Hoeveel kattenbakken moet je per kat hebben?

Zelfs als een kat onbeperkte toegang tot buiten heeft, is het het beste om kattenbakken binnen te houden voor het geval uw kat zich niet veilig voelt om buiten te toiletteren of moeite heeft om snel genoeg naar de achtertuin te komen vanwege ouderdom of mobiliteitsproblemen.

Je kunt nooit genoeg kattenbakken hebben als je een kat bent, dus laten we het juiste aantal kattenbakken per huishouden onderzoeken, inclusief de ins en outs van kattenbakken.

Lees ook: De 6 Beste Automatische Zelfreinigende Kattenbakken

Hoeveel kattenbakken hebben katten nodig?

Zorg voor minstens één kattenbak per kat, plus één extra, maar twee dozen per kat is nog beter.

In huishoudens met meerdere katten is er altijd behoefte aan voldoende middelen zoals voederstations, kattenbomen en bedden om conflicten te voorkomen en concurrentie te verminderen, en hetzelfde advies is van toepassing op kattenbakken.

De consensus van kattengedragsdeskundigen is dat je één kattenbak per kat moet hebben, plus nog een doos. Kattenbakken moeten op meerdere locaties in uw huis worden geplaatst.

Katten die buiten toiletteren, geven er over het algemeen de voorkeur aan om op aparte locaties te plassen en te poepen. Om de ideale kattenbakvulling binnenshuis te imiteren, kunt u twee trays per kat voorzien.

Lees ook: Denkt je kat buiten de kattenbak? Help uw kat van de kattenbak te houden

Bepalen hoeveel kattenbakken je nodig hebt

Een kattenbak hoeft niet chique te zijn – veel katten houden van de eenvoud van een laagzijdige opslagcontainer.

Om het aantal kattenbakken te bepalen dat u nodig hebt, telt u het aantal katten in het huishouden en voegt u er nog een toe. Als u bijvoorbeeld twee katten heeft, is het minimumaantal trays drie. Als je drie katten hebt, is het minimumaantal vier. Het kan nooit kwaad om meer kattenbakken te houden, dus aarzel niet om twee dozen per kat te houden als je de ruimte hebt.

Als u in een kleine woning met meerdere katten woont, is het compromis om het aantal sociale groepen katten te identificeren en hoe goed ze met elkaar overweg kunnen. Als je samenhangende groepen hebt, kun je één kattenbak per sociale groep plus één extra proberen.

Lees ook: 5 Beste hoogzijdige kattenbakken voor rommelige katten

Tips voor kattenbaksucces

Het bieden van ideale kattenbakopstellingen kan ervoor zorgen dat katten de dozen consistent gebruiken.

Ongeacht de grote verscheidenheid aan kattenbakproducten op de markt, vanuit het oogpunt van een kat, moet de kattenbak gewoon veilig aanvoelen, schoon zijn en worden gevuld met twee tot drie centimeter van een zandachtig substraat om hun fysieke afval te begraven en te verbergen.

Om erachter te komen welk strooiselsubstraat uw kat leuk vindt, voert u een nestvoorkeurtest uit door een set trays met divers strooiselmateriaal te verstrekken. Als je een nieuwe kat hebt, blijf dan hetzelfde nest gebruiken dat ze eerder gebruikten (als je weet wat het was).

De grootte van de kattenbak is erg belangrijk. De vuistregel is dat de doos minstens 1,5 keer de lengte van de kat moet zijn van de neus tot het einde van de staart. De doos moet stevig en breed genoeg zijn zodat uw kat zich volledig kan omdraaien, graven en zijn afval zonder enige beperking kan bedekken. Kittens kunnen beginnen met een kleine bak, maar als ze opgroeien, upgraden ze hun kattenbak naar een groter formaat.

Schep de kattenbakken meerdere keren per dag en maak ze minstens één keer per week volledig schoon. Katten hebben meer kans om de dozen consequent te gebruiken wanneer ze schoon worden gehouden.

Ten slotte, als uw kat bejaard is of moeite heeft om in of uit de kattenbak te klimmen, lever dan een grote lade met een ondiepe rand om ongemak te minimaliseren.

Waar kattenbakken te plaatsen

Plaats kattenbakken in afgelegen gebieden of rustige hoeken weg van zwaar voetverkeer en zorg ervoor dat katten zicht hebben op hun omgeving met de veiligheid van een muur of stevig object erachter.

Als de kat in een huis met meerdere verdiepingen woont, plaats dan bij voorkeur een kattenbak op elke verdieping, vooral als u een kitten of een oudere kat heeft, om ongelukken met huisvuil te minimaliseren. Als uw kat samenwoont met een hond die de neiging heeft om de kattenbak binnen te dringen, plaats de kattenbakken dan in een kamer die wordt beschermd door een babyhek of installeer een kattenluik met microchip in de deur.

Plaats kattenbakken niet in de buurt van drukke verkeersaders, kattenluiken die naar buiten leiden, glazen ramen of in- en uitgangen van het huis, zodat de kat niet wordt gestoord of zich kwetsbaar voelt tijdens het toiletteren. Houd ook kattenbakken ver van voedsel plus waterstations en uit de buurt van harde geluiden of trillingen die worden geproduceerd door wasmachines, drogers en vaatwassers.

Kun je kattenbakken naast elkaar zetten?

Katten geven de voorkeur aan ruimte en privacy, dus kies aparte gebieden voor kattenbakken in plaats van ze naast elkaar te zetten.

Plaats kattenbakken niet naast elkaar, met name in huishoudens met meerdere katten. Plaats idealiter trays in verschillende delen van het huis om te voorkomen dat katachtigen in het nauw worden gedreven, geblokkeerd of bewaakt door assertieve katten.

Wat te doen als uw katten de kattenbak niet gebruiken

kat onderzoekt petphabet kattenbak met capuchon

Katten zullen geen te kleine kattenbak gebruiken. Kies dozen die minstens 1,5 keer zo lang zijn als uw kat van neus tot staart.

Als uw katten de kattenbak niet gebruiken, probeer dan extra kattenbakken op nieuwe plaatsen te plaatsen en overweeg een upgrade naar grotere dozen. U kunt ook nestvoorkeurtests uitvoeren, waardoor de toegang tot bepaalde delen van het huis tijdens de test tijdelijk wordt beperkt.

Experimenteer met verschillende soorten strooisel, probeer afgedekte of open trays, pas de diepte van het strooisel aan en schep het afval meerdere keren per dag om te zien of het enig verschil maakt. Noteer dagelijkse eliminatiegewoonten in een dagboek om de voorkeur van uw kat te bepalen.

Als uw kat nog steeds weigert de kattenbak te gebruiken, of als de kat buiten de doos begint te bevuilen, breng uw kat dan naar de dierenarts voor een medische controle. Vermeld eventuele gedragsveranderingen bij uw dierenarts, ongeacht hoe subtiel ze zijn.

Conclusie

Het is van vitaal belang om voldoende kattenbakken te bieden om ervoor te zorgen dat katten zich comfortabel voelen bij het toilet. Het creëren van het idee kattenbakopstelling in uw huis kan ongevallen buiten de doos verminderen of volledig elimineren.

Lees ook: Hoe vaak plassen katten?

Veelgestelde vragen

Moet je voor elke kat een kattenbak hebben?

Ja, je moet één kattenbak hebben voor elke kat, plus nog een, geplaatst op meerdere locaties in het huis, weg van lawaaierige of drukke gebieden.

Kan ik twee kattenbakken naast elkaar zetten?

Groepeer niet twee kattenbakken bij elkaar. Je kat ziet twee dozen dicht bij elkaar als één gigantische zandbak. Ook als de ene doos vies is, is het mogelijk dat ze de andere niet gebruiken.

Waarom hebben twee katten drie kattenbakken nodig?

Twee katten hebben drie kattenbakken nodig, zodat elke kat een aparte bak kan gebruiken om te plassen en te poepen. Als twee trays vol afval zitten, hebben de katten toegang tot een schone tray. Een derde doos in een rustige hoek kan privacy garanderen en territoriaal geschil door opdringerige katten voorkomen.

Hoeveel kattenbakken voor 3,4,5 of zelfs 6 katten?

Het wordt aanbevolen dat elke twee katten een extra kattenbak gebruiken, zodat elke kat een aparte bak kan gebruiken om te plassen en poepen, daarom zouden 3 katten 4 dozen nodig hebben en 6 katten zouden 7 kattenbak nodig hebben. Het is echter voor de meeste huizen niet realistisch om die kattenbakken te plaatsen, dus in dat geval kun je meerdere grotere kattenbakken plaatsen die katten kunnen delen.

Bronnen weergeven

Care, I. C. (2020, 01 september). Geavanceerd kattengedrag voor dierenartsen Module 8 Klinisch diergedrag Deel 1. Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 05 augustus 2022

McGowan, R. T., Ellis, J. J., Bensky, M. K., & Martin, F. (2017). De ins en outs van de kattenbak: Een gedetailleerd ethogram van het eliminatiegedrag van katten in twee contrasterende omgevingen. Toegepaste Diergedragswetenschap.

Care, I. C. (2020, 01 september). Module 5 Een katvriendelijk huis creëren. International Cat Care Advanced Feline Behaviour voor dierenartsen. Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 02 augustus 2022

Hallen, V. (2013). Plassen of niet plassen, de kattenbakken van je dromen vinden. Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 01 augustus 2022