Waarom een kattenhaarbal op poep lijkt en hoe je kunt helpen


Ongeacht hun ras, alle katten zijn zeer zorgvuldig en hebben de neiging om hun vacht schoon te maken en op te ruimen. Dit is een van de vele redenen waarom het heerlijk is om een kat als huisdier te hebben!

Tijdens het verzorgen en likken neemt de kat een grote hoeveelheid haar in zijn maag, wat mogelijk tot problemen kan leiden als het vast komt te zitten in hun spijsverteringskanaal. Haarballen zijn eigenlijk klompen kattenhaar die door de kat zijn afgebroken en in haar buik achterblijven.

Langharige katten zijn meer vatbaar voor de vorming van haarballen vanwege de grotere hoeveelheid haar. In een groot aantal gevallen zal de kat het ingeslikte haar opgooien, wat behoorlijk onaangenaam voor haar kan zijn.

Tijdens dit proces kunt u de specifieke vorm van de haarbal opmerken, waardoor u wordt gevraagd om te vragen: Waarom lijkt een kattenhaarbal op poep?

Laten we het antwoord op deze vraag ontdekken, evenals manieren om uw kat te helpen stoppen met worstelen met haarballen.

Waarom ziet een kattenhaarbal eruit als poep?

kat braken in gras

Het zien van een kat die voor de eerste keer een haarbal opgooit, kan behoorlijk verrassend zijn, vooral voor beginnende eigenaren.

Je had zeker niet verwacht dat het braaksel van je kat op poep zou lijken! Nou, in de meeste gevallen, De haarbal van een kat komt er eigenlijk niet uit in de vorm van een bal, maar eerder in een worstvormige buis.

Behalve het haar kan er ook wat vocht op zitten. De haarballen zien er uiteindelijk zo uit nadat ze door het spijsverteringskanaal van de kat zijn gegaan. Ze zijn meestal ongeveer een inch dik en kunnen lang zijn tussen 1-5 inch.

Naast de worstvorm zorgt de bruine kleur ervoor dat de haarbal op uitwerpselen lijkt. Verder kan het ook een onaangename geur hebben.

Hoewel het geen aangenaam gezicht is, is het vrij waarschijnlijk dat elke katteneigenaar minstens één keer in het leven van zijn harige metgezel getuige is van een haarbal die op uitwerpselen lijkt.

Zijn haarballen gevaarlijk voor katten?

Zoals PetMD uitlegt, is de vacht van een kat meestal gemaakt van keratine, waardoor het onverteerbaar is voor katachtigen, omdat hun maagdarmkanaal het niet kan afbreken.

In de meeste gevallen zal uw kat in staat zijn om de haarbal zelf te verdrijven. Soms zal dit echter niet mogelijk zijn, omdat er te veel van het haar in haar maagdarmkanaal zal zijn en in grote klonten zal klitten. Deze opeenhoping van haar kan zelfs de gezondheid van een kat bedreigen.

Als de haarbal zich bijvoorbeeld bij de ingang en uitgang van de maag van de kat bevindt, kan dit een verminderde eetlust en zelfs een volledige blokkering van het spijsverteringsstelsel van de kat veroorzaken.

Haarballen in de dunne darm zijn bijzonder gevaarlijk, omdat ze van positie kunnen veranderen en darmblokkades kunnen veroorzaken.

In deze situaties, het is essentieel dat u de kat zo snel mogelijk naar de dierenarts brengt, zodat hij het kan onderzoeken en het probleem kan diagnosticeren.

Dit is wat je moet doen zodra je je kat ziet hoesten en kokhalzen, wat een teken is dat ze moeite heeft om iets uit haar maagdarmkanaal te verdrijven.

Zoals eerder vermeld, lopen langharige katten een hoger risico op haarbalproblemen, maar Barrs en zijn medewerkers [1] impliceren hoe er enkele andere predisponerende factoren zijn, zoals inname van niet-verteerbaar plantaardig materiaal, vlooienallergiedermatitis en inflammatoire darmziekte.

Hoe worden haarballen behandeld?

De dierenarts zal voornamelijk vloeistofvervanging voorschrijven, evenals medicijnen om de functie van het darmkanaal van de kat te beschermen.

Bovendien wordt het gebruik van laxeermiddelen aanbevolen om de haarbal in beweging te krijgen in het spijsverteringsstelsel van de kat en zodat ze deze door de ontlasting kan verdrijven.

In gevallen waarin geen andere optie haalbaar is, kan chirurgische ingreep noodzakelijk zijn om toegang te krijgen tot de darmen van de kat en de haarbal te verwijderen.

Kunnen haarballen bij katten worden voorkomen?

vrouw die de kat verzorgt

Het is mogelijk om de kans op haarbal bij uw kat te voorkomen of op zijn minst te verminderen.

Volg deze stappen om uw kat te helpen dit vervelende probleem te voorkomen:

1. Borstel de vacht van je kat regelmatig

Als u de vacht van uw kat regelmatig borstelt, Er zal minder kans voor haar zijn om overtollig haar in te slikken.

Naast het aanzienlijk verminderen van de kans op haarballen, zal de vacht van uw kat er goed verzorgd en glanzend uitzien.

Dit is ook een geweldige manier voor jullie twee om samen van een routine te genieten! Het is het beste om te beginnen met borstelen zodra je kat bij je thuis komt, zodat je haar kunt laten wennen aan dit proces frop jonge leeftijd.

2. Voed haar met de juiste voeding

Een dieet van hoge kwaliteit is essentieel voor de gezondheid van een kat in het algemeen, en het is ook een belangrijk onderdeel van het voorkomen van haarbalproblemen bij hen.

WebMD suggereert dat het een goed idee is om te overwegen over te schakelen naar een voedingsmiddel dat speciaal is geformuleerd om haarballen te voorkomen. Dit type voedsel bevat ingrediënten die het ingeslikte haar stimuleren om door het spijsverteringskanaal van de kat te gaan.

Daarnaast verhoging van het vezelgehalte in het dieet van uw kat kan de spijsvertering verbeteren. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zoals pompoen, wortels en appels, kunnen helpen bij een betere beweging door het spijsverteringsstelsel van uw kat.

Als u van plan bent om iets in het dieet van uw kat te veranderen, moet u eerst een dierenarts raadplegen over de beste aanpak.

3. Zorg ervoor dat je kat zich veilig en beschermd voelt

Als er iets is waar uw kat zich gestrest of angstig over voelt, Dit kan overbeharing bij haar veroorzaken, wat leidt tot een verhoogde kans op haarballen.

Sommige katten kunnen zichzelf ook te veel verzorgen vanwege een gebrek aan stimulatie.

Daarom moet u ervoor zorgen dat uw kat zich veilig en ontspannen voelt in uw huis. Het belangrijkste hier is om genoeg tijd met haar door te brengen en haar voldoende fysieke en mentale oefening te geven.

Dit is de beste manier om er zeker van te zijn dat uw kat zich niet zal vervelen of enige vorm van destructief gedrag zal vertonen.

Als u dit doet, maar uw kat verzorgt zichzelf nog steeds te veel, dan kunt u het beste een dierenarts raadplegen.

Conclusie

vrouw die haarbal braaksel vlek en kat die kijkt

Het zien van de haarbal van een kat kan verrassend en zelfs verontrustend zijn, vooral als het op een poep lijkt.

Je moet echter weten dat dit niet zo zeldzaam is in de kattenwereld, en dit is iets dat waarschijnlijk elke katteneigenaar minstens één keer zal zien.

De haarbal van een kat ziet eruit als poep nadat deze door het spijsverteringskanaal van de kat is gegaan, dus over het algemeen is dit niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken.

Als dit echter vaak gebeurt, moet u reageren en een dierenarts raadplegen. Het zou ook goed zijn om preventieve maatregelen te nemen om haarballen te voorkomen, zoals het regelmatig borstelen van uw kat en haar een dieet van hoge kwaliteit te geven.

Verwijzingen:

[1] Barrs VR, Beatty JA, Tisdall PL, Hunt GB, Gunew M, Nicoll RG, Malik R. Darmobstructie door trichobezoars bij vijf katten. J Feline Med Surg. 1999 Dec;1(4):199-207. DOI, geraadpleegd op 22 augustus 2023.