10 waarschuwingssignalen dat uw kat om hulp schreeuwt


Het hebben van een kat betekent dat je de hele dag een leuke metgezel in huis hebt!

Dit is super bestaand, vooral voor beginnende katteneigenaren die waarschijnlijk enthousiast worden over alles wat hun nieuwe harige metgezel doet.

Maar het bezitten van een huisdier gaat niet alleen over plezier. Het betekent ook een grote verantwoordelijkheid en het verzorgen van een dier dat ziek, gewond, verdrietig, enzovoort kan worden. Daarom zullen er enkele situaties zijn die je nodig hebt om te herkennen dat je kat zich niet goed voelt en haar te helpen.

Dit is echter misschien niet de gemakkelijkste taak, omdat katten meesters zijn in het verbergen van hun pijn. Terug in het wild deden ze hun best om geen pijn te tonen, omdat dit hen kwetsbaar maakte voor roofdieren. Dit natuurlijke instinct is nog steeds aanwezig bij onze huiskatten.

Je moet je kat dus goed leren kennen om te kunnen herkennen dat ze zich slecht voelt.

Je moet ook alles weten over de 10 waarschuwingssignalen dat je kat om hulp schreeuwt, laten we daarom meer over hen leren.

1. Verminderde activiteitsniveaus

kat liggend

Katten variëren in hun behoefte aan fysieke activiteit: terwijl sommigen tevreden zijn met slechts een paar minuten speeltijd met jou, lijken anderen een onverzadigbaar verlangen te hebben om te spelen en rond te springen!

Het activiteitsniveau van een kat kan ook afhangen van factoren zoals leeftijd en gewicht. Zelfs spelen kan bijvoorbeeld een uitdaging zijn voor zwaarlijvige katten, volgens VCA Animal Hospitals, waardoor ze hun tijd meestal doorbrengen met slapen en eten.

Maar als noch gewichtstoename noch leeftijd het probleem is met uw kat, Het tonen van aanzienlijk minder activiteit kan plotseling haar manier zijn om hulp voor je te vragen.

Dit betekent dat iets haar dwarszit en haar ongeïnteresseerd maakt in haar gebruikelijke activiteiten.

2. Verandering in eet- en drinkgewoonten

Regelmatige maaltijden en waterinname zijn cruciaal voor de gezondheid van een kat.

Elke vorm van verandering in deze twee kan impliceren dat uw kat in de problemen zit. Als ze weigert te eten, of misschien meer eet dan normaal, kan dit betekenen dat ze worstelt met stress of een soort ziekte.

Te veel eten kan leiden tot obesitas, terwijl helemaal niet eten langer dan twee dagen alarmerend is voor katten.

Te vaak worstelen met plassen of plassen kan ook wijzen op gezondheidsproblemen bij uw kat, zoals blaasontstekingen, urineweginfecties, nierproblemen, enz.

Zodra u een ernstige verandering in de eet- en drinkgewoonten van uw kat opmerkt, moet u contact opnemen met een dierenarts.

3. Verborgen gedrag

kat verstopt onder een bank

Alle kattenouders zullen waarschijnlijk getuige zijn van verstopgedrag bij hun huisdieren, althans soms. Maar dit kan een teken zijn dat je kat om hulp schreeuwt als je hem te vaak ziet, zoals dagelijks.

Verstoppen is een normaal kattengedrag, omdat het wordt geassocieerd met katten die zowel roofdieren als prooien in het wild zijn. Het dient als een overlevingsmechanisme in de buitenlucht.

Echter, volgens Feline Behavior Solutions, Als uw kat zich plotseling voor langere tijd begint te verstoppen, kan dit erop wijzen dat ze zich niet goed voelt.

Als het verstopgedrag de normale activiteiten van uw kat verstoort, zoals slapen, eten of spelen, is het tijd dat u haar meeneemt voor een controle door een dierenarts.

4. Verander de gewoonten van de kattenbak

Katten zijn van nature erg schoon en het is meestal een gemakkelijke taak om ze te leren waar ze moeten poepen. De meeste katten zullen binnen een paar dagen nestgetraind zijn, terwijl enkele weken om dit onder de knie te krijgen vrij zeldzaam is voor katten.

Het lijkt er echter op dat uw normaal gesproken in het nest getrainde kat plotseling huisvuil is. Wat gebeurt er?

Salla Mikkola en haar medewerkers [1] Leg uit hoe huisvuil erop kan wijzen dat een kat gezondheidsproblemen heeft, of misschien zijn sommige omgevingsstressoren en sociale conflicten de boosdoener voor de verandering in haar kattenbakgewoonten.

Je moet je kat niet straffen voor het poepen buiten de kattenbak, maar eerder proberen de exacte oorzaak achter dit gedrag te achterhalen.

De kans is groot dat je kat al snel haar normale toiletgewoonten laat zien. Gebeurt dit niet, dan is het goed om een dierenarts om advies te vragen.

5. Overgrooming

kat likt zichzelf

Katten houden ervan om zichzelf te verzorgen en je zult je huisdier dit waarschijnlijk meerdere keren per dag zien doen.

Echter Als je plotseling merkt dat je kat te veel tijd besteedt aan het likken en verzorgen van zichzelf, is dit een mogelijk symptoom van een probleem bij haar. Overgrooming kan ook zweren en haaruitval bij uw kat.

Stress is de meest voorkomende trigger voor overgrooming bij katten. Dit zou haar poging kunnen zijn om zichzelf te troosten.

Veel dingen kunnen stress veroorzaken bij je kat. Sommigen van hen, zoals uitgelegd door Spruce Pets, zijn de komst van een nieuw familielid, verhuizen naar een nieuw huis, gebrek aan milieuverrijking, wonen in een chaotisch huis, enz.

Bovendien kunnen sommige medische aandoeningen ervoor zorgen dat uw kat te veel verzorgt, zoals een allergische reactie – ze likt zichzelf overmatig om de jeuk te verlichten.

Nogmaals, je moet je kat laten controleren door een dierenarts om te bepalen wat ervoor zorgt dat ze zichzelf overmatig verzorgt.

6. Joggen

Soms kan een verontruste kat vocaler worden en luidere en frequentere vocalisaties produceren. Dit zullen meestal jodelen zijn – klinkt vergelijkbaar met miauwen, maar meer uitgesponnen en luider.

Voor een visuele referentie van deze vocalisatie, bekijk de video hieronder.

Een kat die overmatig aan het joggen is, heeft waarschijnlijk een soort pijn of ongemak. Misschien wilt u het lichaam van uw kat controleren op verwondingen.

Wees geduldig en zachtaardig, want ze zal waarschijnlijk niet blij zijn als je dit doet en kan zelfs voorkomen dat je haar onderzoekt.

7. Agressief gedrag

Close-up foto van een boze kat

Als uw normaal volgzame en zachtaardige kat plotseling agressief wordt tegen u en andere familieleden, kan dit erop wijzen dat ze uw hulp echt nodig heeft.

Een kat met pijn kan agressief worden, omdat ze zichzelf niet kan helpen en gestrest raakt uit angst dat de pijn lang zal duren.

Uw kat kan ook angstagressie vertonen als gevolg van een verandering in uw huishouden, zoals een hard geluid, een nieuw mens of een nieuw huisdier, enz.

Plotselinge agressie of agressie van welke aard dan ook zou niet mogen worden toegestaan, dus misschien wilt u hulp zoeken bij een dierenarts om de exacte oorzaak van het agressieprobleem bij uw kat te identificeren.

8. Verandering in de vacht van een kat

De vacht van uw kat kan ook een belangrijke indicator zijn voor haar gezondheid.

Omdat katachtigen zulke goede trimmers zijn, kan het een gevolg zijn van hun onvermogen om zichzelf zoals gewoonlijk te verzorgen als hun vacht in slechte staat is. Of misschien heeft uw kat te maken met een gezondheidstoestand waardoor haar vacht er slecht uitziet.

Huidinfecties of allergieën kunnen bijvoorbeeld intens jeuken, waardoor uw kat haar vacht overmatig likt en krabt, waardoor deze er gescheiden uitziet.

9. Braken

zijaanzicht van een tabby kat braaksel in achtertuin

Elke kat zal minstens een paar keer in zijn leven braken ervaren. Er zijn veel oorzaken van dit gastro-intestinale probleem.

Volgens de braakselgrafiek van een kat, als het braaksel van een kat bruin is, heeft ze waarschijnlijk een voedselallergie. Als ze groen braakt, kan dit te wijten zijn aan het eten van planten. Rood braaksel is alarmerend en kan wijzen op een infectie, toxiciteit of een inname van vreemd lichaam.

Hoewel braken niet zeldzaam is bij katten, betekent dit niet dat het normaal is, Zeker als het een paar dagen achter elkaar blijft gebeuren.

Als u dit opmerkt, moet u hulp zoeken bij een dierenarts.

10. Een verandering in de manier van lopen

Je bent waarschijnlijk gewend om je kat sierlijk te zien kijken tijdens het lopen.

Als je plotseling merkt dat ze anders loopt, zoals stoten op dingen, of ze neerhalen terwijl ze langskomt, kan dit betekenen dat je kat gewond is.

Verder kan een kat raar lopen, zoals op haar achterpoten, vanwege gezondheidsproblemen, zoals spierzwakte of artritis.

Een dergelijke verandering mag niet worden genegeerd en vereist ook een onmiddellijk bezoek aan een dierenkliniek.

Conclusie

Je moet niet negeren als je een van deze 10 waarschuwingssignalen opmerkt dat je kat om hulp schreeuwt, vooral als je er een paar tegelijkertijd opmerkt!

Katten zullen hun pijn niet zo gemakkelijk laten zien, dus het onthullen van deze tekenen is ernstig en kan betekenen dat uw kat in ernstige nood verkeert.

Zodra je bij de wortel van het probleem komt, hoe eerder je je kat kunt helpen herstellen.

In de meeste gevallen zult u dit niet alleen kunnen doen, onthoud daarom dat een dierenarts die de oplossing voor uw kat heeft, slechts één telefoontje verwijderd is!

Verwijzingen:

[1] Mikkola, S., Salonen, M., Hakanen, E., & Lohi, H. (2023). Kattenbakproblemen houden verband met kattenpersoonlijkheid, ras en leeftijd bij sterilisatie. Tijdschrift van de American Veterinary Medical Association, 261 (5), 652-660. DOI, Opgehaalde Aug 23, 2023.