Bengal vs Tabby: Hoe vergelijkbaar zijn deze twee katten eigenlijk?


Bengaalse katten staan bekend om hun wilde uiterlijk en gevlekte, luxueuze vachten. Hun geweldige uiterlijk is niet het enige geweldige aan hen: deze katten zijn ook erg lief, liefdevol en intelligent.

Ondanks hun wilde uiterlijk zijn Bengalen fantastische metgezellen.

Een andere geweldige kat die veel mensen als hun potentiële huisdier zullen beschouwen, is de tabby-kat. Dit is geen apart ras zoals de Bengaal, maar eerder de beschrijving van de vacht van de kat die wordt gekenmerkt door strepen, vlekken of wervelingen. Hun jassen kunnen in verschillende kleuren komen, zoals bruin, oranje of grijs.

Een vriendelijke en aanhankelijke aard is een kenmerk van tabby-katten. Zowel tabbies als Bengalen hebben geweldige eigenschappen en ze zijn voor sommige mensen misschien zelfs moeilijk te onderscheiden.

De waarheid is dat deze twee katten behoorlijk op elkaar lijken in hun uiterlijk. Laten we het Bengaalse versus tabby-debat van dichtbij bekijken om erachter te komen hoe we deze twee uit elkaar kunnen houden.

Bengal Vs Tabby Overzicht

Bengalen Tabby
Gewicht 8-15 pond Ongeveer 10 pond
Hoogte 13-16 inch 9-10 inch
Type vacht Kort en dicht Kort of lang
Vachtkleuren Blauw, bruin, zilver, sneeuw Bruin, crème, grijs of oranje
Temperament Aanhankelijk, speels, intelligent Vriendelijk, onafhankelijk, avontuurlijk
Gezondheidsproblemen Gastro-intestinale aandoeningen, patella luxatie, hypertrofische cardiomyopathie Hyperthyreoïdie, urineproblemen, obesitas
Levensduur 12-20 jaar 12-15 jaar

Bengalen vs Tabby uiterlijk

Laten we beginnen met het onderzoeken van de maten, vachttypen, kleuren en lichaams- en gelaatstrekken van zowel Bengaalse als tabbykatten om beter te begrijpen hoe vergelijkbaar of verschillend ze zijn.

Grootte

Bengaalse kat wandelen

Volgens de Bengaalse kattengroeigrafiek, Het gemiddelde gewicht van deze kat gaat van 8 tot 15 pond, terwijl ze gemiddeld 13 tot 16 centimeter lang is.

Omdat tabby geen onderscheidend kattenras is, is het niet mogelijk om precies te zeggen hoe groot deze kat zal worden. We kunnen echter een ruwe veronderstelling maken, rekening houdend met alle rassen.

Daarom wordt een tabby-kat verwacht om ongeveer 10 pond te wegen en ongeveer 9-10 centimeter lang te zijn.

Vachttype en kleuren

Veel mensen kunnen moeite hebben met het onderscheiden van een Bengaal van een tabby kitten. De waarheid is dat deze katten inderdaad veel gemeen hebben. Ze worden allebei gekenmerkt door hun strepen en vlekken.

Volgens de American Society for the Prevention of Cruelty to Animals is een kenmerk dat alle tabby-katten delen een “M” -vormige markering op hun hoofd, net boven hun ogen. Maar sommige Bengalen kunnen deze functie ook delen!

Toch, terwijl een Bengaal een korte en dichte vacht heeft, met minimale verharing, kan een tabby zowel korte als lange vachten hebben, afhankelijk van het ras.

Vier erkende Bengaalse kleuren zijn sneeuw, zilver, bruin en blauw, terwijl tabbies in verschillende kleuren kunnen komen, zoals bruin, crème, grijs of oranje.

Verder zijn tabbies ook te zien in verschillende vachtpatronen, zoals de klassieke tabby, marmer, makreel of spotted.

De kenmerkende strepen, vlekken of wervelingen op hun vacht zijn wat voornamelijk tabby-katten identificeert. Je ziet een voorbeeld van een oranje tabbykat in de onderstaande video.

Video

Het enige kenmerk dat nuttig kan zijn voor het scheiden van Bengalen van tabbies is dat tabby-katten meestal witte kleuren op hun buik hebben, en soms ook op hun snuit, wat niet wordt gezien bij Bengalen.

Lichaams- en gelaatstrekken

Tabby kat liggend

Bengalen hebben gespierde en goed geproportioneerde lichamen, terwijl hun hoofden relatief klein zijn. Hun ogen kunnen rond of ovaal zijn en zijn meestal groen, goud of geel.

Deze katten hebben dikke staarten, grote voeten en dikke nekken.

Bij het overwegen van andere fysieke kenmerken is er geen enkelvoudige definitie van toepassing op tabby-katten.

Veel verschillende rassen kunnen tabbies zijn, zoals de Abessijnse, Amerikaanse Bobtail, Amerikaanse Korthaar, Birmaanse, Egyptische Mau, enz. Dit betekent dat het fysieke uiterlijk van een tabby’s kat afhankelijk is van hun ras en niet van hun vachtpatroon.

Bengaals vs Tabby temperament

De Bengaal lijkt qua uiterlijk misschien op een wilde kat, maar hij bezit een van de liefste en meest aanhankelijke temperamenten die je bij een kat kunt vinden!

Dit ras raakt erg gehecht aan zijn eigenaren en het blijft loyaal aan hen. Een Bengaal is ook erg nieuwsgierig, actief en alert.

Deze kat heeft veel activiteit en aandacht van haar mensen nodig. Een Bengaalse kat is met name mensgericht, wat bijdraagt aan hun rol als geweldige metgezellen.

Een ding dat een Bengaalse kat moet hebben, is veel entertainment! Daarom moet je een behoorlijke hoeveelheid tijd besteden aan het spelen met deze kat, en ook om hem te voorzien van interactief speelgoed, krabpalen en krabbomen.

Bengalen vertonen een hoge intelligentie en eisen ook mentale stimulatie. Als ze zich vervelen, kunnen ze destructief gedrag vertonen, zoals krassen op de muren rond je huis.

Bengalen zijn waarschijnlijk erg vocaal, wat ook een eigenschap is die tabby-katten met hen delen.

Van tabby-katten wordt verwacht dat ze onafhankelijk, avontuurlijk, vriendelijk en extravert zijn, volgens Spruce Pets.

Natuurlijk kunnen hun persoonlijkheden variëren, afhankelijk van het ras, maar over het algemeen kun je verwachten dat een tabby de eerder genoemde kenmerken heeft die hen een geweldige keuze maken voor een huisdier.

Bengalen vs Tabby gezondheid en levensduur

Bengaalse kattenjacht

Verwachte gezondheidsproblemen en levensverwachting zijn ook cruciale factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van uw toekomstige huisdier.

Enkele van de veel voorkomende gezondheidsproblemen in het Bengaalse ras zijn gastro-intestinale aandoeningen, patella luxatie, en Hypertrofische cardiomyopathie.

De gezondheid van een tabby-kat kan variëren afhankelijk van hun ras, maar over het algemeen zijn deze katten vatbaar voor maagklachten, hyperthyreoïdie, urineproblemen en obesitas.

Het meenemen van uw kat voor regelmatige controles door de dierenarts is cruciaal voor hun welzijn en lange levensduur. Van Bengalen wordt verwacht dat ze 12 tot 20 jaar oud worden, terwijl tabbies meestal 12 tot 15 jaar oud worden.

Conclusie

Wanneer je hun uiterlijk observeert, kunnen Bengalen en tabbykatten als zeer vergelijkbaar worden gezien. Het grootste verschil tussen hen is dat Bengal een rasechte katachtige is, terwijl tabby gewoon een beschrijving is van het vachtpatroon van de kat.

Toch zijn het zonder twijfel allebei geweldige katten. Zowel Bengalen als tabbies zijn vriendelijk, sociaal en behoorlijk vocaal. Ze zijn ook geweldige huisdieren. Misschien is het hebben van beide de meest perfecte keuze!

Misschien vind je het interessant om ook te lezen over de overeenkomsten en verschillen tussen Ragdolls en Maine Coon-katten. Tot daar!