Zweten katten? Hoe ze koel blijven

Britse kat koesteren in de zon, rustig op de vensterbank liggen en genieten van een moment van warmte en ontspanning

Katten houden ervan om zich te koesteren in de zon. Maar het is je misschien opgevallen dat je kat, ondanks de hitte, niet bezweet raakt. Sterker nog, in tegenstelling tot honden lijken ze ook niet te hijgen. Dus als ze niet hijgen en niet zweten, hoe blijven katten dan zo koel? De waarheid is dat katten (een beetje) zweten, het is gewoon niet hun belangrijkste manier om koel te blijven.

Huiskatten stammen af van de Afrikaanse wilde kat, die leefde in de gloeiend hete Afrikaanse savanne. Als gevolg hiervan zijn ze geëvolueerd tot meesters in het koel houden van zichzelf. Lees verder om te leren hoe katten zweten, hoe ze koel blijven en wat te doen als je kat het te warm krijgt.

Snel overzicht

01

Katten zweten wel, maar ze hebben veel minder zweetklieren dan mensen, dus het is niet hun belangrijkste methode om koel te blijven.

02

Om hun lichaamstemperatuur laag te houden, hebben katten de neiging om een koele, schaduwrijke plek te vinden om te dutten tijdens het heetste deel van de dag.

03

Vergeet niet om uw huisdieren te voorzien van voldoende vers water en toegang tot koele, schaduwrijke gebieden.

Zweten katten?

Katten zweten wel, maar ze hebben veel minder zweetklieren dan wij. Deze zweetklieren zijn alleen te vinden op haarloze delen van hun lichaam, zoals hun kin, lippen en voetzolen. Wanneer uw kat het warm heeft, sturen hun hersenen een signaal naar de zweetklieren om te gaan zweten. Terwijl het zweet verdampt, koelt het hun huid af.

Stress kan ook deze zweetreactie veroorzaken, daarom merk je misschien dat je kat kleine vochtige voetafdrukken op tafel achterlaat wanneer hij de dierenarts bezoekt.

Omdat katten slechts een paar zweetklieren over een klein oppervlak hebben, is het geen erg efficiënte manier om ze af te koelen. Dit betekent dat hoewel ze een beetje zweten als het warm is, ze meestal vertrouwen op andere methoden om koel te blijven.

Hoe blijven katten koel?

Huiskat vredig slapend op de vensterbank, ondergedompeld in een serene slaap terwijl hij wordt omlijst door natuurlijk licht

Katten reguleren meestal hun lichaamstemperatuur door te rusten in het heetste deel van de dag en naar koelere gebieden te gaan wanneer dat nodig is.

Katten zijn meesters in het koel houden. Net als hun wilde voorouders doen ze het grootste deel van hun oefeningen – zoals spelen of jagen – in de koelere delen van de dag, wat deels de reden is waarom ze het meest actief zijn rond zonsopgang en zonsondergang. Ze zijn geweldig in het vinden van koele, schaduwrijke plaatsen voor een middagdutje terwijl het opwarmt. Op een warme zomerdag zul je waarschijnlijk merken dat je kat verspreid is over een koel oppervlak (zoals de badkamervloer!) om zijn lichaamswarmte af te voeren.

U kunt ook merken dat uw kat meer verzorgt bij warm weer. Dit komt omdat het speeksel een verkoelend effect heeft als het verdampt, net als zweten. Katten likken herhaaldelijk over hun vacht bij warm weer en gebruiken hun speeksel om koel te blijven.

Dit type verzorging is normaal bij warme temperaturen en mag geen veranderingen in de vacht of huid van uw kat veroorzaken. Als u echter gebieden met kort of ontbrekend haar of een rode huid opmerkt, kan uw kat te veel verzorgen. Dit kan een teken zijn van pijn, stress of een huidprobleem, dus zorg ervoor dat je ze laat controleren door een dierenarts.

Hoe u kunt zien of uw kat het te warm heeft

Hitteberoerte is zeldzaam bij katten in vergelijking met honden, omdat ze normaal gesproken op hun voorwaarden trainen en niet zo vaak in hete auto’s rijden. Maar als ze geen schaduwrijke plek kunnen vinden om af te koelen, kunnen ze oververhit raken.

Dit gebeurt meestal als ze ergens warm vast komen te zitten zonder toegang tot schaduw en water. Maar ze kunnen ook thuis oververhit raken. Dus, terwijl katten goed zijn in het matigen van hun temperatuur, moet je je kat goed in de gaten houden in de warmere maanden. Dit is vooral belangrijk als ze een ras met een plat gezicht zijn, zoals Perzische of Britse korthaarkatten, omdat ze sneller oververhit kunnen raken.

Tekenen dat uw kat het te warm heeft, zijn onder meer:

 • Hijgen
 • Rusteloosheid
 • Kwijlen
 • Desoriëntatie
 • Wiebeligheid
 • Braken
 • Diarree
 • Instorting
 • Vangsten

Als u denkt dat uw kat een zonnesteek heeft, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts. Het is echter belangrijk om ze meteen thuis te koelen – hoe sneller ze afkoelen, hoe groter hun kans op een volledig herstel.

Verplaats je kat naar een koelere plek en breng koud water aan op zijn vacht en poten. Laat geen natte handdoeken op hun lichaam achter, omdat dit kan voorkomen dat warmte hun lichaam verlaat terwijl de handdoeken opwarmen. Laat uw dierenartsen weten wat u tot nu toe hebt gedaan en zij zullen u adviseren over wat u vervolgens moet doen en wanneer het veilig is om uw kat te vervoeren.

Het is belangrijk om te weten dat, in tegenstelling tot honden, hijgen niet is ofmal bij katten. Het kan een teken zijn van een zonnesteek, maar het kan ook wijzen op andere ernstige problemen zoals ademhaling of hartproblemen, evenals pijn. Als u merkt dat uw kat hijgt, moet u contact opnemen met uw dierenarts voor advies.

Hoe u uw kat kunt helpen koel te blijven

Maine Coon kat gepositioneerd in de buurt van een waterbak

Het gebruik van ijsblokjes in waterbakken, of als iets om mee te spelen, kan zowel entertainment als verkoeling bieden.

Voor het grootste deel moet uw kat in staat zijn om zijn lichaamstemperatuur te reguleren. Maar er zijn genoeg dingen die je kunt doen om ze koel te houden in de hitte. Hier zijn onze top zeven trucs:

 • Bied voldoende vers water aan: Zorg ervoor dat er op meerdere locaties vers water is. Je kunt proberen ijsblokjes aan hun waterbak toe te voegen om het koel te houden.
 • Zorg voor koele ruimtes: Houd bepaalde kamers in huis koel door de gordijnen dicht te doen en ventilatoren of airconditioning te gebruiken. Als uw kat graag naar buiten gaat, kunt u schaduwrijke plekken creëren met behulp van schuilplaatsen, parasols of beplanting.
 • Gebruik koelmatten of wikkel een ijspak in een handdoek: Plaats deze in de buurt van je kat terwijl ze rusten, nooit direct op hen.
 • Verzorg ze regelmatig: Het verwijderen van dood haar helpt om te voorkomen dat warmte vast komt te zitten in hun vacht
 • Moedig ze aan om op koelere momenten van de dag te spelen: Dit helpt hen om zich klaar te voelen om te rusten als het warmer is
 • Maak kattenijslolly’s: Je kunt bouillon of het bronwater van tonijn uit blik invriezen om een smakelijke ijslolly te maken voor je kat om mee te likken of mee te spelen!
 • Houd ze binnen: Het is misschien veiliger om je kat binnen te houden tijdens de heetste delen van de dag (zolang het maar koel is in je huis)

Veelgestelde vragen

Waarom zweet mijn kat?

Katten zweten van hun voetzolen, lippen en kin als ze het warm krijgen. Ze hebben echter geen zweetklieren in de behaarde delen van hun lichaam, dus als je hebt gemerkt dat de vacht van je kat nat is, is de kans groter dat het van verzorging is – wat ze ook doen om koel te blijven.

Ruikt kattenzweet?

Omdat katten slechts een paar zweetklieren hebben (op de niet-behaarde delen van hun lichaam), is het onwaarschijnlijk dat uw kat genoeg zweet om een geur te veroorzaken. Ze hebben echter veel geurklieren die feromonen en andere geuren afgeven om met andere katten te communiceren.

Hoe weet je of een kat het te warm heeft?

Katten zijn meestal goed in het reguleren van hun temperatuur door naar een koele plek te gaan als ze het warm krijgen. Ze kunnen echter nog steeds last hebben van een zonnesteek. Tekenen van oververhitting bij katten zijn hijgen, desoriëntatie, rusteloosheid, zweetpoten, braken, diarree en instorting.

Hoe kan ik mijn kat koel houden bij warm weer?

Zorg ervoor dat u voldoende vers koel water aanbiedt en zorg voor koele ruimtes waar uw kat kan rusten. Je kunt ook koelmatten of ijspakken gebruiken die zijn gewikkeld in handdoeken, ventilatoren en airconditioning op echt warme dagen. Sommige katten genieten van het likken van speciale ijslolly’s gemaakt door bouillon of water uit tonijn in blik in te vriezen.