8 natuurlijke manieren om onaangename kattengeur te verminderen

Het maakt niet uit hoeveel je van katten houdt, je wilt waarschijnlijk niet dat je huis ernaar ruikt. Het is echter een feit dat het zijn van een huisdierouder voor een kat onvermijdelijke onaangename geuren met zich meebrengt, zoals kattenurine en haar van huisdieren.

Dus, hoe kunt u de kattengeur in uw huis verminderen? En moet je je zorgen maken over de geur van je kat? Laten we meer te weten komen over de natuurlijke manieren om de geur van huisdieren te beheersen en wanneer de geur op een probleem kan wijzen.

Snel overzicht

01

Kattengeur kan te wijten zijn aan natuurlijke feromonen of lichaamsvloeistoffen, maar geuren kunnen ook worden veroorzaakt door gezondheidsproblemen zoals infecties en slechte tanden.

02

Als het geen normale kattengeur is, heeft uw kat mogelijk een behandeling van een dierenarts nodig voordat hij natuurlijke methoden gebruikt om de geur te verwijderen.

03

Huisdierveilige ontgeurders, een goede reiniging van de kattenbak en regelmatig stofzuigen zouden moeten helpen om kattengeuren in uw huis te verminderen.

Waarom ruiken katten?

Katten ruiken – het is een feit van het leven. Katten mogen echter niet onaangenaam ruiken en zolang je een paar basismaatregelen neemt, mogen ze je huis ook niet onaangenaam laten ruiken. Sommige kattengeuren zijn normaal, maar andere kunnen wijzen op een gezondheidsprobleem. Lees verder voor enkele van de oorzaken van kattengeur in uw huis.

1. Feromonen

Sommige zeer gevoelige mensen kunnen kattenferomonen ruiken.

Katten communiceren met behulp van geuren. Wanneer ze krabben met hun klauwen, tegen meubels wrijven of met hun poten kneden, laten ze feromonen los. Deze kattengeuren geven andere katten informatie over hun leeftijd, gezondheid, geslacht en territorium. Feline feromonen zijn meestal moeilijk te detecteren voor mensen, maar als ze zich ophopen of als je een bijzonder gevoelig reukvermogen hebt, kun je ze opmerken.

Lees ook: Waarom vindt mijn kat mij wel leuk en mijn man niet?

2. Kattenhaar

Kattenhaar zelf heeft niet veel geur, maar het kan bacteriën of gist bevatten, die onaangenaam kunnen ruiken.

Wanneer dood kattenhaar zich ophoopt op uw kat of in de omgeving, kan dit leiden tot een geur. Dit komt door de aanwezigheid van gisten en bacteriën en ander vuil op het haar.

3. Urine

Waarom plast mijn kat buiten de kattenbak

De geur van kattenurine is onmiskenbaar – en het is vooral penetrant als je een niet-gecastreerde kater hebt.

Een van de belangrijkste oorzaken van onaangename kattengeur is kattenurinegeur. Of het nu in de kattenbak, op het tapijt of kleed of in de vacht van uw kat is, urinegeur kan het probleem zijn. Als uw kat buiten de kattenbak urineert, kan dit erg verontrustend zijn voor u als katteneigenaar, maar het is meestal met een reden.

Katten veranderen vaak hun plasgewoonten wanneer ze gestrest of onwel zijn, dus vraag uw dierenarts of een veterinaire gedragsdeskundige naar mogelijke oorzaken.

Lees ook: Waarom beschermt mijn kat me als ik naar de badkamer ga?

4. Uitwerpselen

Net als kattenurine heeft kattenpoep een sterke, onaangename geur.

Het spreekt voor zich dat kattenpoep ruikt, dus kattenbakken en fecale ongelukken rond het huis kunnen de oorzaak zijn van vieze geuren. Maar zelfs als u de poep van uw kat onmiddellijk uit de kattenbak reinigt, als ze langharig zijn en uitwerpselen op hun staart of in hun vacht hebben, zal de geur aanhouden.

Lees ook: Hoe maak je de kont van een kat schoon in 6 eenvoudige stappen

5. Tandheelkundige ziekte

Slechte adem bij katten is nooit normaal en moet worden gecontroleerd door een dierenarts.

Als je kat een slechte adem heeft, kan het ervoor zorgen dat je huis of de kamer waarin hij zich bevindt, stinkt. Veel katteneigenaren gaan ervan uit dat het normaal is dat de adem van een kat ruikt, maar de geur is meestal te wijten aan overmatige bacteriën en tandziekten. Andere oorzaken van stinkende adem zijn nierziekte, tumoren en wonden in de mond, dus zorg ervoor dat u een dierenarts bezoekt als u denkt dat de adem van uw kat stinkt.

6. Huidinfecties

Onbehandelde huidproblemen gaan vaak gepaard met een geur, die zich door uw hele huis kan verspreiden.

Gist en bacteriën kunnen huidinfecties veroorzaken, wat kan leiden tot onaangename geuren. Als de huid van uw kat er scurfy, oozy, schurftig of rood uitziet, kan ze een huidinfectie hebben waardoor ze meer ruiken.

Lees ook: Veel voorkomende huidproblemen bij katten: oorzaken en behandelingen

7. Abcessen

Een abces is een infectie onder de huid die behandeling van een dierenarts vereist.

Als uw kat een abces heeft, wat vaak gebeurt na woordenwisselingen met andere katten, kunt u een wond of zwelling met een korstje opmerken. De pus in dit abces zal ruiken en kan bijdragen aan die vervelende kattengeuren rond uw huis.

Lees ook: Hoe maak je een kattenwond schoon

8. Anaalklieren

Als er een onaangename geur uit de achterkant van uw kat komt, kunnen anaalklieren de boosdoener zijn.

Het zal je misschien verbazen om te horen dat het niet alleen honden zijn die anaalklieren hebben – katten hebben ze ook. Het komt minder vaak voor dat katten problemen hebben met hun anaalklieren die geblokkeerd of vol raken, maar wanneer het gebeurt, kan dit een aanstootgevende geur veroorzaken.

Wanneer moet je je kat naar een dierenarts brengen?

Als uw voorheen geurloze kat plotseling vies ruikt, vraag dan advies aan uw dierenarts om de oorzaak te bepalen.

Als de geur van uw kat sterk is of plotseling is veranderd, kan er een onderliggende medische reden zijn. Dit geldt vooral als ze andere symptomen hebben, zoals urineren door het huis, persen om te plassen, dribbelen, krabben, pijnlijke huid of een verminderde eetlust.

Als uw kat gezond is, maar ervoor kiest om buiten de kattenbak te toiletteren, kan hij gestrest zijn en het zou verstandig zijn om advies in te winnen bij uw dierenarts of een veterinaire gedragstherapeut.

Natuurlijke manieren om onaangename kattengeur te verminderen

#1 Borstel ze regelmatig

Dagelijks of om de dag borstelen zal het haar in huis tot een minimum beperken.

Opbouw van dood haar is een van de meest voorkomende oorzaken van onaangename kattengeur in het huishouden. Om te voorkomen dat het haar rond uw huis op uw tapijten en zachte meubels wordt afgezet, probeert u een verzorgingsroutine te starten wanneer u uw kat regelmatig borstelt.

Lees ook: Beste tandenborstels voor katten

#2 Houd hun vacht kort rond hun achterste uiteinde

Een sanitaire trim verwijdert overtollig haar rond de achterkant van een kat, zodat het geen plas en poep verzamelt.

Om te voorkomen dat urine en uitwerpselen zich vastklampen aan de vacht van je mooie langharige kat, probeer je het haar kort rond hun achterkant te knippen (je kunt een trimmer of je dierenarts vragen om dit voor je te doen). Dit houdt ze schoon en helpt om vieze geuren te verminderen.

Lees ook: Kun je een kat scheren?

#3 Maak hun kattenbak regelmatig schoon

Schep de doos minstens één keer per dag en maak hem schoon en verschoon het nest wekelijks.

Het is misschien niet je kat die ruikt, het kan gewoon zijn kattenbak zijn. Het schoon en fris houden van hun kattenbak is belangrijk om gedragsproblemen te voorkomen, maar overdrijf het niet. Als de kattenbak sterk ruikt naar reinigingschemicaliën of ontgeurders, willen ze deze misschien ook niet gebruiken. Schep de doos dagelijks op zijn minst en vervang het nest wekelijks. Je kunt ook experimenteren met verschillende soorten kattenbakvulling om te zien welke de geur het beste absorbeert.

Lees ook: De 6 Beste Automatische Zelfreinigende Kattenbakken

#4 Gebruik een afgedekte kattenbak

Een afgedekte kattenbak is goed in het bevatten van geuren, maar zorg ervoor dat je kat het graag gebruikt.

Als je de kattenbak van je kat schoonhoudt, maar de geur je nog steeds dwarszit, kun je een afgedekte kattenbak met een kattenluikluik proberen. Dit zal helpen om de geur in te dammen, maar pas op dat niet alle katten zich zo beperkt voelen als ze naar de badkamer gaan.

Lees ook: De juiste locatie kiezen voor de kattenbakken van uw kat

#5 Was kattenbedden, dekens en zachte meubels regelmatig

Was dekens voor huisdieren en ander beddengoed regelmatig om onaangename kattengeur te verminderen.

De stoffen waar uw kat het grootste deel van zijn tijd doorbrengt, zullen stinken als gevolg van de opeenhoping van kattenbont, feromonen en puin. Om de geur te verminderen, moet je ervoor zorgen dat je deze stoffen regelmatig wast. Probeer het gebruik van wasmiddel of stoffensprays te vermijden die niet specifiek huisdierveilig zijn, omdat uw kat allergieën of irritatie kan ontwikkelen.

#6 Gebruik huisdiervriendelijke huisgeuren

Huisdierveilige ontgeurders kunnen helpen ongewenste geuren in uw huis te minimaliseren.

Geuren zoals rietverspreiders of plug-ins kunnen goed zijn in het maskeren van de geur van huisdieren. Ze kunnen echter soms de luchtwegen irriteren en kunnen essentiële oliën bevatten die schadelijk zijn voor katten. Tenzij een product zegt dat het huisdierveilig is, is het niet de moeite waard om risico’s te nemen, dus controleer het etiket en de ingrediënten zorgvuldig. Zelfs als het niet giftig is, kijk dan uit voor uw kat die niest of tekenen van ademnood vertoont.

#7 Opruimen na eventuele ongelukken

Enzymatische huisdierreinigers zijn speciaal geformuleerd om alle sporen van geur te elimineren.

Als uw kat braakt of urine of uitwerpselen op het tapijt of andere woninginrichting doorgeeft, is het belangrijk om het zo snel mogelijk schoon te maken. Absorbeer overtollig met een papieren handdoek of een oude doek, gebruik vervolgens een huisdierveilige enzymreinigerspuitfles en laat het intrekken.

Zodra het gebied schoon en droog is, kunt u ook wat bicarbonaat (zuiveringszout) strooien om eventuele geuren te absorberen en het daarna stofzuigen. Vergeet niet om altijd te bewaren uw kat uit de buurt van alle gebieden die u behandelt om te voorkomen dat hij schade toebrengt.

Lees ook: Waarom likken en reinigen katten zichzelf?

#8 Verwijder haar

Concentreer je bij het stofzuigen op de plaatsen waar je kat de meeste tijd doorbrengt.

Stofzuigen is een cruciaal onderdeel om uw huis vrij te houden van de geuren van huisdieren. Het lijkt misschien een fulltime baan, maar regelmatig stofzuigen zal haar van huisdieren uit de omgeving verwijderen en je huis fris laten ruiken.

Lees ook: Beste robotstofzuigers voor huisdierenhaar

Kattengeur: laatste gedachten

gelukkige kat

Met een beetje moeite kunt u met succes huisdiergeuren in uw huis verminderen.

Het is niet altijd gemakkelijk om je huis fris te laten ruiken als een madeliefje als je een kat hebt. Zolang u uw kat echter regelmatig verzorgt, zijn kattenbak schoonhoudt en de stofzuiger gebruikt, moet u niet beledigd zijn door de geur van uw kat. Vergeet niet dat als de geur van uw kat anders of onaangenaam is, dit een teken kan zijn van een gezondheidsprobleem.

Lees ook: Hoe maskeer je de kattengeur in je huis

Veelgestelde vragen

Hoe kom ik van de penetrante geur van mijn kat af?

Als uw kat sterk ruikt, kan er een gezondheidsprobleem zijn zoals een huidinfectie of een slecht gebit, dus neem ze mee voor een controle in de dierenkliniek. Het is ook de moeite waard om je schoonmaakroutine te verhogen en om te gaan met gedragsproblemen als ze door het huis plassen.

Hoe kan ik mijn kat op natuurlijke wijze laten ruiken?

Katten hebben van nature een geur, het maakt deel uit van hoe ze communiceren. Ervoor zorgen dat ze een goed dieet hebben, hun vacht kort houden rond hun billen en dood haar verwijderen door te borstelen, kan hen echter helpen om beter te ruiken.

Hoe zorg je ervoor dat een kamer niet naar een kat ruikt?

Het stofzuigen en wassen van zachte meubels waar de kat zit, zal helpen om huisdierenhaar en andere bronnen van geuren te verwijderen. Als u besluit om luchtverfrissers of stoffensprays te gebruiken, moet u altijd controleren of ze niet giftig zijn voor katten en ze spaarzaam gebruiken.