Waarom hebben katten geen bruine ogen? 2 interessante redenen

Als je veel tijd met katten hebt doorgebracht of zelf katten hebt, dan heb je waarschijnlijk gemerkt dat er een handvol zeer voorkomende oogkleuren bij katten zijn. Amber, hazelaar en blauw zijn enkele van de meest voorkomende oogkleuren bij katten, maar zelfs bij katten met minder vaak voorkomende oogkleuren heb je waarschijnlijk een ongewone trend opgemerkt – de meeste katten hebben geen bruine ogen.

Sommige mensen geloven ten onrechte dat geen katten bruine ogen hebben, en hoewel er katten met bruine ogen zijn, is deze oogkleur uitzonderlijk zeldzaam bij katachtigen. Omdat het zo’n veel voorkomende oogkleur is bij andere soorten, zoals mensen en honden, wat zou ervoor zorgen dat het zeldzaam is bij katten?

3 katten gezichtsverdeler

De 2 redenen waarom katten geen bruine katten hebben

1. Melanine

De iris van het oog, of het gekleurde gebied rond de zwarte pupil in het midden, is een meerlagig gebied van weefsels die vol zitten met melanocyten. Melanocyten zijn verantwoordelijk voor de productie van melanine. Melanine kan dingen als huid en haar of vachtkleur beïnvloeden, dus in de irissen is melanine verantwoordelijk voor de kleur van de irissen.

Hoe meer melanocyten in de irissen, hoe meer melanine wordt geproduceerd, wat zal resulteren in een donkerdere oogkleur, en hoe minder melanocyten, hoe lichter de ogen zullen zijn.

De enige uitzondering hierop zijn blauwe ogen. Blauwe ogen zijn eigenlijk volledig afwezig van kleur, dus de irissen bevatten geen melanocyten. De blauwe kleuring komt van lichtbreking op het oppervlak van de ogen.

Over het algemeen bevatten de ogen van katten niet genoeg melanocyten om te resulteren in een bruine oogkleur, met uitzondering van de zeer weinige katten met echte bruine ogen.

thematische pauze

2. Ras

Er zijn bepaalde oogkleuren die deel uitmaken van de rasstandaard voor meerdere kattenrassen. In sommige gevallen hebben alle katten van een specifiek ras dezelfde kleur ogen, terwijl anderen meerdere oogkleuren binnen het ras kunnen hebben. Er zijn geen kattenrassen die donkerbruine ogen hebben als onderdeel van de rasstandaard. Er zijn echter meerdere rassen waarvan variaties van bruin gebruikelijk of noodzakelijk zijn voor de standaard.

De lichtere variaties van bruine ogen komen vaak voor bij rassen zoals de Bombay, Sphynx, British Shorthair, American Shorthair, Manx, Bengal, Scottish Fold en Abessinian. De donkerste oogkleur die je bij de meeste katten zult zien, is koper, een bruine kleur met ondertonen van rood en oranje.

crème Britse korthaar kat
Afbeelding Credit: OksanaSusoeva, Shutterstock

Kattenkogelverdeler 1

Zijn oog- en vachtkleur gerelateerd?

Het is misschien logisch om te denken dat katten met een donkere vacht meer kans hebben op donkere ogen en katten met een lichte vacht hebben meer kans op lichte ogen, maar dit is eigenlijk niet waar.

Bij mensen zijn de genen die de oog- en haarkleur regelen dicht bij elkaar binnen het chromosoom, en daarom is het niet ongebruikelijk dat haar- en oogkleurparen optreden. Dit is de reden waarom blauwe ogen niet ongewoon zijn bij mensen met blond haar, maar ze zijn zeer zeldzaam bij mensen met zwart haar. Bij katten zijn deze genen niet aan elkaar gerelateerd.

De enige uitzondering hierop is, nogmaals, met katten met blauwe ogen, omdat deze katten eerder licht van kleur zijn, wat verband houdt met de dominantie van het witte vachtgen. Afgezien van blauwe ogen, kan uw kat in wezen elke combinatie van vacht en oogkleur hebben. Dit betekent dat je zowel een donkere als een lichte kat kunt hebben die beide bruine of koperen ogen hebben. De melanocytenaantallen en activiteit in de vacht en ogen kunnen voor uw kat compleet anders zijn.

Ongebruikelijke oogkleurcombinaties

Geloof het of niet, niet alle katten hebben twee ogen die overeenkomen. Dichromatische en heterochromie zijn beide ongewoon, waarbij dichromatisch zeer zeldzaam is, maar beide aandoeningen geven aan dat de ogen van een kat twee verschillende kleuren bevatten.

Heterochromie verwijst naar de ogen die elk verschillende kleuren hebben. Dit kan resulteren in een grote verscheidenheid aan kleurencombinaties en tinten bruin, koper en hazelaar kunnen worden gecombineerd met het tegenovergestelde oog met een compleet andere kleur, zoals groen of blauw.

Dichromatisch verwijst naar elk oog dat twee kleuren bevat. Dit betekent dat de ogen waarschijnlijk qua kleur bij elkaar passen, maar beide ogen zijn een combinatie van twee kleuren. Dit verschijnt meestal als één kleur rond de irissen en een andere kleur rond de eerste kleur, maar het is ook mogelijk dat de kleuren in strepen en spatten verschijnen.

Witte kat met heterochromie
Afbeelding Credit: didsss, Pixabay

kattenpootverdeler

Conclusie

Bruine ogen zijn zeer zeldzaam bij katten en wanneer ze voorkomen, verschijnen ze bijna altijd in een lichtere tint zoals koper. Dit is te wijten aan het aantal melanocyten dat in de ogen van de meeste katten verschijnt, wat resulteert in een lagere melanineproductie dan je zou kunnen zien bij soorten die vaak bruine ogen hebben, zoals honden en mensen.

Je zou het geluk kunnen hebben om een kat met donkerdere bruine ogen te spotten, en als je dat doet, moet je je gelukssterren tellen omdat je inderdaad een zeer zeldzame kat hebt gezien!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Mary Swift, Shutterstock