5 waarschijnlijke redenen waarom uw kat u niet met rust laat

Katten zijn ongewone dieren met soms vreemd gedrag, maar katteneigenaren hebben hun vreemde rituelen geleerd en enkele van de redenen achter specifiek gedrag leren kennen. Elke huisdierouder is dol op knuffelen en elke minuut van hun dag doorbrengen in de buurt van hun huisdieren. Katteneigenaren weten het beste hoe het is om de hele dag met hun kat te knuffelen, maar krijgen de volgende dag de stille behandeling. Een ding dat raar kan zijn voor katteneigenaren, is wanneer hun lieve katachtige vriend te codependent en overdreven gehecht wordt. Omdat we allemaal weten hoe onafhankelijk katten zijn en hoe ze genieten van eenzaamheid, kan behoeftig en aanhankelijk zijn een teken zijn van een groter probleem.

Lees het onderstaande artikel om alle mogelijke redenen te leren waarom uw kat u plotseling niet alleen laat.

3 katten gezichtsverdeler

De 5 waarschijnlijke redenen waarom uw kat u niet alleen zal laten

1. Verveling

Een van de meest waarschijnlijke redenen waarom uw kat aanhankelijk gedrag vertoont, is uit eenvoudige verveling. Wanneer je huisdier, een kat of een hond, plotseling aanhankelijk wordt, je begint te volgen waar je ook gaat en probeert je aandacht te trekken, is dat waarschijnlijk omdat ze met je willen spelen of knuffelen. Verveling zal de eenvoudigste en meest waarschijnlijke reden voor dit gedrag zijn, dus voordat je serieuze conclusies trekt, moet je je kat wat mentale stimulatie geven.

thematische pauze

2. Honger

De tweede reden waarom je kat je misschien volgt en aanhankelijk is, is dat hij iets probeert te communiceren. Deze drang om je niet met rust te laten zal vooral gedreven worden door honger. Als het nog geen tijdje geleden is dat je kat is gevoed, probeert hij je waarschijnlijk om voedsel te vragen door aanhankelijk en behoeftig te zijn. U zult dit gedrag kunnen herkennen omdat het meestal gepaard gaat met het feit dat uw kat overmatig vocaal en volhardend is.

eigenaar die zijn kat voedt
Afbeelding Credit: Jaromir Chalabala, Shutterstock
thematische pauze

3. Veroudering

Wanneer katten ouder worden, beginnen de meesten vreemde gedragspatronen te vertonen. Terwijl sommige katten misschien vergeten wanneer en hoe ze een kattenbak moeten gebruiken, kunnen anderen eetlust of enthousiasme verliezen. Een ander veel voorkomend symptoom van het ouder worden van uw kat is dat hij aanhankelijk of overdreven behoeftig en afhankelijk wordt. Als dit gebeurt, weet je waarschijnlijk al dat er geen remedie zal zijn, hoewel je je best zou kunnen doen om je kat gelukkig en vredig te houden door hem veel liefde en genegenheid te geven.

thematische pauze

4. Angst of verlatingsangst

Uw kat kan na verloop van tijd behoeftig en overdreven aanhankelijk worden als hij angstig is of onder stress staat. Katten zijn vatbaar voor verlatingsangst, een aandoening die ze kunnen ontwikkelen als ze te veel tijd alleen doorbrengen terwijl je aan het werk bent. Als je de neiging hebt om je kat vaak alleen thuis te laten, zorg er dan voor dat je hem voldoende mentale en fysieke stimulatie geeft. Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om te voorkomen dat uw kat verlatingsangst ontwikkelt.


 • Laat de radio of de tv op de achtergrond spelen terwijl je kat alleen thuis is om het gevoel van eenzaamheid te verminderen.

 • Moedig aandachtzoekend gedrag niet aan. Wanneer uw kat extreem behoeftig of aanhankelijk is, negeer het dan totdat hij kalmeert.

 • Katten zijn dol op het leven volgens een routine, dus zorg ervoor dat je je aan een regelmatig schema houdt als het gaat om je kat. Als je onverwacht en spontaan het huis blijft verlaten, zullen ze er nooit aan wennen om alleen gelaten te worden.

 • Installeer een raambaars zodat uw kat de natuur en gebeurtenissen buiten zijn raam kan observeren. Dit houdt ze uren bezig, vooral op een zonnige dag, omdat katten graag in het zonlicht koesteren.

 • Zorg voor tal van interessante puzzels en speelgoed.

 • Moedig je kat aan om onafhankelijker te worden als je samen bent.
kat die zijn hoofd tegen de benen van de eigenaar wrijft
Afbeelding Credit: Jaromir Chalabala, Shutterstock
thematische pauze

5. Gezondheidsproblemen

De laatste en gelukkig de minst mogelijke reden waarom uw kat aanhankelijk is, is te wijten aan een onderliggend medisch probleem. Aanhankelijk gedrag kan een zeker teken zijn dat uw huisdier pijn heeft en om uw hulp en aandacht vraagt. U moet in staat zijn om ernstige gevallen van aanhankelijkheid te onderscheiden van die situaties waarin uw kat gewoon aandacht nodig heeft. Enkele andere tekenen van een onderliggende medische aandoening zullen


 • Verlies van eetlust, of

 • Meer eten

 • De kattenbak niet goed gebruiken

 • Drastische stemmingswisselingen

 • Lethargische toestand

 • Plotselinge gewichtsschommelingen

 • Luid en aanhoudend miauwen
vrouw eigenaar aaien en spelen met haar kat bij thuis
Afbeelding Credit: Stokkete, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Hoe u uw kat kunt helpen als hij u niet alleen laat

Hoewel de meeste huisdierouders genieten van elk moment dat ze met hun liefhebbende metgezellen doorbrengen, heeft iedereen tijd alleen nodig. Het is ongezond voor je kat om zo wanhopig op zoek te zijn naar aandacht. Wanneer je kat zo aanhankelijk en behoeftig wordt dat je niet eens naar de wc kunt gaan zonder dat hij je belt, moet je op zoek gaan naar manieren om dit gedrag te stoppen. Het voorkomen van dit gedrag kan ook helpen de risico’s op verlatingsangst te verminderen.


 • Houd een constante dagelijkse routine aan die uw kat zal helpen begrijpen wanneer u elke dag naar huis terugkeert.

 • Versterk niet aanhankelijk en behoeftig gedrag.

 • Beloon je kat wanneer hij erin slaagt zichzelf te kalmeren.

 • Stel grenzen.

 • Val je kat niet lastig als hij privacy zoekt en alleen wil zijn.

 • Neem een ander huisdier mee naar huis dat goed met je kat overweg kan en in het gezin past.

 • Controleer de gezondheid van uw kat bij uw dierenarts.

 • Maak een speciale en comfortabele ruimte waar uw kat kan ontspannen en zich veilig kan voelen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Wanneer uw kat u niet met rust lijkt te laten, is het essentieel om onderscheid te maken tussen normaal gedrag en gedrag dat wordt veroorzaakt door een aandoening of een ziekte. Katten hebben de neiging om aanhankelijk te worden als ze zich vervelen of eenzaam zijn, wat niets ernstigs is om je zorgen over te maken. Wanneer uw kat echter codependent en overdreven vocaal of lusteloos is, kunnen dit de tekenen zijn van een onderliggende aandoening. Als u nog steeds niet zeker bent van het aanhankelijke gedrag van uw kat, is het altijd raadzaam om met uw dierenarts te praten en advies in te winnen dat uw kat kan helpen zijn problemen aan te pakken.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Evan Abram McGinnis, Shutterstock