Gids voor het steriliseren en castreren van katten

kat sterilisatie chirurgie

Als katteneigenaren is het onderwerp sterilisatie en castratie van katten een belangrijk onderwerp. Of je nu een nieuw kitten hebt of een zwerfkat of verwilderde kat hebt aangenomen, het is van het grootste belang dat je ze laat steriliseren of castreren. Sterilisatie en castratie spelen een sleutelrol bij de controle van de kattenpopulatie, samen met gezondheids- en gedragsvoordelen voor uw kat.

Veel mensen vragen zich af: “Is het echt nodig om mijn kat te castreren/steriliseren? Is er een verdovingsrisico? Moet ik mijn kat één nestje laten hebben voordat ik haar sterilisatie? Wat is de beste leeftijd om mijn kat te castreren?” Lees verder terwijl we u begeleiden door alles wat u moet weten over het steriliseren en castreren van katten.

Overzicht sterilisatie en castratie van katten

Sterilisatie en castratie is cruciaal voor de populatiebeheersing van katten, wat op zijn beurt de populaties wilde dieren beschermt. Met reddingen en dierenasielen vol zwerfkatten en geredde katten over de hele wereld, is het nog nooit zo belangrijk geweest om ongeplande nesten te voorkomen door uw kat te steriliseren of te castreren.

Het voeren van kittens en het vinden van een goed thuis kan extreem uitdagend en kostbaar zijn, en omdat katten vrijwel onmiddellijk na het spenen van hun kittens weer zwanger kunnen worden, blijven er gewoon meer kittens komen.

Wat houdt sterilisatie en castratie in?

Castratie of castratie (mannelijke katten) en sterilisatie (vrouwelijke katten) omvatten het operatief verwijderen van de voortplantingsorganen van de kat. Bij mannen verwijdert een dierenarts de testikels en bij vrouwen verwijdert een dierenarts de eierstokken en de baarmoeder.

Deze chirurgische ingrepen worden uitgevoerd onder algemene verdoving in uw dierenkliniek, meestal als een poliklinische procedure. Uw kat zal wat vacht laten scheren waar de operatie wordt uitgevoerd en vrouwelijke katten zullen enkele hechtingen hebben. Mannelijke katten hebben meestal geen hechtingen nodig, tenzij de operatie ingewikkelder is.

Uw kat krijgt pijnstilling en kan naar huis worden gestuurd met een Elizabethaanse halsband (ook wel een E-halsband of kegel genoemd). Katten voelen zich meestal de volgende dag weer normaal en uw dierenarts zal waarschijnlijk zeven tot 10 dagen na de operatie een tot twee postoperatieve controles in de dierenkliniek aanbevelen.

Wanneer is de beste tijd om je kat te castreren?

Nu we weten wat de sterilisatie- en castratieprocedures inhouden, wanneer is het beste moment om uw kat te castreren? Als u meerdere dierenartsen vraagt, is het waarschijnlijk dat de reactie enigszins zal verschillen van dierenarts tot dierenarts. Sommige dierenartsen kunnen sterilisatie of castratie aanbevelen op de leeftijd van 6 maanden, terwijl anderen kunnen aanbevelen om het eerder te doen op 4 maanden.

Katten kunnen geslachtsrijp worden van 4 tot 6 maanden oud, wat betekent dat vrouwtjes heel jong zwanger kunnen worden. Persoonlijk castreer ik katten vanaf 4 maanden oud om ongeplande zwangerschappen te voorkomen en te voorkomen dat ze bijdragen aan de overbevolking van katten.

Traditioneel waren er enkele zorgen dat het steriliseren of castreren van katten heel vroeg zou kunnen bijdragen aan gezondheids- of gedragsproblemen, maar recent bewijs heeft het tegendeel bewezen. Als er iets is, zijn de chirurgische techniek en anesthetica sterk verbeterd voor jonge kattenpatiënten waardoor de procedure veiliger is geworden.

Kortom, kittens kunnen worden betaald of gecastreerd van 4 tot 6 maanden oud. Kittens die naar buiten gaan, moeten zo snel mogelijk worden gecastreerd om paring en mogelijke zwangerschappen te voorkomen. Kittens die alleen binnenshuis zijn, kunnen tot 6 maanden wachten om te worden gesteriliseerd of gecastreerd, omdat er geen risico op zwangerschap is. Bespreek altijd de timing van de castratie van uw kat met uw dierenarts, omdat hun aanbevelingen enigszins kunnen verschillen en zij het geval van uw kat het beste kennen.

Een veel voorkomende mythe is dat vrouwelijke katten één nest kittens mogen hebben voordat ze worden gesteriliseerd. Dit biedt geen gezondheidsvoordelen voor uw kat en is onnodig, dus plan om uw kitten te steriliseren van 4 tot 6 maanden oud.

Lees ook: Hoe u kunt zien of uw kat zwanger is (Top 10 tekenen)

Waarom sterilisatie van vrouwelijke katten belangrijk is

cat na een sterilisatieoperatie

Na de sterilisatie- of castratieprocedure wordt uw kat warm gehouden en nauwlettend in de gaten gehouden totdat hij uit de narcose ontwaakt.

Het steriliseren van vrouwelijke katten is om verschillende redenen belangrijk, waaronder populatiecontrole en voor gezondheids- en gedragsvoordelen voor uw kat. U moet uw poes altijd steriliseren (tenzij u van plan bent haar te fokken of als uw dierenarts u aanbeveelt om niet te steriliseren om een specifieke reden).

Wat gebeurt er als je je poes niet steriliseert?

Intacte vrouwelijke katten (katten die niet gesteriliseerd zijn) kunnen zich anders gedragen dan gesteriliseerde katten. Katten zijn seizoensgebonden polyestrus, wat betekent dat ze meerdere warmtecycli hebben tijdens het broedseizoen. Als een poes niet zwanger wordt tijdens een loopsheidscyclus, wordt hij automatisch weer loops opnieuw.

Loopse vrouwelijke katten kunnen rusteloos, prikkelbaar en zelfs van streek zijn. Intacte vrouwtjes kunnen ook proberen te ontsnappen om een mannelijke kat te vinden en lopen een verhoogd risico op letsel, het oplopen van ziekten (bijv. Feline immunodeficiency virus (FIV) en kattengriep) en zwanger worden als ze naar buiten gaan. Een poes die niet is gesteriliseerd, kan in haar leven tussen de 100 en 200 produceren. Dat zijn veel kittens!

Ten slotte lopen vrouwelijke katten die niet zijn gesteriliseerd het risico op een ernstige baarmoederinfectie genaamd pyometra, waarvoor een spoedoperatie nodig is. Ze lopen ook een verhoogd risico op kanker in hun voortplantingskanaal.

Voordelen van het steriliseren van uw poes

Zoals u zich kunt voorstellen, heeft het steriliseren van uw vrouwelijke kat veel gezondheidsvoordelen, samen met het voorkomen van ongewenste zwangerschappen. Deze voordelen omvatten;

 • Geen zwangerschap – overbevolking voorkomen
 • Meer ontspannen temperament als niet in de hitte komen
 • Minder kans op blessures
 • Minder risico op het oplopen van ziekten
 • Verminderd voorkomen van kanker in hun voortplantingssysteem
 • Minder kans op seksueel gerelateerde urinemarkering (urine sproeien bij vrouwen)

Waarom het castreren van katers belangrijk is

Net als het steriliseren van uw poes, heeft het castreren of castreren van uw kater veel voordelen. In het wild brengen niet-gecastreerde mannelijke katten (ook wel tomkatten genoemd) veel tijd door met ronddwalen op zoek naar een loopse poes. Ze vechten vaak met andere mannelijke katten over territorium en lopen veel verwondingen op. Onze huiskatten kunnen zich op dezelfde manier gedragen als ze niet gecastreerd zijn en zichzelf in gevaarlijke situaties brengen.

Wat gebeurt er als u uw kater niet castreert?

Mannelijke katten die niet gecastreerd zijn, zijn vatbaar voor zwerven en ontsnappen. In hun zoektocht naar vrouwtjes en het verdedigen van hun territorium, vangen ze vaak ziekten op door kattenbeten (FIV of FELV) en lopen ze een groter risico op verwondingen, waaronder abcessen van kattenbeten en verkeersongevallen.

Een groot probleem met binnenshuis hele mannelijke katten, is urine spuiten. Dit is een normaal gedrag dat mannelijke katten uitvoeren als onderdeel van hun geurmarkering en communicatie, maar begrijpelijkerwijs is het iets dat we niet in ons huis willen. De geur van tom kattenurine is extreem penetrant en wordt vaak ‘muskus’ genoemd. Dit is een veel voorkomende gedragskenmerk dat mannelijke katten vertonen en het is veel erger als ze niet gecastreerd zijn.

Voordelen van het castreren van reuen

Het castreren van mannelijke katten helpt om de geslachtshormonen zoals testosteron en veel van de ongewenste (maar normale kattengedrag) bijwerkingen te verminderen. Deze omvatten;

 • Minder voorkomen van urine spuiten en markeren
 • Verminderde agressie en vechten met andere katten
 • Meer ontspannen
 • Minder zwerven
 • Minder kans op letsel en het oplopen van ziekten

Zijn er complicaties bij de castratieprocedure?

Zoals elke procedure bij dieren of zelfs mensen, is er altijd de kans op complicaties bij een operatie. Complicaties kunnen bestaan uit anesthesiecomplicaties, postoperatieve pijn, infectie of wondafbraak. In zeldzame gevallen kunnen deze dodelijk zijn, maar gelukkig is het risico bij de meeste jonge, gezonde katten minimaal.

Kattencastraties maken deel uit van het brood en de boter van een dierenarts en worden vaak wekelijks of zelfs dagelijks uitgevoerd in de meeste dierenklinieken. Dierenartsen zijn zeer bekend met de procedure en de meeste dierenartsen bespreken graag de castratieprocedure en anesthesie met u.

Als u zich zorgen maakt over de operatie, bespreek dit dan met uw plaatselijke dierenarts. Ze kunnen pre-anesthetisch bloedonderzoek aanbieden om te controleren op een onderliggende ziekte voorafgaand aan de operatie en intraveneuze vloeistoftherapie (een infuus) tijdens de operatie.

Zal mijn kat zich anders gedragen na castratie?

Volgens mij is het antwoord nee. Sommige katten kunnen wat rustiger en meer ontspannen zijn, vooral als ze eerder erg rusteloos en geïrriteerd waren omdat ze loops waren. Hun persoonlijkheden en temperamenten zullen hetzelfde zijn.

Gecastreerde katten kunnen soms de neiging hebben om aan te komen na castratie vanwege een iets lagere stofwisseling. Als uw kat aankomt, bespreek dit dan met uw dierenarts. Het gaat meestal om het veranderen van hun portiegroottes of het kiezen voor een ander voedsel.

Hoeveel kost een castratie of sterilisatie?

Kat die op controle is

Dit is afhankelijk van uw dierenkliniek en waar ze zich bevinden. Over het algemeen kunnen stedelijke klinieken iets duurder zijn dan landelijke klinieken. Reuen zijn meestal iets goedkoper om te castreren in vergelijking met vrouwtjes, omdat de castratieprocedure voor mannelijke katten minder ingewikkeld is.

Het castreren van uw kat kan in sommige klinieken oplopen tot $ 60-100 en in andere tot $ 300-400. Dit hangt ervan af of u kiest voor pre-anesthesiebloed en intra-operative vloeistoffen omdat deze de kosten van castratie zullen verhogen.

Lees ook: Hoe u kunt voorkomen dat uw kat springt na een operatie

Samenvatting

Het castreren van uw kat heeft eindeloze voordelen en het moet altijd worden gedaan, tenzij er een geldige reden is om dat niet te doen. Onze vriendelijke gids heeft de voordelen van castratie, wanneer te castreren en de castratieprocedure besproken. Bespreek castratie altijd met uw dierenarts bij de eerste veterinaire controles van uw kitten en laat het inplannen voordat er ongeplande zwangerschappen plaatsvinden!

Veelgestelde vragen

Wat is de beste leeftijd om katten te steriliseren en te castreren?

Katten moeten worden gecastreerd vanaf de leeftijd van 4-6 maanden. Als ze toegang hebben tot buiten, moeten ze zo vroeg mogelijk worden gecastreerd om ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Bespreek dit met uw dierenarts bij de eerste controles van uw kitten.

Wat moet ik doen om me voor te bereiden op de sterilisatie of castratie van mijn kat?

Uw dierenarts zal u adviseren over hoe u zich moet voorbereiden voordat uw kat wordt gecastreerd, maar meestal zullen ze een periode van vasten vóór de operatie adviseren waarbij uw kat geen voedsel mag krijgen. Indien mogelijk is het de moeite waard om een paar dagen vrij te nemen, zodat u thuis kunt zijn met uw kat om ze na de operatie te controleren. Bespreek de procedure en de kosten van een operatie vooraf met uw dierenarts, zodat u volledig op de hoogte bent.

Hoe lang duurt het voordat katten herstellen van sterilisatie en castratie?

Katten voelen zich meestal de dag na de operatie weer bij zichzelf. Ze moeten rusten voor een periode van 7-10 dagen en zullen meestal een postoperatieve controle hebben bij hun dierenarts.

Kunnen katten een kattenbak gebruiken nadat ze zijn gesteriliseerd?

Ja, katten kunnen hun kattenbak gebruiken nadat ze zijn gesteriliseerd. Als uw kat moeite heeft om zijn kattenbak te gebruiken of op andere plaatsen in huis naar het toilet te gaan, neem dan contact op met uw dierenarts. Het kan zijn dat je kat zich ongemakkelijk voelt en pijn heeft. Als uw kat niet binnen 12-24 uur na een sterilisatieoperatie heeft geplast, neem dan altijd contact op met uw dierenarts.

Welke leeftijd is te laat om een kat te steriliseren?

Technisch gezien is er geen leeftijd die te laat is om een kat te steriliseren. Katten kunnen echter zwanger worden vanaf de leeftijd van 4-6 maanden, dus het is raadzaam om ze te steriliseren voordat dit gebeurt.