Is Savannah Maine Coon Mix mogelijk en aan te raden?


Gemengde katten kunnen net zo geweldige metgezellen zijn als hun raszuivere tegenhangers.

Maar is het mengen van twee verschillende kattenrassen ethisch en goedgekeurd? Is de Savannah Maine Coon mix überhaupt mogelijk?

Het zou kunnen, maar het is zeker geen goed idee om te proberen deze twee katten te fokken. Dit kan verschillende genetische problemen en ongewenste eigenschappen bij hun nakomelingen veroorzaken.

Is een Savannah Maine Coon Mix mogelijk?

Theoretisch is het natuurlijk mogelijk om deze twee katten te fokken. Maar dit maakt het niet in aanmerking en ethisch.

Volgens Savannahglam Savannahs zijn de huiskatten die vroeger toegestaan waren om met het Savannah-ras te fokken de Ocicat, de Domestic Shorthair, de Oriental Shorthair en de Egyptische Mau.

Sommige fokkers gebruikten echter ook andere rassen, zoals de Bengaal of de Maine Coon om katachtigen met een specifieke grootte of interessante vachtkleuring te produceren, wat resulteerde in ongewenste genetische invloeden.

In 2012 kreeg het Savannah-ras de TICA-kampioenschapsstatus. Vanaf dit moment waren Savannah binnenlandse outcrosses niet langer toegestaan.

Als je je gewoon een mix van een Maine Coon met een Savannah voorstelt, heb je waarschijnlijk een foto van een majestueuze kat met krachtige wilde kattenblikken in je gedachten!

Maar een potentieel goed uiterlijk maakt het niet goed om twee volledig verschillende rassen te fokken, vooral als zoiets niet wordt aanbevolen om te doen.

Daarom wordt het fokken van deze twee katten niet als ethisch beschouwd.

Hoe zou deze hybride eruit zien?

Als het gaat om gemengde katten, is het onmogelijk om precies te voorspellen hoe ze zullen zijn.

Door de ouderrassen te observeren, kunnen we echter ongeveer het potentiële uiterlijk en gedrag van de mix vertellen.

Laten we eens kijken wat voor soort nakomelingen een Savannah en Maine Coon kunnen hebben.

Uiterlijk

Volgens de Savannah-groeigrafiek is het gemiddelde gewicht van deze kat 9 tot 24 pond. En met betrekking tot de Maine Coon-ouder suggereert de groeigrafiek dat deze katten gemiddeld 10 tot 25 pond wegen.

Gezien de fysieke eigenschappen van zijn ouders, is deze hybride waarschijnlijk enorm!

De Savannah-kat is ontwikkeld door Serval-katten – wilde Afrikaanse katten – te kruisen met gedomesticeerde katachtigen. Dankzij haar voorouders ziet Savannah er nog steeds uit als een wilde kat.

De erkende vachtkleuren van de Savannah-kat zijn bruin gevlekte tabby, zilver gevlekte tabby, zwarte en zwarte rook, terwijl de typische vachtkleuren van Maine Coon zwart, crème, bruin tabby, blauw en wit zijn.

Een Savannah Maine Coon-mix zal waarschijnlijk erven een gevlekte, lange vacht, waardoor ze exotische looks krijgt.

Persoonlijkheid en activiteitsniveau

Als het gaat om de persoonlijkheid van hun mix, wordt verwacht dat dit het geval is intelligent, aanhankelijk en loyaal.

Zowel Savannah als Maine Coon hebben veel ruimte nodig om te springen en rond te rennen.

Deze kat is waarschijnlijk ook behoorlijk energiek en actief, net als zijn beide ouders, wat betekent dat het waarschijnlijk een beter idee zou zijn voor ervaren kattenouders.

De risico’s van het fokken van een savanne met een Maine Coon

Hoewel officieel niet toegestaan, is het nog steeds mogelijk om deze hybride te zien. De video hieronder toont een Savannah Maine Coon mix.

Deze kat is mooi en lijkt kerngezond te zijn.

Er zijn echter redenen waarom professionals het fokken van deze twee katten niet aanbevelen, En dit is iets dat alle verantwoordelijke fokkers moeten respecteren.

Volgens de richtlijn van het EU-platform voor dierenwelzijn over verantwoord fokken van katten [1], een betrouwbare kattenfokker toont een oprechte zorg voor het welzijn van katten en hun toekomstige generaties.

Dit betekent het vermijden van fokken dat niet wordt aanbevolen en dat genetische aandoeningen bij katachtigen kan veroorzaken.

De International Cat Association (TICA) staat de outcrosses van Savannah met een Maine Coon-kat niet toe.

Zie je, er zijn potentiële gezondheidsrisico’s vanwege de unieke genetische structuur van deze twee katten. Dit is een voortdurend debat in de kattenfokkerijwereld – sommigen geloven dat fokkers twee verschillende kattenrassen moeten paren om katten met unieke kenmerken te produceren.

Aan de andere kant zijn sommigen ervan overtuigd dat dit een slecht idee is, omdat het ernstige gezondheidsproblemen bij hybriden kan veroorzaken.

Wat is dan het eindoordeel? In het geval van de Savannah Maine Coon mix, zou ik zeggen om de instructies van de officiële kattenverenigingen te volgen!

Er zijn natuurlijk goede redenen waarom het mengen van twee katten breeds is niet toegestaan.

Eindoordeel

Een hybride van twee geweldige rassen – de Savannah en de Maine Coon – klinkt als een geweldig idee.

Inderdaad, deze katten zullen er prachtig uitzien en hebben waarschijnlijk alle verbazingwekkende eigenschappen van hun ouderrassen.

Toch is deze hybride niet toegestaan door de verenigingen van de katten. Dus als u een advertentie ziet voor Savannah Maine Coon-mixkittens, moet u zich ervan bewust zijn dat dit waarschijnlijk oplichterij is, en dit is het type fokker dat u beter kunt vermijden.

Als je een fan bent van gemengde katten, moet je misschien een bezoek brengen aan een van de lokale asielen in je omgeving. Misschien staat er een schattige kleine hybride op je te wachten!

Verwijzingen:
[1] EU-platform voor dierenwelzijn: richtsnoeren voor het fokken van verantwoorde katten. DOI, geraadpleegd op 16 mei 2023.