Hoe lang blijven mannelijke katten loops?


Alle katteneigenaren zijn zich goed bewust van het hittefenomeen bij vrouwelijke katten. Dit is de periode waarin een vrouwelijke kat mannetjes in haar omgeving laat weten dat ze klaar is om te paren en wanneer ze een aantal specifieke gedragingen vertoont.

Gemiddeld kunnen vrouwelijke katten ongeveer zeven dagen loops zijn en deze cyclus kan zich om de twee tot drie weken herhalen als ze niet zwanger worden of sterilisatie ondergaan.

Maar hoe lang blijven mannelijke katten loops? Je hebt misschien nog nooit gehoord van mannelijke katten die loops worden, omdat ze dit natuurlijk niet ervaren zoals hun vrouwelijke tegenhangers.

Intacte mannetjes kunnen echter symptomen vertonen die vergelijkbaar zijn met loops zijn. Laten we eens kijken hoe lang dit kan duren en hoe we het kunnen herkennen.

Hoe lang kan een kater loops zijn?

Volgens PetMD bereiken mannelijke katten meestal geslachtsrijpheid rond de leeftijd van 4 maanden, waarna ze in staat zijn om vrouwtjes te impregneren.

Maar kunnen mannelijke katten ook loops worden? Niet echt, althans niet op dezelfde manier als dit wordt gezien bij vrouwelijke katten.

Toch zullen veel mensen ook de term “loopsheid” gebruiken om te beschrijven bepaald gedrag bij mannelijke katten dat ze beginnen te vertonen nadat ze geslachtsrijp zijn geworden.

De duur van dit gedrag is niet voor alle katten hetzelfde – Sommigen kunnen ze een paar uur weergeven, terwijl dit voor sommigen zelfs een paar dagen zal duren!

Hoewel de duur van seksuele opwinding niet voor alle mannelijke katten hetzelfde is, zijn er enkele specifieke tekenen dat je het bij je kat zult herkennen.

Tekenen van hitte bij mannelijke katten

De kat in de tuin staat met zijn staart en lichaam omhoog

Als u een nieuwe kattenouder bent, is het belangrijk dat u de meest voorkomende tekenen leert dat uw kat loops wordt, omdat dit ervoor kan zorgen dat hij ronddwaalt en zelfs gewond raakt. Laten we ze eens bekijken.

1. Spuitgedrag

Alle katten kunnen sproeigedrag vertonen, maar dit wordt meestal gezien bij intacte mannetjes. Zoals de Healthy Pet Club uitlegt, gebeurt dit wanneer een kat met zijn staart rechtop staat en het achterste uiteinde omhoog staat, de staart trekt en vervolgens een kleine straal urine spuit.

Sproeien is een van de meest zekere tekenen van een loopse kat. Dit is een ongewenst gedrag bij uw huisdier en is een van de redenen om hem te castreren.

Castratie betekent dat uw kat niet meer kan paren en geen destructief gedrag meer zal vertonen – inclusief sproeien.

2. Ontsnappen vanuit huis

U wilt uw kat volledig veilig en beschermd houden, maar het lijkt erop dat hij een goede reden heeft om van huis weg te lopen, ondanks dat hij alles wat hij nodig heeft in uw plaats heeft. Dit duidt hoogstwaarschijnlijk op warmte bij uw kater.

Helene Ane Jensen en haar medewerkers [1] ontdekte dat intacte mannelijke katten aanzienlijk meer tijd buitenshuis doorbrengen dan gecastreerde katten en ook een groter thuisbereik hebben.

Je loopse kater wil vrouwtjes in zijn omgeving detecteren om mee te paren. Als hij geen potentiële partners in de buurt vindt, kan hij zich verder van je huis wagen op zoek naar hen.

Dit is het natuurlijke instinct van een kat, wat helaas kan leiden tot verwondingen of ongelukken terwijl uw kater alleen is in de buitenwereld.

3. Vechten met andere mannetjes

Twee katten vechten op de stoep

Uw loopse kater kan niet alleen van huis weglopen, maar kan ook gevechten aangaan met andere mannetjes op zoek naar paringsmogelijkheden.

Loopse katers worden agressiever en willen concurreren met andere katten om hun partner te krijgen.

Dit brengt ook uw kat in gevaar, en dit is een andere reden waarom u castratie zou willen overwegen, omdat dit opnieuw de meest effectieve manier is om uw kat uit een gevecht met andere reuen te houden.

4. Luide vocalisatie

Een extra teken dat u zal helpen herkennen dat uw kat loops is, is luid gejoel.

Mannelijke katten doen dit om nabijgelegen vrouwtjes aan te trekken om te paren. Loopse vrouwtjes zullen meestal reageren op deze roeping, waardoor je mannetje nog luider en hardnekkiger wordt!

Deze vocalisatie zal anders zijn dan het miauwen van een normale kat – het zal erg luid zijn en het kan zelfs klinken alsof de kat pijn heeft.

Hoe een kater te helpen bij loopsheid?

sterilisatie van de kat bij de dierenarts

Luide vocalisatie, weglopen van huis en ruzie krijgen met andere katten is niet iets waar een katteneigenaar graag mee te maken heeft.

Gelukkig zijn er manieren om je kater te helpen bij loopsheid, zoals hem binnen houden, om te voorkomen dat hij buiten gewond raakt of verdwaalt.

Verder is het essentieel om je kat voldoende fysieke en mentale stimulatie te geven, om hem af te leiden van ongewenst gedrag.

Toch is de enige manier om er zeker van te zijn dat uw kat geen tekenen van warmte meer zal vertonen, door hem te castreren.

Waarom een kat castreren?

Castratie is tegenwoordig een standaardprocedure en van katten wordt verwacht dat ze binnen 7 dagen volledig herstellen.

De meeste katten worden snel na castratie erg actief, dus u hoeft zich geen zorgen te maken of deze operatie gevolgen heeft voor de activiteitsniveaus van uw kat.

Volgens de VCA Dierenziekenhuizen zijn er veel voordelen aan het castreren van een kat, zoals:

Bevolkingscontrole: Uw kater kan veel vrouwtjes impregneren, dus door hem te castreren, draagt u bij aan de controle van de kattenpopulatie.

• Spuitgedrag is geëlimineerd of op zijn minst verminderd door castratie bij ongeveer 85% van de katten.

• Gecastreerde katten vertonen minder snel agressief gedrag, zwerven van huis en concurreren met andere mannetjes.

• Gecastreerde reuen kan geen teelbalkanker ontwikkelen en het risico op prostaatproblemen wordt ook bij hen verminderd.

Daarom is castratie aan te raden voor katten, zelfs als u al symptomen van hitte bij uw huisdier hebt opgemerkt.

Deze procedure wordt meestal uitgevoerd wanneer een kat vijf tot zes maanden oud is, maar als hij gezond is, is castratie op elk moment in zijn leven mogelijk.

Conclusie

Mannelijke katten worden niet van nature loops zoals hun vrouwelijke tegenhangers, maar ze kunnen enkele typische hittesymptomen vertonen, zoals luide vocalisatie, weglopen van huis en sproeigedrag. Dit kan een paar uur tot zelfs een paar dagen duren.

Je kunt je best doen om je kater binnen te houden en hem bezig te houden om hem af te leiden van zijn seksuele driften, maar er is geen garantie dat je kat er niet nog steeds in zal slagen om te ontsnappen.

De enige zekere manier om te voorkomen dat uw kater tekenen van warmte vertoont, is door hem te castreren. Vergeet niet dat het nooit te laat is voor deze procedure, zolang uw kat gezond is.

Voor eventuele aanvullende informatie zal uw dierenarts zeker alle antwoorden hebben.

Verwijzingen:
[1] Jensen HA, Meilby H, Nielsen SS, Sandøe P. Bewegingspatronen van zwervende gezelschapskatten in Denemarken – een studie gebaseerd op GPS-tracking. Dieren. 2022; 12(14):1748. DOI, geraadpleegd op 14 augustus 2023.