Scheelzien bij katten: oorzaken, symptomen, & behandeling

Je hebt waarschijnlijk scheelziende katten in je leven gezien en nadat je je hebt verwonderd over hun schattige uitdrukkingen, vroeg je je af waarom ze elkaars ogen hebben gekruist. De aandoening die ervoor zorgt dat ogen voortdurend worden gekruist, heeft een medische naam: scheelzien.

Scheelzien heeft meestal geen invloed op de kwaliteit van leven van een kat en wordt niet als een probleem beschouwd bij katten die op die manier worden geboren, maar als een kat later in het leven plotseling scheelzien ontwikkelt, kan dit wijzen op een onderliggend probleem met de spieren die het oog bewegen, of de zenuwen of het deel van de hersenen dat de beweging van die oogspieren coördineert.

Lees verder om alles te leren wat u moet weten over scheelzien bij katten.

Wat is scheelzien bij katten?

Scheelzien is een veel voorkomende oogaandoening bij katten die ervoor zorgt dat de ogen niet op één lijn met elkaar staan, wat resulteert in een scheel uiterlijk. Kleine spieren regelen de oogbewegingen op en neer en van links naar rechts.

Wanneer een oogspier te kort of te lang is, of als de zenuwen of een deel van de hersenen dat de oogspieren bestuurt beschadigd zijn, bewegen de ogen in abnormale richtingen, waardoor een kat scheel kijkt.

Scheelzien kan het vermogen van een kat om zich goed te concentreren beïnvloeden en kan een negatieve invloed hebben op het vermogen van die kat om diepte goed te beoordelen. Scheelzien veroorzaakt geen blindheid en de meeste scheelziende katten geboren met scheelzien passen zich goed aan hun toestand aan en leiden een volkomen normaal, gelukkig leven. Katten die plotseling als volwassenen scheelzien ontwikkelen, hebben vaak andere onderliggende aandoeningen die moeten worden aangepakt.

Hoe vaak komt scheelzien voor bij katten?

Hoe vaak komt scheelzien voor bij katten

Scheelzien komt veel voor bij verschillende rassen, met name Aziatische kattenrassen. Deze rassen, waaronder de Siamees, zijn vatbaar voor convergent scheelzien, dat de oogbol naar de neus trekt en een scheel uiterlijk veroorzaakt.

Scheelzien komt veel voor bij sommige kattenrassen, waaronder Aziatische rassen zoals Siamese katten. In feite zijn veel Siamese katten scheelziend vanwege aangeboren scheelzien.

Het meest voorkomende type aangeboren scheelzien dat wordt gezien bij Siamese katten en andere Aziatische rassen is convergent scheelzien, waarbij de spier in de binnenste ooghoek te kort is en de oogbol naar de neus trekt, waardoor het scheelzien lijkt. Divergent scheelzien treedt op wanneer de spier aan de buitenkant van het oog te kort is en het oog (en) naar de zijkant van het gezicht trekt.

Wat veroorzaakt scheelzien bij katten?

Scheelziende kat

Scheelzien bij katten kan een aangeboren aandoening zijn of zich ontwikkelen als gevolg van gezondheidsproblemen op latere leeftijd.

Scheelzien kan aangeboren zijn, wat betekent dat de kat ermee wordt geboren, of het kan zich secundair ontwikkelen aan andere aandoeningen die de coördinatie van de oogspieren beïnvloeden.

De meeste katten die scheelzien als kittens hebben, worden geboren met de aandoening en geërfd van hun ouders. Dit komt het meest voor bij Siamese katten, Himalaya katten en Perzen.

Als een kat als volwassene plotseling scheelzien ontwikkelt, is het vaak een ernstiger aandoening die veterinaire aandacht nodig heeft. Plotseling begin van scheelzien bij een volwassen kat kan wijzen op een probleem met de spieren die de ogen bewegen, de zenuwen die die spieren voeden of het deel van de hersenen dat die spieren bestuurt.

Virale, bacteriële of schimmelinfecties kunnen scheelzien veroorzaken. Trauma, zenuwbeschadiging, beroerte, kanker, hydrocephalus (water op de hersenen) en zelfs binnenoorziekte kunnen scheelzien veroorzaken. Scheelzien dat te wijten is aan een secundaire aandoening gaat meestal gepaard met extra tekenen van ziekte bij katten.

Wat zijn de tekenen van scheelzien bij katten?

Het meest voorkomende teken van scheelzien bij katten is dat de kat er scheel uitziet en verder normaal is. Sommige katten kunnen moeite hebben met het beoordelen van afstanden bij het springen, of ze kunnen hun voedsel niet goed zien in een kom, maar ze passen hun leven meestal aan hun handicap aan en doen het prima.

Het verhaal is een beetje anders voor volwassen katten die plotseling scheelzien ontwikkelen. Als u merkt dat een of beide ogen van uw kat zich plotseling in een abnormale positie bevinden, of als u merkt dat de ogen op een ongecoördineerde manier bewegen, of als uw kat zich op enigerlei wijze ziek gedraagt, zoek dan zo snel mogelijk veterinaire aandacht.

Aanvullende tekenen die kunnen worden geassocieerd met scheelzien die wijzen op een ernstiger onderliggende aandoening zijn onder meer:

 • Snelle oogbewegingen van links naar rechts, op en neer, of in cirkels (dit staat bekend als nystagmus)
 • Pupillen hebben verschillende afmetingen of vernauwen zich niet wanneer ze worden blootgesteld aan licht
 • Hangend ooglid
 • Uitpuilend oog
 • Hoofd kantelen naar één kant
 • Cirkelen of opzij vallen
 • Vangsten
 • Zwak en/of moe
 • Niet eten
 • Braken
 • Koorts

Als een van deze tekenen wordt opgemerkt, zijn dit aanwijzingen voor een ernstiger aandoening. Zoek zo snel mogelijk veterinaire zorg.

Hoe wordt scheelzien bij katten gediagnosticeerd?

Uw dierenarts zal een volledig lichamelijk en oogheelkundig onderzoek uitvoeren. Een oogheelkundig onderzoek bestaat uit lichtreflextests, oogdruktests en andere oogtests, waaronder Schirmer-traantests en oogkleuringen. Uw dierenarts kan ook een neurologisch onderzoek uitvoeren, dat bestaat uit het testen van hersenzenuwreflexen, beenreflexen, het testen van het evenwicht, het kijken naar uw kat lopen en het controleren van de mentale toestand van uw kat.

Als uw dierenarts vermoedt dat het scheelzien aangeboren is en op geen enkele manier de gezondheid of het welzijn van uw kat beïnvloedt, dan is dat alles wat er moet worden gedaan. Als uw dierenarts vermoedt dat het scheelzien te wijten is aan een andere onderliggende aandoening, worden aanvullende tests besteld.

Deze kunnen bloedonderzoek, testen op virale ziekten, beeldvormingsstudies of verwijzing naar een veterinaire oogarts, neuroloog of specialist in interne geneeskunde omvatten.

Is scheelzien bij katten behandelbaar?

Verdunde calico kat met groene ogen

Met de juiste behandeling kunnen sommige gevallen van scheelzien bij katten worden opgelost. Wanneer scheelzien genetisch wordt veroorzaakt, kan het niet worden behandeld.

Als een kat scheelzien ontwikkelt dat niet te wijten is aan genetica, dan kunnen en moeten zowel het scheelzien als de onderliggende aandoening worden behandeld.

Scheelzien wordt vaak gecorrigeerd met een operatie.

Onder algemene anesthesie kan een chirurg afwijkingen in de aangetaste oogspieren corrigeren om de ogen opnieuw uit te lijnen. Chirurgie kan ook worden gebruikt om abcessen achter het oog af te voeren die worden veroorzaakt door bijtwonden. Als scheelzien wordt veroorzaakt door een tumor, kan een operatie en vaak bestralingstherapie worden gebruikt om kanker te behandelen. In sommige gevallen kan verwijdering van het hele oog nodig zijn om te voorkomen dat het zich verspreidt.

Het kan ook worden behandeld met medicijnen.

Medicijnen, zoals antibiotica, kunnen ook worden voorgeschreven om scheelzien te helpen behandelen bij katten met abcessen, meningitis of binnenoorinfecties die het vestibulaire systeem in de hersenen beïnvloeden.

Als uw kat een oogoperatie heeft ondergaan om scheelzien te corrigeren, zorg er dan voor dat u alle instructies thuis opvolgt om uw kat de beste kans te geven op een goed herstel en terug te keren naar de normale functie. Houd een kegel op uw kat om trauma aan de operatieplaats te voorkomen, geef alle medicijnen zoals voorgeschreven, neem uw kat mee voor aanbevolen hercontroles en hechtingsverwijdering en houd uw kat binnen zodat u het herstel van uw kat kunt controleren.

Fysiotherapie is ook beschikbaar na de operatie of voor katten die geen goede kandidaten zijn voor een operatie.

Het doel van fysiotherapie is om de oogspieren te versterken en oogbewegingen te coördineren en omvat dagelijkse, leuke oogoefeningen voor uw kat.

Als uw kat scheelzien en duizeligheid heeft van een vestibulaire ziekte die niet kan worden behandeld, moet u mogelijk voorkomen dat uw kat op hoge meubels klimt om te voorkomen dat letsel valt.

Hoewel scheelzien bij katten meestal geen groot probleem is, is het nog steeds belangrijk om uw scheelziende katten door de dierenarts te laten controleren, vooral als dingen plotseling veranderen. Bovendien kan het binnen houden van uw kat en / of toezicht houden op uw kat buiten helpen om scheelzien gerelateerd aan trauma of infectie te verminderen.

Veelgestelde vragen

Groeien kittens uit scheel kijken?

Niet alle kittens zijn scheelziend. Sommige zijn omdat hun oogspieren niet sterk genoeg zijn om hun ogen te beheersen, maar deze kittens zullen uit hun gekruiste ogen groeien. Andere kittens, vooral oosterse rassen zoals Siamese, Perzische en Himalaya-katten, zijn hun hele leven scheel vanwege een erfelijke aandoening. Deze kittens leven meestal een normaal leven, ondanks dat ze scheel kijken.

Wat is scheelzien bij katten?

Scheelzien is een oogaandoening die bij katten wordt gezien en die ervoor zorgt dat de ogen niet op één lijn met elkaar staan en resulteert in een scheel uiterlijk. Kleine spieren regelen de oogbewegingen op en neer en van links naar rechts. Wanneer een oogspier te kort of te lang is, of als de zenuwen of een deel van de hersenen dat de oogspieren bestuurt beschadigd zijn, bewegen de ogen in abnormale richtingen, waardoor een kat scheel kijkt.

Zijn Ragdoll katten scheel?

Elke kat kan scheel kijken. Hoewel Ragdoll-katten scheel kunnen zijn, komt het niet vaker voor bij Ragdoll-katten dan bij enig ander ras.

Waarom zijn Siamese katten scheelziend?

Siamese katten zijn scheel als gevolg van een genetische aandoening. In het verleden was het wenselijk om een schele Siamese kat te hebben, dus fokkers fokten katten voor deze eigenschap. Tegenwoordig weten we dat het niet gunstig is voor de katten om scheel te zijn en kattenfokkers selecteren niet langer op deze eigenschap.

Waarom heeft mijn kat scheelzien?

Uw kat heeft scheelzien als gevolg van een aandoening die scheelzien wordt genoemd en die de spieren beïnvloedt die de beweging van de oogbol regelen. Sommige katten worden geboren met deze aandoening en hebben er geen problemen mee, andere katten ontwikkelen het secundair aan andere problemen, zoals infecties of trauma, en hebben de aandacht van een dierenarts nodig.