Zijn katten bang voor water?

Blauwe tabby en witte Maine Coon kat speels interactie met water

Van sommige grote katten, zoals tijgers, is bekend dat ze genieten van een duik in het water om af te koelen of op prooien te jagen. Maar de meeste huiskatten lijken – ondanks een fascinatie voor druipende kranen – koste wat het kost te voorkomen dat ze nat worden. Dit kan zijn omdat ze zijn geëvolueerd uit woestijnkatten, die heel weinig blootstelling aan water zouden hebben gehad. Of misschien houden ze gewoon niet van het gevoel van een zware natte vacht die hen belast.

We zullen waarschijnlijk nooit zeker weten waar de angst van katten voor water vandaan komt, maar dit artikel zal de theorieën onderzoeken over waarom ze bang zijn voor water, welke rassen een uitzondering op die regel zijn en of het mogelijk is om katten te leren om in plaats daarvan van water te houden.

Snel overzicht

01

De angst van katten voor water kan een eigenschap zijn die is geërfd van hun voorouders in de woestijn, die weinig contact hadden met water en daarom niet evolueerden om te zwemmen

02

Een paar kattenrassen staan bekend om hun ongewone liefde voor water. Dit omvat Maine Coons en de Turkse Van (eigenlijk bijgenaamd ‘The Swimming Cat’).

03

Als je kat bang is voor water, is het het beste om die angst te respecteren, in plaats van te proberen hem te leren het leuk te vinden.

5 redenen waarom katten water haten

Niet alle katten hebben een hekel aan water. Sommige katten doen niets liever dan een stroom water over de stoep jagen of hun poot in een vissenkom steken. Bewegend water kan voor veel katten een bron van fascinatie zijn. Maar in de regel hebben bijna alle huiskatten een hekel aan nat worden. Dus, waarom voelen onze katten zich zo anders dan hun tijgerneefjes?

1. Hun wilde kattenvoorouders leefden in de woestijn

De voorouders van uw kat leefden in droge, woestijnachtige landen waar ze heel weinig contact met water zouden hebben gehad. Dit is de reden waarom, zelfs duizenden jaren later, uw kat zo goed omgaat met de hitte en niet veel hoeft te drinken in vergelijking met andere huisdieren.

Experts denken dat het ook kan verklaren waarom ze zo’n afkeer tonen van nat worden. Hun voorouders hadden weinig behoefte (of gelegenheid) om het water in te gaan, dus je kat is gewoon niet geëvolueerd om een waterbaby te worden. Ze zijn waarschijnlijk veel gelukkiger om zichzelf te zonnen op een mooie warme dag!

2. Natte jassen zijn ongemakkelijk

Katten zijn niet geëvolueerd om tijd door te brengen in water, dus hun vacht ook niet.  Wanneer katten nat worden, absorbeert hun vacht het water en wordt zwaar – een beetje alsof ze rondlopen met een grote natte jas. Omdat katten graag behendig zijn en veel tijd besteden aan het verzorgen, kan een natte vacht erg ongemakkelijk en beperkend zijn. Ze hebben ook veel tijd nodig om uit te drogen.

Al met al blijft je kat liever droog.

3. Nat worden verwijdert hun natuurlijke geur

Eigenaar geeft een Bengaalse kat zachtjes een bad

Nat worden maakt de vacht van katten zwaar en spoelt vertrouwde geuren weg.

Katten hebben geurklieren over hun hele lichaam. Deze klieren scheiden feromonen af die uniek zijn voor uw kat en signaleren verschillende dingen. Wanneer je kat bijvoorbeeld tegen je aan schuurt, laat hij een bericht achter dat je een vriend bent.

Deze feromonen zijn belangrijk voor uw kat en spelen een vitale rol in hoe ze communiceren met de wereld om hen heen. Ondergedompeld worden in water kan deze speciale geuren verwijderen die ze zo lang verspreiden, wat desoriënterend en verwarrend voor hen kan zijn.

4. Hun gevoelige reukvermogen

Naast het produceren van een enorm scala aan feromonige geuren, zijn katten ook extreem goed in het detecteren ervan. Ze hebben ongeveer veertig keer meer geurreceptoren in hun neus dan wij. Dit betekent dat ze allerlei chemicaliën en opgeloste stoffen in leidingwater kunnen opsnuiven die we onmogelijk konden detecteren, wat onze kieskeurige katachtigen misschien onaangenaam maakt. Hun gevoelige neus wordt beschouwd als een andere reden waarom katten zo’n hekel lijken te hebben aan water.

5. Negatieve ervaringen

Naast het erven van eigenschappen van hun in de woestijn wonende voorouders, worden katten beïnvloed door ervaringen in hun eigen leven. Je kat kan het idee van water haten omdat hij in het verleden een schok heeft gehad door in de badkuip te vallen of met een waterpistool te worden gespoten. Natuurlijk hebben niet alle katten die een hekel hebben aan water een slechte ervaring gehad.

En niet alle katten hebben een hekel aan water…

Lees ook: De 10 dingen die katten het meest haten

Welke kattenrassen houden van water?

Er zijn enkele kattenrassen die de regels overtreden als het gaat om water, en dan heb ik het niet over tijgers. Sommige van deze rassen hebben een ongewone affiniteit met water omdat ze bekend staan om hun extraverte en nieuwsgierige persoonlijkheden, zoals Bengalen. Anderen (zoals de Turkse Van) hebben speciale waterbestendige jassen die nat worden aangenamer maken.

Deze Rassen zijn meer waterminnend dan je gemiddelde huiskat:

Elke kat is echter een individu. Zelfs de meeste Turkse Van-katten (bijgenaamd ‘The Swimming Cat’ vanwege hun ongewone liefde voor zwemmen) genieten meestal niet van het nemen van een bad.

Kun je een kat leren om van water te houden?

Kat die vrolijk met water omgaat tijdens de speeltijd

Veel katten zijn nieuwsgierig en nieuwsgierig rond water, maar de meesten houden er niet van om echt volledig nat te worden.

Sommige katten lijken een fascinatie te hebben voor water, vooral als het beweegt. In dit geval kun je hun natuurlijke nieuwsgierigheid aanmoedigen met enkele eenvoudige waterspelletjes. Probeer bijvoorbeeld een paar van hun favoriete lekkernijen in een kom met water te doen zodat ze eruit kunnen vissen. Flessendoppen, pingpongballen en plastic kattenspeelgoed werken ook goed als ze niet zo dol zijn op drassige lekkernijen. Evenzo worden veel katten net zo vermaakt door een druipende kraan!

Hoewel sommige katten plezier kunnen beleven aan het spelen met water, is het zeer onwaarschijnlijk dat ze er vrijwillig in zullen komen (tenzij ze een ras zijn dat bekend staat om te zwemmen). Het is belangrijk om het probleem niet te forceren, omdat het onder druk zetten van katten in water hen alleen maar bang kan maken of stress kan bezorgen. Er zijn veel meer lonende manieren om tijd met je kat door te brengen dan te proberen hem te leren van water te houden. Het is gewoon niet waar katten over gaan.

Als u uw kat moet wassen – bijvoorbeeld als het wordt aanbevolen door een dierenarts om een huidaandoening te behandelen of om een schadelijke stof te verwijderen – dan zijn er manieren om uw kat kalm te houden tijdens de ervaring. Gebruik een klein bad met een antislipmat in plaats van een groot bad, houd het water warm en ondiep en droog je kat daarna zoveel mogelijk af met een handdoek om te voorkomen dat ze koud en nat worden.

Lees ook: Hoeveel water moet een kat drinken?

Veelgestelde vragen

Waarom houden katten niet van stilstaand water?

De meeste huiskatten houden niet van water, met name stille of grote watermassa’s (zoals een bad!). Dit kan zijn omdat hun voorouders in de woestijn woonden waar ze weinig contact hadden met water. Veel katten spelen echter graag met bewegend water, zoals een druipende kraan. Hun instincten kunnen hen vertellen dat stromend water waarschijnlijk veiliger is dan stilstaand water.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kat van water houdt?

Voor de meeste katten is hun angst voor water hard-wired. Je kunt een nieuwsgierige kat misschien aanmoedigen om met water te spelen door een paar drijvende speeltjes in een waterbak te plaatsen. Maar als je kat echt niet van water houdt, is het waarschijnlijk het vriendelijkst om dat te respecteren.

Zwemmen katten?

De meeste huiskatten houden niet van water, met name het betreden van een grote watermassa, en hebben een hekel aan nat worden. Maar er zijn enkele kattenrassen, zoals de Turkse Van, die beroemd zijn om hun ongewone affiniteit voor water. In feite heeft de Turkse Van-kat de bijnaam ‘The Swimming Cat’ vanwege hun liefde voor zwemmen.

Zijn katten eigenlijk bang voor water?

De meeste katten houden er zeker niet van om nat te worden. Hun jassen absorberen water, waardoor ze zwaar en ongemakkelijk zijn als ze nat zijn. Hoewel veel katten het leuk vinden om met een druipende kraan te spelen of hun poot in een vissenkom te steken, zijn de meeste katten bang voor grote watermassa’s en hebben ze er een hekel aan om hun vacht nat te maken.