Stomatitis bij katten: oorzaken, symptomen, & behandeling

Wat is stomatitis bij katten?

“Stoma” is het Griekse woord voor “mond”, dus stomatitis bij katten betekent “ontsteking van de stoma”, “ontsteking van de mondholte” of “ontsteking van de mond en lippen”.

Snel overzicht: Stomatitis bij katten

klok
Urgentie: Als een kat ernstige pijn heeft, moet hij zo snel mogelijk door een dierenarts worden gezien, maar dit is zelden een noodgeval na sluitingstijd.
thuis
Huismiddeltjes: Thuis tandheelkundige zorg is belangrijk, met behulp van tandenpoetsen of tandheelkundige kauwen om een optimale mondhygiëne te bevorderen, maar veterinaire zorg is altijd nodig om de stomatitis zelf aan te pakken.
injectiespuit
Vaccin beschikbaar: Vaccins zijn beschikbaar tegen Feline Calicivirus, Feline Herpes Virus en Feline Leukemie Virus, die allemaal stomatitis kunnen veroorzaken, maar er zijn ook vele andere mogelijke oorzaken.
jam-medisch
BehandelingsoptiesDe twee belangrijkste behandelingsopties zijn ten eerste tandheelkunde, vaak met meerdere extracties van tanden, of ten tweede, een medische benadering, die antibiotica, ontstekingsremmende medicatie en een reeks andere mogelijkheden kan omvatten.
schakel-ketting
Kan worden gekoppeld aan: Feline Immunodeficiëntie Virus, Feline Calicivirus, Feline Herpes Virus, Feline Leukemie Virus
medische dossiers
Diagnose: Een lichamelijk onderzoek is voldoende om stomatitis te diagnosticeren, maar het kan complex, duur en tijdrovend zijn om de precieze oorzaak te diagnosticeren, met bloedonderzoek, röntgenfoto’s, kweek van wattenstaafjes en soms biopsieën van aangetast weefsel.
pil
Vereist voortdurende medicatie: Veel gevallen van stomatitis vereisen langdurige ontstekingsremmende medicatie van een of andere soort.
zoeken
Veel voorkomende symptomen: Veel voorkomende klinische symptomen zijn halitose (stinkende slechte adem), moeite met eten (dysfagie), poten aan de mond, verminderde eetlust, kwijlen, bloeden uit de mond, orale pijn (bijv. wanneer de mond wordt onderzocht), gewichtsverlies en een over het algemeen verward uiterlijk (een kat met stomatitis kan ongemak ondervinden bij het verzorgen van zichzelf, wat leidt tot een onverzorgde, slecht onderhouden vacht). Wanneer de mond wordt geïnspecteerd, lijken de orale weefsels die de mond bekleden rood, gezwollen en pijnlijk en kunnen er zweren zijn.
tekstgrootte
Andere namen: Stomatitis kan ook worden aangeduid als katachtige chronische gingivostomatitis, gingivitis, faucitis, faryngitis of een combinatie hiervan, afhankelijk van welk deel van de mondholte precies is aangetast.
kat
Gediagnosticeerd bij katten:Gewoonlijk

Ontsteking veroorzaakt roodheid, warmte, pijn, zwelling en verlies van normale functie, dus dit is wat er gebeurt met de bekleding van de mond van een kat wanneer stomatitis aanwezig is,

Stomatitis is meestal een chronische (langdurige) aandoening die begint met orale ontsteking die het tandvlees aantast (de “gingiva”, dus het is “gingivitis”) en zich geleidelijk uitbreidt naar andere delen van het slijmvlies van de mond. Om deze reden wordt de term “katachtige chronische gingivostomatitis” vaak gebruikt, wat langdurige ontsteking van het tandvlees en de mond betekent.

Lees ook: Top 10 dingen die uw dierenarts wenst dat u wist

Andere delen van de mondholte raken vaak tegelijkertijd ontstoken:

 • Faucitis betekent ontsteking van het caudale mondslijmvlies – het weefsel aan de achterkant van de mond achter de premolaar en molaire tanden.
 • Faryngitis betekent ontsteking van de keelholte, het gebied helemaal achter in de mond.

Deze verschillende uitdrukkingen verwijzen allemaal naar dezelfde basisvoorwaarde: ontsteking van sommige of alle slijmvliezen die de mondholte en de bovenste keel bekleden, en in het bijzonder de zachte weefsels die de tanden omringen.

Alle bovenstaande aandoeningen veroorzaken ongemak voor een getroffen kat.

Oorzaken van stomatitis bij katten

Stomatitis bij katten is een ontstekingsaandoening van de mond met een reeks oorzaken

Het slijmvlies van de mond komt in contact met een groot aantal irriterende stoffen en potentiële allergenen, evenals fysiek schurende stoffen (bijvoorbeeld in het voedsel of in voorwerpen die in de mond worden opgepikt en gekauwd). Elk van deze kan een ontsteking van het slijmvlies van de mond veroorzaken.

Normaal gesproken is de afweer van het lichaam in staat om met succes met deze uitdaging om te gaan, waardoor de bekleding van de mond in een gezonde staat blijft. Soms kan echter om verschillende redenen een van de twee nadelige uitkomsten optreden.

Een ontoereikende immuunrespons kan ervoor zorgen dat een pathogeen (zoals bacteriën of virussen) zich vermenigvuldigt, waardoor verhoogde niveaus worden veroorzaakt.f ontsteking.

Een overactieve immuunrespons kan ervoor zorgen dat zich een aanzienlijke ontsteking ontwikkelt als reactie op een anders goedaardige uitdaging.

De onderliggende oorzaak van kattenstomatitis is vaak niet precies vastgesteld, maar veel voorkomende oorzaken zijn de volgende.

Bacteriële infecties

Katten met stomatitis vertonen vaak hoge bacteriële belastingen en infecties kunnen een rol spelen bij deze ziekte

Pathogene (ziekteverwekkende) bacteriën worden vaak aangetroffen in de mond van katten met stomatitis: deze kunnen een primaire oorzaak zijn, of de bacteriën kunnen een secundaire complicatie zijn, waardoor een mildere vorm van ontsteking wordt verergerd die werd geïnitieerd door een andere primaire oorzaak.

Lees ook: Bacteriële infecties bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Virale infecties

De kattengriepvirussen veroorzaken vaak niezen, hoesten en nasale / oculaire afscheidingen bij katten, maar ze zijn ook gekoppeld aan stomatitis

Feline Calicivirus (FCV) is een veel voorkomende oorzaak van stomatitis bij katten, en Feline Herpes Virus (FHV) is soms ook betrokken. Twee andere virussen, feline leukemievirus (FeLV) en feline immunodeficiëntievirus (FIV) kunnen ook betrokken zijn, maar hun rol is niet duidelijk en hun impact kan meer verband houden met het feit dat ze het immuunsysteem van de kat beïnvloeden in plaats van direct betrokken te zijn bij het veroorzaken van ontsteking van het mondslijmvlies.

Immuunziekte

Tandheelkundige ziekte is sterk betrokken bij veel gevallen van feline stomatitis

Ontsteking van het slijmvlies van de mondholte kan soms een soort immuungemedieerde of auto-immuunziekte zijn, d.w.z. een overreactie van het immuunsysteem op normale uitdagingen zoals de bacteriën en toxines die worden aangetroffen bij de opbouw van plaque op de tanden (plaque is de kleverige semi-vloeibare film van opgelost voedsel en slijm die zich na het eten op tanden verzamelt).

Als de plaque op zijn plaats blijft, wordt deze gemineraliseerd, wat leidt tot tandsteen- of calculusvorming. Dit is een vaste, bruine substantie die zich ophoopt en fungeert als een groter oppervlak voor meer plaque om zich op te verzamelen, waardoor nog meer bacteriën en toxines zich kunnen ophopen, waardoor het probleem verergert.

Slechte mondhygiëne is een belangrijke predisponerende oorzaak van gingivitis en parodontitis (ontsteking van de structuren rond de tanden), die vervolgens kan leiden tot meer wijdverspreide stomatitis.

Lees ook: De complete gids voor gebitsreiniging voor katten

Andere specifieke oorzaken

Stomatitis kan te wijten zijn aan elke ontstekingstrigger, inclusief het eten van irriterend materiaal

Ontsteking van het slijmvlies van de mond kan worden geïnitieerd door een aantal andere problemen, waaronder directe fysieke irritatie (het eten van irriterende materialen of sommige planten), metabole problemen die leiden tot systemische ziekten (bijv. Nierfalen) en falen van het immuunsysteem.

Lees ook: Mondzweren bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Symptomen van stomatitis bij katten

Katten met stomatitis kunnen moeite hebben om te eten en lijken ongemakkelijk rond het gezicht en de mond

Klinische symptomen van stomatitis zijn halitose (stinkende slechte adem), moeite met eten (dysfagie), poten in de mond, verminderde eetlust, kwijlen, bloeden uit de mond, orale pijn (bijv. wanneer de mond wordt onderzocht of aangeraakt), gewichtsverlies en een over het algemeen verward uiterlijk (een kat met stomatitis kan ongemak ondervinden bij het verzorgen van zichzelf, wat leidt tot een onverzorgde, slecht onderhouden vacht). Wanneer de mond wordt geïnspecteerd, lijken de orale weefsels die de mond bekleden rood, gezwollen en pijnlijk en kunnen er zweren zijn.

De submandibulaire lymfeklieren kunnen worden vergroot (lymfadenopathie). Het probleem wordt meestal gezien bij volwassen of middelbare katten, maar bij sommige rassen (zoals Maine Coon, Siamese, Perzische en Abessijnse katten) kan katachtige juveniele gingivitis worden gezien bij katten jonger dan drie jaar.

Lees ook: Hoe matten uit de vacht van een kat te krijgen

Hoe benadert een DVM-dierenarts een geval van stomatitis?

1. Gedetailleerde geschiedenis

Een gedetailleerde discussie over de eetlust, gewoonten en het algemene welzijn van een kat is essentieel voor elke zieke kat

Uw dierenarts zal elk aspect van de toestand van uw kat bespreken en de algehele gezondheid van de kat beoordelen. Er zijn een aantal verschillende mogelijke oorzaken van stomatitis, en deze zorgvuldige geschiedenisverzameling zal helpen om de oorzaak te achterhalen.

Veel factoren zijn belangrijk in deze geschiedenis, bijvoorbeeld oudere katten zijn vatbaarder voor bepaalde problemen dan jongere katten, katten die vrij rondlopen zijn, zijn meer vatbaar voor sommige problemen dan katten die alleen binnenshuis zijn, enz.

Een voedingsgeschiedenis is belangrijk: wat voor kattenvoer eet je kat? Is er onlangs een nieuw voedingsmiddel gestart? Krijgen ze supplementen? Zijn ze op een medicatiop? Zijn er andere factoren die hun spijsverteringsstelsel kunnen beïnvloeden? Urineert de kat normaal? (katteneigenaren moeten altijd het gedrag van hun huisdier in de kattenbak zorgvuldig observeren).

Lees ook: De 8 beste kattenvitaminen en -supplementen

2. Lichamelijk onderzoek

Een veterinair onderzoek omvat een nauwkeurige blik op de mond en tanden van uw kat

Naast het opmerken van de omvang van de ontsteking in de mondholte, zal uw dierenarts het lichaam van uw kat overal zorgvuldig controleren, de kat overal voelen en controleren op eventuele afwijkingen. Dit omvat normaal gesproken het opnemen van de temperatuur van de kat, het luisteren naar hun borst met een stethoscoop en het wegen van de kat.

3. Routinematige bloed- en urinetests

Dierenartsen gebruiken vaak bloed- en urinetests als onderdeel van een diagnostisch proces

Het is zeer waarschijnlijk dat uw dierenarts bloedonderzoek kan uitvoeren, inclusief het gebruikelijke panel van diagnostische tests, zoals hematologie (een volledig bloedbeeld of CBC) en biochemische profielen (inclusief lever- en nierenzymen, elektrolyten en bilirubine). Eenvoudige urinetests kunnen ook worden uitgevoerd.

Dit type work-up staat bekend als de minimale database en wordt uitgevoerd om de meeste zieke katten te beoordelen, ongeacht de tekenen van ziekte. De resultaten kunnen nuttige richtlijnen bieden voor het type oorzaak van stomatitis.

Lees ook: Kattenbloedonderzoek (verschillende soorten tests, gezondheidstoestanden en kosten)

4. Gespecialiseerd bloedonderzoek

Uw dierenarts kan uw kat testen op enkele specifieke oorzaken van kattenstomatitis

Uw dierenarts kan specifieke bloedonderzoeken aanbevelen, zoals tests voor sommige virale infecties zoals Feline Leukemie Virus (FeLV) en Feline Immunodeficiency Virus (FIV), omdat er aanzienlijke implicaties zijn als uw kat positief is voor een van deze.

5. Aanvullende tests:

Katten met stomatitis moeten mogelijk beeldvorming ondergaan, zoals röntgenfoto’s

Als systemische ziekte van een of andere soort wordt vermoed, kunnen algemene screeningtests zoals radiografie (röntgenfoto’s) of echografie worden aanbevolen.

Tandheelkundige röntgenfoto’s (röntgenfoto’s) kunnen ook worden genomen om de gezondheid van de tanden te evalueren, en in het bijzonder om tandwortels te beoordelen en om laesies te identificeren die wijzen op tandresorptie die erop kunnen wijzen dat bepaalde tanden mogelijk moeten worden geëxtraheerd. Gebitsproblemen zoals deze zijn vaak gekoppeld aan gingivitis die vervolgens kan leiden tot stomatitis.

Cultuur van swabs uit de getroffen gebieden kan worden voorgesteld om pathogene bacteriën uit te sluiten.

In sommige gevallen kan een biopsie van de ontstoken bekleding van de mond worden aanbevolen om een meer gedetailleerd inzicht te krijgen in het precieze type ontsteking.

Lees ook: Hoeveel kost een kattenfoto?

6. Verwijzing naar een specialist

Stomatitis kan complex zijn en vereist input van een veterinaire specialist

In zeldzame gevallen kan uw lokale dierenarts een verwijzing naar een interne diergeneeskunde of tandheelkundige specialist aanbevelen, voor een nog gedetailleerder overzicht van de diagnose en behandeling van de stomatitis.

Hoe gingivitis bij katten te behandelen

Het beheer van stomatitis bij katten kan een combinatie van behandelingen vereisen

Het eerste primaire doel van een behandelplan is om de oorzaak van de stomatitis van de individuele kat te diagnosticeren. Pas als dit is vastgesteld, kan een passende behandeling worden georganiseerd.

Als het vermoeden bestaat dat de tanden van een kat betrokken zijn, is vaak professionele tandheelkunde onder algemene anesthesie nodig, waardoor eventuele noodzakelijke tandextracties, het verwijderen van tandsteen en tandplak en gebitsreiniging inclusief het polijsten van de tandoppervlakken mogelijk zijn. Follow-up thuis tandheelkundige zorg is essentieel.

Hoewel dit extreem klinkt, kan de dierenarts aanbevelen om sommige permanente tanden te trekken en soms zelfs volledige mondextracties, zelfs inclusief de hoektanden. Dit kan soms de enige manier zijn om ernstige gevallen op te lossen.

Dit lijkt vaak overdreven radicaal voor kattenverzorgers, maar de ontsteking van het slijmvlies van de mond is vaak gericht op de tandvleeslijn, de overgang tussen de tanden en het tandvlees, met betrekking tot de ontstekingsreactie op de plaque die zich op het oppervlak van de tanden opbouwt. Als de tanden worden verwijderd, wordt de plaque permanent verwijderd en verdwijnt de gingivitis vaak volledig.

Medisch beheer van stomatitis heeft vaak de voorkeur van kattenverzorgers, maar dit is vaak niet zo effectief als volledige tandextractie. Het risico op bijwerkingen van verschillende behandelingsopties moet met uw dierenarts worden besproken.

 • Antibiotica kan worden geïndiceerd om een actieve pathologische bacteriële component van het probleem op te lossen: veel voorkomende keuzes zijn clindamycine, amoxycilline, doxycycline of metronidazol, maar uw dierenarts selecteert de meest geschikte keuze voor uw kat, en deze zijn niet voor elk geval geïndiceerd.
 • Corticosteroïden worden soms gebruikt om de ontsteking te verlichten: nogmaals, ze zijn niet altijd geïndiceerd, en dit is een beslissing voor uw dierenarts.
 • Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) worden soms gebruikt voor hun ontstekingsremmende, pijnstillende werking.
 • Ontstekingsremmende medicatie zoals ciclosporine kan in sommige gevallen worden gebruikt.
 • Omega-interferon oraal of per injectie toegediend kan helpen om de immuunrespons te wijzigen.
 • CO2-lasertherapie kan soms worden gebruikt voor specifieke gevallen.
 • Boviene lactoferrine, aangebracht op het slijmvlies van de mond, kan het vermogen van bacteriële pathogenen om ziekte in de mond te veroorzaken verminderen
 • Goudzouten, gegeven als intramusculaire injecties, kan helpen om een overactief immuunsysteem te moduleren.
 • Stamceltherapie kan in sommige gevallen worden gebruikt.

Hoe stomatitis bij katten te voorkomen

Een goede mondhygiëne wordt aanbevolen voor alle katten

 • Een hypoallergeen dieet van hoge kwaliteit (met hoogwaardige eiwitten uit een laag aantal bronnen) kan helpen om de blootstelling van de mondholte aan irriterende stoffen en allergene stoffen die ontstekingen kunnen veroorzaken, te verminderen.
 • Suppletie met omega 3- en omega 6-vetzuren kan de ontstekingsreactie verminderen. Topische mondhygiëneproducten die de ophoping van plaque verminderen (bijvoorbeeld die met chloorhexidine of een reeks andere) kunnen ook helpen.
 • Een goed tandheelkundig thuiszorgregime (bijv. tandenpoetsen met tandpasta en / of regelmatig gebruik van tandheelkundige behandelingen die het VOHC-keurmerk dragen) zal waarschijnlijk ook helpen door een optimale mondgezondheid te bevorderen, waardoor de incidentie van parodontitis wordt verminderd.

Lees ook: Basepaws Cat Dental Health Test Review: we hebben het geprobeerd

Conclusie

Katten met een zere mond kunnen stomatitis hebben en moeten naar een dierenarts

Stomatitis is een ernstige, pijnlijke en frustrerende ziekte voor katten, hun verzorgers en voor dierenartsen. Een gedetailleerde work-up en een zorgvuldig opgesteld behandelplan, met voortdurende tandheelkundige zorg aan huis, is meestal nodig om dit veelvoorkomende probleem aan te pakken.

Lees ook: Beste tandheelkundige kattentraktaties

Veelgestelde vragen

Hoe lang leven katten met stomatitis?

Katten met stomatitis kunnen een normale levensduur hebben, maar dit hangt wel af van de primaire oorzaak van de stomatitis. Als de stomatitis bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door een virus zoals FIV, wordt verwacht dat het leven van de kat korter is dan normaal. In de meeste gevallen wordt de stomatitis niet veroorzaakt door een levensbeperkende aandoening, daarom hebben de meeste katten een normale levensduur. De kwaliteit van leven van de kat kan echter nadelig worden beïnvloed, dus dit vereist zorgvuldige monitoring om ervoor te zorgen dat er geen ernstige ontsteking is die aanzienlijk lijden veroorzaakt.

Wat wordt stomatitis veroorzaakt door bij katten?

Mogelijke oorzaken zijn tandheelkundige aandoeningen, bacteriële of virale infecties, allergische reacties van een overactief immuunsysteem, directe fysieke irritatie (het eten van irriterende materialen of sommige planten), metabole problemen die leiden tot systemische ziekten (bijv. Nierfalen) en andere, minder vaak voorkomende oorzaken.

Hoe ernstig is stomatitis bij katten?

Stomatitis is een ongemakkelijke, vaak pijnlijke aandoening die de mond van katten beïnvloedt. Het niveau van ongemak of pijn dat vaak wordt geleden, betekent dat het inderdaad een zeer ernstige aandoening kan zijn.

Kan stomatitis bij katten vanzelf verdwijnen?

Stomatitis is soms wassen en neemt af in ernst, en soms naarmate katten ouder worden, kunnen de tekenen van stomatitis minder ernstig worden. Het gaat echter zelden helemaal vanzelf over en professionele veterinaire aandacht moet altijd worden gezocht.