Ataxie bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Het doel van dit artikel is om kattenverzorgers uit te leggen waarom katten ataxie kunnen ontwikkelen, hoe het te identificeren en wat te doen om katten te helpen die aan dit veel voorkomende probleem lijden.

Snel overzicht: Ataxie bij katten

klok
Urgentie: Als een kat slechts een zeer milde ataxie heeft, maar verder goed is, kan de situatie worden gecontroleerd en beoordeeld wanneer de dierenarts overdag opent. Als een kat plotseling aanzienlijke ataxie begint, moeten ze dringend naar de nooddierenarts worden gebracht, omdat in sommige gevallen (bijv. Toxiciteiten) een snelle behandeling levensreddend kan zijn.
thuis
Huismiddeltjes: Huismiddeltjes mogen niet worden gebruikt voor katten met ataxie; het geïndividualiseerde professionele advies van een dierenarts moet nauwlettend worden gevolgd.
injectiespuit
Vaccin beschikbaar: Er is geen vaccin voor ataxie, anders dan het vaccin voor katachtige panleukopenie dat alle katten als kittens zouden moeten hebben; als een niet-gevaccineerde kat zwanger wordt en ze vervolgens de virale infectie tijdens de zwangerschap oppikt, is het waarschijnlijk dat haar kittens cerebellaire ataxie zullen ontwikkelen omdat dit deel van de hersenen zich niet normaal ontwikkelt als gevolg van het virus.
jam-medisch
Behandelingsopties: Behandeling voor ataxie hangt altijd af van de precieze onderliggende oorzaak. Als een kat een gegeneraliseerde niet-specifieke ziekte heeft die ataxie en zwakte veroorzaakt, is het primaire doel een specifieke behandeling van deze onderliggende aandoening (bijv. lage bloedglucose, bloedarmoede, enz.) Katten die ataxisch zijn als gevolg van vergiftiging (inclusief slakkenaas, cannabis en anderen) hebben de gebruikelijke intensieve ondersteunende zorg voor vergiftiging nodig; de hoop is dat zodra het lichaam het gif volledig heeft gemetaboliseerd en uitgeroeid, de tekenen van ataxie zullen verdwijnen. Als de ataxie wordt veroorzaakt door vestibulaire ziekte, moet behandeling van de onderliggende binnenoorziekte, nasofaryngeale poliepen, hoofdtrauma, hersenbloeding of tumoren worden gegeven. Als er sprake is van gelokaliseerde ataxie veroorzaakt door het niet functioneren van het ruggenmerg of de zenuw, moet dit specifiek worden behandeld, wat een medische benadering (rust en ontstekingsremmende medicatie) of een chirurgische aanpak (bijv. een operatie aan de wervelkolom om een ruggenmerglaesie te verwijderen) kan omvatten. Tekenen die vaak gepaard gaan met ataxie (zoals misselijkheid) kunnen ook tegelijkertijd worden behandeld (bijvoorbeeld met behulp van anti-misselijkheidsmedicijnen).
schakel-ketting
Kan worden gekoppeld aan: Vestibulair syndroom, Virale infecties (zoals Feline Panleukopenie van zwangere katten), Bloedarmoede, Hypoglykemie, Toxiciteiten, Trauma, Ruggenmergziekte
medische dossiers
Diagnose: Een eigenaar kan ataxie vermoeden door de bewegingen van zijn kat thuis te observeren. De professionele mening van een dierenarts is nodig om de diagnose van ataxie te bevestigen en om de onderliggende oorzaak van ataxie te diagnosticeren, is een volledige case-up nodig, te beginnen met geschiedenis en lichamelijk onderzoek (inclusief een neurologisch onderzoek), dan minimale database bloed- en urinetests, extra bloedonderzoek waar nodig, bloeddrukmeting, vervolgens röntgenfoto’s, echografie en mogelijk CT- en MRI-scans om een vermoedelijke diagnose te bevestigen.
pil
Vereist voortdurende medicatie: Voortdurende medicatie is meestal niet nodig voor ataxie, tenzij een kat een specifieke onderliggende oorzaak heeft (zoals hoge bloeddruk) die mogelijk doorlopende medicatie nodig heeft.
zoeken
Veel voorkomende symptomen: Tekenen / symptomen van gegeneraliseerde ataxie omvatten; Wankelend, voet verliezend bij het naar beneden springen Bewegen op een minder gecoördineerde manier dan normaal Cirkelen, rollen of vallen Nystagmus (ogen die van links naar rechts bewegen) Hoofdkanteling Onvermogen om benen te bewegen of voeten normaal te plaatsen tijdens het lopen of springen Braken wordt soms tegelijkertijd gezien Met gelokaliseerde ataxie zijn de symptomen onder meer; Onvermogen om been op de grond te plaatsen op een normale gecoördineerde manier Voet wordt breder of dichterbij geplaatst dan normaal
tekstgrootte
Andere namen: Wiebelige katten, vestibulitis
kat
Gediagnosticeerd bij katten:Gewoonlijk

Wat betekent het als een kat lijdt aan ataxie?

Een kat met ataxie kan er wiebelig en ongecoördineerd uitzien tijdens het lopen of bewegen

Ataxie wordt gedefinieerd als “moeite met coördinatie en lopen, met verlies van evenwicht”. Getroffen (“ataxische”) katten lijden aan een inwendig gevoel van duizeligheid of onhandigheid, maar ze kunnen ons dit niet vertellen. We moeten ze zelf observeren om te begrijpen dat ze ataxie hebben.

Tekenen zijn onder meer lopen met een abnormale gang, moeite hebben met rondlopen, omhoog of omlaag springen of moeite hebben om trappen te beklimmen. We kunnen ook katten zien die in cirkels lopen, zwaaien, spiertrillingen hebben of hun hoofd op een vreemde manier bewegens, soms opzij geschoven.

Lees ook: Kattenruggen instorten: oorzaken, symptomen, behandeling

De belangrijkste observatie is dat een kat gewoon niet normaal beweegt: het is gemakkelijk om dit eenvoudige feit op te merken en het kan moeilijker zijn om de specifieke afwijkingen van een ataxische kat nauwkeurig te beschrijven.

Sommige dierenartsen hebben aangetaste katten beschreven als “wiebelige katten” en dat kan een nuttige manier zijn om dit probleem samen te vatten.

Ataxie kan worden onderverdeeld in twee subgroepen, afhankelijk van welk deel van de kat is aangetast.

 1. Gegeneraliseerde ataxie – veroorzaakt door een centraal probleem in de schedel, nek of een algemene ziekte.
 2. Gelokaliseerde ataxie – meestal achterste ataxie, maar kan ook voorpoottaxie zijn, wanneer de tekenen van gebrek aan coördinatie slechts één deel van het lichaam van de kat beïnvloeden.

Lees ook: Waarom buigen katten hun rug? Top 8 Redenen

Hoe vaak komt ataxie bij katten voor?

Ataxie is een veel voorkomend teken bij katten van alle leeftijden, met een aantal mogelijke oorzaken.

Wat zijn de oorzaken ataxie bij katten?

De mogelijke soorten oorzaken zijn afhankelijk van het type ataxie.

Gegeneraliseerde ataxie

Gegeneraliseerde ataxie beïnvloedt het hele lichaam en veroorzaakt veranderingen in de normale gang, balans en beweging

Gegeneraliseerde, niet-specifieke ziekten kunnen de meest voorkomende oorzaak van ataxie zijn: als een kat zich zwak of onwel voelt, worden ze vaak minder gecoördineerd en minder in staat om zich te verplaatsen. Een kat met hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel) kan tekenen van ataxie vertonen. Een kat met bloedarmoede kan ataxisch zijn vanwege zwakte.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Veel verschillende soorten ziekten van het centrale zenuwstelsel (hersenen) kunnen gegeneraliseerde ataxie veroorzaken, waaronder een aantal vergiftigingen, waaronder gifstoffen zoals slakkenaas, cannabis en andere.

In zeldzame gevallen kan een kat worden geboren met een aangeboren hersenafwijking (bijv. cerebellaire hypoplasie bij kittens, waarbij het cerebellum zich niet normaal in utero vormt omdat de moeder het panleukopenievirus heeft), wat ataxie kan veroorzaken.

Sommige voedingsproblemen (bijv. thiaminetekort) kunnen gegeneraliseerde ataxie veroorzaken.

Lees ook: Kattenvoer maken: zelfgemaakte en rauwe kattenvoer diëten uitgelegd

Hersenbloedingen of stolsels (“een beroerte”) kunnen ataxie veroorzaken.

Zeldzame hersenziekten zoals meningitis kunnen de hersenen beïnvloeden en ataxie veroorzaken.

Vestibulaire ziekte (of vestibulair syndroom) is de meest voorkomende oorzaak van een meer specifiek type gegeneraliseerde ataxie (bekend als vestibulaire ataxie): dit betekent ziekte van het vestibulaire systeem, het anatomische gebied dat het evenwicht regelt, inclusief het middenoor, het binnenoor en delen van de hersenen.

Mogelijke oorzaken van vestibulaire ziekte zijn idiopathisch (d.w.z. we kunnen de oorzaak niet identificeren, ondanks alle tests), evenals midden- of binnenoorinfectie, nasofaryngeale poliepen, hoofdtrauma, hersenbloeding, enkele specifieke toxiciteiten (bijv. Reacties op specifieke antibiotica) en tumoren.

Gegeneraliseerde ataxie kan ook worden onderverdeeld in groepen, afhankelijk van welk deel van de hersenen het probleem veroorzaakt, bijvoorbeeld als het cerebellum de bron van ataxie is, staat dit bekend als cerebellaire ataxie, terwijl als de hersenstam de focus is, een ander type ataxie zal worden gezien.

Lees ook: Hersentumoren bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Gelokaliseerde ataxie (bijv. voorpoot of achterpoot)

Gelokaliseerde ataxie treft meestal voorpoten of achterpoten en wordt gemakkelijk verward met gedeeltelijke verlamming

Elke aandoening die de zenuwtoevoer naar een ledemaat verstoort, kan gelokaliseerde ataxie veroorzaken die die ledemaat (of paar ledematen) aantast. Voorbeelden zijn spinale schijfziekte, die in de nek zowel voorbenen als achterpoten kan aantasten, of als de wervelkanaallaesie zich in het midden of de onderrug bevindt, ataxie van alleen de achterpoten kan veroorzaken.

Andere oorzaken kunnen gelokaliseerd letsel zijn (bijvoorbeeld een gebroken bekken kan ataxie van de achtervel veroorzaken) of tumoren die druk uitoefenen op de onmiddellijke zenuwtoevoer naar een ledemaat (bijvoorbeeld een tumor van de okselzenuw in de voorpoot kan ataxie van slechts één voorpoot veroorzaken).

Lees ook: Waarom rollen katten rond op hun rug?

Symptomen van ataxie

Ataxische katten lijken vaak bedwelmd: ongecoördineerd, wiebelig, wankelend en cirkelend

Katten die lijden aan ataxie kunnen de volgende tekenen vertonen:

Gegeneraliseerde ataxie

 • Wankelend, voet verliezend bij het naar beneden springen
 • Minder gecoördineerd bewegen dan normaal
 • Cirkelen, rollen of naar beneden vallen
 • Nystagmus (ogen die van links naar rechts vegen)
 • Hoofd kantelen
 • Onvermogen om benen goed te bewegen of voeten normaal te plaatsen tijdens het lopen of springen
 • Braken wordt soms tegelijkertijd gezien

Gelokaliseerde ataxie

 • Onvermogen om een been of paar benen op de grond te plaatsen op een normale gecoördineerde manier
 • Voet wordt breder naar buiten of dichterbij geplaatst dan normaal

Onderzoek naar Ataxie

Elke mate van ataxie bij katten moet veterinaire aandacht rechtvaardigen

Elke kat die ataxie ontwikkelt, moet onmiddellijk naar uw DVM-dierenarts worden gebracht, zodat het onderliggende probleem kan worden geïdentificeerd en zodat de behandeling kan worden gegeven.

Als de ataxie mild is en uw kat over het algemeen nog steeds heel goed lijkt, kunt u uw normale dierenarts overdag bezoeken. Als er echter sprake is van ernstige, plotseling optredende ataxie, moet u naar de veterinaire hulpdienst gaan.

Uw dierenarts kan de volgende stappen ondernemen.

1. Gedetailleerde geschiedenis

Een gedetailleerd overzicht van de omgeving, het voedsel en de gewoonten van een kat is essentieel voor de dierenarts om mogelijke oorzaken van ataxie te lokaliseren

Uw dierenarts zal elk aspect van de toestand van uw kat bespreken en de algehele gezondheid van de kat beoordelen. Er zijn een aantal verschillende mogelijke oorzaken van ataxie, en deze zorgvuldige geschiedenisverzameling zal helpen om de oorzaak te achterhalen.

Veel factoren zijn belangrijk in deze geschiedenis, bijvoorbeeld oudere katten zijn vatbaarder voor bepaalde problemen dan jongere katten, katten die vrij rondlopen zijn, zijn meer vatbaar voor sommige problemen dan katten die alleen binnenshuis zijn (bijv. vergiftiging, verkeersongevallen, enz.).

Een voedingsgeschiedenis is belangrijk: wat voor kattenvoer eet je kat? Is er onlangs een nieuw voedingsmiddel gestart? Hadden ze iets anders kunnen eten? Katteneigenaren moeten het gedrag van hun huisdier in de kattenbak zorgvuldig observeren. Plast en poept de kat normaal?

Het kan helpen als u videobeelden op uw telefoon hebt gemaakt die bewijs tonen van de ataxie van uw kat (bijvoorbeeld struikelen bij het naar beneden springen, enz.).

Lees ook: Voedselallergieën bij katten: symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling

2. Lichamelijk onderzoek

Katten met ataxie moeten zorgvuldig worden onderzocht, inclusief een orthopedisch en neurologisch onderzoek

Uw dierenarts zal het lichaam van uw kat overal zorgvuldig controleren, de kat overal voelen en controleren op eventuele afwijkingen. Dit omvat normaal gesproken het opnemen van de temperatuur van de kat, het luisteren naar hun borst met een stethoscoop en het wegen van de kat.

Ze zullen normaal gesproken een volledig neurologisch onderzoek uitvoeren waarbij de verschillende reflexen rond het lichaam worden getest, de ogen nauwlettend worden gecontroleerd en wordt geprobeerd de volledige omvang van de ataxie zo duidelijk mogelijk te lokaliseren.

Als de kat proprioceptieve ataxie heeft (afwezigheid van het vermogen om te weten wanneer een voet op de juiste plaats wordt geplaatst vanwege zenuwproblemen), kan de dierenarts dit detecteren en kan de specifieke betrokken zenuwstam worden geïdentificeerd. Ze kunnen uw kat toestaan om door de spreekkamer te bewegen en hem te zien lopen, springen en klimmen om te proberen het niveau van ataxie te beoordelen.

Lees ook: Lichaamstemperatuur van de kat: oorzaken & behandeling van abnormale lichaamstemperatuur

3. Routinematige bloed- en urinetests

Bloed- en urinetests worden vaak gebruikt bij het diagnosticeren van oorzaken van ataxie bij katten

Het is zeer waarschijnlijk dat uw dierenarts bloedonderzoek kan uitvoeren, inclusief het gebruikelijke panel van diagnostische tests, zoals hematologie (bloedbeeld) en biochemische profielen (inclusief elektrolyten). Eenvoudige urineonderzoeken kunnen ook worden uitgevoerd.

Dit type work-up staat bekend als de minimale database en wordt uitgevoerd om de meeste zieke katten te beoordelen, ongeacht de tekenen van ziekte. Het geeft belangrijke achtergrondinformatie over de gezondheid van uw kat. Lever- en nieraandoeningen zullen in de meeste gevallen worden uitgesloten als bijdragende oorzaken.

Lees ook: Kattenbloedonderzoek (verschillende soorten tests, gezondheidstoestanden en kosten)

4. Gespecialiseerd bloedonderzoek

Ataxie kan een aantal zeer specifieke oorzaken hebben, die mogelijk aanvullende tests nodig hebben om een diagnose te stellen

Uw dierenarts kan specifieke bloedonderzoeken aanbevelen, zoals totale T4 (om hyperthyreoïdie uit te sluiten, wat kan bijdragen aan sommige gevallen van ataxie), evenals tests voor sommige virale infecties zoals FeLV en FIV, omdat er aanzienlijke implicaties zijn als uw kat positief is voor een van deze.

Lees ook: Wat u moet weten bij het adopteren van een FeLV-positieve kat

5. Aanvullende tests

Een volledig diagnostisch werk voor ataxie kan röntgenfoto’s, echografie of andere diagnostische beeldvormingstechnieken omvatten

Radiografie (röntgenfoto’s) en echografie kunnen worden aanbevolen om verschillende delen van het lichaam van uw kat te visualiseren die kunnen bijdragen aan de ataxie (bijv. röntgenfoto’s van het bekken als een kat achterste ataxie heeft). Afhankelijk van het geval, meer gedetailleerd diagnostische beeldvorming (zoals CT-scans of Magnetic Resonance Imaging – MRI – scans) kan worden aanbevolen om details van de hersenen en het binnenoor te visualiseren.

Bloeddrukmeting kan worden uitgevoerd, omdat hoge bloeddruk kan bijdragen aan hersenbloedingen die kunnen leiden tot ataxie.

Hoeveel kost het om een kat met ataxie te behandelen?

De kosten voor veterinaire zorg variëren afhankelijk van het type en de duur van de behandeling die nodig is

De kosten zijn volledig afhankelijk van de oorzaak van de ataxie, en het kan minder dan $ 150 zijn als een kat een eenvoudig type ataxie heeft dat verband houdt met milde toxiciteit van een of andere soort, tot meer dan $ 6000 als een kat ataxie heeft veroorzaakt door een complex probleem zoals kanker.

Lees ook: Hoeveel kost het om een kat te bezitten in 2022

Kan Ataxie worden behandeld?

Behandeling voor ataxie zal enorm variëren, afhankelijk van de oorzaak

Behandeling voor ataxie hangt af van de oorzaak, en ja, het kan meestal op nuttige manieren worden behandeld.

Welke specifieke ataxie behandeling is beschikbaar voor ataxie?

Behandelingen kunnen variëren van ondersteunende zorg tot meer specifieke maatregelen zoals spinale chirurgie

Behandeling voor ataxie hangt altijd af van de precieze onderliggende oorzaak.

Als een kat een gegeneraliseerde niet-specifieke ziekte heeft die ataxie en zwakte veroorzaakt, is het primaire doel een specifieke behandeling van deze onderliggende aandoening.

Katten die ataxisch zijn als gevolg van vergiftiging (inclusief slakkenaas, cannabis en anderen) hebben de gebruikelijke intensieve ondersteunende zorg nodig voor vergiftiging: de hoop is dat zodra het lichaam het gif volledig heeft gemetaboliseerd en uitgeroeid, de tekenen van ataxie zullen verdwijnen.

Als de ataxie wordt veroorzaakt door vestibulaire ziekte, moet behandeling van de onderliggende binnenoorziekte, nasofaryngeale poliepen, hoofdtrauma, hersenbloeding of tumoren worden gegeven.

Als er sprake is van gelokaliseerde ataxie veroorzaakt door het niet functioneren van het ruggenmerg of de zenuw, moet dit specifiek worden behandeld, wat een medische benadering (rust en ontstekingsremmende medicatie) of een chirurgische aanpak (bijv. een operatie aan de wervelkolom om een ruggenmerglaesie te verwijderen) kan omvatten.

Tekenen die vaak gepaard gaan met ataxie (zoals misselijkheid) kunnen ook tegelijkertijd worden behandeld (bijv. met behulp van anti-misselijkheidsmedicijnen)

Lees ook: Katten misselijkheid: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Monitoring en prognose

De prognose voor katten met ataxie hangt af van de specifieke diagnose en respons op de behandeling

De mate van monitoring die nodig is, hangt af van het individuele geval, maar over het algemeen hebben katten met ataxie frequente hercontroles door hun DVM-dierenarts nodig totdat ze weer normaal zijn.

De prognose hangt volledig af van het individuele geval en de onderliggende oorzaak van ataxie. Uw eigen dierenarts kan u het beste antwoord op deze vraag geven.

Conclusie

Katten met ataxie moeten naar een dierenarts worden gebracht voor een snelle diagnose en behandeling

Ataxie, zowel gegeneraliseerd als gelokaliseerd, is een veel voorkomend probleem bij katten van alle leeftijden, en het is altijd belangrijk om veterinaire input te hebben om ervoor te zorgen dat getroffen katten de best mogelijke kans krijgen om volledig te herstellen.

Lees ook: Conjunctivitis bij katten: oorzaken, symptomen, &behandeling

Veelgestelde vragen over ataxie bij katten

Wat kan ataxie bij katten veroorzaken?

Er zijn veel oorzaken, van gegeneraliseerde niet-specifieke ziekten die zwakte en algemeen onwelzijn veroorzaken, tot veel verschillende soorten hersenziekten die ataxie kunnen veroorzaken, waaronder vergiftigingen (waaronder slakkenaas, cannabis en anderen), tot vestibulaire ziekte, die zelf vele oorzaken heeft, zoals idiopathische, binnenoorziekte, nasofaryngeale poliepen, hoofdtrauma, hersenbloeding, enkele specifieke toxiciteiten en tumoren.

Hoe weet ik of mijn kat ataxie heeft?

Als uw kat ongecoördineerd lijkt, niet normaal beweegt en misschien wankelt, valt bij het springen, op een wiebelige manier loopt, dan heeft hij waarschijnlijk ataxie.

Hoe ernstig is ataxie bij katten?

Ataxie is een ernstige aandoening die onderzoek en behandeling door uw DVM-dierenarts vereist.