Tekenen van vergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Tekenen van kattenvergiftiging Functie Kat snuffelt spuitbussen

Katten zijn over het algemeen minder vatbaar voor vergiftiging dan honden: ze hebben de neiging om kieskeurige eters te zijn en alles te vermijden waar ze niet zeker van zijn, terwijl honden eerder geneigd zijn om alles voor hen neer te halen.  Niettemin eten katten soms giftige stoffen en kunnen ze op andere manieren worden blootgesteld aan gifstoffen. ook.

Blijf lezen om de tekenen van vergiftiging bij katten te leren en wat je kunt doen om te helpen.

Wat zijn vergiften?

Een gif wordt gedefinieerd als een stof die in staat is om de ziekte of dood van een levend organisme te veroorzaken wanneer het wordt geïntroduceerd of geabsorbeerd. Mensen hebben de neiging om te denken dat vergiften stoffen zijn die worden gegeten, maar ze kunnen ook door de huid worden opgenomen, ingeademd of geïnjecteerd.

Welke effecten hebben gifstoffen op katten?

Het algemene principe is dat een gif een deel van het lichaam beschadigt. Elk ander type gif heeft een ander gevolg, afhankelijk van welk deel van het lichaam het beïnvloedt.

Hoe kunnen katten worden vergiftigd?

Hoe worden katten vergiftigd? Huishoudelijke schoonmaakmiddelen zijn een veel voorkomende oorzaak.

Katten kunnen op verschillende manieren worden vergiftigd, met de inname van huishoudelijke chemicaliën als een van de meest voorkomende oorzaken.

 • Kwaadwillige vergiftiging, vanwege het opzettelijk plaatsen van gifaas om katten te schaden. Dit gebeurt slechts zelden. Het gif kan worden geplaatst in een formulering die smakelijk is voor katten, op een plaats waar ze het waarschijnlijk zullen tegenkomen.
 • Accidentele inname komt veel vaker voor: een kat kan bijvoorbeeld een gif vinden dat is weggelaten om knaagdieren te bestrijden.
 • Katten zijn gevoelig voor vergiftiging door zichzelf te verzorgen na besmetting van hun vacht door een gif als een kat bijvoorbeeld bepaalde soorten chemicaliën of olie op zijn vacht heeft gemorst, zal hij zichzelf schoonmaken door het af te likken, wat leidt tot vergiftiging.
 • Inademing van giftige dampen koolmonoxide kan bijvoorbeeld vergiftiging veroorzaken.
 • Vergiften kunnen worden geïnjecteerd bijvoorbeeld de humane euthanasie van een kat door een dierenarts is technisch gezien een vorm van vergiftiging.

Wat zijn de tekenen van vergiftiging bij katten?

De specifieke effecten van het ene gif kunnen heel anders zijn dan het andere, van nierfalen tot epileptische aanvallen tot bewusteloosheid tot gastro-enteritis. De lijst met mogelijke tekenen van vergiftiging bij katten is erg lang, afhankelijk van het werkingsmechanisme van het gif.

Over het algemeen zijn er twee gevallen waarin kattenverzorgers vergiftiging moeten vermoeden.

 • Ten eerste, wanneer een kat bekend contact met een specifiek gif van een of andere soort.
 • Ten tweede, wanneer een kat zich ontwikkelt plotseling optredende tekenen van ziekte, zonder duidelijke oorzaak.

In beide gevallen moet onverwijld de hulp van een dierenarts worden ingeroepen.

Algemene symptomen van vergiftiging bij katten

Kat kauwen op kamerplant

Tekenen van vergiftiging kunnen zijn: collaps, epileptische aanvallen, saaiheid, inappetentie, verhoogde overmatige dorst, kwijlen, braken, diarree, ademhalingsmoeilijkheden, spiertrillingen, veranderd gedrag, evenals andere meer subtiele tekenen zoals verminderd urineren, lage bloeddruk, langzame of snelle hartslag.

Veel voorkomende symptomen hebben betrekking op de specifieke schade veroorzaakt door het gif, bijvoorbeeld leverfalen, nierziekte of gastro-intestinale irritatie.

Oorzaken van vergiftiging bij katten

Kat die naar pillen kijkt als een veel voorkomende oorzaak van vergiftiging bij katten

Oorzaken van vergiftiging bij katten zijn breed, inclusief de inname van menselijke medicijnen. Vermijd het geven van menselijke medicijnen aan uw kat als alternatief voor diergeneesmiddelen.

De brede groepen van mogelijke vergiften voor katten omvatten de volgende:

 • Huishoudelijke producten inclusief antivries (ethyleenglycol), verven, huishoudelijke reinigingsmiddelen inclusief bleekmiddel, oliën, oplosmiddelen, reinigingsproducten, houtconserveringsmiddelen en ontsmettingsmiddelen. Sommige van deze huishoudelijke artikelen kunnen door katten worden ingenomen (bijvoorbeeld antivriesvergiftiging komt vaak voor nadat antivries op de garagevloer is gemorst en een kat het likt), maar in de meeste gevallen is het waarschijnlijker dat de vacht van de kat wordt besmet door gemorst product en de kat zal het gif binnenkrijgen tijdens het verzorgen van zichzelf.
 • Tuinproducten zoals slakkenaas, onkruidverdelgers en andere ongediertebestrijdingsproducten. Slakkenaaskorrels zijn een van de meest voorkomende vergiften, omdat ze smakelijk zijn voor katten, en ze worden vaak achtergelaten in open gebieden zoals moestuinen: zelfs een korte knabbel van dergelijke producten kan dodelijk zijn.
 • Knaagdierbestrijdingsvergiften, ook bekend als rodenticiden, zijn vaak smakelijk voor katten.
 • Menselijke voeding dat kattenverzorgers misschien niet verwachten problemen te veroorzaken, maar die in feite zeer giftig kunnen zijn voor katten, bijvoorbeeld xylitol, alcohol, uien en knoflook.
 • Giftige planten die zeer giftig zijn voor katten zijn onder andere gewone kamerplanten zoals paaslelies, azalea’s en tulpen.
 • Geneesmiddelen voor de mens worden soms aan katten gegeven door kattenverzorgers, en helaas zijn deze een veel voorkomende oorzaak van ernstige ziekte en dood bij katten. Voorbeelden zijn ontstekingsremmende medicatie zoals paracetamol (paracetamol), aspirine en andere vrij verkrijgbare producten,
 • Diergeneesmiddelen inclusief producten zoals hondenvlooienbehandelingen (inclusief permethrin) en andere vrij verkrijgbare parasietbestrijdingsproducten van dierenwinkels en supermarkten.
 • Recreatieve drugs waaronder marihuana en cocaïne.

Wat te doen als uw kat vergiftigd is

Kat met chocolade giftig voor katten

Sommige voedingsmiddelen, zoals chocolade, zijn echt giftig voor katten.

Als u zeker weet dat uw kat zojuist is blootgesteld aan een gif van welke aard dan ook, moet u neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

Snelle verwijdering van het gif voordat het de kat beïnvloedt, is de beste aanpak. Dit kan betekenen dat de kat wordt gewassen met behulp van een speciale techniek (als het gif op de vacht zit) of dat hij braken veroorzaakt (als de kat bepaalde soorten gif heeft gegeten) of het spijsverteringskanaal op andere manieren ontsmet, voor andere vergiften.

Als u pas ontdekt dat uw kat is vergiftigd wanneer hij tekenen van vergiftiging vertoont, moet u hem ook zo snel mogelijk naar uw dierenarts brengen: een snelle behandeling kan levensreddend zijn.

Behandeling van vergiftiging bij katten

Kat omringd door bloemen

Dierenartsen werken vaak samen met gifbestrijdingscentra, met behulp van een hulplijn voor huisdierengif, om specifiek gedetailleerd advies te krijgen voor de behandeling van individuele vergiften.

 • Antidota. Slechts een paar vergiften hebben specifieke tegengif: voorbeelden zijn enkele soorten rattengif. Uw dierenarts zal u begeleiden wanneer dit gepast is.
 • Emitiek. Als het gif onlangs is gegeten, is de inductie van braken door een braakmiddel dat door uw dierenarts is gegeven een effectieve manier om de maag te legen en het gif te verwijderen. Dit moet binnen twee uur nadat het gif is gegeten gebeuren, daarom is het zo belangrijk om uw vergiftigde kat naar de dierenarts te brengen.
 • Maagspoeling. In sommige gevallen kan maagspoeling (“de maag eruit pompen” onder anesthesie) worden voorgesteld door uw dierenarts.
 • Gastro-intestinale adsorbentia zoals actieve kool worden soms gebruikt om de opname van bepaalde vergiften uit het spijsverteringskanaal te verminderen.
 • Colon lavage kan in sommige gevallen worden gebruikt om gifstoffen uit het onderste deel van het spijsverteringskanaal te spoelen.

Preventietips voor kattenvergiftiging

Zwart-witte smoking kat omringd door roze en rode bloemen

De beste manier om vergiftiging bij katten te voorkomen, is ervoor te zorgen dat alle mogelijke gifstoffen buiten het bereik van katten worden gehouden. Dit omvat zorgvuldige opslag van alle giftige producten, het uitsluiten van giftige planten uit huizen en het weghouden van katten uit gebieden (zoals tuinen, garages of achtertuinen) die mogelijk gifstoffen in gebruik hebben.

Websites zoals de ASPCA bevatten lange lijsten van veel mogelijke vergiften. Veilige kattenverzorging omvat voorzichtig zijn om ervoor te zorgen dat katten nooit worden blootgesteld aan items die vergiftiging kunnen veroorzaken.