Waarom houden katten van gekreukte dingen? 5 interessante redenen

Katten zijn geïntrigeerd door voorwerpen die een fris krakend geluid maken. Het is gewoon iets aan hun nieuwsgierige persoonlijkheden dat het verleidelijke geluid van een gekreukt speelgoed onweerstaanbaar maakt, net zoals ze zullen schreeuwen naar het geluid van een bel. Maar waarom komen ze, van alle dingen waar je kat mogelijk verliefd op zou kunnen zijn, naar het blikje gerimpeld plastic? Hoewel we de mysterieuze manieren van je kat niet volledig kunnen uitleggen, zijn hier 5 mogelijke redenen waarom katten van gekreukte dingen houden.

3 katten gezichtsverdeler

De 5 redenen waarom katten van gekreukte dingen houden

1. Ongewoon geluid

De oren van je kat zijn afgestemd op de wereld om hem heen. Katten kunnen wel 64.000 Hertz horen1, wat ongeveer drie keer zoveel is als we kunnen horen. Ze merken elke lichte beweging op van de wind die buiten waait en reageren vaak op geluiden die we niet eens kunnen detecteren. Het gekreukelde speelgoed intrigeert hen omdat het een duidelijk geluid is. Interessant is dat de meeste katten het geluid van aluminiumfolie verafschuwen. Hoewel het klinkt als onze oren, is het een veel hogere toonhoogte die pijn kan doen aan hun oren.

thematische pauze

2. Kreukelige geluiden kunnen natuurlijke prooien nabootsen

Het gekraak van een kreukend speeltje kan lijken op het getjilp van muizen en krekels. Kreukelspeeltjes kunnen het roofdierinstinct van je kat aantasten, zelfs als ze nog nooit naar buiten zijn gegaan.

zilveren chinchilla Schotse fold spelen toy_schlyx_shutterstock
Bron: schlyx, Shutterstock
thematische pauze

3. Ze weten dat het voedsel betekent

Komt de favoriete traktatie van je kat aan in een flitsende plastic zak die lawaai maakt? Katten zijn slimme wezens die snel associaties maken. Als ze het geluid meestal horen wanneer ze op het punt staan te worden gevoed, komen ze aanrennen om te zien of ze een snack kunnen scoren.

thematische pauze

4. Katten hunkeren naar aandacht

Kreukelig speelgoed kan erg luid zijn. Als je bent afgeleid van je kat en er zijn helaas geen vazen in de buurt, kunnen ze proberen zoveel mogelijk lawaai te maken om je aandacht te trekken.

thematische pauze

5. Sommige katten hebben een vreemde verslaving aan plastic

Om onbekende redenen hebben sommige katten een talent voor het kauwen op plastic. Of ze zich aangetrokken voelen tot het gekreukelde geluid of de interessante textuur, we zullen het nooit weten. Zorg er wel voor dat je kat het plastic niet daadwerkelijk binnenkrijgt, want dat kan een darmverstopping veroorzaken.

kitten speelt muis speelgoed
Afbeelding Credit: MaraZe, Shutterstock

Zijn kreukelige speeltjes veilig voor katten?

Je kent je kat en zijn mogelijkheden voor vernietiging, dus alleen omdat een speeltje is gemarkeerd voor katten, betekent niet dat het veilig is voor je kat. Over het algemeen is gekreukt speelgoed meestal veilig zolang het geen bungelende stukken heeft die gemakkelijk af te breken en in te slikken zijn, zoals garen of klatergoud. Je moet het kreukende speelgoed echter regelmatig inspecteren om er zeker van te zijn dat ze niet door de voering zijn gegaan, omdat ze de kreukfolie binnenin niet hoeven op te eten.

Als je knutselwerkt bent, wil je misschien van je kat een doe-het-zelf kreuktunnel maken. Ze kunnen er doorheen kruipen of worstelen met de zachte inklapbare muren terwijl ze zich bezighouden met het knisperende geluid waar ze van houden.

kattenpootverdeler

Conclusie

Welke reden je kat ook van gekreukte geluiden houdt, het lijkt een natuurlijke reactie te zijn die bijna universeel is. Hoewel de meeste kreukelspeeltjes als veilig worden beschouwd, moet u ervoor zorgen dat uw kat geen van de kreukelfolie of plastic van welke aard dan ook eet, omdat dat een gevaarlijke GI-obstructie kan veroorzaken.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: MonikaDesigns, Pixabay