Herinneren katten zich hun broers en zussen en missen ze ze?


De eerste personen met wie elk kitten omgaat, zijn hun moeder en broers en zussen. Katachtige broers en zussen kunnen elkaar herkennen aan hun gedeelde geur.

De meesten van hen zullen echter gescheiden zijn en op verschillende plaatsen opgroeien. Sommigen van hen kunnen hun nestgenoten later in hun leven tegenkomen. Is het mogelijk dat ze elkaar nog steeds kunnen herkennen, zelfs als er enige tijd verstrijkt?

Herinneren katten zich hun broers en zussen? Missen ze die? Of is dit misschien te veel om van katten te verwachten? Ze hebben immers niet dezelfde emoties die mensen hebben voor hun ouders en hun broers en zussen.

Laten we meer leren over dit nogal interessante onderwerp.

Zijn katten in staat om hun broers en zussen te herinneren?

kat die andere kat op het gras likt

Het geheugen van een kat is fascinerend om te observeren.

Volgens PetMD hangt het vermogen en de bereidheid van een kat om iets te onthouden af van de initiële impact die het geheugen op hen had.

Een kat kan bijvoorbeeld een herinnering aan iets bewaren op basis van de betekenis en betekenis die het voor haar heeft. Katten onthouden waarschijnlijk belangrijke informatie, vooral degenen met emotionele inhoud voor een langere periode.

Ze vergeten hun eigenaren waarschijnlijk niet, vooral wanneer ze een sterke band met hen aangaan en hen associëren met plezierige herinneringen. Maar hoe zit het met hun broers en zussen?

Broers en zussen voelen zich op hun gemak bij elkaar, omdat ze samen dutten, eten en spelen. Daarom zullen ze elkaar anders behandelen dan andere katten.

Zodra ze echter gescheiden zijn, zijn ze geneigd hun broers en zussen te vergeten en kunnen hun broers en zussen vreemden voor hen worden.

De band tussen kittenbroers en -zussen is erg sterk, maar zodra ze gescheiden zijn, zelfs voor slechts een paar weken, gaat deze band meestal verloren.

Kittens broers en zussen die vroeg in hun leven gescheiden zijn, kunnen elkaar niet meer herkennen aan hun geur, omdat ze compleet andere geuren zullen ontwikkelen. Zodra ze elkaar weer ontmoeten, zullen ze volslagen vreemden zijn.

Waarom vergeten kittens hun broers en zussen?

Kittens die hun broers en zussen vergeten, lijken misschien triest voor ons, omdat broers en zussen voor de meeste mensen een van de belangrijkste mensen in hun leven zijn.

Nou, onze harige metgezellen zijn nogal verschillend. Ze hebben niet echt een reden om hun nestgenoten te herinneren als ze eenmaal van hun moeder zijn gespeend.

Wanneer dit gebeurt, zijn ze klaar om de wereld alleen te ontmoeten en hebben ze hun broers en zussen niet echt nodig.

Dit is volkomen natuurlijk in de kattenwereld, net zoals het natuurlijk is voor een moederkat om voor haar kittens te zorgen tijdens hun eerste paar weken van hun leven en ze vervolgens zelfstandig de buitenwereld te laten verkennen.

Op welke leeftijd moeten kittenbroers en -zussen worden gescheiden?

Klein grijs kitten likt oor van tabby kitten

Over het algemeen kunnen kittens worden gescheiden van hun broers en zussen rond de leeftijd van 5 tot 7 weken, wat de periode is waarin de meesten van hen gespeend zijn en in staat zijn om zelfstandig water te eten en te drinken.

Het zou echter gunstig zijn voor kittens om ten minste tot hun 12 weken oud bij hun broers en zussen te blijven. Katten zijn onafhankelijk, maar ze gedijen ook op interactie – zowel van mensen als van andere katten.

Sandra Martínez-Byer en haar medewerkers [1] Benadruk hoe de aanwezigheid van de moeder en broers en zussen een belangrijk onderdeel is van de vroege ontwikkelingsomgeving van een kat.

Als een kitten deze sociale invloeden mist, kan dit langdurige effecten hebben op haar fysiologische en gedragsmatige ontwikkeling.

Socialisatie is vooral belangrijk voor jonge kittens, daarom zullen ze er baat bij hebben om zoveel mogelijk tijd door te brengen met hun broers en zussen.

Ze leren belangrijke vaardigheden van elkaar, zoals samen spelen en verzorgingstechnieken. Dit zal waarschijnlijk een positieve invloed hebben op hun relaties met andere huisdieren in hun toekomstige huizen.

Bekijk de onderstaande video met schattige kittens en broers en zussen die samen spelen.

Soms spelen kittens normaal, terwijl je ze op sommige momenten naar elkaar ziet springen of elkaar achterna zit. Ze zullen elkaar waarschijnlijk ook knuffelen en verzorgen.

Dit is cruciaal voor hen om typisch kattengedrag en communicatie te leren.

Missen katten hun broers en zussen?

Kort nadat ze zijn gescheiden van hun moeder en broers en zussen, zullen kittens ze waarschijnlijk missen en last hebben van verlatingsangst.

Het Metropolitan Veterinary Center legt uit hoe enkele van de meest voorkomende tekenen van verlatingsangst bij katten overmatig miauwen, overmatige zelfverzorging, proberen te ontsnappen en destructief gedrag vertonen.

Wanneer de nieuwe eigenaar het kitten echter goede zorg biedt en ze zich veilig begint te voelen in haar nieuwe huis, zal het kitten zich waarschijnlijk snel aanpassen aan haar nieuwe omgeving en geleidelijk haar broers en zussen vergeten.

Het kitten zal diepe banden ontwikkelen met haar nieuwe familie, wat betekent dat Ze zal haar broers en zussen hoogstwaarschijnlijk niet missen.

Interessant om te lezen: 8 tekenen dat uw nieuwe kat zich goed aanpast aan haar omgeving

Laatste gedachten

twee katten die elkaar likken

Herinneren katten zich hun broers en zussen?

Hoogstwaarschijnlijk niet, vooral als ze al vroeg in hun leven zijn gescheiden. In het begin zal het kitten zijn broers en zussen herinneren en zelfs missen, maar met het verstrijken van de tijd zal het wennen aan de nieuwe omgeving en zal het zijn broers en zussen vergeten.

Kittens die samen geboren en getogen zijn herkennen elkaar aan de geur. Gezelschap van hun nestgenoten is essentieel voor de socialisatie van een kitten in de eerste paar weken van hun leven.

Later zullen hun geuren anders worden en zullen ze elkaar niet herkennen. Ze zullen worden zoals alle andere onbekende katten.

Dit is iets heel normaals in de wereld van een kat, omdat hun geheugen en emoties compleet anders zijn dan die van mensen.

Misschien wilt u ook lezen of kittens zich hun moeder herinneren. Vang je daar!

Verwijzingen:

[1] Martínez-Byer, S. et. al. Effecten van vroege sociale scheiding op het gedrag van kittens van de huiskat, Applied Animal Behaviour Science, Volume 259, 2023, DOI, Geraadpleegd op 21 augustus 2023.