraakt?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Ik ben er zeker van dat de meesten onder ons bekend zijn met de term “teenbonen” en als je dat niet bent, kijk dan eens naar de pootjes van je kat en je zult waarschijnlijk de verwijzing begrijpen.

De jellybean gelijkenis is op punt, toch?

Wel, ik ben er zeker van dat de meesten onder ons ook weten dat het aanraken van de teenbonen van je kat kan worden beantwoord met een geërgerde blik, terwijl ze hun poot van ons wegtrekken.

Dus, waarom houden katten er niet van als hun poten worden aangeraakt? Kattenpoten hebben grote concentraties zenuwreceptoren, waardoor ze zeer gevoelig zijn voor aanraking, temperatuurveranderingen en pijn. Sommige katten houden er gewoon niet van als hun poten worden aangeraakt, terwijl anderen zich kwetsbaar voelen, of in zeldzame gevallen kan het een teken zijn van een verwonding.

Als je meer wilt weten over waarom sommige katten het wel en waarom sommige katten het niet prettig vinden dat hun pootjes worden aangeraakt, laten we er dan meteen induiken!

Waarom houden katten er niet van dat hun poten worden aangeraakt?

Het kan moeilijk zijn om te weerstaan aan het niet aanraken van de poten van je kat, vooral als je midden in een aai-sessie zit, en wanneer je toegeeft kan je kat op twee mogelijke manieren reageren. Ten eerste kunnen ze verstijven en hun poot terugtrekken, als waarschuwing voor u om het nooit meer te doen. Ten tweede kunnen ze hun pootjes gebruiken om zich een weg uit uw omhelzing te klauwen.

Natuurlijk geldt dit misschien niet voor alle katten, maar als het voor de jouwe geldt, dan is hier een lijst van mogelijke verklaringen voor hun poot-beschermingsdrang!

Reden 1: Katten hebben gevoelige poten

Je hebt misschien gehoord dat de pootkussentjes van je kat helpen hun temperatuur te reguleren door te zweten, maar dat is niet alles wat ze kunnen doen.

Dr. Lynn Buzhardt legt uit dat de dikke en rubberachtige voetzolen van uw kat er niet alleen schattig uitzien, maar ook dienen als schokdempers, die hun botten en gewrichten beschermen tijdens het rennen, lopen en bespringen.

Dankzij deze schokbestendige pootkussentjes kunnen ze hoog springen zonder zichzelf te verwonden. Zoals onderzoekers ontdekten “bleken de voetkussentjes meerdere lagen te hebben, die helpen de botskrachten af te voeren.”

De pootkussentjes van uw kat dienen ook als isolatie tegen extreme temperaturen. Het belangrijkste is dat ze helpen om temperaturen tot 1 graad Celsius te onderscheiden. Hun gevoeligheid helpt hen ook hun weg te vinden in oneffen en ruw terrein, in bomen te klimmen en bepaalde gebieden te markeren, of te communiceren met andere katten en dieren via de geurklieren die zich op deze voetzolen bevinden.

Met andere woorden, de pootjes van uw kat dienen verschillende belangrijke functies en zitten vol met zenuwen om dit allemaal te kunnen trekken. Dat maakt de pootjes van je kat ook tot een zeer gevoelig deel van hun lichaam, dus het zou geen verrassing moeten zijn als ze hun pootje van je wegtrekken!

Niet alleen kan een teenaanraking vreemd aanvoelen, maar het is instinctief voor hen om dit belangrijke deel van hun lichaam te beschermen. Dit betekent niet dat je kat bang voor je is, en ze kunnen nog steeds van je houden en beschermend voor zichzelf zijn!

Reden 2: Trauma-ervaringen uit het verleden

Deze beschermingsdrang over hun poten is vergelijkbaar met hoe sommige katten het niet prettig vinden dat hun staart wordt aangeraakt. Het zijn allebei gevoelige en belangrijke delen van hun lichaam, en ze kunnen vaak gehecht zijn aan eerdere slechte ervaringen.

Een traumatische ervaring kan bijvoorbeeld zijn dat u de nagels van uw kat knipt, of per ongeluk op hun poot stapt waardoor een verwonding ontstaat die u over een lange periode moest behandelen. Een ontklauwde kat zal zich waarschijnlijk ongemakkelijk voelen als u zijn poten aanraakt, omdat het een van de meest traumatische ervaringen is die een kat kan doormaken. Ontklauwde katten kunnen ook langdurige kreupelheid en mogelijk pijn in hun poten ervaren.

Deze negatieve ervaringen, deze pijn, worden meestal geassocieerd met sterke emoties. Onze katachtige metgezellen zijn slim en gedreven door hun overlevingsinstinct, dus ze zullen er alles aan doen om eenzelfde pijnlijke of ongemakkelijke ervaring niet te verlichten. Als je probeert de poot van je kat vast te houden, kan dat een trauma uit het verleden oproepen.

Misschien ben jij niet eens een deel van dit trauma uit het verleden. Katten die ruw behandeld zijn door vreemden en vorige eigenaars, dragen die emotionele bagage vaak mee naar hun nieuwe thuis.

Misschien door je aanpak te veranderen, zachter te zijn met je aanraking, en hun grenzen te respecteren, zullen deze oude wonden beginnen te helen, en op een dag zullen hun pootjes hun weg vinden naar jouw hand.

Reden 3: Verwonding

Als je gewend bent om af en toe de poot van je kat aan te raken zonder dat daartegen geprotesteerd wordt, dan kan een plotselinge verandering van hart alarmerend zijn. Als je merkt dat je kat defensief is over zijn pootje, dan kan hij pijn hebben.

Het kan een krasje zijn, een bult of een blauwe plek van ruw spelen met zijn katmaatjes, of gewoon een slechte landing. Hoe dan ook, zelfs een kleine wond kan ongemak veroorzaken en uw aanraking kan uw kat van streek maken, vooral omdat hun pootjes extra gevoelig zijn.

Het kan zijn dat je kat zijn pootje van je wegtrekt en zelfs weigert om het je te laten zien. Dit kan het moeilijk maken om daadwerkelijk te detecteren of er sprake is van een verwonding, die dit gedrag veroorzaakt. Daarom is het belangrijk om het lopen van uw kat te observeren, om te kijken of er tekenen zijn van mank lopen, of het verzorgen en bijten van de specifieke plek.

Als u de gelegenheid heeft om de poot voorzichtig te inspecteren, ziet u misschien een zwelling, en als er een verwonding in het spel is, verklaren dierenartsen dat “de poot warm zal aanvoelen of uw kat kan reageren alsof hij pijn heeft. U kunt ook etter, bloed of korstachtig materiaal op de poot of tussen de tenen zien. Let op al deze tekenen.”

Als het gaat om de poten van uw kat, betekent het opmerken van dergelijke symptomen, of veranderingen in het gedrag van uw kat, dat het tijd is om een bezoek te brengen aan een professionele dierenarts!

Reden 4: uw kat is oud

Een andere reden waarom uw kat niet graag in zijn poten geknepen en geaaid wordt, is een aandoening die artrose heet.

Robin Downing, DVM, DAAPM, DACVSMR, CVPP, CRPP legt uit dat osteoartritis (OA) “een complexe aandoening is waarbij sprake is van ontsteking en degeneratie van een of meer gewrichten. Katten met OA ervaren pijn en ontsteking in verschillende gewrichten die interfereren met de activiteiten van het dagelijks leven.”

Gewrichtspijn wordt meestal waargenomen bij oudere katten, en gevoelige gebieden zoals de pootjes van uw kat kunnen gemakkelijk ontstoken en stijf worden met de leeftijd. Een studie gedaan door het Journal of Small Animal Practice, bij 28 katten toonde aan dat bij 45% van de katten de elleboog aangetast was door artrose.

Hoewel leeftijd een belangrijke factor kan zijn in het gewrichtsongemak van uw kat, kan OA veroorzaakt worden door de algemene bouw van uw kat, overgewicht, abnormale gewrichtsontwikkeling, een orthopedische operatie, de kwaliteit van hun voedingsgeschiedenis, en natuurlijk verwondingen in het verleden.

Terughoudendheid om aangeraakt te worden op hun poot kan een teken zijn van ongemak veroorzaakt door een aandoening als OA, en het is echt belangrijk dat u uw kat regelmatig laat controleren, om vast te stellen of deze terughoudendheid onderdeel is van een aandoening of een voorkeur.

Reden 5: Ze vertrouwen je misschien nog niet

Het is heel goed mogelijk dat de reden waarom je kat het niet prettig vindt dat hun pootjes worden aangeraakt voortkomt uit vertrouwensproblemen. Zoals ik hierboven heb uitgelegd kan het te maken hebben met traumatische ervaringen uit het verleden, misschien is jullie relatie nieuw, of moet je je inzicht in de psyche van de katachtige verder uitbreiden.

Het kan moeilijk zijn om het vertrouwen van een kat te winnen, en dat is waarom sommige mensen de neiging hebben om ze afstandelijk of afstandelijk te noemen. Maar het is belangrijk te begrijpen dat het opbouwen van een relatie met katten tijd kost. Het bestuderen van de lichaamstaal van je kat, weten wanneer je moet loslaten is cruciaal voor het opbouwen van vertrouwen. Je kat moet weten dat als je hun poot aanraakt, ze niet in gevaar zijn. Als hun associatie negatief is, dan zullen ze zich kwetsbaar voelen, en ze zouden zelfs agressief kunnen reageren om zichzelf te verdedigen.

Je moet ook onthouden dat het aaien van je kat niet hetzelfde is als het vasthouden of aaien van hun pootjes, omdat hun pootjes wapens zijn die hen helpen bij het vangen van prooien en het beschermen van zichzelf. Door de poot van een kat vast te pakken of te aaien, vooral als ze al tekenen van ongemak vertonen, zullen ze zich opgesloten voelen.

Als je bij de “jij bent mijn favoriete mens” club wilt horen, probeer dan hun katachtige taal te leren, de beweging van hun oren, hoe ontspannen hun lichaam is, en natuurlijk hun staart!

Reden 6: ze vinden het gewoon niet leuk

Als het op onze katten aankomt, is het belangrijk te onthouden dat ze een eigen persoonlijkheid hebben, en wat voor de één leuk lijkt, kan voor de ander frustrerend zijn.

Natuurlijk kan de afkeer van je kat voor het aanraken van zijn pootjes het gevolg zijn van een eerdere slechte ervaring of een teken van pijn, maar als deze dingen niet op jou van toepassing zijn dan is het veilig om te zeggen dat ze misschien gewoon verschillende voorkeuren hebben als het gaat om aaien.

Probeer het niet persoonlijk op te vatten, maar zie het als het opeisen van hun persoonlijke ruimte. In de loop der jaren zul je misschien zien dat hun houding verandert, en naarmate jullie wederzijds vertrouwen groeit, zul je misschien merken dat ze minder defensief worden. Maar het is ook heel goed mogelijk dat een kat weigert om deze gewoonte te veranderen.

Waarom vinden katten het niet leuk als hun achterpoten worden aangeraakt?

De meeste katten of in ieder geval een groot aantal katachtige metgezellen zullen niet toestaan dat hun mensen, en vooral vreemden, hun poten aanraken, zowel voor, als achter. Elke poging om hun achterpoten aan te raken zal waarschijnlijk een gelijkaardige reactie teweeg brengen als wanneer je hun buik zou aanraken.

Als ik mijn katten langs hun rug aai, zal ik afwezig naar hun dij en poot grijpen, en op het moment dat ik dichter bij hun achterpoten kom, gebruiken ze die snel om mijn hand weg te duwen. Het is een grappige reactie, en hun achterpoten doen me denken aan een tekenfilm konijntje, maar ik probeer hun wensen te respecteren en ik blijf bij hun rug, tenminste zo lang als ik me kan verzetten.

De reactie van uw kat is misschien minder beschaafd, omdat ze naar u kunnen sissen en slaan omdat u hun achterpootprivacy niet respecteert. Terwijl anderen gewoon zullen opstaan en weggaan of zich verder van je verwijderen.

De reden waarom een katachtige metgezel op deze manier kan reageren kan variëren van kat tot kat, en het kan zijn dat je kat dezelfde reactie vertoont voor zowel de voor- als achterpoten. Sommige katten kunnen een hekel hebben aan het gevoel dat hun achterpoten worden aangeraakt, terwijl ze meer tolerantie hebben voor het aaien van hun voorpootjes, het hangt echt af van hun persoonlijke voorkeur!

Wat Betekent Het Als Katten Je Hun Poten Laten Aanraken?

Sommige katten houden hun kostbare pootjes veilig door ze in te stoppen, terwijl anderen hun teenboontjes graag aan hun mens aanbieden. Als jij één van die mensen bent die de poten van hun kat vrijelijk mag masseren, ben je waarschijnlijk nieuwsgierig hoe je dit geluk hebt gekregen!

Ze zijn goed gesocialiseerd

Hoe goed een kat gewend is aan menselijke interactie wordt sterk beïnvloed door hun ervaringen als kitten. Katten die van jongs af aan met de hand zijn grootgebracht en positief gesocialiseerd zijn met andere dieren en mensen zullen hoogstwaarschijnlijk uitgroeien tot zelfverzekerde volwassen katten die er actief van genieten om geaaid te worden, en ze zullen het fijn vinden of op zijn minst tolereren dat hun pootjes worden aangeraakt.

Debra Horowitz, DVM, DACVB stelt dat “katten die tijdens hun eerste twee maanden onvoldoende worden blootgesteld aan en in contact komen met mensen, andere dieren en een nieuwe omgeving, kunnen onomkeerbare angsten ontwikkelen, die leiden tot schuwheid of agressie.”

Dus, als je een kitten hebt geadopteerd, staan ze niet alleen meer open voor training, maar heb je ook meer tijd om te investeren in een vertrouwde relatie. Dit zal uw interacties beïnvloeden, en in het geval van een gewond pootje, zal uw katachtige metgezel zich meer op zijn gemak voelen bij uw inspectie, ondanks de pijn.

Het is een teken van vertrouwen en comfort

Een kitten adopteren is niet altijd mogelijk en soms worden we verliefd op een al volgroeide kat en hun eigenheid. Ik heb twee zwerfkatten geadopteerd; de ene was nog een kitten en de andere was toen al volwassen, en ik heb het geluk dat ik het vertrouwen van deze twee prachtige wezens heb gekregen.

Ondanks het leeftijdsverschil zijn ze beiden uitgegroeid tot vrolijke katten, en hoewel ze het misschien niet leuk vinden als ik hun pootjes aanraak, vertrouwen ze me genoeg als een pootinspectie nodig is. Als je kat toestaat dat je zijn poten aanraakt, is de kans groot dat hij je vertrouwt, en dat hij weet dat je het goed bedoelt.

Kijk maar eens naar deze twee prachtige katten die niet alleen lijken te genieten van het achterpootkriebelen, maar ze ontvangen het met een speelse houding!

Als jij dat bent, dan is dit iets waar je zeker trots op kunt zijn, omdat het laat zien dat je poot interacties positieve uitkomsten hadden. Natuurlijk betekent dat niet dat uw kat u niet vertrouwt als ze niet toestaan dat u hun poot aanraakt. Zoals we hebben vastgesteld spelen er veel factoren een rol, en door hun wensen te respecteren zal hun vertrouwen zich op verschillende manieren manifesteren, zelfs als het niets met hun poten te maken heeft.

Waarom spreiden katten hun tenen als je ze aanraakt?

Je hebt waarschijnlijk wel eens gezien dat je kat zijn tenen spreidt als je hem aait, of met je hand over zijn pootje gaat. Sinds er katten zijn die ervan genieten dat hun poten en vooral hun pootkussentjes gemasseerd worden, door hun tenen te spreiden geven ze je een betere toegang.

Zoals ik al eerder zei hebben de pootkussentjes van je kat geurklieren die ze gebruiken om hun territorium te claimen, dus sommige katten zullen hun voorpootjes naar je uitstrekken, of zelfs je gezicht en ze tegen je aan borstelen in een poging om je als hun mens te markeren.

Voor een ontspannen katje kan het volledig strekken van een of twee pootjes gewoon betekenen dat ze hun spieren aan het strekken zijn, maar als ze naar je reiken kan dit een voorspel zijn van een knedende actie.

Wanneer moet ik de poten van mijn kat aanraken?

Het is goed om de wens van uw kat te respecteren om nooit hun poten aan te raken, maar zoals we allemaal weten kunnen er omstandigheden ontstaan bij het inspecteren van hun poten, en is het nodig om ze te pakken te krijgen.

Bij het schoonmaken van hun poten

Er kan een moment komen dat u de poten van uw kat moet schoonmaken, vooral als ze naar buiten mogen, waar uw kat de meeste kans heeft om wat vuil en modder op te pikken.

Ik weet wat je misschien denkt, katten zijn prima in staat om zelf hun pootjes schoon te maken, en dat is ook zo! Ik heb mijn kat zijn tenen zien spreiden om elke centimeter van hun poot grondig schoon te maken, van voetzool tot nagel, maar sommige katten kunnen een beetje lui zijn als het op verzorging aankomt, en het vuil kan gewoon te veel voor hen zijn om het er in één poetsbeurt of zelfs twee af te krijgen.

Maar ook is er vuil dat gevaarlijk kan zijn, als uw kat bijvoorbeeld in olie, gemorst schoonmaakmiddel of zelfs natte verf is gestapt. Het laten likken van die rommel kan een slechte reactie veroorzaken, dus het hebben van een goede relatie met de pootjes van je kat zal van pas komen wanneer je ze zult moeten afvegen met een zachte natte handdoek.

Het controleren op en behandelen van een verwonding

Kattenpoten zijn een belangrijk lichaamsdeel en hoe defensief onze katachtige metgezellen ook zijn, ongelukjes kunnen gebeuren. Buitenkatten raken vaak betrokken in gevechten met andere katten, ze kunnen op scherp glas stappen, of onhandig van de bovenkant van uw kast landen.

Katten zijn ook meesters in het verbergen van hun pijn, dus het zoeken naar subtiele tekenen en het inspecteren van hun lichaam is belangrijk, en dat kan ook hun poten omvatten. Fernando Maritinez Toboada, een dierenarts aan de Universiteit van Sydney die gespecialiseerd is in anesthesie en pijnbestrijding stelt dat “als je dieren echt plat ziet liggen, niet willen bewegen, dat heel vaak kan aangeven dat beweging hen ongemakkelijk maakt.”

Als je er eenmaal in geslaagd bent om de poot van je kat te inspecteren, en je hebt geconstateerd dat er inderdaad sprake is van een verwonding, zul je waarschijnlijk enige behandeling moeten toepassen. Dit betekent dat het vasthouden van hun pootjes deel zal uitmaken van uw routine totdat ze genezen zijn, en in deze situaties is het uiterst belangrijk dat een kat het prettig vindt dat u zijn poot aanraakt.

Nagels knippen

De meeste katten kunnen, mits ze de juiste omgeving krijgen, door toegang tot de buitenlucht te bieden, of verschillende krabpalen hebben, hun nagels onderhouden zonder tussenkomst van de mens. Maar er zijn bepaalde omstandigheden die het noodzakelijk maken de nagels te knippen.

Oudere katten of katten met mobiliteitsproblemen kunnen het moeilijk hebben om hun eigen nagels te knippen en dit kan leiden tot overgroeide nagels die in het voetzooltje kunnen groeien en verwondingen en infecties kunnen veroorzaken.

Om soortgelijke redenen, als de klauwen van uw kat te lang worden, kunnen ze niet volledig worden afgehaspeld. Dit betekent dat de scherpe uiteinden vast komen te zitten aan de meeste dingen in uw huis, zoals tapijten, meubels en zelfs uw kleding, wat opnieuw kan leiden tot pijn en ongemak.

Hoezeer je kat misschien niet geniet van het trimmen van de nagels, is het toch belangrijk dat je hun onderhoud bijhoudt. Je kunt dit bereiken door een rustgevende omgeving te creëren en een tijdstip te kiezen waarop je kat ontspannen is. Aai ze op hun favoriete plekjes en geef ze wat lekkers om een positieve sfeer te creëren. Het juiste gereedschap gebruiken is ook een pluspunt voor het snel en efficiënt knippen van de nagels en hoewel er veel opties zijn is mijn favoriet de Pet Republique Cat Nail Clippers die je kunt vinden op Amazon voor een professioneel resultaat.

Maar als u zich door deze verantwoordelijkheid geïntimideerd voelt, kunt u uw kat altijd nog naar de dierenarts of een professionele trimsalon brengen!

Hoe krijg ik mijn kat zo ver dat ik hun poten mag aanraken?

Of het nu is voor het knippen van de nagels van je kat of voor een verwonding, toegang hebben tot alle vier de pootjes van je kat is belangrijk. Sommige katten accepteren zo’n behandeling gemakkelijk, maar bij anderen kan het tijd kosten, daarom is geduld je beste vriend!

Je kunt beginnen met je kat te aaien op hun favoriete plekjes en op plekken waarvan je weet dat ze die tolereren, zoals hun kin, achter hun kop misschien hun oren. Houd hun lichaamstaal in de gaten en zorg ervoor dat je kat ontspannen is en openstaat voor jouw aanrakingen en aaien.

Omdat hun pootjes gevoelig zijn is het belangrijk om zachtjes te zijn als je langs hun pootjes naar beneden beweegt en langzaam naar hun pootjes toe. Grijp hun poot niet vast of houd hem niet strak in je hand, maar gebruik in plaats daarvan een greep die je kat laat zien dat ze niet gevangen zitten. Laat de poot misschien in je handpalm rusten terwijl je hem met je vingers langzaam aait.

U kunt met een lage lieve stem tegen uw kat praten en langzaam naar ze knipperen om ze te laten zien dat u even ontspannen bent. Als je bij het inspecteren van de poot ziet dat ze zich terugtrekken, haal dan je hand weg en geef je kat wat tijd om tot de situatie te komen. Zodra ze kalm zijn kunt u opnieuw beginnen vanaf een neutrale plek voordat u teruggaat naar hun pootjes.

Aangezien katten getraind kunnen worden door gebruik te maken van de positieve bekrachtigingstechniek, is het belangrijk om de hele ervaring stressvrij te maken. Vergeet niet om je kat een paar traktaties te geven om hun geduld te belonen en negeer elke agressie of negatieve reactie, want schreeuwen en ongeduldig zijn zal alleen maar in je nadeel werken.

Weten wanneer je moet stoppen is essentieel wanneer je interactie hebt met je kat. Zijn hun oren naar achteren getrokken om aan te geven dat ze willen dat je stopt met wat je aan het doen bent? Zijn ze aan het spinnen of tikken ze gefrustreerd met hun staart? Er zijn gemeenschappelijke patronen die elke kat gebruikt om hun ongemak of geluk te communiceren en met de tijd kun je je eigen patronen ontwikkelen, maar aandacht voor je kat is zeker de sleutel tot een gelukkige relatie, en gezonde pootjes!

Slotgedachten

Ik denk dat wat we allemaal kunnen meenemen van deze paw-journey, is dat het aanraken van de poten van je kat niet hetzelfde is als het aanraken van de hand van je vriend, maar de overeenkomst in deze twee vergelijkbare situaties is toestemming.

Als je katachtige metgezel zijn teenbonen privé en weggestopt wil houden, zou dat genoeg moeten zijn voor ons om hun wensen te respecteren. Misschien zullen we mettertijd de eer hebben hun poten aan te raken en zelfs vast te houden, door van hen te houden op hun harige voorwaarden.

Ik wacht met plezier!

Nu is het uw beurt om ons te laten weten of uw katten er ook niet van houden dat hun pootjes worden aangeraakt, en zo ja, wat is dan uw geheim?