Zijn verzwaarde dekens veilig voor katten? Feiten & FAQ

Verzwaarde dekens zijn een populaire optie voor beddengoed. Veel mensen gebruiken ze om angst te verminderen en beter te slapen. Maar is het raadzaam om er een te hebben als je een bed deelt met je harige vriend?

Verzwaarde dekens zijn onveilig voor katten en je moet niet overwegen er een te kopen als je je bed deelt met je medekat.

Maar als je er al een hebt, maak je dan geen zorgen. We bespreken hieronder de gevaren die de dekens kunnen vormen voor uw kat en geven tips om ze af te wenden. Als uw kat gestrest is, nemen we ook enkele bonustips op om deze te verminderen. Lees verder voor meer informatie.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe verzwaarde dekens werken

Een verzwaarde deken bevat plastic of glazen kralen, waardoor deze zwaarder is dan een gewone deken. De druk die ze op je lichaam uitoefenen, creëert een kalmerend effect dat stress, rusteloosheid en andere slaapproblemen verlicht.

Volgens slaapexperts moet een verzwaarde deken 10% van je lichaamsgewicht wegen. 1. Dat betekent dat ze ergens tussen de 5 en 30 pond kunnen wegen.

Ziet u het probleem nu?

Als de therapeutische deken niet meer dan 10% van uw lichaamsgewicht mag wegen, hoe zal uw katachtige het dan redden als de lichtste optie 50 keer zijn gewicht is?

kat met wollen deken
Afbeelding Credit: Dimhou, Pixabay

Hoe verzwaarde dekens de veiligheid van uw kat in gevaar brengen

Hoewel verzwaarde dekens gunstig en veilig zijn voor mensen, zijn ze te zwaar voor katten. Volgens veiligheidsnormen mag een verzwaarde deken voor een kat van tien pond niet meer dan een pond wegen.

Stel je een kat voor die tien keer zo zwaar onder een deken kruipt. De katachtige kan moeite hebben om eruit te kruipen en het arme dier kan in paniek raken en gestrest raken. Een jong kitten kan stikken.

Het gevaar is erger als uw kat een onderliggende ademhalingsaandoening heeft. Het verpletterende gewicht kan ademhalingsproblemen veroorzaken. Katten met een huidaandoening lopen ook een hoger risico. Constante druk kan de huid irriteren.

Verzwaarde dekens zijn niet alleen schadelijk voor katachtigen die eronder slapen. Katten die erop kauwen, kunnen het maagdarmkanaal stikken of blokkeren. De dekens hebben meestal kleine kralen die je kat per ongeluk kan doorslikken.

kattenpootverdeler

Waarom houden katten van dekens?

Als je een katteneigenaar bent, moet je af en toe hebben gezien dat je kat zich in je deken stopt. Maar wat is het toch met dekens dat katten onweerstaanbaar vinden? Houden ze op dezelfde manier van hen als mensen?

Het kennen van het antwoord op die vraag kan u essentieel inzicht geven als u van plan bent uw kat uit de buurt van uw verzwaarde deken te houden.

Er zijn verschillende redenen waarom katten graag onder een deken kruipen. Ze omvatten het volgende:

1. Gemak

Katten houden van comfort. En niets is zo gezellig als slapen onder een deken. Uw standaard bedovertrek zal rustgevend zijn voor de kat, zoals een verzwaarde deken u comfort biedt.

Kitties brengen ook graag quality time door met hun eigenaren. Het kan dus ook zijn dat slapen onder een deken geruststellend is voor de kat omdat hij naast je ligt.

Kat likken
Afbeelding Credit: GitanasD, Shutterstock
thematische pauze

2. Warmte

Katachtigen voelen zich ook aangetrokken tot dekens vanwege de warmte. Zoals je misschien hebt gemerkt, houden ze van de hitte. Het is een van de redenen waarom ze graag met je knuffelen.

Katten zijn woestijndieren die zijn aangepast aan het leven in klimaten met hoge temperaturen. Met een interne lichaamstemperatuur van 102 graden Fahrenheit compenseren ze door warmte van externe bronnen te krijgen tijdens koude dagen.

thematische pauze

3. Veiligheid

Bovendien bieden dekens katten een gevoel van veiligheid. Je harige vriend kan zich daaronder verstoppen als hij zich kwetsbaar of bang voelt. En een roofdier of dreigend gevaar hoeft niet aanwezig te zijn. Katten zijn hard-wired om veilig te blijven voor schade. Dus een deken zal ervoor zorgen dat ze zich hoe dan ook veilig voelen.

Kat verstopt zich onder de deken
Afbeelding Credit: Irina Kozorog, Shutterstock

4. Geur

Geur kan ook de obsessie van een kat met een bepaalde deken verklaren. Het kan de geur van je kat zijn of die van jou.

Katten laten hun geur achter op voorwerpen en mensen door ze met hun poten, voorhoofd of wangen te wrijven om hun territorium te markeren. Je kat kan dus één deken leuk vinden omdat hij deze als zijn eigen deken heeft gemarkeerd.

Katten zullen ook je geur op je bed herkennen. Hoewel dat alleen misschien geen stress verlicht, kan het nog steeds troost bieden.

garen ball divider

Hoe u uw kat veilig kunt houden

We verwachten niet dat u van uw therapeutische deken afkomt entirely. Er zijn echter een paar maatregelen die u kunt nemen om uw kat veilig te houden. Als je de kat niet van je bed kunt houden, zorg er dan voor dat ze op de deken slapen en niet eronder. Anders zou het gewicht te veel zijn om te dragen.

Loop ook niet het risico om je kat alleen op bed of in je kamer achter te laten als je er niet bent. Als je naar buiten loopt, houd dan je slaapkamerdeur gesloten.

Houdt je kat van bijtende spullen in huis? Voldoende speeltijd reserveren is aan te raden, waar die energie beter besteed kan worden. Ook het kopen van kauwspeeltjes en spelletjes om je kat bezig te houden zou helpen.

Ten slotte kunt u uw katachtige ontmoedigen om zich in uw bed te nestelen door hun eigen bed te kopen. Veel kattenbedden op de markt kunnen het comfort, de warmte en de veiligheid bieden waar uw kat naar hunkert.

Alternatieve manieren om de stress van uw kat te verminderen

Uw verzwaarde deken is mogelijk niet veilig voor uw katachtige. U kunt de stress van uw kat echter op andere manieren verlichten. We bespreken er hieronder een aantal.

1. Neem kattenbakken serieus

Katten zijn gevoelig genoeg voor hun kattenbakken om gestrest te raken. Het zal dus niet zo eenvoudig zijn als het kopen van de eerste kattenbak die je ziet. Het moet de juiste maat hebben met een geur en textuur die uw kat verkiest. Je moet er ook de perfecte locatie voor kiezen.

thematische pauze

2. Zorg voor aandacht

Maak overdag tijd vrij om te knuffelen of te aaien. Katten hunkeren naar aandacht en het aanbieden ervan kan helpen stress te verlichten. Wees echter attent bij het hanteren van je kat. Het aanraken of optillen wanneer het niet in de stemming is, kan de stress verergeren.

zwangere kat krijgt wat knuffels
Afbeelding Credit: Al-Jauhara, Flickr
thematische pauze

3. Speel regelmatig

Spelen is van cruciaal belang omdat het de geest van uw kat gestimuleerd houdt, waardoor stress wordt verminderd. Reserveer dus dagelijks 20 tot 30 minuten voor lichaamsbeweging en spelletjes.

Speelgoed is een essentieel onderdeel van het spelen. Zorg ervoor dat er veel van hen zijn om ervoor te zorgen dat je kat zich nooit verveelt als hij met dezelfde kat speelt.

thematische pauze

4. Overweeg feromonen

Feromoonproducten bootsen natuurlijke kattenferomonen na. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals doekjes, sprays en plug-in diffusers. U kunt de producten gebruiken om de angst van uw kat te verlichten wanneer hij naar de dierenarts gaat, op reis gaat of verhuist. Raadpleeg echter altijd eerst uw dierenarts.

kat zit in de buurt van luchtbevochtiger
Afbeelding Credit: Marina Demeshko, Shutterstock
thematische pauze

5. Probeer alternatieve producten

Er zijn geen verzwaarde dekens speciaal gemaakt voor katten. Veel producten zouden echter stress bij katten verminderen.

Studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat vesten en wraps angst bij huisdieren kunnen minimaliseren. Andere troostende producten zijn gezellige bedden en kattenzakken.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Kortom, verzwaarde dekens zijn niet veilig voor katten. Naast de mogelijkheid om vast te komen te zitten, lopen katten met onderliggende gezondheidsproblemen zoals luchtweginfecties het risico hun toestand te verergeren. Het is raadzaam om voorzichtig te zijn als u een verzwaarde deken met een kat in huis bezit. Ten eerste moet je ze nooit alleen op het bed laten liggen.

Zorg er ook voor dat je voldoende tijd vrijmaakt om te spelen en koop veel speelgoed om gedrag zoals bijten te ontmoedigen. Anders zou je een noodgeval op je handen kunnen hebben.

Het belangrijkste is dat u overweegt om uw kat een warm, veilig en comfortabel bed te kopen. Dat zal het ontmoedigen om op de jouwe te slapen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Roman Samsonov, Shutterstock