Maagkanker bij katten: oorzaken, symptomen & behandeling

Hoewel maagkanker een relatief zeldzame aandoening is bij katten, kan het voorkomen en komt het voor. Helaas wordt het vaak geassocieerd met een relatief slechte prognose. Lees verder voor meer informatie over deze aandoening.

Snel overzicht: Maagkanker bij katten

zoeken
Veel voorkomende symptomen: Braken, diarree, gewichtsverlies, bloed in braaksel of ontlasting, gas.
medische dossiers
Diagnose: Röntgenfoto’s, echografie, gastroscopie (endoscopie van de maag), MRI- of CT-scans, bloedonderzoek, urineonderzoek. Fijne naaldaspiraat of weefselbiopsie van een massa zichtbaar op echografie of endoscopie.
kat
Gediagnosticeerd bij katten:Zelden
pil
Vereist voortdurende medicatie:Nee
injectiespuit
Vaccin beschikbaar:Nee
pil
Behandelingsopties: Chirurgische verwijdering van een tumor is een behandeling bij uitstek. Andere therapieën zoals bestralingstherapie, chemotherapie en immunotherapie kunnen indien nodig worden besproken.
thuis
Huismiddeltjes:Geen

Wat is maagkanker bij katten?

Kanker verwijst naar de ongecontroleerde deling van abnormale cellen in het lichaam. Maagkanker verwijst dan naar een kankerachtige massa die in de maag groeit. Maagkanker bij katten kan optreden als een geïsoleerde massa, of kan een onderdeel zijn van een meer wijdverspreide ziekte die het hele spijsverteringskanaal aantast.

Er zijn verschillende soorten kanker die de maag kunnen beïnvloeden. Elk type maagkanker heeft een andere prognose en zal het beste reageren op verschillende soorten behandelingen. Daarom is het nauwkeurig diagnosticeren van het type maagkanker essentieel voor de behandeling.

Oorzaken van maagkanker

De meest voorkomende vorm van maagkanker bij katten is lymfoom.

Maaglymfoom, of lymfoom van de maag, kan optreden als een enkele, geïsoleerde massa in de maagwand of het kan een onderdeel zijn van meer wijdverspreid lymfoom dat het hele maagdarmkanaal beïnvloedt.

In de meeste gevallen is de oorzaak van het lymfoom van een kat onbekend. Van twee feline virale infecties, Feline Leukemie Virus (FeLV) en Feline Immunodeficiency Virus (FIV), is aangetoond dat ze de kans vergroten dat een geïnfecteerde kat lymfoom ontwikkelt.

Andere factoren die verband houden met kattenlymfoom zijn het leven in een huis met rokers en inflammatoire darmaandoeningen (die worden veroorzaakt door voedselallergieën of andere factoren). Het is echter onmogelijk om te bepalen waarom de ene kat lymfoom ontwikkelt en een andere kat niet.

Een aantal andere kankers kunnen zich ontwikkelen in de maag van katten.

Deze kankers omvatten adenocarcinoom, adenoom, celtumor, carcinoïde tumor, extramedullair plasmacytoom, gastro-intestinale stromale tumor (GIST), leiomyosarcoom, mestceltumor en andere sarcomen. De onderliggende oorzaak van deze maagkankers is onbekend.

Terwijl maagkanker bij mensen vaak wordt toegeschreven aan Helicobacter pylori, een bacterie geassocieerd met zweren, lijkt er geen verband te zijn tussen Helicobacter infectie en maagkanker bij katten.

Evenzo lijkt dieet geen rol te spelen bij kattenmaagkanker op de manier waarop een dieet sommige mensen vatbaar kan maken voor maagkanker.

Symptomen van maagkanker bij katten

Symptomen van maagkanker bij katten

De symptomen van maagkanker bij katten zijn braken, diarree, zwakte en verlies van eetlust.

De symptomen geassocieerd met maagkanker bij katten kunnen variëren, op basis van de ernst van de ziekte en de precieze locatie van de maagtumor.

Tekenen die kunnen worden waargenomen met maagkanker zijn onder meer:

  • Braken
  • Diarree
  • Bloed in het braaksel of ontlasting
  • Gewichtsverlies
  • Lethargie (verlaagd energieniveau)
  • Verlies van eetlust of anorexia

Als uw kat bloed verliest van een maagtumor, kunt u ook tekenen van bloedarmoede opmerken. Uw kat kan bleek tandvlees ontwikkelen, naast een dramatische afname van het energieniveau.

Diagnose van maagkanker bij katten

Wanneer een kat gastro-intestinale symptomen ontwikkelt, zal uw dierenarts eerst een uitgebreid lichamelijk onderzoek uitvoeren.

De algehele gezondheid van uw kat wordt beoordeeld, inclusief lichaamsgewicht, hydratatie, slijmvlieskleur en de mentale houding van uw kat (alert, lusteloos, niet-responsief, enz.). Vervolgens zal uw dierenarts zich richten op de buik van uw kat.

Door de buik van uw kat te palperen of te voelen, zal uw dierenarts zoeken naar een voelbare maag- of darmmassa, vergroting van andere buikorganen of fluid in de buik.

Als er bij lichamelijk onderzoek geen duidelijke oorzaak voor de gastro-intestinale symptomen van uw kat wordt gevonden, zal uw dierenarts een verdere work-up aanbevelen.

Een compleet bloedpanel, inclusief een volledig bloedcelbeeld (CBC) en serumbiochemisch panel, zal vaak eerst worden uitgevoerd.

Bij een kat met maagkanker kan dit bloedonderzoek tekenen vertonen van bloedarmoede (als gevolg van bloedverlies), verhoogde witte bloedcellen (geassocieerd met ontsteking) en verlaagd bloedeiwit (als gevolg van eiwitverlies uit de massa). Als de lever van uw kat ook wordt aangetast, kan uw dierenarts ook verhogingen van een of meer leverwaarden van uw kat opmerken.

Vervolgens zal uw dierenarts beeldvorming aanbevelen.

Röntgenfoto’s (röntgenfoto’s) en echografie kunnen beide worden gebruikt om een beeld te geven van wat er in de buik van uw kat gebeurt. Röntgenfoto’s zijn minder duur dan echografie, maar ze tonen ook minder buikdetail dan een echografie.

Echografie is informatiever, biedt een driedimensionaal beeld van alle structuren in de buik, inclusief de lymfeklieren, en biedt de mogelijkheid om kleine metastasen te detecteren. Echografie vereist echter vaak verwijzing naar een veterinaire specialist, evenals sedatie.

Uw dierenarts zal de voor- en nadelen van elke aanpak bespreken om te bepalen of u wilt beginnen met röntgenfoto’s of direct naar echografie wilt gaan in de diagnostische work-up van uw kat.

Om maagkanker definitief te diagnosticeren, is een cellulaire diagnose nodig.

In sommige gevallen kan een fijn naaldaspiraat van de massa worden uitgevoerd tijdens een echografie. In deze test geeft de dierenarts een naald in de massa, met behulp van ultrasone begeleiding, met als doel cellen te verzamelen voor microscopisch onderzoek.

Als de massa van uw kat niet kan worden gediagnosticeerd met een fijn naaldaspiraat (vanwege de locatie of omdat de cellen niet gemakkelijk in de naald exfoliëren), moet uw dierenarts een biopsie uitvoeren.

Afhankelijk van de locatie en kenmerken van de massa, kan een biopsiemonster worden verkregen door endoscopie (het passeren van een endoscoop en medische instrumenten in de maag van uw kat via de mond, terwijl uw kat onder narcose is) of een operatie. Uw dierenarts zal met u praten over mogelijke diagnostische tests en u helpen de voor- en nadelen van elke aanpak af te wegen.

Maagkanker bij katten behandeling

Behandeling van maagkanker bij katten

De juiste behandeling hangt af van de unieke situatie van uw kat.

De behandelingsopties voor maagkanker zijn afhankelijk van het type kanker, de tumorgrootte en de tumorlocatie. Als een kat een enkele, geïsoleerde maagmassa heeft, is chirurgische verwijdering de beste optie. Radiotherapie kan ook worden gebruikt, alleen of naast een operatie.

De meeste kattenmagitumoren worden veroorzaakt door lymfoom, dat wordt behandeld met chemotherapie. De behandeling van lymfoom omvat een combinatie van orale en injecteerbare chemotherapie medicijnen. Gelukkig lijden katten meestal niet aan dezelfde bijwerkingen van chemotherapie die bij mensen worden gezien en wordt chemotherapie vaak goed verdragen.

Als chemotherapie geen optie is voor een bepaalde kat, vanwege de toestand van de kat of financiële beperkingen van de eigenaar, kan prednisolon (een steroïde) worden voorgeschreven voor palliatieve of hospicezorg. Prednisolon zal het lymfoom niet genezen, maar kan de kwaliteit van leven van de kat voor een korte periode helpen verbeteren.

Conclusie

Effectieve behandeling van maagkanker vereist een snelle diagnose. Als uw kat tekenen heeft die consistent kunnen zijn met maagkanker, neem dan contact op met uw dierenarts om een lichamelijk onderzoek te plannen. Op basis van de onderzoeksresultaten van uw kat zal uw dierenarts de meest geschikte work-up voor de toestand van uw kat aanbevelen.

Veelgestelde vragen

Hoe lang kunnen katten leven met maagkanker?

De prognose voor een kat met maagkanker hangt af van het type kanker en hoe vergevorderd de kanker is op het moment van diagnose. Van een kat met maaglymfoom kan worden verwacht dat hij gemiddeld zes maanden overleeft met chemotherapie, hoewel van een kat die aanvankelijk gunstig reageert op chemotherapie kan worden verwacht dat hij gemiddeld meer dan een jaar overleeft.

Wat zijn de symptomen van maagkanker bij katten?

De tekenen van maagkanker kunnen variëren, maar omvatten vaak een combinatie van braken, diarree, gewichtsverlies, verminderde eetlust en lethargie. In sommige gevallen kan braaksel worden waargenomen in het bloed of de ontlasting.

Mijn kat heeft kanker. Wanneer zet ik hem neer?

Beslissen wanneer een huisdier moet worden geëuthanaseerd, is vaak een uitdaging. Je doel is om je kat te euthanaseren voordat hij of zij begint te lijden, maar je wilt ook niet te vroeg euthanaseren. Als uw kat is gediagnosticeerd met maagkanker, praat dan met youw dierenarts over hoe u de kwaliteit van leven van uw kat kunt controleren en de juiste timing voor euthanasie kunt bepalen.