Ivermectine bij katten: Overzicht, Dosering & Bijwerkingen

Veterinair onderzoek van katten

Ivermectine is een receptplichtige drug die wordt gebruikt om parasieten bij katten en andere dieren te behandelen. U zult hoogstwaarschijnlijk ivermectine bij uw kat gebruiken om hartworminfectie te voorkomen, met behulp van een maandelijkse tablet (Heartgard). Maar uw dierenarts kan ook ivermectine voorschrijven voor een verscheidenheid aan andere parasieten, waaronder oormijt en schurft.

Ivermectine wordt geleverd in tablet, vloeistof (voor gebruik in het oor) en injecteerbare vormen. Ivermectine is vrij veilig voor katten wanneer het in de aanbevolen doses wordt gebruikt, maar kan bij hoge doses ernstige bijwerkingen hebben.

Ivermectine voor katten Overzicht

Type medicatie:

Anti-parasitaire

Medicatie vorm:

Tabletten en actuele vloeistof (oordruppels); injecteerbare vormen waarvoor een vergunning is verleend voor gebruik bij landbouwhuisdieren.

Merknamen:

Heartgard en Acarexx otic suspensie gelicentieerd voor gebruik bij katten. Verschillende producten met een vergunning voor gebruik bij landbouwhuisdieren.

Effecten:

Licentie voor het voorkomen van hartworm en het behandelen van oormijt bij katten in de Verenigde Staten. Ook effectief tegen andere interne en externe parasieten off-label, waaronder schurft.

Beschikbare doseringen:

Heartgard tabletten 55 microgram (tot 5 pond) en 165 microgram (5 tot 15 pond). Acarexx otic suspensie 0,01% oplossing. Injecteerbare 10 milligram / milliliter verschillende producten gelicentieerd voor gebruik bij landbouwhuisdieren.

Mogelijke bijwerkingen:

Weinig bij gebruik in de juiste doses. Braken (minder dan 0,2% van de katten) en diarree (minder dan 0,3% van de katten).

Voorzorgsmaatregelen:

Niet gebruiken bij kittens jonger dan 6 weken.

Contra-indicaties:

Vermijd het gebruik naast benzodiazepinen, ketamine, erytromycine, spinosad, of bepaalde anti-schimmel behandelingen.

Over Ivermectine voor katten

Ivermectine wordt meestal gebruikt bij katten om hartworminfectie te voorkomen. Hartworm is een ernstige ziekte veroorzaakt door wormen genaamd Dirofilaria immitis. Uw kat kan besmet raken nadat hij is gebeten door een geïnfecteerde mug. Hartworminfectie kan hoesten, ademhalingsproblemen en niet-specifieke tekenen zoals gewichtsverlies of braken veroorzaken. Helaas kan het in ernstige gevallen een plotselinge dood veroorzaken.

Hartworminfectie is moeilijk te behandelen, dus het is beter om te voorkomen dat uw kat wordt geïnfecteerd. Om hartworm te voorkomen, kunt u uw kat elke maand een ivermectinetablet (Heartgard) thuis geven.

Ivermectine kan ook worden gebruikt om andere interne en externe parasieten bij katten te behandelen, zoals oormijt en schurft. Het is niet effectief tegen vlooien of lintwormen.

Ivermectine dosis voor katten

Ivermectine is goedgekeurd door de FDA bij katten voor het voorkomen van hartworm, met behulp van Heartgard-tabletten. Ze bevelen een minimale dosis van 12 microgram / pond eenmaal per maand aan. U moet echter met uw dierenarts praten over het testen van uw kat op actieve hartworminfectie voordat u met een preventieve behandeling begint.

Gewicht van de kat Tabletten per maand Kracht
Tot 5 pond 1 55 microgram
5 tot 15 pond 1 165 microgram

De FDA heeft ook een ivermectine-oplossing goedgekeurd voor de behandeling van oormijt bij katten, genaamd Acarexx otic suspension.

Heartgard Orale Tabletten

Heartgard-tabletten zijn het gelicentieerde product voor het voorkomen van hartworm bij katten ouder dan 6 weken oud. Ze zijn er in twee tabletformaten: 55 microgram (voor katten tot 5 pond) en 165 microgram (voor katten van 5 tot 15 pond). Geef uw kat het hele jaar door één tablet per maand.

U moet de eerste dosis geven binnen 30 dagen na de eerste mogelijke blootstelling van uw kat aan muggen. De laatste dosis moet uiterlijk 30 dagen na de laatst mogelijke blootstelling worden gegeven. Probeer Heartgard elke maand op dezelfde dag te geven om er zeker van te zijn dat ze effectief zijn.

Maandelijkse behandeling met Heartgard beschermt uw kat ook tegen infectie met haakworm.

Acarexx Otic Ophanging

Acarexx otic suspensie bevat 0,01% ivermectine en wordt gebruikt voor de behandeling van volwassen oormijt bij katten en kittens ouder dan 4 weken. Uw dierenarts zal 0,5 milliliter vloeistof in de gehoorgang van uw kat toedienen. Meestal is één dosis effectief. Maar uw dierenarts kan de behandeling indien nodig nogmaals herhalen.

Off-label gebruik van ivermectine

Uw dierenarts kan ook ivermectine “off-label” gebruiken in verschillende doses en formuleringen om andere parasieten bij uw kat te behandelen, zoals schurft. Dit betekent dat ze het gebruiken op een manier die niet is waar de FDA het oorspronkelijk voor heeft goedgekeurd. Uw dierenarts kan bijvoorbeeld een injectie met ivermectine gebruiken die is gelicentieerd in boerderijanimALS om oormijt of schurft bij uw kat te behandelen.

Hoe ivermectine toe te dienen aan katten

Leuke kat die uit kom eet

Heartgard (ivermectine) wordt geleverd als een kauwtablet die aan uw kat kan worden gegeven als een traktatie of gemengd in voedsel.

Als u uw kat thuis ivermectine toedient, zullen dit hoogstwaarschijnlijk Heartgard-tabletten zijn. Omdat Heartgard-tabletten kauwbaar zijn, kunt u de tablet aan uw kat in uw hand aanbieden of gemengd met een kleine hoeveelheid van hun voedsel.

Als uw kat de tablet echter niet eet, kunt u deze in stukken breken en rechtstreeks in zijn mond geven. Zorg ervoor dat uw kat de hele tablet heeft opgegeten. Als je denkt dat ze dat niet hebben gedaan, is het het beste om ze een nieuwe te geven.

Bijwerkingen van Ivermectine voor katten

Bij gebruik in de juiste doses is ivermectine zeer veilig voor katten. Er is een kleine kans dat uw kat last krijgt van braken of diarree. In klinische onderzoeken werd dit echter slechts gezien bij respectievelijk minder dan 0,3% en minder dan 0,2% van de katten.

Als u denkt dat uw kat een bijwerking van ivermectine ervaart, neem dan contact op met uw dierenarts voor advies. U moet de vermoedelijke reactie ook melden aan de fabrikant, Boehringer Ingelheim Animal Health USA.

Overdosering en noodgevallen

Ivermectine heeft een brede veiligheidsmarge bij katten, wat betekent dat overdoses met hartwormpreventietabletten zeldzaam zijn. Natuurlijk, als uw kat meer dan de aanbevolen hoeveelheid binnenkrijgt, moet u contact opnemen met uw dierenarts voor advies.

Ivermectine wordt echter vaak off-label gebruikt bij katten met formuleringen die zijn ontworpen voor veel grotere dieren zoals runderen, schapen en paarden. Helaas is het niet ongebruikelijk dat katten een overdosis krijgen wanneer deze producten in een ongepaste dosis worden gebruikt, omdat ze zulke hoge concentraties bevatten. Katten kunnen ook lijden aan een overdosis ivermectine door per ongeluk deze grote dierlijke formuleringen in te nemen. Bijvoorbeeld het likken van ongebruikte paardenwormer uit de spuit.

Als uw kat een overdosis ivermectine inneemt, kunnen ze binnen twee tot drie uur tekenen vertonen. Maar symptomen kunnen zich ook langzamer ontwikkelen in minder ernstige gevallen. Symptomen van ivermectinetoxicose zijn onder meer:

Katten die lijden aan ivermectinetoxicose hebben onmiddellijke en intensieve diergeneeskundige behandeling nodig.

Potentiële geneesmiddelinteracties met ivermectine

dierenarts die het vaccin aan de kat geeft

Katten mogen ivermectine niet gebruiken als ze ook benzodiazepinen, ketamine, erytromycine, spinosad of bepaalde antischimmelbehandelingen gebruiken.

Ivermectine wordt veilig gebruikt bij katten die gemeenschappelijke vaccinaties, antibiotica, steroïden en andere antiparasitaire middelen krijgen. Het is echter belangrijk om uw dierenarts op de hoogte te stellen van elke behandeling (inclusief kruiden- of voedingssupplementen) die uw kat gebruikt voordat ze ivermectine voorschrijven.

Vermijd in het bijzonder het gebruik van ivermectine bij uw kat als ze worden behandeld met benzodiazepinen, ketamine, erytromycine, spinosad of bepaalde antischimmelbehandelingen.

Hoe bewaart u Ivermectine?

Store ivermectineproducten bij kamertemperatuur uit de buurt van direct zonlicht. Breng de resterende tabletten na gebruik altijd terug in de folie met blisterverpakking om ze tegen licht te beschermen.

Gerelateerde voorwaarden

Veelgestelde vragen

Is ivermectine veilig voor katten?

Bij gebruik in een geschikte dosis is ivermectine zeer veilig te gebruiken bij katten. De FDA heeft ivermectine goedgekeurd om hartworm bij katten te voorkomen bij een minimale dosis van 12 microgram / pond eenmaal per maand. Ivermectine heeft een brede veiligheidsmarge bij katten, waarbij tolerantiestudies met één dosis een 30-voudige veiligheidsmarge laten zien boven de minimaal aanbevolen dosering.

Waarom wordt ivermectine aan katten gegeven?

Ivermectine wordt meestal aan katten gegeven om hartworminfectie te voorkomen. Het kan ook worden gebruikt om een verscheidenheid aan andere interne en externe parasieten te behandelen, waaronder oormijt en kattenschurft. Dit gebruik is vaak “off-label”, wat betekent dat het wordt gebruikt om iets anders te behandelen dan waarvoor de FDA het heeft goedgekeurd.

Is ivermectine goed voor het ontwormen van katten?

Ivermectine wordt meestal gebruikt om hartworm bij katten te voorkomen. Hoewel het kan worden gebruikt om andere soorten wormen (zoals rondwormen) te voorkomen, worden andere soorten ontwormers vaker gebruikt. Ivermectine is niet effectief tegen lintwormen.

Hoeveel ivermectine kun je een kat geven?

De FDA heeft ivermectine goedgekeurd om hartworm bij katten te voorkomen bij een minimale dosis van 12 microgram / pond eenmaal per maand. Het kan off-label worden gebruikt in een reeks doses om andere interne en externe parasieten te behandelen. Tekenen van ivermectinetoxicose zijn gemeld bij doses van meer dan 100 microgram / pond.

Wat gebeurt er als je een kat te veel geeft ivermectine?

Tekenen van een overdosis ivermectine bij katten kunnen zich ontwikkelen in slechts twee tot drie uur na inname. Ze omvatten depressie, zwakte, vergrote pupillen, blindheid, gebrek aan coördinatie, tremoren en instorting. Katten die verdacht worden van een overdosis ivermectine moeten onmiddellijk naar een dierenarts worden gebracht.

Bekijk bronnen

Heartgard voorschrijfinformatie: