Kattenkop persen: symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling

Afbeelding van een kat die zijn kop tegen een muur drukt

Katten vertonen eigenzinnig en grappig gedrag dat ons in verwarring brengt. Een katachtige kan tegen ons aan drukken of stoten om geruststellende vriendelijkheid en afzettingsgeur te communiceren. Toch is het abnormaal wanneer uw kat zijn kop zonder duidelijke reden tegen muren of levenloze voorwerpen drukt.

Dit artikel bespreekt mogelijke oorzaken van het persen van kattenkoppen en hoe u moet reageren wanneer hun kat dwangmatig zijn hoofd op objecten duwt.

Wat is kattenkop persen?

Hoofdpersen is duidelijk anders dan ‘head butting of bunting’. Wanneer een kattenkop je met korte kopstoten stoot, tonen ze genegenheid. Terwijl ze met hun hoofd over mensen of objecten wrijven, zetten ze feromonen af.

Een kat die de bovenkant van zijn hoofd in een muur of meubel drukt of zijn gezicht voor een langere periode in een hoek duwt, vertoont hoofddruk. De kat probeert hoofdpijn of druk te verlichten.

U kunt ook zien hoe uw kat beweegt en met het hoofd langs de hele muur drukt totdat hij vast komt te zitten in de hoek met zijn kop tegen het oppervlak gedrukt. Het is onaangenaam en verontrustend voor uw kat, omdat hij niet anders kan dan dit dwangmatige gedrag uitvoeren.

Symptomen van kattenkop persen

Plotselinge stompe kopdruk is het eerste teken van een ernstig probleem in het centrale zenuwstelsel van uw huisdier.

Bijkomende symptomen kunnen gepaard gaan met hoofddrukken, zoals:

  • Obsessief pacen en cirkelen
  • Ongebruikelijke vocalisatie
  • Kwijlen
  • Ataxie (verlies van evenwicht en coördinatie)
  • Vangsten
  • Visuele beperking
  • Beschadigde reflexen
  • Gedragsveranderingen

Mogelijke oorzaken van het persen van kattenkoppen

Oranje kat die slaapt terwijl hij zijn hoofd tegen een muur drukt

Verschillende medische aandoeningen, hoofdletsel en toxiciteit kunnen hoofddruk bij katten veroorzaken.

Prosencephalon ziekte

Deze ziekte beïnvloedt het prosencephalon, ook wel de voorhersenen genoemd. De voorhersenen zijn het voorste deel van de hersenen en bestaan uit de thalamus, cerebrum en hypothalamus. De prosencephalon reguleert normale functies zoals eten, slapen en stimulirespons.

De ziekte van Prosencephalon veroorzaakt afwijkingen in de hersenfunctie. Het kan zich manifesteren als hoofddrukken, cirkelen, epileptische aanvallen en andere neurologische symptomen.

Leveraandoeningen

De lever is het grootste interne orgaan in het lichaam. De functie is om de spijsvertering te bevorderen, gifstoffen te elimineren, hormonen te reguleren en meer. Wanneer de lever niet goed functioneert of afvalproducten uit het bloed filtert, zorgt dit ervoor dat bloed langs de lever naar het circulatiesysteem wordt geleid en de ontgifting wordt omzeild in een proces dat bekend staat als Portosystemische shunt (PSS).

Hepatische encefalopathie is een neurologische aandoening die het gevolg is van leverdisfunctie en PSS. Aangetaste katachtigen vertonen meestal kwijlen, trillen, pacing en hoofddrukken langs muren.

Vergiftiging

Vanwege de nieuwsgierige aard en verzorgingsgewoonten van een kat, is vergiftiging niet ongewoon. Katachtigen kunnen verontreinigingen binnenkrijgen door vergiftigde prooien of giftige planten te eten. Ze kunnen ook schadelijke stoffen zoals bleekmiddel, chocolade of antivries consumeren, wat grote gezondheidsproblemen veroorzaakt.

Hoewel loodvergiftiging zeldzaam is bij katten, kan de consumptie van loodverf, vet of autobatterijen neurologische stoornissen veroorzaken.

Veel besmettingen produceren gastro-intestinale symptomen, terwijl anderen neurologische symptomen produceren. Hoofddrukken, incoördinatie en tremoren zijn de meest voorkomende neurale indicatoren van toxiciteit.

Virale en infectieziekten

Virale ziekten zoals Feline Infectious Peritonitis (FIP), Feline Leukaemia Virus (FeLV) of hondsdolheid kunnen hoofddrukken bij katten veroorzaken. Meningitis (ontsteking van de membranen die de hersenen en het ruggenmerg bedekken) en encefalitis (hersenontsteking) kunnen hoofddrukken, verlies van evenwicht, toevallen en cirkelgedrag veroorzaken. Schimmel-, parasitaire of bacteriële infecties kunnen ook leiden tot het persen van kattenkoppen.

Ziekten en verwondingen van het zenuwstelsel

Verschillende neurologische aandoeningen kunnen bij katten hoofddruk veroorzaken. Hoewel kattenhersentumoren zeldzaam zijn, kunnen ze het leven van uw huisdier beïnvloeden. Een groei in de hersenen kan kankerachtig of goedaardig zijn. Het meest duidelijke teken van hersenkanker omvat veranderingen in aangeleerd gedrag, aanraakgevoeligheid in de nek, hoofddrukken en struikelen over objecten als gevolg van zichtproblemen.

Een dwarslaesie of hoofdletsel door een verkeersongeval kan ook van invloed zijn op katten. Als gevolg hiervan kunnen katten hoofddruk vertonen, ataxie ontwikkelen en verlamd raken.

Terwijl beroertes veroorzaakt door geblokkeerde slagaders of hoge Bloeddruk is ongewoon bij huisdieren, een beroerte kan ervoor zorgen dat uw kat met het hoofd tegen een muur drukt en essentiële balans en zichtfunctie verliest.

Wanneer breng je je kat naar de dierenarts?

Hoofdpersen is atypisch en vereist snelle veterinaire aandacht. Als u denkt dat uw kat met het hoofd drukt, breng hem dan zo snel mogelijk naar een dierenarts. Neem indien mogelijk een video op van dit ongewone gedrag om ze te laten zien.

Diagnoses van het persen van kattenkoppen

Er zijn veel mogelijke onderliggende oorzaken van het persen van een kattenkop, dus het diagnosticeren ervan kan een uitdaging zijn.

Uw dierenarts zal een volledige medische en gedragsgeschiedenis verkrijgen en verschillende tests en procedures uitvoeren. Ze zullen een uitgebreid oogonderzoek van het netvlies (het achterste deel van het oog) uitvoeren om te controleren op afwijkingen, ontstekingen of infectieziekten in de hersenen.

Uw dierenarts zal ook een bloeddruktest uitvoeren om te controleren op hoogte. Ze kunnen ook bloedonderzoek en urineonderzoek aanbevelen om te bepalen of de oorzaak te wijten is aan toxiciteit of metabole stoornissen.

Tests, zoals een computertomografiescan (CT) of magnetische resonantiebeeldvorming (MRI), kunnen hersenziekten blootleggen.

Behandeling van het persen van de kattenkop

Behandeling van het persen van kattenkoppen zal variëren afhankelijk van de precieze diagnose van de onderliggende oorzaak van elke katachtige patiënt.

Sommige onderliggende aandoeningen omvatten medisch management, terwijl anderen een operatie en ziekenhuisopname nodig hebben. Het verwijderen van hersentumoren zal bijvoorbeeld de druk in het hoofd van de kat verlichten, terwijl inductie van braken in de vroege stadia intoxicatie zal behandelen.

Uw dierenarts zal u doorverwijzen naar een dierneuroloog voor complexe neurologische aandoeningen.

Het meest cruciale om te onthouden is dat het persen van kattenkoppen atypisch is en snelle therapie vereist.

Veelgestelde vragen

Is kattenkop persen normaal?

Hoofddrukken is abnormaal bij een gezonde kat. Hoofddrukken is een dwangmatig gedrag dat wijst op een ernstig neurologisch probleem dat onmiddellijke veterinaire interventie rechtvaardigt.

Waarom drukken katten hun hoofd tegen een muur?

Katten kunnen tegen een muur drukken voor verschillende gezondheidsproblemen. Hoofdpersen is meestal een teken van een neurologische ziekte die snelle veterinaire aandacht vereist.

Waarom drukt mijn kat zijn hoofd tegen de mijne?

Je kat uit zijn liefde en genegenheid voor jou. Ze ‘markeren’ je ook met hun geur. Huiskatten zijn intelligente wezens; Ze zoeken je aandacht door te spinnen en met het hoofd te slaan.

Hoe voorkom je dat het hoofd bij katten wordt gedrukt?

Houd uw kat binnen om letsel of hoofdtrauma door verkeersongevallen of het innemen van giftige stoffen te voorkomen. Vaccineer uw kat tegen infectieziekten zoals FIV, FeLV en hondsdolheid.

 

Lees meer

Populair