Dromen katten? De wetenschap heeft het antwoord

Door elke dag tot 16 uur te slapen, gedragen katten zich zeker als professionele snoozers. Ze lijken te opereren in een staat van half wakker en half slapend, en ze zijn in staat om af te drijven, zelfs in rechtopstaande en ongemakkelijke posities. Katten slapen om hun energie te sparen voor dingen als nachtelijke zoomies en speels springen, maar soms zijn onze katachtige vrienden actief, zelfs met hun ogen dicht.

Heb je je kat ooit zien trillen in zijn slaap? Fladderen hun oogleden terwijl hun poten zwabberen en hun staart trilt?

Deze onbewuste bewegingen triggeren de vraag, “Dromen katten?” Hoewel we het nooit zeker zullen weten zonder het ze ronduit te vragen, denken dierwetenschappers en dierenartsen dat ze het antwoord weten.

Op basis van wat we weten over zoogdieren en slaap, zijn de meeste experts het erover eens dat katten, net als mensen, dromen tijdens de REM-slaap.

Slaapstudies

Op basis van wat we weten over zoogdieren en slaap, zijn de meeste experts het erover eens dat katten, net als mensen, dromen tijdens de REM-slaap. Alle zoogdieren hebben slaapcycli die de hersenen door verschillende bewustzijnsniveaus leiden.

Tijdens de REM-slaap (rapid eye movement) is de ademhaling snel, is de hartslag iets verhoogd en maken de ogen snelle, fladderende bewegingen achter hun gesloten oogleden. Ondanks al die hersenactiviteit is de REM-fase de diepste fase van de slaap. Het is ook wanneer het meeste dromen gebeurt.

Lees ook: Waarom slaapt mijn kat op mij?

Het grootste deel van onze slaapkennis komt uit menselijke studies, maar experimenten met ratten geven ons inzicht in de overeenkomsten tussen menselijke en dierlijke slaapcycli. Een van de meest bekende studies keek naar de hersengolven van ratten, zowel terwijl ze wakker waren als wanneer ze in de REM-slaap waren.

De resultaten toonden aan dat het niet uitmaakte of de ratten wakker waren en door een doolhof gingen of sliepen; Hun hersengolven vertoonden vergelijkbare elektrische activiteit. Dit suggereert dat de ratten droomden tijdens de REM-slaap en dat hun geest net zo actief was in de slaap als toen ze wakker waren. Met deze informatie speculeren wetenschappers dat dieren (inclusief katten) veel slapen en dromen zoals mensen.

Lees ook: 10 tips om je kat te trainen om de hele nacht te slapen

Er zijn echter twee duidelijke verschillen tussen menselijke en katachtige slaap. De eerste is hoe lang de REM-slaap duurt en de tweede is hoe vaak REM-cycli voorkomen. Onderzoek leert ons dat katten kortere REM-cycli hebben dan mensen, maar ze komen vaker voor.

Terwijl een slapend mens meestal elke 90 minuten in de REM-slaap komt, raken katten die diepe slaap ongeveer elke 25 minuten. Dit betekent dat katten dromen, zelfs als ze een snelle catnap nemen.

Dromen katten?

Het is onmogelijk om zeker te weten waar katten over dromen, maar alles wijst erop dat huisdieren, net als mensen, dromen over dingen die gebeuren als ze wakker zijn.

Waar dromen katten van?

Je herinnert je misschien niet de details van elke droom, maar de meeste mensen dromen over gebeurtenissen en mensen uit hun wakkere leven. Dr. Katy Nelson, de senior dierenarts bij Chewy, vertelde Reader’s Digest: “Tijdens de niet-REM-slaap nemen de hersenen beelden die de hele dag door worden gezien en herschikken ze in dromen om beter te verwerken en te begrijpen wat er werd gezien.

Lees ook: Moet mijn kat ’s nachts bij me slapen?

Dr. Nelson legt verder uit dat zoogdieren dan die dromen “bekijken” tijdens de REM-slaap. Soms worden die dagelijkse activiteiten nagespeeld met een soort fantastisch filter (zoals die keer dat je droomde dat je baas een buitenaards wezen was en je in een iglo onder water werkte), maar studies suggereren dat die droomvervormingen geen invloed hebben op de hersenactiviteit.

Het is onmogelijk om zeker te weten waar katten over dromen, maar alles wijst erop dat huisdieren, net als mensen, dromen over dingen die gebeuren als ze wakker zijn. Dr. Deirdre Barret vertelde People: “Mensen dromen overdag over dezelfde dingen waarin ze geïnteresseerd zijn, hoewel meer visueel en minder logisch. Er is geen reden om te denken dat dieren anders zijn.”

Lees ook: Waarom slapen katten zoveel

Dit betekent dat terwijl je droomt over hoe je kat zijn klauwen naar je gloednieuwe meubels heeft gebracht, de dromen van je kat misschien over precies hetzelfde gaan, zij het vanuit een heel ander perspectief.

Als je nadenkt over de interesses en favoriete speeltjes van je kat, kun je een goede gok doen over waar ze regelmatig over dromen.

Wanneer je kat opgewonden met zijn staart trilt in zijn slaap, kan hij dromen over de eekhoorns die hij dagelijks vanuit het raam bekijkt. De kans is zelfs groot dat je gezicht regelmatig opduikt in de droom van je kat. Mensen dromen over mensen om wie ze geven (en waar ze stress over hebben), en katten doen waarschijnlijk hetzelfde.

Lees ook: Waar dromen katten van Reddit

Er wordt ook aangenomen dat kittens meer REM-slaap krijgen dan volwassen en oudere katten. Ze hebben die extra tijd in diepe slaap nodig om hen te helpen alle nieuwe dingen te verwerken die ze die dag hebben geleerd. Uw nieuwe kitten droomt misschien over iets alledaags, zoals zijn kattenbak, maar die snelle en frequente dromen zullen waarschijnlijk verdwijnen met de leeftijd.

Dromen katten?

Omdat experts geloven dat katten net als mensen dromen, betekent dat helaas dat ze ook slechte dromen hebben.

Hebben katten nachtmerries?

Je kat heeft een zacht leven vol zonnige plekjes op de grond en met de hand bezorgde maaltijden, maar ze hebben waarschijnlijk nog steeds nachtmerries. Slechte dromen worden meestal veroorzaakt door sterke emoties, waaronder stress, angst en angst.

Voor mensen gebeuren ze wanneer we te maken hebben met iets bijzonder moeilijks in ons wakkere leven. Het kan een grote verandering zijn, een probleem dat moet worden opgelost, of een recente ervaring waardoor je je gestrest, bang, verdrietig, bezorgd of boos voelt.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

Hoewel je kat het goede leven lijkt te leiden, voelt hij nog steeds af en toe negatieve emoties. Het is mogelijk dat ze gestrest zijn over een verandering in hun routine. Of misschien zijn ze bang voor de stofzuiger en heeft je meest recente schoonmaakbeurt ze op scherp gezet. Omdat experts geloven dat katten net als mensen dromen, betekent dat helaas dat ze ook slechte dromen hebben.

Je merkt misschien dat je kat een slechte droom heeft wanneer hij ongemakkelijk begint te trillen in zijn slaap. Je hebt geen manier om te weten wat er in hun hoofd omgaat, en het is meestal het beste om ze te laten slapen. Een kat wakker maken in het midden van een nachtmerrie kan gevaarlijk zijn. Ze kunnen reageren met agressie voordat ze zich realiseren dat ze wakker zijn.

Als je je kat vaak betrapt op een REM-slaap of zelfs gewoon dommelt terwijl hij rechtop zit, klap jezelf dan op de rug. Het feit dat je kat comfortabel genoeg is om te slapen terwijl je in de buurt bent, betekent dat ze je vertrouwen en zich veilig voelen. En wie weet dromen ze zelfs over hoeveel ze van je houden.

Dromen katten?

Als je je kat vaak betrapt op een REM-slaap of zelfs gewoon dommelt terwijl hij rechtop zit, klap jezelf dan op de rug.

Veelgestelde vragen

Waar dromen katten van als ze trillen

Het is onmogelijk om zeker te weten waar katten over dromen, maar alles wijst erop dat huisdieren, net als mensen, dromen over dingen die gebeuren als ze wakker zijn.

Dromen katten in kleur?

Gezien het feit dat katten geen onderscheid kunnen maken tussen rood, oranje, roze en sommige tinten bruin. Hun ogen kunnen echter kleuren in het blauw / violette bereik en groen / geel weergeven, wat betekent dat ze waarschijnlijk in die kleuren dromen.

Droomt mijn kat of heeft hij een aanval?

Het is normaal dat katten een beetje trillen tijdens de slaap, als je vermoedt dat je kat een aanval heeft, raden we aan om haar zo snel mogelijk naar een dierenarts te brengen. Ga voor meer informatie over aanvallen bij katten naar deze pagina:

Bekijk bronnen