Waarom houden katten van zout? 3 door dierenarts beoordeelde redenen

Er is niets zo lekker als een handvol zoute noten of een kom chips. Maar helaas kan je kat het ermee eens zijn en proberen chips uit je hand te rukken. Hoe vreemd het ook klinkt dat je obligate carnivoor, eiwitminnende kat je zoute snack probeert te vegen, het gebeurt!

Wat is er met de affiniteit van een kat voor zout voedsel en is natrium goed voor katten om te eten? Katten kunnen kleine hoeveelheden zout verdragen, maar net als bij mensen kan te veel van dit smakelijke mineraal problemen veroorzaken.

Blijf lezen om te leren waarom katten van zout houden en welke rol dit essentiële mineraal speelt in het dieet van een kat.

3 katten gezichtsverdeler

Waarom houden katten van zout?

Hier zijn drie mogelijke redenen waarom katten graag zout likken:

1. Ze kunnen het proeven

Het smaakvermogen van een kat is zwakker dan sommige van zijn andere zintuigen. Mensen hebben ongeveer 9.000 smaakpapillen in vergelijking met de ongeveer 470 van katten. Katten hebben smaakreceptoren voor zuur, bitter, zout en hartig voedsel, maar smaken niet zoet. Dus als je kat van zout voedsel houdt, kan het gewoon zijn omdat het iets is dat ze kunnen proeven.

thematische pauze

2. Ze vinden het leuk

Omdat katten zoute dingen kunnen proeven, kunnen ze eerder zout voedsel eten, simpelweg omdat ze ervan genieten. Dit kan de reden zijn waarom je kat aan je gezicht zal likken als ze tranen of zweet ruiken.

thematische pauze

3. Ze hebben het nodig

Net als mensen hebben katten zout nodig om hun lichaam te laten werken zoals het hoort. Deze noodzaak voor het mineraal kan een van de redenen zijn waarom katten zich aangetrokken voelen tot zoute dingen. Natrium is noodzakelijk voor veel lichaamsfuncties, waaronder vochtbalans, opname van voedingsstoffen en spierfunctie. Hieronder lees je meer over de rol van zout in het dieet van je kat.

Zouten
afbeelding credit: rkit, Pixabay

Welke rol speelt zout in het dieet van een kat?

Ondanks zijn slechte reputatie is zout geen inherent slecht mineraal. In feite is het een essentieel mineraal voor het leven bij zowel mensen als huisdieren. Het wordt gevonden in het bloed en vloeibare cellen in het hele lichaam.

Volgens een doctor in de diergeneeskunde, Brian C. Hurley, zorgt zout voor een geschikte elektrolytenbalans om de zenuw- en spiercelfunctie te bevorderen1. Zout maakt ons voedsel en het voedsel van ons huisdier smakelijker, is essentieel voor het reguleren van lichaamsvloeistoffen en regelt de bloeddruk en het volume.

Fabrikanten van kattenvoer nemen het juiste zoutgehalte op om een goede lichaamsfunctie te garanderen. Als u nieuwsgierig bent, beveelt de Association of American Feed Control Officials (AAFCO) aan dat droog kattenvoer ten minste 0,2 procent natrium bevat voor onderhoud, groei en ontwikkeling2.

Natriumbeperkte diëten worden soms aanbevolen voor katten met bepaalde ziektetoestanden, met name cardiovasculaire of niergerelateerde ziekten. Veel van deze aanbevelingen komen voort uit de menselijke geneeskunde en er is meer onderzoek nodig naar onze katachtige vrienden. Sommige onderzoeken hebben een potentieel voordeel aangetoond voor een hogere natriuminname voor sommige katten met lagere urinewegaandoeningen3. Er is echter een subset van katten met deze aandoening die nadelig worden beïnvloed door hogere zoutgehaltes, dus volg altijd het advies van uw dierenarts over het beste dieet voor uw kat.

Munchkin kat eten
Afbeelding Credit: Twinsterphoto, Shutterstock

Is het gevaarlijk voor katten om zout te eten?

Zout likken of een stuk voedsel met een paar sprenkelingen zout zal waarschijnlijk geen problemen veroorzaken voor uw kat.

De Pet Poison Hotline classificeert zout als potentieel giftig voor huisdieren, maar het komt neer op hoeveelheid en blootstelling. Net als mensen kan te veel of te weinig zout problemen veroorzaken.

Plotselinge blootstelling aan te veel zout of extreem zout voedsel zoals augurken kan echter problematisch zijn. Het innemen van een gram zout voor elke twee kilo lichaamsgewicht is een reden tot bezorgdheid. Dit zou neerkomen op ongeveer driekwart van een theelepel zout voor een kat van gemiddelde grootte. Als u weet dat uw kat een grote hoeveelheid zout of sterk gepekeld voedsel heeft gegeten, is het het beste om contact op te nemen met uw dierenarts voor advies, omdat zouttoxiciteit levensbedreigend kan zijn.

De tekenen van zoutvergiftiging zijn onder meer:


  • Braken

  • Diarree

  • Verminderde eetlust

  • Coördinatie

  • Overmatige dorst

  • Overmatig urineren

  • Tremoren

  • Vangsten

  • Coma

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Katten zijn vreemd; elke eigenaar kan je dat vertellen! Hoewel ze misschien een vlezig dieet vol dierlijke eiwitten nodig hebben, is het niet te zeggen wanneer je domme kat zal proberen je chips te vegen of te beginnen met het knagen van de augurken van je hamburger.

Zout is een noodzakelijk onderdeel van het dieet van een kat, maar te veel kan veel problemen veroorzaken. Zorg er dus voor dat u uw kat een dieet met de juiste hoeveelheid zout geeft en onthoud u van het toevoegen van ander natriumrijk voedsel aan hun dagelijkse regime.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: bellena, Shutterstock