Pancreatitis bij katten: wanneer euthanaseren?


Pancreatitis bij katten is een aandoening die wijst op ontsteking van de alvleesklier – het orgaan waarin spijsverteringsenzymen worden geproduceerd, opgeslagen en vrijgegeven.

Deze aandoening manifesteert zich door verschillende symptomen, waaronder het verlies van eetlust van een kat, zwakte, lethargie, uitdroging, diarree en ademhalingsmoeilijkheden.

Bij deze ziekte zijn tijdige diagnose en intensieve therapie uiterst belangrijk. Helaas kan pancreatitis in sommige gevallen zelfs fatale gevolgen hebben voor de kat.

Op een gegeven moment kan het onvermijdelijk zijn dat een kat met pancreatitis wordt geëuthanaseerd. Voor elke katteneigenaar zal dit besef te moeilijk zijn om te accepteren, maar soms is het het enige dat we kunnen doen om onze harige vrienden te redden van verder lijden.

Laten we het onderwerp eens nader bekijken: Wanneer een kat met pancreatitis euthanaseren?

In welke gevallen moet een kat met pancreatitis worden geëuthanaseerd?

De dierenarts euthanaseert de kat

Niet elke kat zal dezelfde reactie op pancreatitis hebben. Ook zijn er twee soorten katachtige pancreatitis – acuut en chronisch.

Volgens het Cornell Feline Health Center is de prognose voor herstel voor katten met milde tot matige vormen van pancreatitis over het algemeen zeer goed.

Marnin Forman en zijn medewerkers [1] Leg uit hoe acute pancreatitis wordt behandeld met vloeistoftherapie, analgetica en voedingsondersteuning, terwijl chronische pancreatitisbehandeling het oplossen van de mogelijke oorzaak van deze aandoening en ontstekingsremmende en immunosuppressieve behandeling omvat.

Voor sommige katten zal pancreatitis echter fataal zijn. In dergelijke omstandigheden kan de enige aanbeveling van de dierenarts zijn om de kat te euthanaseren om verder lijden te voorkomen.

Hier zijn enkele van de tekenen dat uw kat met pancreatitis moet worden geëuthanaseerd:

• De kat lijkt niet beter te worden

• Ze lijdt aan ernstig gewichtsverlies, vertoont geen eetlust en vertoont lethargie

• Als de kat ernstige leverschade ontwikkelt als gevolg van pancreatitis

• Optreden van complicaties, zoals bloedstolling en multi-orgaanfalen

• Uiterlijk van triaditis, wat volgens het Kingsdale Animal Hospital een ontsteking is in drie delen van het lichaam van een kat – darmen, lever en alvleesklier

Wat is het sterftecijfer voor katten met pancreatitis?

Veel katten met de diagnose pancreatitis kunnen uiteindelijk terugkeren naar hun normale leven, vooral als ze tijdig zijn behandeld.

Niet alle katachtigen zullen echter zoveel geluk hebben. Volgens MSPCA-Angell wordt het sterftecijfer bij katten die lijden aan acute pancreatitis geschat op 9% tot 41%.

Dit percentage hangt ook sterk af van de vorige gezondheidstoestand van de kat. Als een kat lijdt aan andere gezondheidsproblemen, zoals diabetes of inflammatoire darmaandoeningen, Dit kan haar kansen op herstel aanzienlijk verminderen.

Bovendien kunnen zelfs katten die vóór pancreatitis perfect gezond zijn geweest, te maken krijgen met complicaties zoals leverschade of triaditis, waardoor ze niet beter worden.

Hoe weet je zeker dat euthanasie de enige optie is?

Een dierenarts euthanaseert een zieke kat

Uw dierenarts zal alleen voorstellen om uw kat te euthanaseren als er geen manier is om haar toestand te verbeteren.

Het is belangrijk om te begrijpen dat euthanasie in sommige situaties helaas de enige oplossing is.

Het verlengen van het leven van uw kat betekent niet dat u haar meer quality time geeft – in dit geval betekent dit meer lijden en pijn voor haar.

Een ding waar u niet aan moet twijfelen, is de beoordeling van uw dierenarts, omdat hij degene is die de toestand van uw kat het beste kent.

Hoe ziet het euthanasieproces eruit?

Geen enkele kattenouder wil meer vertrouwd raken met het proces van euthanasie, maar helaas zullen velen van jullie deze situatie onder ogen moeten zien. Daarom is het verstandig om voorbereid te zijn.

Ik weet zeker dat je je afvraagt of je kat je zal vergeven dat je haar in slaap hebt gebracht.

Vergeet niet dat euthanasie niet gaat over het meer pijn doen van je harige metgezel, maar haar eerder bevrijden van al het leed dat ze heeft doorgemaakt.

Zo ziet euthanasie eruit: De dierenarts geeft een overdosis verdoving aan uw kat. Ze zal geen pijn hebben, omdat ze heel snel na het krijgen van de injectie het bewustzijn zal verliezen.

Een paar minuten daarna stopt het hart van je kat met kloppen. Sommige kattenouders kiezen ervoor om deze procedure niet te zien, terwijl anderen willen be er voor hun huisdieren.

Als je het gevoel hebt dat je je stervende kat niet alleen moet laten, dan moet je proberen de moed te vinden om haar in deze laatste momenten te knuffelen.

Hoe om te gaan met het harde gevoel achteraf?

Je bent je er goed van bewust dat pancreatitis de kwaliteit van leven van je kat heeft vernietigd, maar dit maakt het niet gemakkelijker om te accepteren dat je harige vriend weg is. En dit is volkomen normaal.

Je zult waarschijnlijk last hebben van schuldgevoelens na het euthanaseren van je favoriete huisdier. Naar een leeg huis komen is het ergste gevoel ter wereld in een situatie als deze.

Je moet jezelf echter laten rouwen en zoveel tijd nemen als je wilt. Denk maar aan alle leuke momenten en herinneringen die jij en je kat deelden.

Als je het gevoel hebt dat je familie en vrienden je niet het beste begrijpen, kun je misschien proberen troost te vinden in steungroepen.

Ik wil u er nogmaals aan herinneren dat euthanasie de enige optie was die uw kat nog restte, en dat dit voor haar een waardige weg was. Dit maakt haar leven en jouw herinneringen niet minder bijzonder!

Waar het op neer komt

Feline pancreatitis is een ontstekingsaandoening van de alvleesklier, die een cruciaal orgaan is voor enzymproductie en voedselvertering.

Sommige katten met deze aandoening kunnen een volkomen normaal leven leiden, vooral als ze op tijd worden behandeld.

Helaas hebben sommigen misschien niet zoveel geluk, omdat pancreatitis fataal voor hen kan zijn. Het advies van uw dierenarts horen dat het het beste zou zijn om uw kat met pancreatitis te euthanaseren, is angstaanjagend.

Dit is echter iets dat je alleen hoort als er geen andere optie meer is. Dit betekent dat er geen kans is op herstel en dat uw kat helaas te ziek is om op de behandeling te reageren.

Euthanasie is ongetwijfeld moeilijk, maar in bepaalde gevallen wordt het een onvermijdelijke overweging. Geef jezelf voldoende tijd om dit te accepteren en wees in vrede omdat je het enige mogelijke hebt gedaan om je kat van pijn te verlossen.

Verwijzingen:
[1] Forman MA, Steiner JM, Armstrong PJ, Camus MS, Gaschen L, Hill SL, Mansfield CS, Steiger K. ACVIM consensus verklaring over pancreatitis bij katten. J Vet Intern Med. 2021 Mar;35(2):703-723. DOI, geraadpleegd op 16 augustus 2023.