Zullen schuurkatten kippen doden? Het interessante antwoord

Sommige stalkatten kunnen kippen aanvallen – het hangt af van de kat en hoe goed ze gesocialiseerd zijn. Dat gezegd hebbende, sommige katten zullen kippen nooit aanvallen, omdat ze ze misschien gewoon niet als prooidieren zien.

Andere katten kunnen kippen absoluut aanvallen. Meestal zijn kippen die veel groter zijn dan de kat veilig. Kuikens bewaakt door grotere kippen zijn vaak ook veilig. Kleinere kippen lopen het grootste risico om door katten te worden aangevallen, omdat de kat het kuiken vaak met succes kan doden.

Schuurkatten zijn vaak betere jagers dan huiskatten, omdat ze veel meer oefening hebben gehad. Daarom hebben ze meer kans om een kip te doden. Veel schuurkatten vallen echter nooit kippen aan of proberen op ze te jagen.

Vergeet niet dat pluimvee een natuurlijke prooi van katten is. Zelfs een katachtige die meestal vrij onschuldig is, kan een kip aanvallen. Je moet kleinere rassen en kuikens uit de buurt van katten houden en het beschermen van je kippen is van vitaal belang, zelfs als je je geen zorgen maakt dat je kat ze aanvalt.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe voorkom ik dat mijn schuurkat mijn kippen aanvalt?

Je kunt dit gedrag niet echt trainen. Het is instinctief. Katten zullen kippen aanvallen omdat ze op prooidieren lijken. Geen enkele hoeveelheid training zal dit bij veel stalkatten voorkomen.

Daarom moet u uw kippen opsluiten in een veilig gebied waar uw kat niet kan komen. Meestal is een behuizing nodig. Gelukkig hoeft het niet vaak erg sterk te zijn, omdat je kat niet door de meeste draadkooien kan breken. Kleinere kippen en kuikens moeten specifiek worden beschermd.

De meeste grotere kippen zullen echter prima zijn , zelfs met een kat die bekend staat om het aanvallen van kippen. Kippen kunnen in veel gevallen net zoveel wegen als een kat.

Tips om uw kippen te beschermen tegen uw kat:


  • Beveilig uw kippenhok: Zorg ervoor dat je kippenhok veilig en kattenbestendig is. Dit betekent geen gaten of gaten in de muren of het dak waar een kat zich doorheen kan wurmen. U kunt ook overwegen om een klink of slot op de deur van het kippenhok te installeren om te voorkomen dat de kat binnenkomt.

  • Gebruik een bewegingsgeactiveerde sprinkler: Zet een bewegingsgeactiveerde sprinkler in de buurt van uw kippenhok. Wanneer een kat nadert, zal de sprinkler de kat activeren en met water besproeien, waardoor hij wordt weggejaagd.

  • Gebruik kippengaas: Bedek je kippenren met kippengaas of een hardwaredoek. Dit voorkomt dat de kat bij uw kippen komt, maar laat uw kippen nog steeds vrij bewegen.

  • Gebruik geurafschrikmiddelen: Katten worden afgeschrikt door bepaalde geuren, zoals citrus of azijn. Je kunt proberen een azijnoplossing te spuiten of citrusschillen rond je hok te plaatsen om de kat weg te houden.

  • Houd uw kippen opgesloten: Als je een probleem hebt met een hardnekkige schuurkat, overweeg dan om je kippen opgesloten te houden in een omheind gebied of een overdekte ren. Dit zorgt voor extra bescherming en voorkomt dat de kat bij uw kippen komt.

Zal een haan kippen beschermen tegen een kat?

In sommige gevallen wel. Het hangt wel een beetje van de haan af. Grotere, territoriale hanen zullen de kudde beschermen tegen een kat, hoewel ze niet altijd succesvol zijn. Sommige hanen zijn beter in dit werk dan anderen.

Sommige rassen produceren geen erg beschermende hanen en u moet uw specifieke ras onderzoeken om te bepalen of ze uw kippen zullen beschermen of niet. Nogmaals, kleinere kippen lopen een hoger risico, inclusief hanen. Als je een kleinere haan hebt, kan hij de kudde mogelijk niet beschermen tegen de kat of andere bedreigingen.

kippenhok
Afbeelding Credit: John-Panella, Shutterstock

Kan een kat een kip doden?

Katten zullen het erg moeilijk hebben om een gezonde, volwassen kip te doden. Jongere en kleinere kippen zijn echter een gemakkelijker doelwit dat sommige katten kunnen doden. Het hangt af van de grootte van de kat en de exacte grootte van de kip.

Kleinere kippen en kuikens moeten uit de buurt van katten en andere roofdieren worden gehouden, bij voorkeur in een veilige behuizing. Zelfs de meest onschadelijke schuurkat kan een kuiken of kleine krielkip doden. Het is volledig instinctief.

Dat gezegd hebbende, kunnen zelfs grotere kippen gewond raken door een kat. Verwondingen komen het meest voor bij hanen en kippen die de kudde verdedigen. Katten mogen niet direct achter deze kippen aan gaan. Maar ze kunnen in het kruisvuur worden gevangen.

kat en kippen in de tuin
Afbeelding Credit: Piqsels

kattenpootverdeler

Conclusie

Schuurkatten zijn natuurlijke roofdieren waarvan bekend is dat ze kleine dieren zoals vogels, muizen en zelfs konijnen doden. Kippen kunnen bijzonder kwetsbaar zijn voor stalkatten, vooral als ze jong of klein zijn. Terwijl sommige schuurkatten vreedzaam samenleven met kippen, others kunnen ze als prooi zien en ze aanvallen. Daarom is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om uw kippen te beschermen tegen schuurkatten.

Zelfs als je denkt dat je kat niet gevaarlijk is, kunnen hun instincten op elk moment in werking treden. Bovendien kunnen andere katachtigen uit nabijgelegen gebieden ook uw kippen bedreigen. Houd bij twijfel je kippen altijd veilig.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Irina Kozorog, Shutterstock