Kunnen katten autisme voelen?

In het afgelopen decennium is ons gebruik van dieren om menselijke medische aandoeningen op te sporen toegenomen. Hoewel de meeste medische detectie- en waarschuwingsdieren meestal honden zijn, is er een suggestie dat katten misschien net zo goed, of misschien zelfs beter, zijn in deze rol dan hun hondenkameraden.

Snel overzicht

01

Katten kunnen geen autisme voelen bij kinderen of volwassenen, maar studies suggereren dat het hebben van een kat als huisdier mensen met een autismespectrumstoornis ten goede kan komen.

02

Het adopteren van een kat is in verband gebracht met meer empathie, minder verlatingsangst en minder gedragsproblemen voor kinderen met ASS.

03

Niet alle katten zijn geschikt om metgezellen te zijn voor iemand met ASS, maar veel rassen en individuen zijn opties voor gezinnen met ASS, omdat de persoonlijkheid van een kat de sleutel is tot het vinden van de beste pasvorm.

Daarom is het begrijpelijk dat sommige ouders van huisdieren zich afvragen of hun kat medische aandoeningen kan detecteren. Gezien het feit dat autismespectrumstoornis (ASS), vooral bij meisjes en jonge vrouwen, tot later in het leven onopgemerkt kan blijven, heb je je ooit afgevraagd of je kat autisme kan voelen?

Wat is autisme?

Mensen met een autismespectrumstoornis kunnen anders leren, bewegen of omgaan met neurotypische mensen.

Autisme, ook wel autismespectrumstoornis (ASS) genoemd, is een breed scala aan aandoeningen die leiden tot uitdagingen in sociale communicatie en interactie of repetitief gedrag. Mensen met autisme verschillen in hoe hun hersenen informatie ontwikkelen en verwerken. Dit betekent dat mensen met ASS anders kunnen leren, bewegen of communiceren dan neurotypische mensen.

Mensen met autisme kunnen ook sensorische problemen hebben en worstelen met sociale signalen of bepaalde stimuli. Symptomen kunnen mild tot ernstig zijn en er zijn verschillende erkende substoornissen, daarom wordt autisme als een “spectrum” beschouwd. Het syndroom van Asperger en pervasieve ontwikkelingsstoornissen vallen ook binnen het autismespectrum.

Kan mijn kat autisme voelen?

We hebben momenteel geen bewijs dat een diersoort autisme kan detecteren, maar katten kunnen verschillen in menselijk gedrag herkennen.

In de afgelopen jaren zijn dieren in toenemende mate gebruikt om medische aandoeningen op te sporen of om hun eigenaren te waarschuwen voor ziekte-episodes (zoals lage bloedsuikers voor diabetische eigenaren of dreigende aanvallen voor epileptische eigenaren).

Meestal hebben honden de neiging om te worden gebruikt voor hun naleving en trainbaarheid. Het is echter logisch dat katten ook het vermogen hebben om ziekten bij mensen op te sporen. Een wetenschappelijk overzicht van het vermogen van katten om verschillende geuren te detecteren, heeft gesuggereerd dat dit een gebied voor toekomstig onderzoek zou kunnen zijn, gezien hoe complex kattengeur echt is!

Autisme is een onzichtbare aandoening als gevolg van veranderde neurologische ontwikkeling die leidt tot verschillen in de hersenen. We hebben momenteel geen enkel bewijs dat een diersoort autisme kan detecteren. Dieren, inclusief katten, zullen echter verschillen in menselijk gedrag herkennen in wat zij als “normaal” of, beter gezegd, “neurotypisch” voor mensen beschouwen.

Een kat die is opgegroeid in een neurotypisch huishouden kan de uitbarstingen of meltdowns geassocieerd met ernstige ASS beangstigend vinden en anders reageren rond iemand met autisme. Dit is niet de kat die de ontwikkelingsstoornis detecteert; in plaats daarvan reageert de kat op een gedragsmatig passende manier op iets dat ze als eng of bedreigend kunnen ervaren.

De mate van respons hangt af van het gedrag van de kat in het algemeen (of ze bijvoorbeeld brutaal of timide zijn) en of ze gewend zijn aan uitbarstingen van de mensen met wie ze leven. Vergelijkbaar met hoe een kat die gewend is aan kinderen minder snel in angst zal handelen in de buurt van andere kinderen die zich onvoorspelbaar kunnen gedragen.

Lees ook: 6 verrassende overeenkomsten tussen katten en honden

Autisme Hulp Dieren

Het meeste gepubliceerde onderzoek beschouwt het gebruik van medische hulphonden in plaats van katten met betrekking tot ASS. Er zijn echter steeds meer aanwijzingen dat katten ook gunstig kunnen zijn voor het ondersteunen van de positieve invloed van de interactie tussen mens en dier bij mensen met ASS. Onderzoek suggereert dat huisdieren prosociale verbindingen kunnen verbeteren bij mensen met ASS.

1. Helpen katten kinderen met autisme?

Het adopteren van een kat is in verband gebracht met meer empathie, minder verlatingsangst en minder gedragsproblemen voor kinderen met ASS.

Onderzoek heeft gesuggereerd dat interactie met huisdieren eenzaamheid kan verminderen en gezelschap kan bieden, evenals barrières voor het starten van nieuwe gesprekken en sociale interacties voor kinderen met ASS. Van gezelschapsdieren is ook aangetoond dat ze gezinnen van mensen met ASS helpen door stress te verminderen.

Eerste resultaten van een lopend onderzoek naar asielkat adoption en het effect ervan op ASS beïnvloedde de sociale vaardigheden en angst van kinderen aan de Universiteit van Missouri ontdekte dat het adopteren van een kat is geassocieerd met meer empathie en minder verlatingsangst voor kinderen met ASS, evenals minder gedragsproblemen.

Lees ook: Voelen katten verdriet?

2. Zijn katten goed voor autistische volwassenen?

Ten minste één studie heeft aangetoond dat het leven met een dier het leven van eigenaren van autistische gezelschapsdieren verbetert.

Het meeste katspecifieke onderzoek heeft zich gericht op hun voordeel voor kinderen met ASS. Er zijn echter meerdere anekdotische accounts van volwassenen met ASS die het voordeel melden dat ze hebben waargenomen in het bezit van huisdieren. Een recente studie heeft aangetoond dat het hebben van een dier het leven van autistische eigenaren van gezelschapsdieren verbetert.

3. Welk kattenras is het beste voor een autistisch kind?

Katten die als kittens worden geadopteerd, kunnen aanhankelijker en minder agressief zijn met kinderen, inclusief die met ASS.

Er is geen specifiek kattenras dat beter is dan een ander bij het kiezen van een metgezel voor uw autistische familielid. In plaats daarvan is het het beste om de persoonlijkheid van een bepaalde kat te overwegen. De beste katten zijn vriendelijk, niet angstig en extravert. Sommige rassen, zoals Birmese of Ragdoll, kunnen in deze categorie passen.

Elke kat is echter een individu en er zijn ook nerveuze katten binnen deze rassen. Katten die nerveuzer zijn dan anderen, zijn misschien niet het meest geschikt voor het onvoorspelbare gedrag dat gepaard kan gaan met ernstige ASS. Een recente studie wees uit dat katten die als kittens zijn geadopteerd, aanhankelijker en minder agressief kunnen zijn tegenover kinderen, inclusief die met ASS, in vergelijking met katten die als volwassen katten zijn geadopteerd.

Een andere studie beoordeelde zorgvuldig de stressniveaus bij asielkatten na adoptie in gezinnen met kinderen met ASS. Hieruit bleek dat het stressniveau niet toenam bij katten die werden geadopteerd in gezinnen met kinderen met ASS, zolang katten zorgvuldig werden gescreend en nieuwe gezinnen informatie over kattengedrag kregen.

Daarom, hoewel niet alle katten geschikt zijn om metgezellen te zijn voor iemand met ASS, zijn veel rassen opties voor gezinnen met ASS, omdat de persoonlijkheid van een kat de sleutel is tot het vinden van de beste pasvorm.

Lees ook: 10 tekenen dat je kat geobsedeerd is door jou

Kunnen katten autisme hebben?

Er bestaat niet zoiets als een “autistische kat”, hoewel sommige katten angst en dwangmatige gedragsomstandigheden kunnen hebben.

Bepaalde katachtige gedragskenmerken kunnen ervoor zorgen dat ouders van huisdieren zich afvragen, kunnen katten autistisch zijn? Katten kunnen gedrag vertonen dat kan worden beschouwd als mimiek van autisme, zoals asociaal gedrag, dwangmatig of repetitief gedrag, niet-reageren op verbale communicatie of het vermijden van fysiek contact.

Er is geen aandoening in de diergeneeskunde die analoog is aan autisme. Er zijn gedefinieerde angst- en dwangmatige gedragsomstandigheden op het gebied van kattengedrag, die sommige huisdierouders kunnen verwarren met ASS. Toch bestaat er niet zoiets als een ‘autistische kat’.

Katten met gedragsomstandigheden kunnen speciale behoeften hebben op het gebied van sociale interactie of omgevingsopstelling in vergelijking met katten zonder gedragsproblemen. Uw dierenarts kan u hierover adviseren en u indien nodig doorverwijzen naar een erkende veterinaire gedragstherapeut.

Lees ook: 7 veel voorkomende kattenvocalisaties en wat ze betekenen

Laatste gedachten

Hoewel katten geen autisme kunnen voelen bij kinderen of volwassenen, zijn er aanwijzingen dat het hebben van een kat als huisdier mensen met ASS ten goede kan komen. De aard van de kat is een belangrijke overweging en elk gezin dat de introductie van een nieuwe kat in het huishouden overweegt, moet alle aspecten van het bezit van huisdieren zorgvuldig overwegen voordat ze de sprong wagen. Elk huisdier heeft behoeften waaraan moet worden voldaan om zijn welzijn te waarborgen.

Deze behoeften hebben financiële overwegingen en de veterinaire kosten kunnen hoog zijn. Het aannemen van een nieuw huisdier mag nooit lichtvaardig worden genomen. Als u niet zeker weet of het introduceren van een nieuwe kat in uw huis de juiste beslissing is, neem dan contact op met uw lokale veterinaire zorgverlener of een erkend dierenasiel voor advies.

Lees ook: 8 meest voorkomende slaaphoudingen van katten en wat ze echt betekenen

Veelgestelde vragen

Houden katten van mensen met autisme?

Deze zeer uitgebreide vraag heeft geen one-size-fits-all antwoord. Het korte antwoord is of een kat iemand met autisme leuk zal vinden, hangt af van de persoonlijkheid van de kat (elke katteneigenaar weet dat niet elke kat sowieso een mensenmens is!). Andere factoren om te overwegen zijn hoe ernstig de autistische persoon wordt getroffen, of de kat is opgegroeid rond de autistische persoon en of de kat gedragsproblemen heeft die van invloed kunnen zijn op hun sociale vaardigheden.

Waarom zijn katten goed voor mensen met autisme?

Meerdere studies suggereren dat dieren goed zijn voor incrhet verlichten van prosociaal gedrag bij mensen die getroffen zijn door ASS. Dit omvat het verminderen van eenzaamheid en het vergroten van socialisatie en betrokkenheid bij kinderen met autisme.

Er is een suggestie dat met name katten mensen met autisme ten goede kunnen komen, omdat ze de neiging hebben om minder onderhoud te hebben dan hun hondenkameraden. Ook hebben katten de neiging om oogcontact te houden voor kortere periodes, wat meer in overeenstemming is met de sociale behoeften van mensen met ASS.

Kan mijn kat autisme hebben?

Er is geen bewijs dat suggereert dat een niet-menselijke soort, inclusief katten, kan worden beïnvloed door autisme. Sommige beschreven kattengedragsstoornissen kunnen worden beschouwd als vergelijkbare symptomen als sommige van die worden gezien bij mensen met ASS. Toch kunnen sommige normale kattengedragingen ook in deze categorie vallen.

Als uw kat een plotselinge gedragsverandering heeft gehad, is het altijd raadzaam om met uw dierenarts te praten voor advies, omdat dit een teken kan zijn van een aanzienlijk medisch of gedragsprobleem dat een snelle behandeling nodig heeft.

Kan interactie met katten autisme veroorzaken?

Nee. Autisme is een ontwikkelingsstoornis, wat betekent dat het een aandoening is waarmee mensen worden geboren. Interactie met of knuffelen van katten veroorzaakt geen autisme. Er is een studie die suggereert dat een parasiet gedragen wordt door katten, Toxoplasma gondii, kan worden geassocieerd met de ontwikkeling van autisme bij de ongeboren baby wanneer het zwangere vrouwen infecteert.

Toxoplasmose kan vele andere ernstige problemen tijdens de zwangerschap veroorzaken. Zwangere vrouwen moeten het hanteren van kattenbakvulling of uitwerpselen vermijden, alle groenten en fruit wassen en hun handen wassen na het tuinieren om het risico op het oplopen van toxoplasmose te voorkomen.

Bronnen weergeven

Atherton. G, Edisbury. E, Piovesan. A en Kruis. L (2022) Ze stellen geen vragen en geven geen kritiek: een mixed methods-onderzoek naar huisdierbezit bij autisme. Tijdschrift voor Autisme en Ontwikkelingsstoornissen. DOI

Hart, L, Thigpen. A, Willits. N, Lyon. L, Piccioto. Ik en Hart. B (2018) Aanhankelijke interacties van katten met kinderen met een autismespectrumstoornis. Grenzen in de diergeneeskunde. DOI

Malki. J, Hoessein. N en Malki. F (2021) Maternale toxoplasmose en het risico op autisme bij kinderen: serologische en moleculaire kleinschalige studies. BMC Kindergeneeskunde. 133:21 DOI

Shreve. K en Udell. M (2017) Stress, veiligheid en geur: de invloed van chemische signalen op de sociale levers van huiskatten en de implicaties voor toegepaste instellingen. Toegepaste Diergedragswetenschap. 187 69-76 Doi