Kunnen katten motten eten, of kan dit gevaarlijk zijn?


Ondanks het feit dat je kat alle benodigde voedingsstoffen uit het kattenvoer haalt, lijkt het erop dat ze nog steeds de drang voelt om kleine prooien in de natuur te achtervolgen en te eten.

Een soort van deze prooi kunnen de motten zijn. Dit is een soort gevleugeld insect dat nauw verwant is aan vlinders.

Uw kat die deze insecten eet, klinkt misschien niet levensbedreigend. Maar zijn hier verborgen gevaren van? Kunnen katten motten eten, of moet je je harige vriend hiervan ontmoedigen?

Laten we ons verdiepen in het probleem.

Waarom katten geen motten zouden moeten eten?

Zittende kat die grote mot observeert

Het af en toe eten van een mot zou de gezondheid van uw kat niet ernstig moeten schaden.

Er zijn echter enkele potentiële risico’s die het vermelden waard zijn, waardoor u enkele opties kunt overwegen om te voorkomen dat uw kat motten eet.

Laten we eens kijken welke problemen motten eten voor uw kat kunnen veroorzaken.

1. Maagklachten

Veel katten hebben een gevoelige maag en kunnen relatief gemakkelijk spijsverteringsproblemen ontwikkelen. Als je kat een paar nachtvlinders heeft gegeten, kan dit maagklachten bij haar veroorzaken.

De meest voorkomende symptomen van dit spijsverteringsprobleem zijn verlies van eetlust, diarree en braken.

Dit zou niet lang moeten duren – gemiddeld ongeveer 24 uur. Als u echter merkt dat uw kat nog steeds worstelt met maagproblemen, zelfs twee dagen nadat de eerste symptomen verschijnen, is het essentieel om uw dierenarts te raadplegen.

Diarree en braken kunnen een kat enorm uitputten, en 2 dagen zonder voedsel is alarmerend voor het welzijn van een kat.

De dierenarts zal waarschijnlijk vochtvervanging voorstellen om uw kat te hydrateren, en zelfs een gespecialiseerd dieet om haar buik beter te laten worden.

2. Een allergische reactie

De meeste motten vormen geen risico voor katten, volgens Spruce Pets, wat een grote opluchting is omdat veel katachtigen graag op deze insecten jagen.

Echter Er is nog steeds een kleine kans dat een mot een allergische reactie bij uw kat kan veroorzaken.

Allergische reacties zijn voor elke kat anders en zijn natuurlijk afhankelijk van de allergietrigger. Sommige katten kunnen symptomen vertonen zoals verminderde eetlust en koorts na het consumeren van een mot.

Aan de andere kant kunnen sommigen netelroos, zwelling van het gezicht en overmatige jeuk manifesteren.

Als u deze symptomen opmerkt, moet u uw kat zo snel mogelijk naar een dierenkliniek brengen. Kattenallergieën zijn natuurlijk te behandelen en uw kat kan een normaal leven leiden, ongeacht het type allergie dat ze heeft.

Het is echter essentieel om snel te handelen en de dierenarts de allergische reactie bij uw kat te laten bevestigen.

3. Verstikkingsgevaar

Dit is niet de meest waarschijnlijke uitkomst, maar het is ook niet onmogelijk om getuige te zijn.

Als uw kat overboord gaat met het aantal motten dat ze consumeert, is er een mogelijkheid dat er een vast komt te zitten in haar keel, wat leidt tot problemen bij het ontwrichten ervan.

Een van de symptomen hier kan zijn dat uw kat overbelast klinkt, maar geen afscheiding vertoont. Dit betekent dat een vreemd lichaam haar luchtwegen blokkeert. Ze kan ook luid hoesten en kokhalzen.

PetMD suggereert dat vreemde lichamen onmiddellijk uit de keel van een kat moeten worden verwijderd. Dit moet worden gedaan door een dierenarts met een speciaal hulpmiddel dat aan een endoscoop is bevestigd.

Waarom eten katten graag motten?

Om dezelfde reden waarom ze spinnen of hagedissen doden en eten – Omdat het natuurlijke jagers zijn die graag achter hun prooi aanlopen!

Interessant is dat je kat niet eens honger hoeft te hebben om deel te nemen aan de achtervolging en consumptie van motten. Het draait allemaal om de spanning van de achtervolging.

Wanneer ze hun prooi zien bewegen, zijn katachtigen meestal nog meer bereid om achter hen aan te jagen.

Bekijk de onderstaande video waarin een kat vastbesloten is om een mot te krijgen die door haar huis vliegt!

Motten zijn niet bepaald de beste bron van eiwitten en vetten voor katachtigen, dus dit gaat er meer om dat je kat haar roofzuchtige vaardigheden aanscherpt dan daadwerkelijk te genieten van een voedzame maaltijd.

Moet je voorkomen dat je kat motten eet?

kat die op de grond ligt en met een jachtspeeltje speelt

Omdat er enkele potentiële risico’s zijn dat uw kat motten eet, moet u proberen haar te ontmoedigen om dit te doen.

Het is belangrijk om te erkennen dat je de jachtinstincten van je kat niet kunt elimineren, omdat ze een inherent onderdeel van haar natuur zijn, een erfenis die is doorgegeven van haar wilde voorouders.

Martina CEcchetti en haar medewerkers [1] Benadruk hoe het vermogen van een kat om te jagen een van de belangrijkste kenmerken is die gedurende de evolutie van de huiskat zijn gehandhaafd, en het ondersteunt hun vermogen om te overleven in verschillende ecosystemen.

Daarom, hoewel je huiskat niet echt op jacht hoeft te gaan naar haar voedsel, zal ze het nog steeds graag doen.

Dit betekent dat, hoewel het beter zou zijn voor uw kat om geen insecten zoals motten te eten, u moet proberen een manier te vinden waarop uw kat haar jachtinstinct nog steeds in leven kan houden.

Hoe bevredig je de jachtinstincten van je kat?

Catonsville Cat Clinic suggereert jachtspeelgoed als een geweldige optie om het jachtinstinct van uw kat te bevredigen. Dit is vooral praktisch voor strikt binnenkatten die zoveel energie hebben dat ze zich op een bepaalde activiteit moeten richten.

Er zijn hier veel verschillende opties, zoals speelgoedmuizen, touwspeelgoed of jingleballen om het jachtinstinct van uw kat te stimuleren.

Een laser pointer is een andere leuke keuze voor uw kat. Door dit te gebruiken, geef je je kat een bewegend doelwit waar ze zeker een behoorlijke tijd op zal jagen! Je moet de laserpointer in plaatsen plaatsen die moeilijker te bereiken zijn voor je kat, om het voor haar een beetje uitdagender te maken.

Samenvatting

Kunnen katten motten eten?

Deze insecten kunnen niet worden beschreven als gevaarlijk of levensbedreigend voor onze harige metgezellen. Het is volkomen normaal dat een kat achter motten aanjaagt, omdat katachtigen zich vooral aangetrokken voelen tot bewegende en vliegende prooien!

Toch zijn er enkele risico’s die het vermelden waard zijn, vooral als uw kat graag een paar motten eet, heel vaak.

Dit kan leiden tot maagklachten, een allergische reactie of zelfs keelobstructie bij haar.

Omdat er potentiële gevaren zijn, is het waarschijnlijk het beste om een manier te vinden om uw huisdier te ontmoedigen deze insecten te eten.

Het is echter ook essentieel om uw kat er niet van te weerhouden haar jachtinstinct te koesteren, omdat dit een belangrijk onderdeel van haar aard is.

Gelukkig zijn er jachtspeeltjes en laserpunten om nog steeds de jachtinstincten van uw kat te bevredigen zonder dat ze daadwerkelijk motten binnenkrijgt.

Verwijzingen:

[1] Cecchetti, M. et. al. Bestuurders en facilitators van jachtgedrag bij huiskatten en opties voor beheer. Zoogdier Review. Jaargang51, Nummer3, juli 2021, pagina’s 307-322. DOI, geraadpleegd op 22 augustus 2022.