Hoeveel water moet een kat drinken?

De meeste kattenverzorgers zijn goed in het monitoren van hoeveel hun huisdieren eten, maar hoe zit het met het meten van hoeveel ze drinken?

Het meten van waterverbruik kan een effectieve manier zijn om een beter begrip te krijgen van de gezondheid van een kat, maar de meeste kattenverzorgers weten niet genoeg over dit onderwerp om het belang te kennen van de informatie die ze krijgen. Dit artikel wil dat corrigeren, door in detail in te gaan op het onderwerp drinkwater.

Waarom water belangrijk is?

Water is een cruciaal onderdeel van het normale dagelijkse leven en de gezondheid. Het lichaam heeft om vele redenen water nodig:

 • Water maakt het mogelijk om lucht te hydrateren wanneer deze het lichaam binnenkomt via de neus en mond
 • Water zorgt voor de voortdurende hydratatie van interne en externe lichaamsoppervlakken (slijmvliezen aan de binnenkant, huid aan de buitenkant)
 • Water is een belangrijk onderdeel van de samenstelling van het bloed omdat het door het lichaam stroomt en voedingsstoffen vervoert en afvalproducten op cellulair niveau verwijdert
 • Water is een belangrijk ingrediënt van ontlasting en urine omdat het afvalstoffen uit het lichaam verwijdert
 • Water is een essentieel onderdeel van veel biochemische reacties rondom het lichaam, de hele tijd

Hoeveel water moet een kat drinken?

Gemiddeld zou een kat ongeveer 60 ml / kg vers water per dag moeten consumeren, of 1 vloeibare ounce water per lichaamsgewicht van één pond. Dit betekent dat een kat van 4 kg ongeveer 240 ml water moet hebben (of een kat van 9 lb moet 9 vloeibare ounces water hebben).

Er moet echter aan worden herinnerd dat nat kattenvoer aanzienlijke hoeveelheden water kan bevatten: vochtig of nat voedsel (blikken en zakjes) bevat meer dan 80 procent water.

Dus katten die vochtig voedsel eten, zullen aanzienlijke hoeveelheden water “drinken” zonder in de buurt van de waterbak te komen. De aanbevolen hoeveelheid water is alleen van toepassing op katten die droog kattenvoer eten. Het soort voedsel dat wordt aangeboden, maakt een enorm verschil bij het beoordelen van dit onderwerp.

De waarheid is dat het zeer zeldzaam is dat katten nadelige gevolgen ondervinden van het niet drinken van voldoende water. Hoewel er enkele aandoeningen zijn waarbij katten baat kunnen hebben bij het drinken van meer water (bijv. Urinewegaandoeningen zoals cystitis), zal een typische kat altijd voldoende schoon water drinken om een normale goede gezondheid te behouden. De hoeveelheid gedronken zal bijna altijd gelijk zijn aan de hoeveelheid die een kat nodig heeft.

De belangrijkste reden om het waterverbruik te controleren, is dat overmatige dorst een goede indicator kan zijn dat een kat lijdt aan een onderliggende ziekte die veterinair onderzoek vereist.

Lees ook: Top 7 tekenen dat je kat van je houdt

We weten dus dat een gezonde kat niet meer dan 100 ml per kilogram lichaamsgewicht mag drinken (dus een kat van 4 kg mag niet meer dan 400 ml per dag drinken).

Als een kat meer dan dit drinkt, moeten ze naar hun lokale DVM-dierenarts worden gebracht om te worden gecontroleerd. Daarom is het zo handig om de waterinname van uw kat te meten. Dit is vooral belangrijk voor oudere katten.

Het is ook handig om het urineren van uw kat in zijn kattenbak te controleren, zodat u enig idee heeft van de urineproductie van uw kat, hoewel het niet eenvoudig is om dit nauwkeurig te meten.

Hoe kunt u uw kat helpen meer water te drinken?

Hoe een kat meer water te laten drinken

Het voeren van een vochtrijk dieet is de beste en gemakkelijkste manier om hem meer water te laten drinken.

De beste manier om een kat aan te moedigen meer water te drinken, is door een vochtig voedseldieet (zakjes of blikjes) te voeren in plaats van droogvoer. Vochtig voedsel is meer dan 80% vocht, dus katten die dit krijgen, zullen meer “drinken” zonder in de buurt van hun waterbak te komen.

Lees meer: Nat versus droog kattenvoer

Als alternatief zijn andere opties om extra water aan te moedigen om te worden geconsumeerd:

 • Meerdere waterbakken. Katten zijn sociale wezens en ze kunnen niet altijd goed met elkaar overweg, dus in een huishouden met meerdere katten kan de ene kat een andere kat ervan weerhouden om te drinken omdat ze een waterbak kunnen domineren. Het hebben van meerdere kommen op verschillende locaties is een manier om dit probleem te helpen.
 • Het verplaatsen van de locatie van de waterbak van de kat. Katten kunnen worden belet toegang te krijgen tot hun waterbak als de locatie van de kom hen stress bezorgt (bijvoorbeeld in een druk deel van het huis, of binnen het zicht van een raam waardoor de kat van een buurman naar hen kan staren)
 • Kattenwaterfonteinen. Sommige katten voelen zich aangetrokken tot bewegend of stromend water, en een waterfontein kan katten aanmoedigen om meer tijd door te brengen in de buurt van een waterbron, en ze kunnen dan meer water drinken. Studies naar het waterverbruik van katten hebben echter niet bewezen dat dit in feite het geval is.
 • Flessen water. Sommige mensen hebben verondersteld dat katten geen kraanwater (uit een kraan) mogen drinken vanwege de chemische stof compositie, inclusief chloor, wat suggereert dat als ze flessenwater krijgen aangeboden, ze meer kunnen drinken. Dit is echter niet bewezen en sommige soorten flessenwater kunnen zouten bevatten die niet goed bij katten passen.
 • Gekookt water. Het proces van het koken van water gedurende vijftien minuten verwijdert effectief chloor uit kraanwater, dus dit is een manier om ervoor te zorgen dat eventuele smet chloor wordt verwijderd.
 • Water ’s nachts laten zitten kan ook een effectieve manier zijn om chloor te verwijderen.
 • IJsblokjes. Bij warm weer zal de toevoeging van ijsblokjes aan de drinkbak van een kat het water afkoelen, wat het aantrekkelijker kan maken voor katten.
 • Kattenferomonen (bijv. Feline Friend) die dicht bij een waterbak wordt geplaatst, kan het gebied meer ontspannend maken voor een kat, waardoor vochtinname wordt aangemoedigd

Conclusie

Wist u dat het monitoren van de waterinname van uw kat u belangrijke inzichten kan bieden in hun gezondheid en algemeen welzijn?

Als u zich zorgen maakt dat uw kat niet genoeg water drinkt, is het eenvoudigste antwoord om een vochtig dieet (zakjes of ingeblikt voedsel) aan te bieden in plaats van droge brokjes of koekjes. Andere opties, hierboven vermeld, kunnen waarschijnlijk geen significant verschil maken voor het waterverbruik van uw kat.

Meten hoeveel uw kat drinkt is een nuttige manier om hun algemene gezondheid te controleren. Het is gemakkelijk om te meten hoeveel er ’s ochtends in de waterbak zit en de volgende ochtend de hoeveelheid opnieuw te meten. U kunt dan dagelijks het waterverbruik van uw kat bijhouden, wat nuttige informatie kan zijn om door te geven aan uw dierenarts.

Veelgestelde vragen:

Hoeveel water moet een kat drinken in 24 uur?

De meeste volwassen katten drinken tussen de 30 en 70 ml per kilogram lichaamsgewicht (ongeveer een vloeibare ounce per pond), waarbij oudere katten waarschijnlijk meer drinken dan jongere katten.

Drinkt mijn kat te veel water?

Als een kat meer dan 100 ml per kilogram (1,5 vloeibare ounces per pond) drinkt, wordt dit beschouwd als overmatig drinken en moeten ze voor een controle naar hun dierenarts worden gebracht. Als een kat minder water drinkt dan de lagere hoeveelheid, moet hij worden aangemoedigd om meer te drinken.

Welke ziekten kunnen ervoor zorgen dat een kat meer water drinkt dan normaal?

Er is een lange lijst van ziekten die “polydipsie” kunnen veroorzaken (meer drinken dan normaal), met als meest voorkomende hyperthyreoïdie, diabetes mellitus en chronische nierziekte.

Hoeveel water moet een kat drinken op droogvoer?

De meeste volwassen katten die zich voeden met droogvoer drinken tussen 50 en 70 ml per kilogram lichaamsgewicht (ongeveer één vloeibare ounce per pond). Als een kat op droogvoer meer dan 100 ml per kilogram (1,5 vloeibare ounces per pond) drinkt, is dit te veel en moeten ze voor een controle naar hun dierenarts worden gebracht. Als een kat minder water drinkt dan de lagere hoeveelheid, moet hij worden aangemoedigd om meer te drinken.

Hoe weet je of je kat uitgedroogd is?

De tekenen van uitdroging bij een kat omvatten

1. Verlies van huidelasticiteit (knijp in de huid en als de driehoek van verhoogde huid meer dan 0,5 seconden nodig heeft om af te vlakken, is dit een teken van uitdroging)
2. Ingevallen ogen
3. Saaiheid
4. Gebrek aan activiteit
5. Meer slapen dan normaal
6. Verlies van eetlust
7. Verhoogde hartslag