Hoe weet je wanneer je een kat met IBD moet euthanaseren?


Inflammatoire darmziekte (IBD) is een aandoening van het maagdarmkanaal van de kat die wordt gekenmerkt door abnormale spijsvertering, voedselabsorptie en cellulaire infiltratie in de structuur van de maag en darm.

Deze ziekte treft meestal katten van middelbare leeftijd, maar het is ook mogelijk om voor te komen bij katten jonger dan 2 jaar oud.

Enkele van de meest voorkomende tekenen van IBD zijn gewichtsverlies, chronische diarree en braken en buikpijn.

Helaas zal deze ziekte in sommige gevallen de kwaliteit van leven van de kat aanzienlijk aantasten en zal de eigenaar moeten beslissen over euthanasie.

Dit is de moeilijkste beslissing die een huisdiereigenaar moet nemen, maar soms is het gewoon de enige optie.

Laten we eens kijken welke tekenen erop kunnen wijzen dat u een kat met IBD moet euthanaseren.

In welke gevallen is euthanasie de beste optie?

zieke kat bij de dierenarts

Voordat we ingaan op de kwestie, wil ik benadrukken dat je niet het gevoel moet hebben dat je je kat opgeeft – als ze een ernstige vorm van IBD heeft, is euthanasie misschien gewoon de enige optie.

Sommige ziekten zullen het leven van een kat zo ruïneren dat het zinloos is om haar lijdensweg te verlengen. Als de World Society for the Protection of Animals [1] Suggereert Euthanasie is zowel aanvaardbaar als noodzakelijk wanneer een dier lijdt aan een ongeneeslijke ziekte of verwonding.

Dit zijn de tekenen dat een kat met IBD moet worden geëuthanaseerd:

• Als de biopsie een diagnose van ernstige IBD heeft bevestigd

• Als een kat niet reageert op een behandeling

• Als een kat te oud is om de behandeling te doorstaan

• Als een kat niet in staat is om voedsel te eten

• Als een kat lijdt aan urine- of fecale incontinentie die niet te behandelen lijkt

Natuurlijk zal uw dierenarts ook zijn eerlijke mening geven over de beste optie voor uw kat.

Het is misschien moeilijk om dit toe te geven, maar Een kat met dit soort symptomen lijdt en helaas is er waarschijnlijk niets meer dat je kunt doen om haar te helpen zich beter te voelen.

Als huisdierouders moeten we, samen met alle mooie momenten, ook klaar zijn om afscheid te nemen in een situatie waarin er geen andere uitweg is.

Bijzonderheden van de inflammatoire darmziekte bij katten

zieke Schotse kat

Niet alle katten met inflammatoire darmaandoeningen zullen dezelfde diagnose hebben.

Dit hangt af van de oorzaken van deze aandoening, evenals de mogelijke behandelingsoptie voor elke kat.

Het eerste belangrijke is om te bepalen wat precies IBD bij uw kat veroorzaakt.

Wat zijn de oorzaken IBD?

Er is geen enkele oorzaak van inflammatoire darmziekte bij katachtigen. Feitelijk Deze ziekte verschijnt als het gevolg van verschillende factoren, volgens College Street Animal Hospital [2].

Deze factoren zijn de volgende:

• Medicatiereacties

• Genetische gevoeligheid

• Voedingsfactoren

• Parasieten in het maagdarmkanaal van de kat

• Bacteriële infecties in het maagdarmkanaal van de kat

In zeer zeldzame gevallen kan deze ziekte zich zelfs ontwikkelen tot maagdarmkanaalkanker.

Wat zijn de symptomen van IBD?

kat braken op de vloer

De meest voorkomende symptomen zijn chronisch braken en diarree, gewichtsverlies, buikpijn, verhoogd gas en bloederige ontlasting. Lees meer in onze kattenpoep kleurenkaart.

Omdat deze symptomen vergelijkbaar zijn met veel andere gezondheidsproblemen bij katachtigen, kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts zodra u ze bij uw kat opmerkt.

U moet er zeker van zijn dat u exacte uitleg geeft over de voedingsgewoonten van uw kat, evenals de frequentie en consistentie van haar ontlasting, haar gedrag de laatste tijd en alle andere veranderingen, als u die hebt opgemerkt.

Is behandeling mogelijk?

VCA Animal Hospitals suggereren dat de beste manier om IBD bij katten te behandelen is om de exacte oorzaak van deze aandoening te diagnosticeren.

Sommige katten moeten dus ontwormen, terwijl voor anderen een verandering in het dieet zal werken. Sommigen hebben mogelijk immunosuppressieve medicijnen nodig om de ontstekingsreactie te onderdrukken.

Hoe beïnvloedt de IBD-diagnose het leven van een kat?

In de meeste gevallen kan een kat een milde vorm van IBD-ziekte hebben, die haar kwaliteit van leven niet ernstig zal beïnvloeden.

Het is echter ook mogelijk dat deze ziekte ernstig is, zelfs levensbedreigend voor katachtigen.

Kansen op herstel kan afhangen van de onderliggende oorzaak van deze aandoening, secundaire complicaties en de reactie van een kat op medicijnen.

Het belangrijkste is om de toestand van de kat te controleren en alles te doen wat uw dierenarts voorstelt.

Omdat IBD een permanente ziekte kan zijn, kan worden gezegd dat deze ziekte soms de kwaliteit van leven van een kat drastisch kan beïnvloeden.

Hoe lang kunnen katten met IBD leven?

verdrietige en zieke kat die liegt

Dit hangt af van hoe ernstig de diagnose van een kat is.

Sommige katachtigen met IBD kunnen lang leven; Als de dierenarts ze op tijd een diagnose stelt en als ze goed reageren op de behandeling.

Helaas zullen sommige katten niet zoveel geluk hebben. Hun prognose kan zo slecht zijn dat ze misschien nog een paar weken of zelfs dagen te leven hebben.

Dit is het ding met IBD – soms kunnen we het onder controle houden en soms kan het fataal zijn voor onze huisdieren.

Hoe moet je handelen als euthanasie de enige optie is?

Je moet aan de zijde van je kat staan in haar laatste dagen.

Zorg ervoor dat ze zich zo comfortabel mogelijk voelt. Zorg voor haar en vind een fijne, warme plek voor haar waar ze alle rust heeft die ze nodig heeft.

Vergeet niet dat je de favoriete persoon van je kat bent en dat je in staat bent om haar zich veilig en beschermd te laten voelen, zelfs op deze momenten.

Uw manier om met deze situatie om te gaan, hangt ook af van de speciale behoeften van uw kat. Misschien vindt u nuttige informatie in ons artikel over als u uw stervende kat alleen laat.

Laatste woorden

Zieke kat onder de druppelaar

Dus, wat is het uiteindelijke oordeel over wanneer een kat met IBD moet worden geëuthanaseerd?

Als de behandeling gewoon niet werkt voor uw kat, als ze op gevorderde leeftijd is en als haar kwaliteit van leven ernstig wordt beïnvloed door deze aandoening, is het tijd dat u overweegt afscheid te nemen.

Dit is een complexe beslissing en u moet uw dierenarts raadplegen over de beste optie. Vergeet niet dat jij en je kat zo’n geweldige tijd samen hebben gehad en dat loslaten soms het beste is wat je kunt doen.

Verwijzingen:

[1] World Society for the Protection of Animals: Methoden voor euthanasie

van honden en katten: vergelijking en aanbevelingen. DOI, Geraadpleegd op 17 mei 2023.
[2[CollegeStreetAnimalHospital:inflammatoiredarmziekteDOIGeraadpleegdop17mei2023[2[CollegeStreetAnimalHospital:InflammatoryBowelDiseaseDOIRetrievedMay172023