Skip to Content

10 ernstige waarschuwingssignalen bij het introduceren van katten

Er is niets verleidelijker dan een nieuwe katachtige metgezel voor je gezin te krijgen. Maar wat betekent dit voor uw inwonende kat(en)? Het introduceren van katten is mogelijk, maar het kan lastig zijn en er zijn veel valkuilen om te vermijden.

Er zijn enkele ernstige waarschuwingssignalen om op te letten bij het introduceren van katten die een ramp kunnen voorkomen. Een langzame positieve introductie zal een lange weg gaan naar het aanmoedigen van een gelukkige vriendschap tussen uw katten op lange termijn.

Hoe katten op de juiste manier te introduceren

Katten zijn zeer territoriaal, dus het introduceren van een nieuw huisdier kan moeilijk zijn

Dus je hebt net je nieuwe kat of nieuwe kitten mee naar huis genomen en je gaat het voorstellen aan je inwonende kat (en) toch? Verkeerd! Dit is misschien wel het ergste om te doen. Katten zijn territoriale huisdieren en in het wild zijn het vaak solitaire dieren en leven ze alleen.

Ze zijn van nature niet vriendelijk voor andere onbekende katten, dus het introductieproces moet langzaam verlopen. Het is mogelijk voor je katten om met elkaar om te gaan en zelfs beste vrienden te zijn, maar ze hebben de juiste introducties nodig om dit te doen.  Elke negatieve introductie kan hun relatie op de lange termijn beïnvloeden.

Voordat u begint met het introduceren van uw katachtige vrienden, moet u ervoor zorgen dat alle katten zijn gecastreerd. Niet-gecastreerde katten zijn bedreigender voor andere katten, dus dit is essentieel om een soepele introductie te bevorderen. Breng uw nieuwe kat naar de dierenarts om er zeker van te zijn dat hij gezond is en geen ziekten draagt die kunnen overgaan op uw andere kat (en).

We raden niet aan om uw katten dagen, zelfs weken te introduceren en het is het beste om uw nieuwe kat in een aparte kamer te houden. Dit geeft hen de tijd om eraan te wennen dat ze in huis zijn zonder fysiek te hoeven communiceren.

Gedurende deze tijd moedigen we geurruil aan. Dit is in wezen het uitwisselen van hun geuren, zodat ze aan elkaar kunnen wennen. Je kunt dit doen door een doek tegen de zijkant van een kattengezicht te wrijven en deze vervolgens tegen de nieuwe kat te wrijven.

Alle katten moeten voldoende middelen hebben. Bronnen omvatten kattenbakken (1 per kat plus 1 extra), bedden, schuilplaatsen, krabpalen, waterbakken, voerbakken en speelgoed. Het inpluggen van een synthetisch feromoon kan ook helpen het stressniveau te verminderen en katten aan te moedigen om met elkaar om te gaan.

Begin in eerste instantie met het introduceren van uw katten door een glazen deur / hoge babypoort / kier van een deur. Op deze manier kunnen ze elkaar zien maar geen schade aanrichten. Als de tekenen positief zijn (ontspannen, geen sissen of grommen, geen poging om elkaar te slaan of te slaan), kun je ze toestaan elkaar voor de eerste keer te ontmoeten en voor korte tijd onder toezicht te communiceren.

Uiteindelijk neemt deze tijd toe en kun je ze met rust laten als je blij bent dat ze met elkaar overweg kunnen en niet zullen vechten.

Ik zou niet adviseren om ze samen te voeren tijdens de eerste introductieperiode, omdat dit hen kan stress bezorgen en meer spanning kan veroorzaken. Je kunt traktaties echter gebruiken om positief gedrag naar elkaar toe te belonen en een positieve associatie op te bouwen.

Lees ook: Hoe een nieuw kitten aan een oudere kat te introduceren

Ernstige waarschuwingssignalen bij het introduceren van katten

Katten kunnen defensief of bedreigend gedrag vertonen wanneer ze een nieuwe kat ontmoeten

Soms zijn er zelfs met de beste introducties nog steeds tekenen van agressie en vijandigheid. Dit hangt ook af van de persoonlijkheid van je huidige kat en de persoonlijkheid van de nieuwe kat. Als er tekenen van agressie zijn, is het het beste om de interactie in te korten om negatieve interacties te voorkomen.

Dit kan hun relatie op de lange termijn beïnvloeden en de introducties zuur maken, dus het is het beste om te worden vermeden. Er zijn enkele veel voorkomende waarschuwingssignalen om op te letten bij het introduceren van katten. Hierdoor kunt u ze snel scheiden wanneer u deze waarschuwingssignalen opmerkt.

Waarschuwingssignalen om op te letten zijn onder meer;

#1 Verwijde pupillen

Verwijde pupillen kunnen een teken zijn van opwinding, angst of overprikkeling

Als je merkt dat een van de katten verwijde pupillen heeft, is dit een teken om op te letten. Het betekent dat ze overprikkeld, angstig, angstig of in zeldzame gevallen agressief kunnen zijn. Hoe dan ook, het is een teken dat je kat zich een beetje bang begint te voelen en het kan te veel voor hem zijn.

Hun ogen kunnen in elke nieuwe situatie verwijden, maar houd hun lichaamstaal en vocalisaties in de gaten en scheid ze als je je zorgen maakt.

Lees ook: Spelen of vechten mijn katten?

#2 Staart zwiept

De staartpositie van een kat kan waardevolle inzichten geven in hun humeur

Ik denk dat we allemaal wel eens een kat hebben gezien die zijn staart van links naar rechts zwiept. Dit kan om een paar redenen gebeuren, maar kan erop wijzen dat uw kat zich op de situatie concentreert en begint te feel ongelukkig of een beetje geïrriteerd. Als je een snelle staart van links naar rechts ziet zwaaien, is het beter om de interactie te stoppen, omdat je kat duidelijk wat ruimte wil.

Lees ook: Wat de staart van je kat je kan vertellen

#3 Staren

Vast oogcontact tussen katten kan een voorbode zijn van agressie

Hoewel het misschien een onschuldig teken lijkt, zijn twee katten die naar elkaar staren zonder oogcontact te verbreken een teken van bezorgdheid. Katten geven er de voorkeur aan om lichaamstaal te gebruiken om te communiceren voordat ze fysiek vechten en een staarwedstrijd is een van de eerste stappen. Ze staren tot de minder dominante kat wegkijkt en zich ‘overgeeft’. Het is een teken dat de interactie negatief verloopt en moet worden gestopt.

Lees ook: Waarom staart mijn kat me aan? Top 5 redenen uitgelegd

#4 Fricatief

Sissen is een negatieve vocalisatie bij katten, uitgevoerd wanneer ze angstig, gestrest of agressief zijn

Katten sissen als ze bang en angstig zijn, dus als je tijdens de interactie hoort sissen, betekent dit dat een van de katten zich een beetje bedreigd en bang voelt. Een of twee korte sissen worden in eerste instantie verwacht, maar alles meer dan dit betekent dat een van de katten zich behoorlijk bang voelt en je moet de interactie verkorten.

Lees ook: Wanneer stopt mijn kat met sissen naar het nieuwe kitten?

#5 Grommen

Grommen is een andere negatieve vocalisatie bij katten en moet worden opgevat als een waarschuwing

Grommen klinkt als een laag rommelend geluid en is een teken dat je kat zich mogelijk bedreigd voelt. Deze geluiden zijn een waarschuwingssignaal dat de interactie agressief kan worden en dat de kat met rust gelaten wil worden. Scheid de katten onmiddellijk.

Lees ook: Hoe te zien of een kat boos is

#6 Afgeplatte oren

Katten gebruiken hun oorpositie als een vorm van visuele communicatie

Afgezien van vocalisaties, kunnen we veel vertellen aan lichaamstaal, met name de oorpositie. Tekenen van een ontspannen en nieuwsgierige kat zijn oren die naar boven of iets naar voren wijzen. Oren die naar achteren zijn gericht of of plat tegen hun hoofd zijn, zijn tekenen van extreme angst en zelfs agressie. Het is een waarschuwingssignaal om de interactie onmiddellijk te stoppen.

Lees ook: Waarom zetten katten hun oren terug?

#7 Uitgeblazen haar

Piloerection is een duidelijk teken dat een kat ongelukkig, gestrest of angstig is

U kunt merken dat een van de haren van de kat langs hun lichaam en staart wordt uitgeblazen. Ze kunnen ook hun rug buigen. Dit wordt piloerection genoemd en het is eigenlijk de kat die probeert zichzelf groter en intimiderender te laten lijken. Dit is een ernstig teken dat de kat zich bedreigd voelt en het kan leiden tot agressie. Stop de interactie onmiddellijk.

Lees ook: Waarom schudden of trillen kattenstaarten?

#8 Verbergen

Katten kunnen zich verstoppen als ze bang of gestrest zijn en moeten worden voorzien van veilige schuilplaatsen

Als een van de katten probeert weg te rennen en een plek te vinden om zich te verstoppen, betekent dit dat ze super bang zijn en niet in de situatie willen zijn. Dit komt meestal voor bij de minder dominante kat. Om extreme angst te voorkomen, stop de interactie en laat de katten een pauze nemen.

Lees ook: Hoe katten elkaar leuk te laten vinden in 10 eenvoudige stappen

#9 Luide vocalisaties

Katten zijn vaak vrij rustige wezens en luide vocalisaties zijn een zeker teken van problemen

Vocalisaties omvatten sissen en grommen waar we het over hebben gehad. Luidere vocalisaties omvatten huilen, joggen, grommen of caterwauling. Dit is een stap omhoog van sissen en grommen en betekent dat de situatie snel kan escaleren tot agressief gedrag. Scheid de katten onmiddellijk en geef ze wat ruimte.

Lees ook: Wat betekent het als een kat schreeuwt?

#10 Pogingen om te swaten / slaan / bijten

Katten gebruiken fysieke confrontatie als laatste redmiddel, maar dit kan snel venijnig worden

Tot nu toe hebben we meestal lichaamstaal en vocalisaties besproken als waarschuwingssignalen, maar tekenen kunnen ook fysiek zijn. Alle fysieke tekenen van agressie, zoals proberen te bijten of vechten door met poten te slaan, moeten onmiddellijk worden gestopt.

Afgezien van het veroorzaken van fysieke schade aan elkaar, is het ook een zeer negatieve interactie en kan het veel emotionele schade toebrengen aan beide katten. Veel mensen denken dat het een goed idee is om “ze het uit te laten vechten”, maar dat is het echt niet. Als je wilt dat je katten in de toekomst een positieve relatie hebben, sta ze dan niet toe om te vechten.

Lees ook: Hoe train je je kat om niet te bijten

Een woord van waarschuwing

Katten kunnen sociale banden vormen met andere katten, maar dit is niet gegarandeerd

Een seen lage positieve introductie is essentieel bij het introduceren van katten. Probeer geen stappen over te slaan! Je denkt misschien dat je katten het heel snel met elkaar konden vinden toen je ze in het verleden introduceerde en soms is dit het geval. Maar in andere gevallen kan het overhaasten van een introductie tussen katten ertoe leiden dat de katten geen goede relatie hebben, wat in elk huishouden een ramp kan zijn.

Zelfs als de beste introducties klaar zijn, kunnen sommige katten nog steeds niet met elkaar opschieten. Dit kan te wijten zijn aan hun aard, persoonlijkheid of vroege sociale ervaringen. Sommige katten staan meer open voor kattenrelaties dan anderen. In de meeste gevallen hopen we dat katten elkaar tolereren zonder negatieve interacties, en als ze vrienden worden, is dat een bonus.

Tekenen dat uw katten niet met elkaar overweg kunnen, zijn tekenen van agressie naar elkaar in huis, stress bij een of alle katten, het niet gebruiken van hun kattenbakken, verminderde eetlust, chronische gezondheidsproblemen en de lijst gaat maar door. Conflicten tussen katten moeten snel worden aangepakt en in dit geval advies inwinnen bij uw dierenarts of een kattengedragsdeskundige.

Lees ook: Hoe help je katten om met elkaar om te gaan?

Conclusie

hoe katten communiceren

Langzame en positieve introducties zijn belangrijk om agressie tussen katten te voorkomen

Het introduceren van katten is een lastige zaak, maar als het goed wordt gedaan, kan het resulteren in een positieve gelukkige vriendschap tussen uw katten. Introducties moeten traag zijn en geuruitwisseling omvatten, veel middelen bieden en synthetische feromoonverspreiders gebruiken. Er zijn enkele ernstige waarschuwingssignalen bij het introduceren van katten die niet mogen worden genegeerd.

Katten moeten worden gescheiden als ze tekenen van agressie vertonen om negatieve interactie te voorkomen. Ondanks onze inspanningen als eigenaren van gezelschapsdieren, zullen sommige katten niet met elkaar overweg kunnen en in dit geval moet u advies inwinnen bij uw dierenarts of kattengedragsdeskundige.

Lees ook” Wanneer zal mijn kat stoppen met sissen naar het nieuwe kitten?

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als je katten te vroeg introduceert?

Als je katten te vroeg of te snel introduceert, kunnen ze angstig worden, wat kan leiden tot agressie. De beste introducties worden langzaam gedaan en moedigen positieve interacties aan.

Wat is normaal gedrag bij het introduceren van katten?

Normaal en positief gedrag omvat ontspannen lichaamshoudingen, oren naar boven of iets naar voren, neus aan neus snuffelen en elkaar niet aanstaren.

Hoe lang moet je katten uit elkaar houden als je ze introduceert?

Houd nieuwe katten minstens 2-3 weken uit elkaar om de katten te laten wennen aan elkaars geur en elkaar te zien door glazen deuren / hoge babyhekjes.

Waar moet je op letten bij het introduceren van een kat?

Je moet op zoek gaan naar positieve lichaamstaal zoals neus-tot-neus begroeting en ontspannen houdingen, zonder grommen of pogingen om te vechten, geen staren of luide vocalisaties.