8 kattenrassen die vatbaar zijn voor artritis (met foto’s)

Artritis kan bijzonder slopend zijn voor katten. Gewrichtsproblemen op latere leeftijd kunnen de mobiliteit belemmeren en intense pijn veroorzaken, wat een aanzienlijke invloed heeft op hun algehele kwaliteit van leven. Hoewel een studie aantoonde dat 61% van de katten ouder dan 6 jaar artritis heeft, zijn bepaalde kattenrassen op jonge leeftijd vatbaarder voor de aandoening dan andere.

Anticiperen op de toekomstige behoeften van een dier is cruciaal voordat u adopteert, en het begrijpen van het veranderende lichaam van uw huisdier zal u helpen ze tevreden te houden naarmate ze ouder worden. Artritis is ongeneeslijk, maar met vroege detectie en reactie kunt u het comfort van uw kat maximaliseren en een operatie vermijden. Bereid uw huisdier voor op een lang en gelukkig leven door te leren welke kattenrassen vatbaar zijn voor artritis.

3 katten gezichtsverdeler

De 8 kattenrassen die vatbaar zijn voor artritis

1. Maine Coon

een tabby maine coon kat thuis
Afbeelding Credit: Daniel Zopf, Unsplash
Gemiddelde levensduur 12–16 jaar
Gemiddeld gewicht 9-18 pond

De Maine Coon is het grootste binnenlandse ras en het is een pluizig en vriendelijk lichaamskussen van een huisdier dat speels en aanhankelijk is. Door fokken, aanpassing en langzame rijping bereiken deze enorme mousers buitengewone lengtes, met de grootste Maine coon-katten die zich ongeveer 4 voet uitstrekken!

Hoezeer de oversized katachtige ook betekent dat er meer kat is om van te houden, zijn grootte zet hem ook in het nadeel. Maine coons zijn aanzienlijk meer vatbaar voor artritis als gevolg van een hogere gevoeligheid voor heupdysplasie. Een studie toonde aan dat bijna een kwart van de raszuivere Maine coons tekenen van de ZvH vertoonde1, waarbij mannen een iets hogere kans op het ontwikkelen van de aandoening vertonen.

thematische pauze

2. Schotse Vouw

oranje schotse vouw met gestreepte bandana
Afbeelding Credit: Kajohnwat Srikulthanakij, Shutterstock
Gemiddelde levensduur 12–15 jaar
Gemiddeld gewicht 6-13 pond

Scottish Folds zijn intelligent, speels en gemakkelijk in de omgang en bieden weinig zorgen over hoe ze met mensen en huisdieren omgaan. Gefokt voor hun gevouwen oren, vertonen deze katten ook unieke gezondheidsproblemen met betrekking tot deze wenselijke functie.

Scottish Fold katten ontwikkelen osteochondrodysplasie. De unieke genetische eigenschap die de oren vouwt, beïnvloedt ander kraakbeen in het hele lichaam en veroorzaakt zwakke gewrichten, botmisvormingen en intense artritis.

Raszuivere dieren zijn op jonge leeftijd gevoelig voor kreupelheid als gevolg van groeischijfafwijkingen en verkorte benen. Mixen zijn minder gevoelig voor vroege en agressieve onsets, maar uiteindelijke ontwikkeling is typisch. De voorspelbare, pijnlijke toestand maakt de Scottish Fold een controversiële kat, waarbij veel dierenwelzijnsgroepen aandringen op fokverboden.

thematische pauze

3. Perzisch

Perzische kat en een stapel afgeworpen kattenhaar
Afbeelding Credit: DreamBig, Shutterstock
Gemiddelde levensduur 12–17 jaar
Gemiddeld gewicht 7-13 pond

Als je het werk aankunt, zijn Perzische katten enkele van de meest wenselijke katachtigen om in de buurt te houden. De typische Perzische is een relaxte, luxe en perfect ingetogen metgezel die geniet van een ontspannen levensstijl. Maar naast de verzorgingsinzet om hun pluche jassen te behouden, hebben Perzen voortdurende zorg en aandacht nodig vanwege verschillende veel voorkomende gezondheidsproblemen, waaronder:

 • Ademhalingsproblemen (brachycefale luchtwegsyndroom)
 • Overmatige oogafscheiding en verschillende oogaandoeningen
 • Polycysteuze nierziekte
 • Urinewegaandoeningen
 • Hartaandoening
 • Tandheelkundige ziekte

Net als de Maine Coon zijn Perzen vatbaarder voor heupdysplasie vanwege hun grootte. De abnormale ontwikkeling van het kogelgewricht is een van de meest voorkomende oorzaken van secundaire artrose in de heup. Met de verschillende tandheelkundige en degeneratieve ziekten die Perzen vaak lijden, kan verzorging een uitdaging zijn. Het potentieel voor infecties en andere huid- en vachtproblemen maakt dagelijkse verzorging van cruciaal belang.

thematische pauze

4. Siamees

siamese kat miauwen
Afbeelding Credit: Piqsels
Gemiddelde levensduur 15–20 jaar
Volwassen gewicht 8-14 pond

Omdat ze spraakzaam en sociaal zijn, zijn Siamese katten misschien wel een van de beste rassen om eenzaamheid te voorkomen terwijl ze rondhangen in huis. Ze vormen sterke banden met eigenaren en tonen regelmatig genegenheid op verschillende manieren, van knipperen met hun opvallende blauwe ogen tot knuffelen op de bank.

Gezien hun natuurlijke vocaliserende neigingen, merken wanneer uw Siamese kat experiences hun typische gezondheidsproblemen kunnen een uitdaging zijn. Siamese katten zijn gevoelig voor artritis, progressieve retinale atrofie en verschillende vormen van kanker.

Genetische ziekten zijn er ook in overvloed. Een studie merkte mutaties op in een kattenkolonie die tal van gezondheidsproblemen veroorzaakten, waaronder dysplasie en degeneratieve gewrichtsaandoeningen. Hoewel onderzoekers de ziekte aanvankelijk vonden bij raszuivere Siamese katten, is er geen zeker teken van hoe vaak het voorkomt in de algemene Siamese kattenpopulatie.

thematische pauze

5. Himalaya

Himalaya kat die op de grond ligt
Afbeelding Credit: MULTI ILHAM ANUGRIYA, Shutterstock
Gemiddelde levensduur 9–15 jaar
Gemiddeld gewicht 7-12 pond

Als hybriden van Siamese en Perzische katten hebben Himalaya-katten al hun voordelen met verschillende van hun gezondheidspredisposities. De puntige Siamese kleur en opvallende blauwe ogen combineren met de dikke, zachte Perzische vacht voor een allround aantrekkelijke vorm. Met zwaardere lichamen is dit populaire kattenras ook meer vatbaar voor artritis en heupdysplasie.

thematische pauze

6. Abessinisch

Abessijnse kat die in toren zit
Afbeelding Credit: Darya Lavinskaya, Shutterstock
Gemiddelde levensduur 9–13 jaar
Gemiddeld gewicht 8-12 pond

De Abessijn is een nieuwsgierige en avontuurlijke kat die houdt van klimmen, spelen en het testen van zijn verstand. Het is actief en atletisch, maar wordt nog steeds geconfronteerd met potentiële problemen met artritis en genetische aanleg. Pyruvaatkinasedeficiëntie, mond- en tandvleesaandoeningen en progressieve retinale atrofie zijn vaak erfelijke eigenschappen, net als patella luxatie.

Patella luxatie is wanneer een knieschijf van zijn plaats beweegt, een veel voorkomend probleem als de groef waarin het zit ondiep is of de kat misvormde benen heeft. Afhankelijk van de ernst heeft de kat mogelijk geen mobiliteitsproblemen of kan hij snel pijnlijke ligamentscheuren ontwikkelen. Ongeacht de luxatiegraad is milde-matige artritis meestal het gevolg van vernietigd kraakbeen.

Een studie uit 1990 wees uit dat 38% van de geteste Abessijnen ten minste één ontwrichte patella had, een vergelijkbaar hoog percentage met andere geteste katten. Er kunnen ook zwakke associaties zijn tussen de aandoening en heupdysplasie.

thematische pauze

7. Devon Rex

Devon Rex kat
Afbeelding Credit: Oleksandr Volchanskyi, Shutterstock
Gemiddelde levensduur 9–13 jaar
Gemiddeld gewicht 6-9 pond

De Devon Rex past in waar de Perzische dat niet doet, met een hoog energieniveau en extra vriendelijke persoonlijkheid in een relatief onderhoudsarm pakket. Als u, uw kinderen of uw huisdieren de aandacht kunnen bieden die het nodig heeft, is het gemakkelijk en vermakelijk om voor een van deze leuke katten te zorgen. Hoewel het een relatief gezond ras is, is de Devon Rex een andere kat die vatbaar kan zijn voor artritis door patella luxatie, vergelijkbaar met de Abessijn.

thematische pauze

8. Birmaans

lila Birmese kat zittend op de bank
Afbeelding Credit: Julija Sulkovska, Shutterstock
Gemiddelde levensduur 12–18 jaar
Gemiddeld gewicht 9-13 pond

Als neef van de Siamees is de minder uitgesproken en even vriendelijke Birmees een traktatie als je het de hopen aandacht kunt geven die het wenst. Hoewel het constant gezelschap wil houden, is de Birmees een knap en intelligent ras dat hondachtige loyaliteit en liefde zal leveren.

Hoewel Birmese katten gespierd en relatief gezond zijn, hebben ze verschillende genetische aanleg. Hypokaliëmie, een spierziekte en katachtig orofaciaal pijnsyndroom zijn twee van de vele unieke kwalen waaraan een Birmese kat kan lijden, en het ras heeft ook meer kans om artrose in de elleboog te ontwikkelen.

kattenpootverdeler

Hoe kun je zien of een kat artritis heeft?

De ontwikkeling van artritis kan geleidelijk en subtiel zijn; je kat zal je vaak niet waarschuwen voor angst. Katten hebben het instinct om pijn te verbergen, wat een evolutionaire eigenschap is om predatie te voorkomen. Regelmatige controles en bewustzijn van de genetische neigingen van uw ras zijn cruciaal voor vroege interventie. Maar het in de gaten houden van gedragsveranderingen is essentieel bij het starten van het gesprek met uw dierenarts.

Waarschuwingssignalen van het ontwikkelen van artritis bij katten kunnen zijn:

 • Verminderde activiteit
 • Mank lopen en moeite met traplopen
 • Moeite met springen en rennen

Minder duidelijke gedragsveranderingen kunnen ook optreden. Huisvuil kan bijvoorbeeld vaker voorkomen als uw kat niet langer naar buiten of in een hoogzijdige kattenbak kan komen.

Studies hebben ook aangetoond dat associationen tussen artritis en het volgende gedrag:

 • Meer tijd om te slapen
 • Verhoogde vocalisatie overdag en ’s nachts
 • Minder zin om naar buiten te gaan
 • Minder verzorging en eten
 • Hogere waterinname
 • Verhoogde prikkelbaarheid

Katten kunnen ook hun socialiserende gedrag veranderen. Sommigen zijn misschien minder actief met andere huisdieren en brengen meer tijd door met mensen, hoewel anderen zich kunnen verzetten tegen aaien en interactie. Veel veranderingen komen met de leeftijd, maar het bespreken van deze verschuivingen met een professional is van cruciaal belang om passende en tijdige actie te ondernemen.

kat met artritis
Afbeelding Credit: Todorean Gabriel, Shutterstock

Op welke leeftijd beginnen katten artritis te krijgen?

Katten worden met de leeftijd vatbaarder voor artritis. Sommige studies hebben monsters gehad waarbij tot 90% van de katten ouder dan 12 jaar radiografische tekenen van artritis vertoonde. Maar afhankelijk van de onderliggende aandoening kan artrose veel eerder verschijnen. FHD in Maine coons vertoont meestal vóór de leeftijd van vier jaar, terwijl osteochondrodysplasie in Scottish Folds identificeerbaar kan zijn bij kittens zo jong als 7 weken oud.

Trauma, bijtinfecties en slechte gezondheidsgewoonten kunnen ook bijdragen aan vroege gewrichtspijn en artritis. Het handhaven van het juiste gewicht is cruciaal bij het voorkomen van onnodige stress op gewrichten en ontstekingshormonen die de aandoening verergeren.

Welke katten zijn meer vatbaar voor obesitas?

Interessant is dat een studie aantoonde dat veel rassen die we vaak associëren met obesitas niet noodzakelijkerwijs de meest vatbaar zijn. Een studie merkte op dat Perzen, Himalayanen, Siamese katten en Maine coons minder vaak zwaarlijvig waren dan binnenlandse langharen, kortharen en katten met middellang haar.

Van de rassen in de studie hadden Manx-katten de meeste kans op overgewicht of obesitas. Naar geslacht hadden gecastreerde mannen de meeste kans op overgewicht of obesitas, terwijl intacte vrouwtjes het minst waarschijnlijk waren.

Zullen röntgenfoto’s artritis bij katten laten zien?

Artritis kan vaak een uitdaging zijn om te diagnosticeren. Het vereist zorgvuldige aandacht en grondige documentatie om uw dierenarts te helpen een beslissing te nemen. Video van dagelijkse bewegingen rond het huis is bijzonder nuttig. Uw dierenarts kan röntgenfoto’s en bloedonderzoeken uitvoeren om andere mogelijke problemen uit te sluiten.

Als ze tekenen van artritis zien, kan uw dierenarts ontstekingsremmende en pijnbestrijdingsmedicijnen verstrekken om te zien hoe de kat reageert. Maar thuisbehandeling zal cruciaal zijn. Volg de voedings-, verzorgings- en trainingsaanbevelingen van uw dierenarts. Breng de juiste wijzigingen aan in het huis om de toegankelijkheid en het comfort te verbeteren, zoals het gebruik van laagzijdige kattenbakken en het toevoegen van hellingen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Artritis is een impactvol aspect van veroudering dat elke huisdierouder met oprechte bezorgdheid zou moeten anticiperen. Deze acht kattenrassen zijn meer vatbaar voor artritis dan anderen, maar katten van alle achtergronden kunnen ongelukken en normale slijtage krijgen die leiden tot aanhoudend ongemak. Ondanks alle liefde die onze katten bieden, is het monitoren van hun gezondheid en het werken met dierenartsen om hun kwaliteit van leven te maximaliseren in het licht van artritis het minste wat we kunnen doen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Pressmaster, Shutterstock